
Günümüzde özellikle sosyal medyanın aktif kullanılmasıyla beraber ders çalışmanın önünde birçok dikkat dağıtıcı unsur yer alıyor.
Zamanı verimli hale getirmek için pomodoro tekniği ile ders çalışma konusunu ele alacağız. Hazırsanız, başlayalım!
Pomodoro Tekniği ile Ders Çalışma
Genel olarak zaman yönetimi olan pomodoro tekniği; konsantrasyonda süreklilik, zihin yorgunluğunu en aza indirme ve verimli çalışmayı devamlı kılmayı sağlar.
Belirli oturumlar halinde uygulanma özelliğine sahip olan pomodoro tekniği kısa molalarla uygulanır. Bu haliyle pomodoro tekniği ile ders çalışma oldukça verimli olabilmektedir.
Çalışacağınız dersi ve konuyu seçtikten sonra toplam çalışmayı hedeflediğiniz süreyi aralıklara bölerek pomodoro tekniğini uygulayabilirsiniz.
Pomodoro tekniğinde standart olarak belirlenmiş olan 25 dakikalık çalışma süresini direkt olarak uygulayabilirsiniz. Aynı zamanda sizi yormayan nispeten kolay gelen dersler için bu süreyi 30 dakikaya çıkarabilirsiniz.
Bu şekilde uygulamalarla size en uygun olan pomodoro tekniğini keşfedebilir ve ders çalışma sürenizi olabildiğince verimli şekilde kullanabilirsiniz.
Pomodoro Tekniği ile ders çalışma programı oluşturabilir ve özellikle final, vize gibi yoğun tempo gerektiren dönemlerde faydalanabilirsiniz.
Verimliliği artıran pomodoro tekniği ile ders çalışma konusuna uygulamasıyla devam edelim…

Pomodoro Tekniği Uygulama
Ders çalışırken tekniği kullanmak istiyor ve nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız, pomodoro tekniği nasıl yapılır beraber bakalım…
Pomodoro tekniğinde çalışmak için belirlediğiniz süre beş dakikalık aralar olacak şekilde 25 dakikalık parçalara ayrılır. Oluşan aralıklara ise “pomodoros” adı verilir.
Kişiden kişiye göre uygulama aşaması farklılık gösterebilen pomodoro tekniğinde ortalama olarak dört pomodoros sonrası 15 ile 20 dakika arasına bir de uzun mola verilir. Ve bu çalışma süresince uygulanır.
Ders çalışma konusunda sıklıkla tercih edilen pomodoro tekniği iş hayatına ve farklı alanlara da uyarlanabilir.
Zamanlara ayrılarak çalışmayı destekleyen bu yöntem sayesinde aciliyet duygusu hissedilir ve çalışılan parçalarda dikkat dağınıklığı en aza indirilir. Bu sayede de maksimum verim elde edilir. Pomodoro tekniğinde kullanılan zamanlayıcı da eşit parçalar halinde çalışmak için kullanılır.
Çalışırken pomodoro tekniği ile verimli geçirilen 25 dakikalık zamanlar elde edilir. Zorunlu molalarla ise sürekli olarak çalışma hissinden koparak zinde kalma sağlanır.
Zamanlama sayacına ek olarak pomodoro tekniği çizelgesi de kullanabilir ve sayede görsel olarak da zaman yönetiminizi kontrol edebilirsiniz.
Verimli ders çalışma teknikleri nelerdir sorusuna yanıt arayanlar için pomodoro tekniği uygulanışını inceledikten sonra sağladığı faydalarla devam edelim…
Pomodoro Tekniği Faydaları
Pomodoro tekniğinin kullanılması ile ders çalışmanın birçok faydası bulunuyor. Zaman yönetiminin iyileştirilmesine yönelik bir uygulama olan pomodoro tekniği bu sayede çalışma süresinin daha etkili kullanılmasını sağlar.
Düzenli aralıklarla verilen molalar sayesinde zihinsel yorgunluk düzeyi azalırken, daha zinde kalınması ve enerjiyi sabit tutmak mümkün olur.
Vize veya final zamanındaysanız, yetiştirmeniz gereken çok önemli bir proje varsa ve daha da önemlisi zamanınız kısıtlıysa pomodoro tekniği ile zaman verimliliği en üst seviyeye çıkarılabilir.
Zamanın olabildiğince etkin ve verimli kullanılması psikolojik olarak da rahatlatıcı bir etmendir. Oluşan kaygı ve stresi azaltır.
Zamanın yavaş aktığını hissetmek aynı zamanda yüksek bir motivasyonu da beraberinde getirir ve başarıyı artırır.
Tüm bunlara ek olarak ders çalışma esnasında kullanılan pomodoro tekniği zamanla gündelik hayata da etki eder ve planlı bir yaşamı beraberinde getirir.
Düzenli ve uzun süre uygulamanız durumunda ders çalışma dışındaki işlerin de daha düzenli ve sistematik ilerlediğini farkedebilirsiniz.

Pomodoro Tekniği için Uygulamalar
Siz de pomodoro tekniği ile ders çalışmak istiyorsanız fiziksel bir sayaç (pomodoro timer) olmadan da yalnızca saat kullanabilirsiniz.
Fakat telefonunuza indirerek kullanabileceğiniz pazı pomomodoro tekniği uygulamaları bulunuyor:
- Focus To-Do
- Pomodor Timer Lite
- Minimalist Pomodoro Timer- Goodtime Productivity
- Brain Focus Productivity Timer

Pomodoro Tekniği Nasıl Ortaya Çıktı?
Zaman yönetmede kullanılan pomodoro tekniği İltalya’da 1980’li yılların sonlarına doğru ortaya çıktı. Üniversite öğrencisi Francesco Cirillo tarafından geliştirilen bu teknik ders çalışmak için uğraş gösterdiği bir zamanda bulundu.
Ders çalışmada zorluk yaşayan Cirillo, bu durumun sebep olduğu sıkıntılı durumla beraber, sadece çalışmaya odaklanarak 10 dakika geçirdi.
Uyguladığı bu yöntemin faydalı olduğunu farketmesiyle beraber mutfakta domates şeklinde bir sayaç buldu ve böylece dünyaca ünlü pomodoro tekniği doğmuş oldu.
İtalyanca’da “domates” anlamına gelen pomodoro kelimesiyle beraber kullanılan sayaç sayesinde pomodoro tekniği ortaya çıkmış oldu.
Sık Sorulan Sorular
Pomodoro tekniği ile ders çalışma konusunda merak edilenlerle devam edelim:
1 günde kaç pomodoro yapılır?
Çalışmaya ayırdığınız toplam süre gün içerisinde kaç adet pomodoro yapacağınızı belirleyecektir. Bu durum tamamen gün içerisinde ayrılan zamana bağlıdır.
4 pomodoro kaç saat?
25 dakikalık çalışma süreleri düşünüldüğünde 4 pomodoro 2 saat sürmektedir. Bu sürenin ardından 15-0 dakika aralığında uzun bir mola verilir.
16 pomodoro kaç saat?
15 dakikalık uzun molalar düşünüldüğünde 16 pomodoro toplamda 8 saat sürmektedir.
Bu yazımızda pomodoro tekniği ile ders çalışma konusunda merak edilenleri sizinle paylaştık. Konuyla alakalı görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz…
İlginizi çekebilir: Online Ders Vermek İçin Gerekenler
Benzer Yazılar
Daha Fazla Makale