2023 Yeşil Pasaport Şartları ve Gerekli Evraklar Nelerdir?

2023 yılında yeşil pasaport alma koşulları, memurların memuriyet dereceleri ve mevkileri ile yakından ilgilidir.

Yeşil pasaport devlet memuriyeti kapsamında olan bir pasaport tipi olduğundan birçok ülkeye giriş esnasında ve vize konusunda oldukça etkilidir.

İşte yeşil pasaport hakkında tüm detaylar…

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

yeşil pasaport şartları
yeşil pasaport şartları

Yeşil pasaport şartları yazımıza hız kesmeden devam edelim. 2023 yılında yeşil pasaport almak için atılması gereken adımlar bellidir. Esasında yeşil pasaport çıkarmanın bordo pasaport almaktan tek farklı yanı harç ücreti ödememek ve İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport çıkarma dilekçesiyle başvuru yapılmasıdır.

Söz konusu talep yazısı ile birlikte yeşil pasaport çıkarmak için gerekli evrakları hazırlayarak il nüfus müdürlüğünden randevu almanız gerekmektedir. Belgelerin eksik olması halinde randevu almış olsanız dahi yeşil pasaport çıkarma işleminiz yarıda kalacaktır.

İkamet ettiğiniz il sınırları içinde yer alan nüfus müdürlüğünden yeşil pasaport çıkarma randevusu almanız gerekmektedir. Sizden talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazır bulundurarak randevu saatinde il müdürlüğünde olmalısınız.

Son dönemde yaşanan yoğunluktan dolayı pasaportunuzun elinize ulaşma süresinde değişiklik olabilir. Bu yüzden pasaport çıkarma işleminizi seyahat vaktinize göre organize etmeniz oldukça önemlidir.

İlginizi çekebilir: Pasaport Ücretleri

Özel Kişiler İçin Yeşil Pasaport Şartları

Son yıllarda yapılan değişiklik ile yeşil pasaportu devlet memurları dışında bazı özel kişiler de alabilmektedir.

İlgili kanuna göre yeşil pasaport şartları kapsamında hususi pasaport alabileceklerin listesi şu şekilde belirtilmiştir:

  • TBMM eski üyeleri ve devlet başkanları,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurları,
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üyeleri,
  • Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu üyeleri,
  • Belediye başkanları,
  • Şartları sağlayan ihracatçılar,
  • Baroda 15 yılını dolduran avukatlar

Serbest dolaşım hakkı bakımından çok fazla ülkeye giriş imkanı sağlayan yeşil pasaport alabilmek için bazı kriterleri sağlamak gerekmektedir. Yeşil pasaport alma şartlarına uyarak hususi pasaport sahibi olabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Almak İçin Gereken Evraklar

yeşil pasaport alma şartları
yeşil pasaport alma şartları

Yeşil pasaport çıkarmak için gerekli belgeler, başvuru işlemleri sırasında il müdürlüğüne ibraz etmeniz gereken evraklardan oluşmaktadır. Her pasaport başvurusunda olduğu gibi yeşil pasaport başvurusunda da önceden hazırlamanız gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeleri il müdürlüğünden alacağınız yeşil pasaport randevusundan önce hazırlamanız gerekmektedir.

Yeşil pasaport çıkarmak için gerekli belgeler;

  • İçişleri Bakanlığına hitaben yazılmış yeşil pasaport çıkarma yazısı,
  • Eğer herhangi bir kamu kuruluşunda çalışansanız, bu durumda yeşil pasaport talep yazsısını ilk olarak çalıştığınız kurumdaki bu işten yetkili kişiye onaylatmanız gerekmektedir. Öte yandan emeklilik ya da çekilme sebepleri ile memurluk görevinizden ayrılmış durumdaysanız bu durumda talep yazısını yine emekli olduğunuz veya çekildiğiniz kurumdan onaylatmanız gerekmektedir.
  • Nüfus cüzdanı aslı (1 adet fotokopisinin hazırda bulundurulması faydalı olacaktır)
  • Daha önceden bordo veya yeşil pasaport çıkartılmışsa bu pasaportun aslı (Pasaportun iptal edilmesi için gereklidir.)
  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş)
  • Reşit olmayan ya da engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname
  • Defter bedelinin bankaya ödendiğine dair dekont veya makbuz

Faydalı İçerik: İrlanda Dil Okulu Fiyatları

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport alma hakkı bilindiği üzere sadece kanunla belirtilmiş devlet memurlarının yararlanabildiği bir haktır. Bu yüzden kanunda belirtilen kriterlere sahip devlet memurlarından ya da özel izne tabi tutulan ihracatçılardan olmanız gerekmektedir.

Bütün devlet memurları yeşil pasaport çıkarma hakkına sahip değildir. Devlet memurlarının birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarında bulunan vatandaşlar yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.

Yeşil Pasaport Şartları Memur

Bazı devlet görevlileri yeşil pasaport alma konusunda daha avantajlı kabul edilmektedir. Kamu görevlisi devlet memuru gibi kadrolu çalışanların dışında sözleşmeli çalışan kesim içinden de belirtilen derecelere uygun olan vatandaşların yeşil pasaport sahibi olması mümkündür.

Yeşil pasaport sahibi olan kişiler arasında belediye başkanları da yer almaktadır. Görevleri süresince bu pasaporta sahip olan belediye başkanlarının kanunen belirlenmiş görev süreleri tamamlandığında sahip oldukları yeşil pasaportlarının geçerliliği de bitmektedir.

Yeşil pasaport alan kişiler arasında devlet sporcusu unvanı taşıyan atletler de yer almaktadır. Milli takım sporcularına da yeşil pasaport çıkarma imkanı sunulmaktadır.

Memurlar Dışında Yeşil Pasaport Kime Verilir?

yeşil pasaport şartları
yeşil pasaport şartları

Memurlar dışında yeşil pasaport verilen kişiler, milli sporcuların yanı sıra ihracat yapan iş adamlarıdır. İhracat yeşil pasaport şartların kanunda yer alan kurallara göre belirlenmiştir. Böylece ihracat yapan kişilere de yeşil pasaport hakkından yararlanma imkanı sunulmuştur.

İhracatçıların uyması gereken bazı yeşil pasaport şartları vardır. Bunların başında son 3 takvim yılında yıllık ortalama 1 milyon doların üzerinde ihracat yapan firma temsilcileri arasına girmek gelmektedir. Bu şartı taşımayan ihracatçılara yeşil pasaport verilmemektedir.

Özellikle son üç takvim yılında yıllık ortalama ihracatı 1 ila 10 milyon dolar arasında olan firmalarda 1 yetkili yeşil pasaport alabilmektedir. Yıllık ihracatınız arttıkça, yeşil pasaport sahibi olacak kişilerin de sayısı artmaktadır.

İhracat bedeline göre yeşil pasaport

  • Yıllık ortalama ihracatı 10 ila 25 milyon dolar arasında olan firmalarda 2,
  • 25 ila 50 milyon dolar arasında olan firmalarda 3,
  • 50 la 100 milyon dolar arasında olan firmalarda 4
  • Son olarak 100 milyon doların üstünde olan firmalarda ise 5 yetkiliye hususi damgalı pasaport yani yeşil pasaport verilmektedir.

Aileden Kimlere Yeşil Pasaport Çıkarılabilir?

yeşil pasaport şartları
yeşil pasaport şartları

Yeşil pasaport sahibi kimsenin ailesi içinde bazı şartları taşıyan kişiler de hususi damgalı pasaport çıkarma imkanına sahiptir.

Yeşil kart sahibi olanların ailesi için gerekli şartlar;

  • 18 yaş altı çocuklar,
  • İş sahibi olmayan ve lisans eğitimine devam eden 25 yaş altı çocuklar olarak belirlenmiştir.

Yeşil pasaport şartları konusunda bu kriterlere uygun olan aile üyelerine de yeşil pasaport çıkartılabilmektedir.

Polisler için Yeşil Pasaport Şartları

Polis memurlarının yeşil pasaport hakkı bulunmaktadır. Bir polis memurunun bu haktan yararlanması için meslekte geçirdiği süreye bakılmaksızın, kadro derecesine bakılmaktadır.

3. derece bir memur yeşil pasaport almaya hak kazanır.

Yeşil Pasaport Şartları Doktor

Doktorlarda yeşil pasaport hakkından yararlanabilen diğer meslek gruplarından biridir.

Doktorların yeşil pasaporttan faydalanabilmesi için kadro derecelerinin 1,2 ve 3 olması gerekir.

Özel kuruluşlarda görevine devam eden doktorlar da yeşil pasaport hizmetinden, 15 yıllık devlet hizmeti şartını karşıladıkları taktirde yararlanabilirler.

Öğretmen Yeşil Pasaport Şartları

Öğretmenlerin yeşil pasaport hakkının doğması için görevlerinde belirli bir dereceye gelmeleri gerekmektedir.

Öğretmenlikte yeşil pasaport şartları mesleki derecenin 3,2 yada 1. derece olması gerekir. Bir öğretmenin ortalama derece ve kademesinde görev süresine göre 3. dereceye yükselmesi 12-15 yıl arası sürebilmektedir. Mesleğinde 3. dereceye ulaşan öğretmenler kurumlarına yeşil pasaport için başvuruda bulunabilir.

Akademisyen Yeşil Pasaport Şartları Nelerdir?

En sık sorulardan biri de akademisyen yeşil pasaport şartlarıdır. Kanun hükmünde belirtildiği üzere yeşil pasaport, kadro derecesi 1-3 aralığında olan öğretim elemanlarına verilmektedir. Öğretim elemanlarının atanabilecekleri kadro dereceleri 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 23 üncü maddesinde tespit edilmiştir;

  • Profesör 1’inci derece,
  • Doçentler 1-3 aralığında doğrudan kadroya atanırlar. Bu nedenle kolaylıkla yeşil pasaport sahibi olabilirler.

Yeşil pasaport almak için her devlet memurunun sahip olduğu meslek unvanına göre sağlaması gereken belli başlı farklı şartlar mevcuttur. Devlet memurlarına yönelik bir çalışma olan bu hususi pasaportları almak yurt dışına çıkışlar için oldukça yetkilidir.

Başvuru esnasında kıdem ve derecenizin önemli olduğun unutmayınız.

Sıkça Sorulan Sorular

10 yıllık devlet memuru yeşil pasaport alabilir mi?

Birinci, ikinci ve üçüncü derecelerden kadrolarda çalışan bütün devlet memurları yeşil pasaport sahibi olabilir.

Yeşil pasaportun süresi kaç yıl?

Hususi (yeşil) pasaportun süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılmıştır. Süresi dolan ya da süresinin dolmasına bir yıldan az kalan pasaportların süresini uzatabilirsiniz.

Yeşil pasaport ile Almanya’ya gidilir mi ?

Yeşil pasaport sahipleri, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla Almanya’ya vizesiz seyahat edebilirler.

Yeşil pasaport ile kaç ülkeye vizesiz gidilebilir?

Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin vizesiz gidemediği 67 ülkeye vizesiz gidebilmektedir.

-->