YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Birincisi üniversitelerde reform diye burada da paylaşmıştım bir çok gazetede haber yapıldı (Hükumete yakın). Bir de mesela bugün Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlarından birisi bu haberlerden birisini paylaşmış buradan bir dönüş olmaz.

İkincisi daha önce de yazmıştım herkes bunun sanırım hala farkında değil bu düzenleme 78 sayılı KHK'nın yürürlükten kaldırılması üzerine yapıldı. Ancak 2547 Sayılı kanun ve Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanlarının atanması ... hakkında yönetmelik halen yürürlükte orada 78 sayılı KHK'ya yapılan atıflar 2 nolu CB Kararnamesinde de belirtildiği gibi bu kararnameye yapılmış sayılacak. Yani yönetmelik ile ilgili bir problem yok yine yöksis üzerinden verilmeye devam edecektir burada aslında anlaşılmayacak bir durum yok ha keza bugün Vahdet hoca da bir kaç akademisyen ile (birisi adaşım :) ) bu minvalde yazışmalar ve retwitler yapmış bir bakın isterseniz. O yüzden bu 60 günde de o yönetmeliğe göre ilanların devam etmesinde bir sakınca yok öğretim üyesi ilanları izinleri yılbaşında alındığı için devam ediyordu ancak bu yazı sonrası izni alınmış olmasına rağmen devam edemeyecek zaten YÖK yazısında da istisnalar yazılmış. Zaten daha önce de YÖK'ün yaptığı sayı üzerinden dağıtımı yapılan kadronun kullanılmasına izin vermekten ibaretti. Denetimi yine YÖK yapacak YÖK lağvedilmedi sadece izin verme yetkisi elinden alındı yahu :)

Cumhurbaşkanı başdanışmanı neyi paylaşmış hocam?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Cumhurbaşkanı başdanışmanı neyi paylaşmış hocam?

[FONT=&quot]Kendisi de eski bir YÖK üyesi twiti bu;

Üniversitelerde kadro kullanımı için YÖK izni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırıldı ve norm kadro sistemi getirildi. Markar Eseyan’ın yazısı için bkz. üniversitelerde büyük reform... [/FONT]
[FONT=&quot]https://twitter.com/yavuzatar/status/1040978662668070912[/FONT]

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
[FONT="]Kendisi de eski bir YÖK üyesi twiti bu;

Üniversitelerde kadro kullanımı için YÖK izni Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kaldırıldı ve norm kadro sistemi getirildi. Markar Eseyan’ın yazısı için bkz. üniversitelerde büyük reform... [/FONT][/COLOR][COLOR=#14171A][FONT="]https://twitter.com/yavuzatar/status/1040978662668070912[/FONT]

Okudum. Lakin benim anlayamadığım iki husus var hocam;

Birincisi, yetkiyi üniversitelere devrederek nasıl oluyorda torpilin önüne geçmiş oluyoruz ve alımlar daha objektif olacak diyebiliyoruz?

İkincisi, üniversiteler yine özerk olmayacaklar ki. Zira, yökün çıkaracağı yönetmeliğe göre alım yapmak zorundalar. Kısaca, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! :)

DOKTORALI

Öğrenci
YAŞAR HOCAM Myo için dil şartı istemek neden abuk hocam. Tamam önceden belki öğretim görevlisi bulunamadığı için şatlar esnek tutulmus olabilir ama su anda birçok doktora yapan yada mezunu insanlar varken lisansı bitirip 2 yıl bir yerde calıstı diye torpilli olarak meslek yüksekokullarına dolduruldu. öğretim görevlisi kadrosu bu kadar basite indirgenecek bir kadro olmamalı bence. Myo da olsa orasıda üniversitenin bir kurumu ve oraya gelen öğrencilerda gerçek bir akademisyenden ders almayı hakediyor.

Son düzenleme:

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Okudum. Lakin benim anlayamadığım iki husus var hocam;

Birincisi, yetkiyi üniversitelere devrederek nasıl oluyorda torpilin önüne geçmiş oluyoruz ve alımlar daha objektif olacak diyebiliyoruz?

İkincisi, üniversiteler yine özerk olmayacaklar ki. Zira, yökün çıkaracağı yönetmeliğe göre alım yapmak zorundalar. Kısaca, bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu! :)

:) Norm kadro yönetmeliği ihtiyaca göre düzenleneceği için bir nevi maçın kuralı baştan konmuş olacak. Evet önceden YÖK izniyle kullanılıyordu kadrolar ama şöyle bir durum vardı YÖK her yıl belli sayıda kadroyu (öğretim görevlisi/araştırma görevlisi - öğretim üyesi sayısında kısıtlama yoktur) üniversitelere dağıtıyordu ve üniversite yönetimleri istedikleri birimlere istedikleri sayıda bu kadroları dağıtarak ve YÖK'ten kullanım izni alarak ilana çıkıyordu. Ama şimdi norm kadro yönetmeliği ile bu şekilde dağıtım olmayacak.

Özerklikten kasıt kendisine tanınan kadro hakkını kullanmak için YÖK'ten izin alma zorunluluğunun ortadan kalkmış olması kendim defalarca şahit oldum ihtiyaç olan bölüme kadro kullanım izni vermeyebiliyordu YÖK hem de hiç bir gerekçe sunmadan. Dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım.

tumua

Araştırma Görevlisi
Yasar hocam ben de sizin gibi düşünüyorum ama Vahdet hoca çok net bir şekilde yönetmelik gelene kadar yeni kadro çıkmayacak diyor. Gerçi kendisi ilanlar konusunda görüştük olacak ama çok zor olacak dedikten bir gün sonra ilan izni verildi CB kararnamesi ile ama :)

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
:) Norm kadro yönetmeliği ihtiyaca göre düzenleneceği için bir nevi maçın kuralı baştan konmuş olacak. Evet önceden YÖK izniyle kullanılıyordu kadrolar ama şöyle bir durum vardı YÖK her yıl belli sayıda kadroyu (öğretim görevlisi/araştırma görevlisi - öğretim üyesi sayısında kısıtlama yoktur) üniversitelere dağıtıyordu ve üniversite yönetimleri istedikleri birimlere istedikleri sayıda bu kadroları dağıtarak ve YÖK'ten kullanım izni alarak ilana çıkıyordu. Ama şimdi norm kadro yönetmeliği ile bu şekilde dağıtım olmayacak.

Özerklikten kasıt kendisine tanınan kadro hakkını kullanmak için YÖK'ten izin alma zorunluluğunun ortadan kalkmış olması kendim defalarca şahit oldum ihtiyaç olan bölüme kadro kullanım izni vermeyebiliyordu YÖK hem de hiç bir gerekçe sunmadan. Dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım.

Anladım hocam peki torpil meselesi nasıl çözülecek? Buna cevap vermemişsiniz ya da veremediniz mi? :)

Mutlu Ege

Öğrenci
Yalniz burası forumdan çok Whatsapp grubuna dondu, yetişemiyorum yazılanlara.. :)) Ayrıca Myo öğretim gorevliligine pek yönelmeyin derim, artık öğrenci gitmiyor myo lara kapanan bölümlerde de öğretim görevlilerinin sözleşmesi yenilenmeyebiliyor, kapı önüne konma durumunuz olabilir, sakat biraz..

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Myo için dil şartı istemek neden abuk hocam. Tamam önceden belki öğretim görevlisi bulunamadığı için şatlar esnek tutulmus olabilir ama su anda birçok doktora yapan yada mezunu insanlar varken lisansı bitirip 2 yıl bir yerde calıstı diye torpilli olarak meslek yüksekokullarına dolduruldu. öğretim görevlisi kadrosu bu kadar basite indirgenecek bir kadro olmamalı bence. Myo da olsa orasıda üniversitenin bir kurumu ve oraya gelen öğrencilerda gerçek bir akademisyenden ders almayı hakediyor.

Bu kadar basite indirgemek derken benim söylediklerimden yola çıktığınızı sanmıyorum eğer öyle ise lütfen tekrar okuyum yazdıklarımı hocam.

Sorunuza gelirsek size bir kaç bölüm örneği vereyim;

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri / Yaşlı Bakımı / Doğalgaz ve Tesisatı / Moda Tasarımı / Kuyumculuk ve Takı Tasarımı / Otobüs Kaptanlığı daha uzatabilirim bu listeyi bu bölümlerde çalışacak öğretim görevlisinden dil puanı almasını beklemek yahut istemenin mantıklı tek bir izahı var mı? Yada Doktora mezunu olmasını istemek ne kadar akılcı? Ayrıca bu ve benzeri bölümler mesleki tecrübe ister bunu da unutmamak gerekir.

DOKTORALI

Öğrenci
Yalniz burası forumdan çok Whatsapp grubuna dondu, yetişemiyorum yazılanlara.. :)) Ayrıca Myo öğretim gorevliligine pek yönelmeyin derim, artık öğrenci gitmiyor myo lara kapanan bölümlerde de öğretim görevlilerinin sözleşmesi yenilenmeyebiliyor, kapı önüne konma durumunuz olabilir, sakat biraz..

araştırma görevlisi kadrolarında da kapı önüne konabiliyoruz hocam o yüzden herşeye hazılrıklı olmak gerekiyor. burada konusulan cıkmak değil girerken liyakatli girmek.

DOKTORALI

Öğrenci
Bu kadar basite indirgemek derken benim söylediklerimden yola çıktığınızı sanmıyorum eğer öyle ise lütfen tekrar okuyum yazdıklarımı hocam.

Sorunuza gelirsek size bir kaç bölüm örneği vereyim;

Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri / Yaşlı Bakımı / Doğalgaz ve Tesisatı / Moda Tasarımı / Kuyumculuk ve Takı Tasarımı / Otobüs Kaptanlığı daha uzatabilirim bu listeyi bu bölümlerde çalışacak öğretim görevlisinden dil puanı almasını beklemek yahut istemenin mantıklı tek bir izahı var mı? Yada Doktora mezunu olmasını istemek ne kadar akılcı? Ayrıca bu ve benzeri bölümler mesleki tecrübe ister bunu da unutmamak gerekir.

hocam zaten yök istisnai bölümlere özel olarak kriter koyabiliyor. at antranörlüğü gibi istisnaları ele almadım ben konusurken.

ahmetads

Öğrenci
Sizi kapsamazi Rektörlerin keyfine göre o işler,6 aydır atamasını imzalamadığı adam tanıyorum... Mevcut düzenleme kadro izni ile ilgili..

Ayrıca bu Nepotizm konusunda gerçekten hangi ülkede yaşadığınızı bilmiyorum ama nepotizmi yayan, geliştiren abartan, suyunu çıkaranlardan bu konuyu düzeltmesini beklemek hangi hayalin ürünüyse ona hayran kaldım

Bu söylediğiniz benim durumumda olanlar için midir hocam?

Mutlu Ege

Öğrenci
Yok hocam o anlamda söylemedim, lisans bölümlerine öğrenci daha çok gelir, bölüm kapanma olasılığı daha düşük olur anlamında söyledim..

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
İlki ben bir üniversitenin rektörü değilim neden cevap veremeyeyim :) torpilin önüne geçmekten kasıtları norm kadro uygulamasıyla kadroların keyfi dağılımının engellenmesini kastediyorlar (bu da benim kastım değil ;) )

Üniversite rektörleri isterlerse, hiç olmayan ihtiyacı doğururlar, gerçekten ihtiyaç olan yerleride ihtiyaç yokmuş gibi gösterirler. Yine torpilin önüne geçemeyiz, hatta dahada artar. Üniversitelere devredilmesi bana sakat geliyoo :) :)

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yasar hocam ben de sizin gibi düşünüyorum ama Vahdet hoca çok net bir şekilde yönetmelik gelene kadar yeni kadro çıkmayacak diyor. Gerçi kendisi ilanlar konusunda görüştük olacak ama çok zor olacak dedikten bir gün sonra ilan izni verildi CB kararnamesi ile ama :)

Az önce de yazmıştım @tumua hocam YÖK'ün yazısında anlaşılmayan bir durum var eğer YÖK isteseydi pek ala yönetmelik çıkana kadar atama yapmayın da diyebilirdi ama ikinci bir yazımıza kadar demiş eğer o kadar bekletmeyi düşünüyorlarsa bile üniversitelerin 60 günü beklemesine gerek olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanlığı buna müdahale etmez mi sizce?

@DOKTORALI hocam genel olarak yazılanlara istinaden yazdım size değildi yazdığım ve sizin özel bölümleri ayrı tutup tutmadığınız konusunda bir fikre sahip değilim.

Son düzenleme: