YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocalarım ya da acil ihityacı olan okullar YOK'un kararını dinlemiyor ki YOK metinde zaten tavsiye niteliğinde yazmıştı. Ancak çoğu universite bu yeni sistemin nasıl işleyeceğini bilemediği için YOK'un kanatları altına girdi onun yönlendirmelerini bekledi. Ancak ihitiyacı olan uniler tavsiyeye uymamış olamaz mı? Neticede ortada kararname gibi hukuki bir dayanakları var.

Şöyle olabilir Öğretim Üyesi ilanları zaten yoksis üzerinden yayınlanmıyordu kanuni bir sıkıntı nasıl olsa yaşanmaz diye devam ediyor olabilirler. Ama öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı ilanları kaldırılan 78 nolu KHK ve ilgili yönetmeliğe göre yayınlanıyordu. 78 nolu KHK kalktığı için usulde tereddüt yaşıyorsa üniversiteler belki sorumluluk YÖK'te olsun diye bu ilanlar için bekliyor olabilirler. Hukukçu değilim ama daha öncede pek çok kez açıkladım bence bir boşluk yok ilgili yönetmelik hala yürürlükte YÖK kadro kullanım izni hariç sistem aynen devam edebilecek durumda.

--Güncelleme--
[MENTION=98156]tumua[/MENTION] hocam ben hala kapsadığını anlıyorum yazıdan..

Son düzenleme:

tumua

Araştırma Görevlisi
Ogulhan ve Yasar Hocalarım orası öyle doğru dediniz. Zaten geçen haftaya göre devlet ünilerinin ilanlarında çok azalma olmuş farkettiyseniz resmi gazetede.İşlerin bu şekilde nasıl yürümesi gerektiğini kestiremeyen üniler de beklemede ki zaten burada hocalarımızdan birisi-affedin kim olduğunu hatırlayamıyorum- kanunnamenin yayınlandığı gün bir rektöre sormuş ve rektör de YÖK'un konu hakkındaki yorumunu bekleyeceğiz demişti.
Ya da sizlerin dediği gibi doc prof kadrolarını kapsamıyor.

Son düzenleme:

tumua

Araştırma Görevlisi
Şöyle olabilir Öğretim Üyesi ilanları zaten yoksis üzerinden yayınlanmıyordu kanuni bir sıkıntı nasıl olsa yaşanmaz diye devam ediyor olabilirler. Ama öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı ilanları kaldırılan 78 nolu KHK ve ilgili yönetmeliğe göre yayınlanıyordu. 78 nolu KHK kalktığı için usulde tereddüt yaşıyorsa üniversiteler belki sorumluluk YÖK'te olsun diye bu ilanlar için bekliyor olabilirler. Hukukçu değilim ama daha öncede pek çok kez açıkladım bence bir boşluk yok ilgili yönetmelik hala yürürlükte YÖK kadro kullanım izni hariç sistem aynen devam edebilecek durumda.

--Güncelleme--
[MENTION=98156]tumua[/MENTION] hocam ben hala kapsadığını anlıyorum yazıdan..

Hocam yazıda direkt olarak genel akademik personeli almış zaten vallahi hangi kurumun ne yaptığı belli değil. Yökte yazıyı yazan kişinin öğretim üyesi ve elemanı ayrımını bilmemesi olası mıdır? :D Bence dilekçede konu kısmına eleman yerine elaman yazan bir kurumda olası olabilir :)

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Aldığım bilgilerde YÖK'ün 2. yazısında bu boşlukların giderilmesi yer alacakmış. İlanların yöksisten yayınlanması ve merkezi bütçeden dışarı çıkılmaması gibi. Ama denetimi kim yapacak, yine yök mü ya da insan kaynakları ofisi mi veyahıt strateji bütçe başkanlığı mı bunu kimse bilmiyor..

AMA BU ÜLKEDE ASLA ÜNİVERSİTELER DENETİMSİZ VE TAM ÖZERK BIRAKILMAZ..! BIRAKILMAMALI..!

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam yazıda direkt olarak genel akademik personeli almış zaten vallahi hangi kurumun ne yaptığı belli değil. Yökte yazıyı yazan kişinin öğretim üyesi ve elemanı ayrımını bilmemesi olası mıdır? :D Bence dilekçede konu kısmına eleman yerine elaman yazan bir kurumda olası olabilir :)

O ayrıntıyı ben de farkettim :) Hocam öğretim elemanı ve öğretim üyesi diye bir ayrım yok aslında (burada daha önce bende benzer bir hataya düştüm öğretim üyeleri diğerlerine öğretim elemanı derler kendi farklarını belli etmek için) öğretim elemanı ifadesi öğretim üyelerini araştırma görevlilerini ve öğretim görevlilerini yani tüm akademik personeli kapsıyor aslında. Yahu Ekim ayında iki kongrede sunumum var ve bitmesi gerekende bir makalem biz nelerle uğraşıyoruz! Sonra neymiş efendim beyin göçü oluyormuş olur tabi!

Son düzenleme:
A

Akademikbezgin

Guest
Arkadaşlar şu bilgi kirliliğini 3 aydır yökten istenilen dr öğr üyesi, doç ve prof ksdro isteklerinin onaylanmadığını ve ilan edilemediğini bildirerek sonlandırayım. Daha önce izni alınan kadrolar ilana çıkıyor. Temmuzdan beri istenilen hiçbir dr, doç, prof kadroları için ilan yok, aynı arş gör, öğr gör kadroları gibi diğer tüm kadrolar da durdu.

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
O ayrıntıyı ben de farkettim :) Hocam öğretim elemanı ve öğretim üyesi diye bir ayrım yok aslında (burada daha önce bende benzer bir hataya düştüm öğretim üyeleri diğerlerine öğretim elemanı derler kendi farklarını belli etmek için) öğretim elemanı ifadesi öğretim üyelerini araştırma görevlilerini ve öğretim görevlilerini yani tüm akademik personeli kapsıyor aslında. Yahu Ekim ayında iki kongrede sunumum var bitmesi gereken bir makalem ve ve nelerle uğraşıyoruz! Sonra neymiş efendim beyin göçü oluyormuş olur tabi!

Bu bürokratik hantallıkla beyin göçünde rekora koşuyoruz! Her yere üniversite açıyoruz ama niteliğini umursamıyoruz! Öğrencileri tabiri caizse ticari getiri olarak dolduruyoruz ama istihdamını sağlamıyoruz! Hele lisansüstü eğitim alıp mezun olan bireylerin nerdeyse %70 i işsizse beyin göçüde olur, beyin yıkımıda. Tez aşamasındayım vallahi içimden gelmiyor çalışmak ama yinede çalışmak zorundayız. Of of. :)

- - - Güncellendi - - -

:) ÖNEMLİ BİR SORU :)

Eğer ki, eski sistemin hemen hemen aynısı gibi bir yönetmelik çıkarsa, alımlar aynı şekilde yapılmaya devam ederse, bu alımlar neden ve niçin 3 aydır durduruldu? Amaç neydi? Ne değişti? :) :) :)

Mutlu Ege

Öğrenci
Forumdaki hocalarım, paylaştığınız değerli bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.. Bugün meb bakanımız 15 eylül de açıklayacağı 3 yıllık eğitim planıyla ilgili söyle bir cümle kurdu: 'sınav taleplerini azaltıp mesleki eğitimi kalitelestirecegiz' gibi. Bu norm kadroyla öğretim elemanı sayısında azaltilma düşünüldüğü için değişiklik yapılıyor olabilir..

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Forumdaki hocalarım, paylaştığınız değerli bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.. Bugün meb bakanımız 15 eylül de açıklayacağı 3 yıllık eğitim planıyla ilgili söyle bir cümle kurdu: 'sınav taleplerini azaltıp mesleki eğitimi kalitelestirecegiz' gibi. Bu norm kadroyla öğretim elemanı sayısında azaltilma düşünüldüğü için değişiklik yapılıyor olabilir..

Zannetmiyorum hocam. 20 bin öğretmen alacak olan devlet, akademiye her yıl 4000 kadroyu yine verecektir.

- - - Güncellendi - - -

Cumhurbaşkanımızın, kamu istihdamı ile ilgili sözleri beni çok karamsar yapmıştı, ama son gelişmeler bunun böyle olmadığını bana gösterdi. Ama tabi her an her şey değişebilir bu ülkede.

Mutlu Ege

Öğrenci
Inşallah dediginiz gibi olur [MENTION=98574]ogulhankayabas[/MENTION] hocam. Zira daha bugün Yök ü kızdıran rapor diye 2 akademisyenin çalışmasını okudum. Söyle bir durum var öğrenci sayısı bizden çok çok aşağıda olan bir çok ülkede bile akademisyen sayısının bizden çok fazla olduğu gibi bir çalışma sonucu çıkarmışlar. Bu bence dikkate değecek bir sonuç..

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Inşallah dediginiz gibi olur [MENTION=98574]ogulhankayabas[/MENTION] hocam. Zira daha bugün Yök ü kızdıran rapor diye 2 akademisyenin çalışmasını okudum. Söyle bir durum var öğrenci sayısı bizden çok çok aşağıda olan bir çok ülkede bile akademisyen sayısının bizden çok fazla olduğu gibi bir çalışma sonucu çıkarmışlar. Bu bence dikkate değecek bir sonuç..

Kesinlikle öyle. Zira akademisyen ihtiyacı sadece öğrenci sayısıyla ölçülemez! Üniversiteler, ülkemizdeki üniversiteler bilim üretmekten ziyade, meslek yüksekokulları gibi ve iş bulma kurumu gibi çalıştığındaj böyle bir saçmalık söz konusu! ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVALARIDIR, AR-GE YUVALARIDIR! Ama bu YÖK, bunun bilincinde dahi değil! 50/d saçmalığı başlı başına kanıt olmakta yeterlidir. Sen bir akademisyeni işe al, 5 yıl çalıştır, doktorasını yaptırt, adam tam kıvamına gelsin, yetişmiş eleman olsun, ilişiğini kes gitsin. Dünyanın neresinde böyle bir saçmalık var Allah aşkına!

Hilmi hoca

Kısıtlanmış Üyelik
Kesinlikle öyle. Zira akademisyen ihtiyacı sadece öğrenci sayısıyla ölçülemez! Üniversiteler, ülkemizdeki üniversiteler bilim üretmekten ziyade, meslek yüksekokulları gibi ve iş bulma kurumu gibi çalıştığındaj böyle bir saçmalık söz konusu! ÜNİVERSİTELER BİLİM YUVALARIDIR, AR-GE YUVALARIDIR! Ama bu YÖK, bunun bilincinde dahi değil! 50/d saçmalığı başlı başına kanıt olmakta yeterlidir. Sen bir akademisyeni işe al, 5 yıl çalıştır, doktorasını yaptırt, adam tam kıvamına gelsin, yetişmiş eleman olsun, ilişiğini kes gitsin. Dünyanın neresinde böyle bir saçmalık var Allah aşkına!

%100 katılıyorum.

eekoparan

Öğrenci
Umalım ki tüm bu hukuksuz ve mantıksız uygulamalarla birlikte 50/d, eş durumu gibi bilimin önüne geçen, gelecek kaygısı yaşatan yaptırımlar da düzenlensin...

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
İnşallah hocam. Buna tüm akademi camiasının ihtiyacı var. Ama yetkililer gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonrada, bizler bunun keyfini yaşamamalıyız.

İhtiyacımız olan düzenlemeler yapıldıktan ve akademisyenlerin tüm iyileştirilmeleri gerçekleştirildikten sonra gerekli mercilerde bizi zorlamalı, akademik teşvik sağlamalı. Örnek veriyorum mesela her yıl en az 1 SCI yayını yayınlamayan akademisyen ihraç edilmeli veya her yıl en az 5 uluslar arası kongrede bildiri sunmayan akademisyen ihraç edilmeli gibi yaptırımlar olabilir. Bu tarz zorlamalarla bizleride boş bırakmamaları gerekir. Herkes bu ülke için af buyurun ama EŞŞEK gibi çalışacak.

Son düzenleme:

cenkkk

Öğrenci
İnşallah hocam. Buna tüm akademi camiasının ihtiyacı var. Ama yetkililer gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonrada, bizler bunun keyfini yaşamamalıyız.

İhtiyacımız olan düzenlemeler yapıldıktan ve akademisyenlerin tüm iyileştirilmeleri gerçekleştirildikten sonra gerekli mercilerde bizi zorlamalı, akademik teşvik sağlamalı. Örnek veriyorum mesela her yıl en az 1 SCI yayını yayınlamayan akademisyen ihraç edilmeli veya her yıl en az 5 uluslar arası kongrede bildiri sunmayan akademisyen ihraç edilmeli gibi yaptırımlar olabilir. Bu tarz zorlamalarla bizleride boş bırakmamaları gerekir. Herkes bu ülke için af buyurun ama EŞŞEK gibi çalışacak.

bu dediğinizin olabileceğine pek ihtimal vermiyorum. Akademisyenler bile kendi arasında çok çalışanı sevmez.

A

Akademikbezgin

Guest

her yıl 1 scı ve 5 kongre, 1örnek bulamazsın örneğin sağlık bilimlerinde, (Tübitak projem vardı yeni kapandı, 3yıl sürdü, 1sci için çok kaliteli bir dergiyle 5aydır cebelleşiyorum) Biraz abartmışsın oğulhan bey, bu işler o kadar kolay değil. Suyun başını tutan bazı dinnazor hocalar ki onların makaleden haberi dahi olmaz, yazmak zorundasın, onlar harici 3yılda 1sci makalen çıksın, öp başına koy :)

erdal34

Araştırma Görevlisi
Sn.Cumhurbaskanimiz yeni eğitim-öğretim yılı açılışıni yapıyor.Bir müjde verebilir öğretmenlere...Gerçi dün milli eğitim bakani verdi , Cb gittim öğretmen alalım dedim , kendisi de ikiletmedi gibi bir şey dedi ve sonuç 20 bin öğretmen daha alinacak.
O sebeple 4 bin akademisyen çok değil
Akademik yıl açılış töreni de ne zaman olur? haber göremedik ama tahminim 25 Eylül .
O gün bütün rektörler külliyede olacak.Emin olun içlerinden kadroları soracaklar olacaktır.
O sebeple o güne kalmadan ,bu hafta ikinci yazı unilere gelir ve kadrolar ilana başlar diye tahmin ediyorum