Avrupa’da Ücretsiz Yüksek Lisans – En Uygun Fiyatlı 7 Ülke!

Avrupa’da Ücretsiz Yüksek Lisans – En Uygun Fiyatlı 7 Ülke!

Avrupa, yüksek kalitede eğitim sistemine sahip ve öğrencilere pek çok fırsat sunan bir kıtadır. Avrupa’da üniversite eğitimi almak uluslararası alanda tanınan değerli bir diplomaya sahip olmanızı sağlayabilir. Ücretsiz yüksek lisans programları sayesinde de Avrupa kültürünü yakından tanıyabilir ve kaliteli bir eğitim alabilirsiniz.

Avrupa kıtasında kimi üniversiteler için yalnızca harç ücreti ödemeniz gerekirken, kimi ülkelerde ise oldukça düşük yıllık ücretler ödemeniz gerekebiliyor. Bu nedenle yazımızda Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yapmanın maliyetini araştırdık.

Dünyanın en güzel ülkelerinin ve en güzel doğa harikalarının bulunduğu Avrupa’da ücretsiz ya da çok ama çok az ücretler ile eğitim almak mümkün mü? Evet, kesinlikle. Bu sayede hem mali açıdan daha rahatlamış olacaksınız hem de entelektüel ve kültürel anlamda zenginleşeceksiniz. Birçok öğrenci için eğitim görmenin en cazip olduğu noktalardan biri olan Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans için bir yolculuğa çıkalım…

1- Almanya

Almanya yüksek lisans
Almanya yüksek lisans – Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans

Yurt dışında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için tercih edilen ilk ülkelerin başında Almanya geliyor. Bunun en önemli sebepleri şunlardır:

  1. Almanya’da bulunan devlet üniversitelerinde eğitim son derece ucuz.
  2. Almanya, dünyada en iyi yüksek öğrenim eğitimi sağlayan ülkelerden bir tanesi.
  3. Ülkede okuması, çalışması ve geçinmesi kolay.
  4. Pek çok program İngilizce dilinde öğretiliyor. Yani ilk etapta Almanca öğrenmenize gerek yok.
  5. Almanca öğrenmek isteyenler için üniversitelerin ücretsiz/düşük ücretli kurslarından faydalanabiliyorsunuz.
  6. Okuduğunuz bölüm ile ilgili önünüzde pek çok iş fırsatı var.
  7. İş-yaşam dengesi sağlanmış durumda.

Evet, Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans için ilk tercih edilen ülkelerin başında neden Almanya olduğunu öğrendik… Her yıl uluslararası binlerce öğrenciye yüksek lisans eğitimi veren bu ülkede ücretler ne kadar, öğrenelim…

Almanya’da kurulmuş pek çok üniversite devlete aittir. Bu nedenle yüksek lisans eğitimi için bu ülkeyi seçtiğinizde çoğu okul için yıllık bir ücret ödemek yerine sadece harç ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücretler ise dönemlik 200 EUR ile 400 EUR arasında değişmektedir.

Almanya devlet üniversitelerinden bazıları şunlardır:

  • University of Stuttgart
  • University of Mannheim
  • Heidelberg University
  • University of Bremen
  • University of Cologne
  • University of Hamburg
  • Friedrich-Schiller-University
  • Berlin School of Economics and Law

Yukarıdaki üniversiteler Almanya’da bulunan devlet üniversiteleridir. Sadece bir miktar harç ücreti ödeyerek Hukuk, İşletme, Sağlık, Sosyal Bilimler gibi daha pek çok alanda yüksek lisans yapabilirsiniz. Yüksek lisans programları bazı üniversitelerde 1, bazılarında ise 2 yıl sürmektedir.

2- Norveç

norveç yüksek lisans
Norveç yüksek lisans

Evet, ülke ismini yanlış okumadınız. Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yapabileceğiniz ülkelerden bir tanesi de Norveç! Dünyanın en zengin ve en rahat yaşanabilir ülkelerinden Norveç’te dünyanın dört bir yanından yaklaşık 13.000 öğrenci her yıl eğitim alıyor. Hem lisans hem de yüksek lisans programlarının çoğunda İngilizce ana dil. Bu nedenle ülkeye gitmeden önce yeni bil dil öğrenmeye ihtiyacınız yok. Norveç’te çok düşük maliyet ile yüksek lisans eğitimi alabileceğiniz üniversiteler hangileridir? İnceleyelim;

  • University of Oslo
  • Norwegian University of Science and Technology
  • University of Stavenger
  • University of Bergen
  • UiT The Arctic University of Norway

Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yapabileceğiniz en iyi ülkelerden bir tanesi Norveç’te harç ücretleri 30 EUR ile 60 EUR arasında değişiyor. Bunun haricinde üniversite için ekstra ücret ödemenize gerek yok! 2 yıl yüksek lisans alacağınız bu ülke harika bir fırsat!

Avrupa’da öğrenim görmeye gitmeden önce İngilizce’nizi geliştirmek mi istiyorsunuz? Ücretsiz İngilizce Konuşma Siteleri yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

3- Çek Cumhuriyeti

çek cumhuriyeti yüksek lisans
Çek Cumhuriyeti yüksek lisans

Yasa gereği Çek Cumhuriyeti’ndeki bütün devlet üniversiteleri, hangi ülkeden gelirse gelsin bütün öğrencilere eğitimi ücretsiz sağlamaktadır. Ancak, belirtmemiz gereken önemli bir nokta var: Çek Cumhuriyeti’nde Çek dili dışında yabancı bir dilde eğitim görmek istiyorsanız okula bir miktar ücret ödemeniz gerekebilir. Bunun dışında, bazı üniversiteler 400 EUR ile 600 EUR arasında kayıt işlem ücreti talep edebilmektedir. Çek dilini biliyor ve bu dilde eğitim alıyorsanız şanslısınız çünkü okul için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.

Burs imkanlarından faydalanarak okul ücretlerini ödemeyi kolaylaştırabilirsiniz. Uluslarası anlaşmalı firmalara ya da Çek Cumhuriyeti devletine bizzat burs başvurularında bulunabilirsiniz.

Ülkede yüksek lisans programları 1 ile 3 yıl arasında sürmektedir. Okurken çalışma imkanı bulabildiğiniz takdirde ise öğrenim hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti’nde düşük maliyetli yüksek lisans eğitimi alabileceğiniz bazı üniversiteler şunlardır;

  • BACORG University
  • Mendel University in Brno
  • Czech University of Life Sciences Prague 

Yüksek Lisans Bursu Veren Kurumlar yazımıza mutlaka göz atın! Burs imkanlarından yararlanmayı ve Avrupa’da yüksek lisans yapma fırsatını kaçırmayın.

4- İtalya

italya yüksek lisans
İtalya yüksek lisans

Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yazımızın 4. sırasında en güzel ülkelerden biri olan İtalya var. Avrupa’nın hatta dünyanın en prestijli üniversitelerinin bulunduğu bu ülkede yıllık düşük okul ücretleri ödeyerek yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz. İtalya yüksek lisans öğrencilerinin ödeyecekleri yıllık ücret 1.300 EUR ile 3.500 EUR arasında değişmektedir.

Sanatın ve tarihin en yoğun olduğu İtalya’da Sosyal Bilimler, İşletme, Hukuk ve Güzel Sanatlar gibi pek çok alanda yüksek lisans eğitimi 1 ya da 2 yıl sürmektedir.

İtalya her yıl çeşitli alanlarda eğitim görecek binlerce öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Sizler için, İtalya’da yüksek lisans yapabileceğiniz kaliteli ve en düşük maliyetli üniversiteleri araştırdık;

  • Free University of Bozen-Bolzano
  • University of Trento
  • Ca’ Foscari University of Venice
  • Tor Vargeta University of Rome
  • University of Bari Aldo Moro
  • University of Perugia
  • The University of Milan

Okurken paranızın çoğu kira ödemesine gidecektir. Vedenik, Milano ve Roma gibi İtalya’nın en pahalı ve en büyük şehirlerinde yaşamak bu açıdan sizleri zorlayabilir. Bu nedenle, İtalya’da yüksek lisans eğitimi alırken masrafları kısmanızın bir yolu burs başvurusu yapmak; diğer bir yolu ise büyük şehirlerden uzak durmaktır.

5- Polonya

polonya yüksek lisans
Polonya yüksek lisans

Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yazımızın 5. sırasında ülkemiz tarafından oldukça sevilen bir ülke var.

Polonya, ülkemizdeki öğrencilerin çoğunlukla Erasmus programı ile gittiği ülkerin başında geliyor. Ancak, Avrupa’nın en güzel, öğrenci kitlesinin yoğun olduğu Polonya’da yüksek lisans eğitimi de alabiliyorsunuz. 2 yıllık yüksek lisans yapabileceğiniz ülkede 800’de fazla İngilizce program bulunuyor. Bazı üniversitelerde yüksek lisans eğitimi almak için kayıt sırasında 200 EUR ödemeniz gerekiyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelerinden gelen öğrenciler yıllık ücret ödemezken, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerin devlet üniversitelerine ödemesi gereken yıllık ücret 1.000 EUR ile 3.000 EUR arasında değişebiliyor.

Avrupa’nın pek çok yerine kıyasla Polonya üniversite ücretleri son derece ucuz. Bunun yanı sıra, Polonya aylık yaşam maaliyetleri de diğer Avrupa ülkelerinden daha düşük seviyede. Bu nedenle de ülkede okurken yaşaması çok daha kolay diyebiliriz. Peki, Polonya’da düşük maliyet ile yüksek lisans yapabileceğiniz üniversiteler hangileri, inceleyelim…

  • University of Wawsaw
  • University of Wrocław
  •  Jagiellonian University
  • University of Lodz
  • John Paul II Catholic University of Lubin
  • University of Gdansk

6- Avusturya

Avrupada yüksek lisans
Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans

Avrupa’nın en seçkin üniversitelerinin yer aldığı ve İngilizce dilinde eğitim görebileceğiniz Avusturya’dayız şimdi. Bu ülkede de devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerden yıllık öğrenim ücreti alınmamaktadır. Okuduğunuz devlet okuluna yalnızca, dönemlik harç ücreti olan 750 EUR ödemeniz gerekmektedir.

Avusturya’da yüksek lisans eğitim süresi kurumlar arası farklılık gösterir. Eğitim çoğunlukla 1 ya da 2 yıl sürer. Sizler için ülkenin en iyi devlet üniversitelerini araştırdık. İnceleyelim:

  • University of Vienna
  • University of Salzburg
  • University of Klagenfurt
  • University of Graz
  • Danube University Krems

Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans için seçtiğimiz Avustura hakkında hazırlanmış videoya göz atabilirsiniz;

7- İspanya

avrupada ücretsiz yüksek lisans
Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans

Kültürü ve tarihi ile bizleri büyüleyen bir başka ülkedeyiz. Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yazımızın 7 sırasında İspanya bulunuyor. Kaliteli üniversiteleri ve yüksek yaşam standartları nedeniyle İspanya yurt dışında eğitim görmek isteyenlerin gözde noktalarından bir tanesi.

Lisans ve yüksek lisans öğrencilerin gitmek için attığı İspanya’da okul ücretleri oldukça ucuz! Ülkedeki devlet okullarında yüksek lisans ücretleri 680 EUR ile 1.300 EUR arasında değişiyor. Burs bulabildiğiniz takdirde aylık yaşam maliyetinizi düşürebilir ve prestijli devlet üniversitelerinde kaliteli eğitim alabilirsiniz. Peki, İtalya’da yüksek lisans eğitimi alabileceğiniz devlet üniversiteleri hangileridir? İnceleyelim…

  • Pompeu Fabra University
  • Autonomous University of Barcelona
  • Universitat de Barcelona
  • Autonomous University of Madrid
  • University of Zaragoza

Avrupa’da ücretsiz yüksek lisans yapabilme fırsatınız son derece yüksek! Bunun yanı sıra yıllık düşük okul ücretleri ödeyerek de öğrenimin için yurt dışına çıkabilirsiniz. Avrupa’da en çok tercih edilen ve en kaliteli üniversitelere sahip 7 ülkeyi detaylı bir şekilde anlattık. Eğitim planı oluşturan arkadaşlara aydalı olacağınız umuyoruz.

Konuya dair sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler