YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Ben buna katılmıyorum hocam. Ben vaktimi sosyal medyada bulundukları kurumların ve konumların ne anlam ifade ettiğini bilmeyen insanlarla uğraşacak değilim. Ben kadro beklerken (sosyal medyada uğraştık da ne oldu? yahu malum sendika başkanına verdiği haberin anlamsızlığından bahsettim, beni engelledi!) çalışmalar kendi kendilerini tamamlamıyor. Biz üzerimize düşenden oldukça fazlasını yaparak gelişmeleri takip ettik. Neredeyse hepimiz üniversitelerimiz ile görüşmeler yaptık, Resmî Gazete’yi gün aşırı takip ediyoruz. Daha ne?

Gerçekten utanmalılar. Öz eleştiri elbette yapalım ama katiyen bu konuda değil.

Ben de size katılmıyorum hocam. :) CİMER, twitter vb. tüm mecralardan tüm kozumuzu oynayıp beklemek vaktimizin yüzde kaçını alabilir? 5 dk ayırıp yazamıyorsak, ki geleceğimiz için, o 5 dk gün gelir ömrümüzü belirler. Her koldan sesimizi duyuracağız. Bu süreçte görüşmediğim üniversite, rektör, rektör yardımcısı, daire başkanı, yökteki yetklililer, cimer, vahdet hoca, memurlar.net KALMADI! Bu sadece benimle olacak bir şey değil, yapanları tenzih ediyorum ama yapmıyanları kınıyorum.

mollose0

Öğrenci
Ben de size katılmıyorum hocam. :) CİMER, twitter vb. tüm mecralardan tüm kozumuzu oynayıp beklemek vaktimizin yüzde kaçını alabilir? 5 dk ayırıp yazamıyorsak, ki geleceğimiz için, o 5 dk gün gelir ömrümüzü belirler. Her koldan sesimizi duyuracağız. Bu süreçte görüşmediğim üniversite, rektör, rektör yardımcısı, daire başkanı, yökteki yetklililer, cimer, vahdet hoca, memurlar.net KALMADI! Bu sadece benimle olacak bir şey değil, yapanları tenzih ediyorum ama yapmıyanları kınıyorum.

Sevgiler hocam, katiyen öfkem size değil:) Ben de elimden geldiğince bahsettiklerinizi yaptım da bunun gönül rahatlığıyla yazıyorum zaten az önceki mesajımı. Dilerim güzel gelişmeleri birlikte karşılarız!

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Sevgiler hocam, katiyen öfkem size değil:) Ben de elimden geldiğince bahsettiklerinizi yaptım da bunun gönül rahatlığıyla yazıyorum zaten az önceki mesajımı. Dilerim güzel gelişmeleri birlikte karşılarız!

Karşılayacağız inşallah hocam. Pes etmek yok! Mücadeleye ve hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Bu süreci eninde sonunda lehimize çevireceğiz. Umutsuzluğa kapılmak yok. :)

enerjim

Öğrenci
Sosyal medyada gündem olma gibi bir imkanımız yok çünkü sayımız az ve gerek resmi makamlarda gerek toplumda çektiğimiz sıkıntıyı anlama hassasiyeti yok. Bilindik haber ajanslarında bizle alakalı tek satır haber var mı ? Ben görmedim. Bu formda birbirimizle dertleşmekten başka yapabileceğimiz hiç birşeyde yok. Bu ülkenin en hantal kurumu olan yök ü kuzu kuzu bekleyecez. Arkadaşlar daha önce duyumumu da söylemiştim şahsı kanaatimde aynı Kasımın ilk haftasından önce en azından ilan konusunda bir gelişme beklemeyin. Ama formda muhabbete devam.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Sosyal medyada gündem olma gibi bir imkanımız yok çünkü sayımız az ve gerek resmi makamlarda gerek toplumda çektiğimiz sıkıntıyı anlama hassasiyeti yok. Bilindik haber ajanslarında bizle alakalı tek satır haber var mı ? Ben görmedim. Bu formda birbirimizle dertleşmekten başka yapabileceğimiz hiç birşeyde yok. Bu ülkenin en hantal kurumu olan yök ü kuzu kuzu bekleyecez. Arkadaşlar daha önce duyumumu da söylemiştim şahsı kanaatimde aynı Kasımın ilk haftasından önce en azından ilan konusunda bir gelişme beklemeyin. Ama formda muhabbete devam.

Karıncanın hikayesi gibide olsak, ne gam! Bizim safımız belli olsunda, gerisi mühim değil.

onuronur

Öğrenci
arkadaşlar binlerce doktor, öğretmen, fen-edebiyat mezunu atanamıyor o kadar aktif olmalarına rağmen. birkaç akademisyeni şu anda pek umursamazlar internetten bir araya gelmişler diye.

bunun yanında son 20 yılın en önemli YÖK düzenlemesi yapılıyor eğer söylediklerine göre hareket ediliyorsa. YÖK kurulduğu günden beri ilk defa bu seviyede baypas ediliyor ve kadro yetkileri kısıtlanıyor. eğer norm kadroya göre üniversiteler YÖK'e sormadan kendileri alım yapacaklarsa çok çok büyük bir değişim geliyor. Ayrıca norm kadro hazırlanması kolay değil. İstanbul üniv.de 120 bin öğrenci var binlerce akademisyen var. Anadolu'nun bir ünivinde 20 bin öğrenci var 250 akademisyen var. durum böyle olunca iyi hesap kitap yapmak lazım ki sistem kilitlenlenmesin.

Bu gelişmelerde tek şanssızlık, bu değişim dönemine denk gelmiş olmamız. 5 sene önce veya 5 sene sonra olsa açıp haberleri bile okumazdık bu konuyla ilgili. nasip artık...

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
arkadaşlar binlerce doktor, öğretmen, fen-edebiyat mezunu atanamıyor o kadar aktif olmalarına rağmen. birkaç akademisyeni şu anda pek umursamazlar internetten bir araya gelmişler diye.

bunun yanında son 20 yılın en önemli YÖK düzenlemesi yapılıyor eğer söylediklerine göre hareket ediliyorsa. YÖK kurulduğu günden beri ilk defa bu seviyede baypas ediliyor ve kadro yetkileri kısıtlanıyor. eğer norm kadroya göre üniversiteler YÖK'e sormadan kendileri alım yapacaklarsa çok çok büyük bir değişim geliyor. Ayrıca norm kadro hazırlanması kolay değil. İstanbul üniv.de 120 bin öğrenci var binlerce akademisyen var. Anadolu'nun bir ünivinde 20 bin öğrenci var 250 akademisyen var. durum böyle olunca iyi hesap kitap yapmak lazım ki sistem kilitlenlenmesin.

Bu gelişmelerde tek şanssızlık, bu değişim dönemine denk gelmiş olmamız. 5 sene önce veya 5 sene sonra olsa açıp haberleri bile okumazdık bu konuyla ilgili. nasip artık...

Her üniversite tek tek incelenmiyor herhalde! İncelense dahi zaten tüm veriler YÖK'te mevcut. MEB benzeri bir norm kadro uygulaması akademide olmaz, olamaz! 100 öğrenciye 1 prof, 1 doç, 1 yar doç, 1 öğr. gör, 1 arş. gör tarzı saçmasapan bir uygulama ile karşı karşıya kalırsak zaten geçmiş olsun demektir. En başından beri dediğim gibi bence büyük bir ucube, yeni bir 50/d tümörü gibi bir şey geliyor.

onuronur

Öğrenci
Her üniversite tek tek incelenmiyor herhalde! İncelense dahi zaten tüm veriler YÖK'te mevcut. MEB benzeri bir norm kadro uygulaması akademide olmaz, olamaz! 100 öğrenciye 1 prof, 1 doç, 1 yar doç, 1 öğr. gör, 1 arş. gör tarzı saçmasapan bir uygulama ile karşı karşıya kalırsak zaten geçmiş olsun demektir. En başından beri dediğim gibi bence büyük bir ucube, yeni bir 50/d tümörü gibi bir şey geliyor.

felaket tellallığı yapmak istemem ama norm kadronun amacı budur. alımları bir standarda bağlamak. kaç öğrencin varsa ona göre hoca istihdam edeceksin demektir. burada her üniversite tek tek incelenmez. Yök, eldeki verilere göre ortalama rakamlar çıkartıcak. norm kadroya göre açığı olanlar alım yapacak, fazlası olanlar o hocalar ayrılınca kendilerine verilen sayıda kadroları sabit tutacaklar. yani alım yapmayacaklar. aksi halde norm kadro değildir bu. norm kadronun standartları vardır ve hiçbir şekilde yoruma açık değildir. zaten kamuda tasarruf döneminde bu norm kadronun gelmesinin amacı alımları sadece ihtiyaca göre oranlamak, keyfiyete bırakmamak. sayıştay raporunda aklımda yanlış kalmamışsa Marmara üniversitesinin yıllık bütçesi 350 milyon tl'den fazlaydı. çoğunluğu akademisyen gideri haliyle. maaş, yüksek sigorta, akademik teşvik, ödenek, yol harcırahı, komisyon üyeliği derken bütçe şişiyor.

düzeltme: buldum linki;
http://dosya.marmara.edu.tr/sgdb/DUYURU 2018/Nakit_Ak_Tablosu_Yay_nlanan.pdf

örneğin marmara ünivin sadece hoca+memur maaşları ve sigortaları gideri yıllık 400 miyon tl'ye yakın. eski parayla 400 tirilyon. işte norm kadronun amacı buna bir standart getirmek. maalesef kadro alımlarında yapılacak olan kısıtlama dönemine denk geldik...

Son düzenleme:
S

Soru

Guest
k2QAz

Arkadaşlar benim merak ettiğim yeni kurulan küçük şehirlerdeki İİBF hiç öğrenci tercih etmemis.Ama 6 7 hoca 10 12 araştırma görevlisi var. Norm kadro gelirse bu akademisyenlerin durumu ne olur sizce?

LEO

Öğrenci
Arkadaşlar norm kadro yönetmeliğinin, meb deki gibi öğrenci sayısı vss baz alınarak oluşturulacağını sanmıyorum, akademide her bölümün ders ağırlığı çeşitliliği farklı bence bu kadar beklendiğine göre kapsamlı bir şey hazırlıyor olmalılar diye düşünüyorum.Ayrıca önceki yıllara bakarsak alımların yoğunluğu özellikle kasım aralık aylarında yoğunlaşmış, bu ay içerisinde açıklanabilir yönetmelik zaten 60 gün diye ilan ettikleri sürenin de sonuna yaklaşıyoruz ,alımlarda kasım ilk haftasından itibaren başlayabilir, bende her gün bir umut sizin gibi resmi gazeteye bakıyorum lakin kulaktan dolma şeylere itibar etmeyin, herkes için zor bir süreç allah herkesin gönlüne göre versin...

A

Akademik07

Guest
ögrenci hoca oranı nedir arkadaslar 200 öğrencinin oldıgu bolumde kac tane hoca olmalı

selam5454

Öğrenci
bu işte neden devamlı bir gizem var..hazırlayanlar kim abi bu norm kadro sistemini uzaylılar mı.. neden kimseden haber alamıyoruz haftaya çıkar 3 güne çıkar alımlar şu zaman olur falan diye.. hep bi gizem ...

Ar-Gör

Öğrenci
felaket tellallığı yapmak istemem ama norm kadronun amacı budur. alımları bir standarda bağlamak. kaç öğrencin varsa ona göre hoca istihdam edeceksin demektir. burada her üniversite tek tek incelenmez. Yök, eldeki verilere göre ortalama rakamlar çıkartıcak. norm kadroya göre açığı olanlar alım yapacak, fazlası olanlar o hocalar ayrılınca kendilerine verilen sayıda kadroları sabit tutacaklar. yani alım yapmayacaklar. aksi halde norm kadro değildir bu. norm kadronun standartları vardır ve hiçbir şekilde yoruma açık değildir. zaten kamuda tasarruf döneminde bu norm kadronun gelmesinin amacı alımları sadece ihtiyaca göre oranlamak, keyfiyete bırakmamak. sayıştay raporunda aklımda yanlış kalmamışsa Marmara üniversitesinin yıllık bütçesi 350 milyon tl'den fazlaydı. çoğunluğu akademisyen gideri haliyle. maaş, yüksek sigorta, akademik teşvik, ödenek, yol harcırahı, komisyon üyeliği derken bütçe şişiyor.

düzeltme: buldum linki;
http://dosya.marmara.edu.tr/sgdb/DUYURU 2018/Nakit_Ak_Tablosu_Yay_nlanan.pdf

örneğin marmara ünivin sadece hoca+memur maaşları ve sigortaları gideri yıllık 400 miyon tl'ye yakın. eski parayla 400 tirilyon. işte norm kadronun amacı buna bir standart getirmek. maalesef kadro alımlarında yapılacak olan kısıtlama dönemine denk geldik...

Şimdi hocam bu durgunluğu bir mantığa oturtmaya çalışıyorsun iyi hoş ama gözden kaçırışlmaması gereken bir durum var. Mesela 100 öğrenci ile başlayan bir bölüm 50'ye düşerse 2 akademisyen alınan o bölümden biri işten mi çıkartılacak? Durum ilginç bir şekilde zamanın akışına bırakılmış gibime geliyor. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Siyaset Bilimi bölümü 1 kontenjana sahip ve öğrencisi olsaydı ona hoca atanmayacak mıydı mesela. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Nasıl bi kısıtlama gelecek, birikmiş olan adayları nasıl eriteceklek bence hiç birimiz bilşemeyiz bunu!

İ

İibff

Guest
Arkadaşlar norm kadro ile bence İİBF topun ağzında çoğu üniversite dolduramamis bolumu.Ar gör ya da öğretim üyesi alma ihtimalleri yok gibi ama hala sağlam bölümler var mesela türk dili tarih hukuk sağlık ile ilgili tüm bölümler bazı mühendislik bölümleri.kisaca norm kadro en çok İİBF vurur.

enerjim

Öğrenci
Bu güne kadar olmaz dediğimiz hersey oldu. Öğrenci sayısı endeksli akademisyen Yönetmeliği de olur. İşin en kolayı neyse o olur bizim ülkede. Ama inşallah bu endeksleme de avrupa üniversitelerinin standartını baz alırlar.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Perşembe günü umutla beklenilen YÖK Genel Kurulunda Norm Kadro Yönetmeliğinden daha önemli şeyler görüşülmüş;

"04.10.2018 tarihinde gerçekleştirilen YÖK Genel Kurulunda bu konu görüşülerek, mühendislik fakültelerinden mezun olanların sunduğu e-imzalı mezuniyet belgelerinin Meslek Odalarınca kabul edilmesi gerektiği kararı alındı. YÖK, bu yönde aldığı kararı mühendislikle ilgili Meslek Odalarına bildirdi."

YÖK perşembe günü aldığı kararı pazar günü açıklayabiliyor ancak ne kadar hızlı bir kurum değil mi! Görüştükleri mesele de gerçekten çok acil ve önemliymiş..