Yedek Astsubay Maaşı 2024: Ne Kadar Oldu? Yeni Ücretler…

Yeni yılda memur maaşlarına gelen zamlarla birlikte yedek astsubay maaşı da sıklıkla araştırılan konular arasına girdi.

2024 Ocak ayı zamlarından sonraki maaş bilgilerine ek olarak yedek astsubay ne iş yapar ve nasıl olunur gibi merak ettiğiniz pek çok sorunun cevabına da ulaşabileceksiniz.

Yedek astsubaylık mesleğine dair en sık sorulan soruları da yazımızın son kısmında sizler için cevaplandırdık.

Yedek Astsubay Maaşı 2024: Ne Kadar? Güncel…

yedek astsubay maaşları
yedek astsubay maaşları

Yedek astsubay maaşlarına da tüm memur maaşlarına olduğu gibi bu senenin Ocak ayında %30 zam yapılmıştı. Yedek astsubay nedir ve nasıl olunur sorularını detaylı bir şekilde cevaplamadan önce yedek astsubay 2024 maaş bilgilerine göz atalım.

Yedek astsubay maaşı 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Yedek astsubay maaşları yeni zamlarla birlikte ortalama olarak 36.500 TL ile 45.000 TL arasındadır.

Yedek astsubay aylık kazancı, dereceye, kıdeme, evli ve çocuklu olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Bu bilgiye göre 2024 yılında yedek astsubay maaşları 36.500 TL ile başlar. Daha sonra maaş artışlarıyla birlikte 45.000 TL’ye kadar ulaşabilir. Maaş farklılıkları görev yapılan bölge ve görev türüne göre belirlenmektedir.

Yedek astsubay maaşı görev yaptığınız bölgeye göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin, ülkemizin doğu bölgelerinde görev yapan askerler, batıda görev yapan askere göre aylık daha fazla kazanç elde edebilmektedir.

Yedek Astsubay Harçlık Ücreti Ne Kadar?

Yedek astsubaylık, şartları sağlayan kişilerin başvurması ile 12 ay boyunca askerlik olarak yapılabilecek bir görevdir. Bu süre kapsamında ilk 2 ay eğitim, sonraki 10 ay fiili olarak görev alırsınız. Bununla birlikte süreç boyunca yedek astsubay maaşı da değişiklik göstermektedir.

Yedek astsubaylık sürecinde eğitim döneminde maaş alınmaz. Bunun yerine harçlık alınmaktadır. İlgili kanun çerçevesince harçlıklar belirlense de tahmini verileri sizlerle paylaşıyoruz.

Yedek astsubay harçlık ücreti 2024 yılı itibariyle aşağıdaki gibidir:

  • Yedek astsubaylar maaş almaya göreve başladıktan 2 ay sonra başlar.
  • Bu 2 aylık süreç eğitim sürecidir ve bu süreçte maaş yerine harçlık verilmektedir.
  • 2024 yılında yedek astsubay harçlığı 4.000 TL’dir.

Yedek Astsubay Nedir?

Yedek astsubay, astsubay ve uzman jandarma arasındaki ya da astsubay ile erbaş arasındaki askeri statüye denmektedir. Yedek astsubay rütbesi ”astsubay astçavuş”tur. Yedek astsubaylar, 2 ayı eğitim olmak kaydıyla toplamda 12 ay askerlik yaparlar.

Yedek astsubay askerde kalabilir mi? Evet. 12 aylık süreçte görevlerini layıkıyla yerine getirenler, orduda açık olduğu takdirde askerlik yapmaya devam edebilirler.

Yedek astsubay maaşı ile ilgileniyorsanız, sizler için bu göreve nasıl gelebileceğinizi de araştırdık! Yedek astsubay nasıl olunur? İşte ayrıntılar…

Öneri yazısı: Polis Özel Harekat Maaşı

Yedek Astsubay Nasıl Olunur?

yedek astsubay maaşı
yedek astsubay maaşı

Askerlere toplum içerisinde çok büyük saygı duyulur. Aldıkları maaşlar nedeniyle ve mesleğin kutsallığından dolayı pek çok genç insan asker olma hayal kurar.

Yedek astsubay olmak isteyenler Meslek Yüksek Okulları’nda 2 yıllık ön lisans eğitimi almalıdır. 4 yıllık üniversite bitirmiş kişiler de yedek astsubay olabilmektedir. Üniversiteden mezun olan adaylar, Türk Silahlı Kuvvetleri‘nin duyurusundan sonra askeri şubeye başvuruda bulunabilir.

Yurt dışında okul okumuş olan adayların, okudukları okul ülkemizdeki 2 yıllık ön lisans eğitimine denk ise, bu kişiler de yedek astsubaylık için başvuruda bulunabilir.

E-devlet üzerinden yedek astsubay başvurusunda bulunan adaylar birazdan bahsedeceğimiz koşulları karşıladıkları takdirde seçim aşaması için çağrılır.

Bu aşamada adaylardan sağlık raporu istenir, adaylar fizik yeterlilik testine tabi tutulur ve mülakata girer. Fiziki yeterlilik sınavında adayların çevikliği ve koordinasyon becerileri test edilir. Bu nedenle 400 metre koşu, mekik, durarak uzun atlama, basketbol topu fırlatma ve barfiks branşlarında değerlendirme yapılır.

Fizik yeterlilik testi sonrası mülakat süreci başlar. Mülakatın asıl amacı, adayın konuşma ve ifade becerisini, gelişime açık ve ikna yeteneğinin olup olmadığını, psikolojisi, davranışları arasındaki tutarlılığı, çok yönlü düşünebilme kabiliyeti gibi pek çok özelliği değerlendirilir. Bu süreçten sonra göreve başlayabilir ve yedek astsubay maaşını fiili olarak almaya başlayabilirsiniz. 🙂

Yukarıda bahsettiğimiz tüm aşamaları başarıyla tamamlayan adaylar yedek astsubay olarak göreve başlayabilir.

Öneri yazısı: Jandarma Nasıl Olunur?

Yedek Astsubay Şartları Nelerdir?

yedek astsubay maaşı
yedek astsubay maaşı

Yedek astsubay olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gereklidir. Bu şartlar şunlardır;

  • 2 ya da 4 yıllık bir fakülteden mezun olmak,
  • 2 yıllık ön lisans mezunu ise 26 yaşından küçük; 4 yıllık lisans mezunu ise 28 yaşında ya da daha küçük olması,
  • Diş yapısının bozulmamış ve kusursuz olması,
  • Vücutta jilet izi, dövme ya da sıyrık olmaması,
  • Kadınlar için 158 cm’den, erkekler için ise 164 cm’den kısa olmamak,

Yedek astsubay maaşı yazımızı burada sonlandırıyoruz. Konuya dair en sık sorulan soruları aşağıda cevaplandırdık. Sizin de sorularınız varsa yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Önerilen içerik: Sözleşmeli Er Maaşları

Sıkça Sorulan Sorular

Yedek astsubay maaşı 2024 bilgileriyle alakalı olarak sıkça sorulan sorular şöyledir:

Yedek astsubay kaç ay askerlik yapar?

Yedek astsubaylar 12 ay askerlik yapar. Bu sürenin 2 ayı eğitim ile geçmektedir.

Yedek astsubay görevleri nelerdir?

Yedek astsubaylar, emir-komuta zincirindeki konumlarına ek olarak askeri eğitim ve muharebe alanlarında görev alabilmektedirler.

Yedek astsubay yaş sınırı kaçtır?

4 yıllık lisans mezunlarının 28 yaşında ya da daha küçük; 2 yıllık ön lisans mezunlarının ise 26 yaşından küçük olmaları gerekmektedir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir