Bitirme Tezi Nedir? Nasıl Yazılır? Örnekleri ve Yol Haritası

Lisans mezuniyeti öncesi birçok öğrencinin tamamlaması zorunlu olan bitirme tezi hakkında kapsamlı bir yol haritasını sizlere sunduk. Lisans bitirme tezi nedir ve nasıl yazılır merak eden öğrenciler için alt başlıklar altında tüm detaylara yer verdik.

Bitirme tezi örneklerinin de yer aldığı yazımızda araştırma projesi hazırlamak hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulacaksınız. İşte o bilgiler…

Bitirme Tezi Nedir?

Bitirme Tezi
Lisans bitirme tezi nedir – araştırma projesi nedir

Bitirme tezi en genel tanımıyla lisans mezuniyeti öncesinde öğrenciye literatür tarama ve bilimsel araştırma yöntemlerini öğretmek amacıyla yazdırılan projedir. Bir diğer adıyla araştırma projedi olan bitirme tezi, birçok bölümün genellikle son sınıfında yazdırılır.

Bitirmez tezleri veya araştırma projeleri teknik bölümlerde (mühendislik vb.) bir proje üstünden sunulurken beşeri bölümlerde tıpkı yüksek lisans tezi mahiyetinde bir araştırma, inceleme yazısı şeklinde hazırlanır.

Bitirmez tezleri lisans 4. sınıfta (3. sınıfta da seçme şansı olabiliyor) bilimsel bir katkı sunmak amacıyla özgün bir araştırma yapılmak üzere düzenlenmekte ve not olarak değerlendirilmektedir. Bu tezler okuduğunuz bölüme ilişkin Türkçe veya İngilizce olabilmektedir.

Yüksek Lisans Tezi Nedir yazımıza göz atarak tez yazmak üzerine kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bitirme Tezi Nasıl Hazırlanır?

Bitirme tezi hazırlamak isteyen öğrencilerin daha önce tez yazma deneyimi olmadığı için en zorlandıkları şey tezin hazırlığı ve tez yazımına başlama sürecidir. Tezin programlı bir şekilde başlamasından sonra yazım süreci sırasında eğer ki konuya hakimseniz süreç kolay bir şekilde ilerleyecektir.

Şimdi sizlere bitirme tezine hazırlanmanız için önemli ipuçlarını alt başlıklar altında sıralalayacağım…

Öneri: Google Akademik Nedir?

1- Araştırma Konusu ve Danışman Seçimi

Bitirme tezi araştırma konusu seçerken göz önünde bulundurmanız gereken şey alacağınız konuya olan hakimiyetinizdir. Hiçbir fikrinizin olmadığı bir konuyu seçmek yerine ilgi duyduğunuz ve bilgi birikiminizin olduğu bir konuyu seçmek çok daha faydalı olacaktır.

Yine konu seçiminizle alakalı olarak danışman hocanızı da seçmek tezinizi yazarken hem onunla irtibatınız hem de hocanızın konuya olan hakimiyeti açısından son derece önemlidir.

2- Literatür Tarama

Lisans bitirme tezinde konunuz ve danışman hocanız belirlendikten sonra konu seçerken yaptığınız yüzeysel araştırmayı derinleştirmelisiniz. Literatür taraması -diğer adıyla kaynak taraması- yaparken dikkatli ve titiz bir şekilde çalışmalısınız.

Seçtiğiniz konu üzerinden ilişkisi olan bütün tezlerin, yayınların ve kitapların derin bir araştırmasınız yaparak kullanacağınız kaynakların hepsini belirlemelisiniz.

Literatür Taraması Nedir, Nasıl Yapılır? detaylarıyla öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

3- Yazım Sürecinin Başlaması

Yazım sürecinin başlaması lisans bitirme tezinin zorlu kısımlarından biridir. Tezin yazım süreci başladıktan sonra iyi bir programlamaya sahipseniz ve konuya hakimiyetiniz varsa çok kolay bir şekilde ilerleyebilirsiniz.

Bu süreçte ilk olarak İçindekiler, Teşekkür, Özet ve Konu Başlıkları ile Kaynakça gibi kısımları belirlemeniz çalışmanızın programlı ilerlemesi açısından faydalı olacaktır. Bu içeriklerin yazımına dair detayları aşağıda alt başlıklar halinde inceledim.

4- Düzeltmeler, Tezi Bitirme ve Sunum

Teziniz bittikten sonra en az bir defa olmak üzere sakin bir kafayla baştan sona okumanız, hatalı ve yazım yanlışı olan yerleri fark etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığını görebilmek için birkaç defa yazının bütününe göz atmanız önemlidir.

Bu kısımda düzeltmeleri yaptıktan sonra birkaç kopyasını da ayıracak şekilde teslimi gerçekleştirirsiniz. Tezin ilerleme sürecinde ve teslim öncesi danışman hocanızdan revizeler alarak ilerlediğiniz için teziniz yüksek olasılıkla sorunsuz şekilde bitmiş olacaktır.

Bazı bölümlerde (özellikle teknik veya pedagojik eğitimler gibi) tezlerde sunum yapılmaktadır. Yüksek Lisans tezi kadar ciddi daha doğrusu zor olmasa da bu tezi danışman hocanız veya daha fazla bir kalabalığa sunmanız, gelecek sorulara cevap vermeniz beklenir. Ancak beşeri bölümlerin çoğunda bitirme tezi seviyesinde sunum gerçekleşmemektedir.

Bitirme Tezi Nasıl Yazılır?

Bitirme Tezi

Lisans bitirme tezi yazarken belli başlıklar zorunlu şekilde yer almaktadır. Bunlar içindekiler, teşekkür, özet, giriş, kaynakça ve sonuç bölümleri gibi ana başlıklardan oluşur. Bu başlıklar harici tezin ana konusu olan metin yer almaktadır.

Aktardığınız bilgiler atıflı bir şekilde kaynakça vererek yazılır. Bu bilgiler sistemli bir şekilde anlam bütünlüğüne varacak bir sıralama ile yazılarak aktardığınız sav bir metod ile savunusu yapılacak şekilde tamamlanır.

Bitirme Tezi Kaç Sayfa Olmalı?

Bitirme tezi için alt sınır veya üst sınır olmamakla birlikte bu karar danışman hocanızın belirlediği veya tavsiye ettiği aralıkta yer almalıdır. Ortalama olarak birçok bölümde bitirme tezleri 50 ile 100 sayfa aralığında yer almaktadır.

Bitirme Tezi Sayfa Düzeni ve Yazım Kuralları

Üniversite bitirme tez sayfa düzenini ve yazım kurallarını uygulamak için bağlı olduğunuz okulun tez yazım kılavuzundan yardım almalısınız. Yazım kurallarına zaten riayet ederek yazmak zorunda olduğunuz tezde sayfa düzeni için de üniversitenin örnek tezinden bilgi edinebilirsiniz.

Bitirme Tezi İçindekiler Kısmı Nasıl Yazılır?

Bitirme tezine başlarken konu başlıkları ve alt başlıklarını belirlemeniz önemli bir konudur. Ek olarak açacağınız alt başlıkları da öncesinde hazır olan içindekiler kısmına kolayca ekleyebilirsiniz. Bu kısımda tüm bölümler ve sayfa numaraları yer alacağı için baştan hazırlanması üzerinde revize yapılarak son ana kadar ilerlenmesi işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Bitirme Tezi Teşekkür Yazısı / Önsöz Nasıl Yazılır?

Bitirme Tezi
tez yazım kuralları ve detayları 2023

Tezin teşekkür yazısı veya önsözünde kurum ve kuruluşlarla birlikte tezin yazılmasında yardımcı olan danışman hocanıza, kaynak bulmanızı sağlayan kişilere, tezin yazımında etkisi olan yerlere teşekkürlerinizi ilettiğiniz bir bölüm yazmanız gerekir.

Bitirme Tezi Özet Nasıl Yazılır?

Tezin özet bölümü genellikle giriş bölümü ile karıştırılmaktadır. Özet bölümünde tezin anahtar kelimelerden oluşan bir veya iki paragraflık konsantre hali yer almalıdır. Tezin amacı, içeriği ve bütününü kapsayan 10-20 cümlelik bir metin yazmanız yeterlidir. Bu kısmın ayrıca İngilizce çevirisi de tezlere eklenir.

Bitirme Tezinde Giriş Bölümü Nasıl Yazılır?

Tezin giriş bölümü yazılırken konunun amacı, kullandığınız eserlerin neler olduğu ve bu eserlerin adlarının olduğu geniş bir açıklama yapılır. Tezin konusu ve savunusu hakkında okuyanların giriş maiyetinde bir kapsamlı anlatımın yer aldığı bu bölümde okuyucunun konunun hazırlığı niteliğinde anlayacağı doyurucu bilgiler de içermelidir.

Bitirme Tezi Kaynakça Nasıl Yazılır?

Bitirme tezlerinde kaynakça yazımı birçok öğrencini zorlandığı bir konudur. Bunun için ayrı bir başlık altında inceleme yapılması gerekecek şekilde uzun bir konudur. Bununla birlikte farklı kaynakça ve dipnot verme sistemleri vardır.

MLA, APA vb. dipnot/kaynakça belirtme sistemlerinde sizin okuduğunuz üniversite ve bölümün yazım kuralları geçerli olduğu için tez yazım kılavuzundan yararlanarak ve danışman hocanıza sorarak doğru formatı öğrenebilirsiniz.

Lisans Bitirme Tezi Örnekleri

Bitirme Tezi
Lisans bitirme tezi örneği 2023

Lisans bitirme tezi örnekleri için sizlere en yaygın olan iki site üzerinden alanınızla ilgili araştırma yapmanızı için öneriler sunacağım. Araştırma projesini hazırlarken en iyi yöntem örnekleri incelemektir. Bu yüzden siz de diğer örnekler ve benzer çalışmaları bulabileceğiniz şu sitelere göz atmalısınız;

Bu siteler üzerinden inceleyeceğiniz Lisans Bitirme Tezi değil Yüksek Lisans Tezleridir. Lisans bitirme tezleri isteğe bağlı olarak yalnızca Academia.edu sitesinde yer almaktadır. Fakat diğer öneriler sayesinde Yüksek Lisans veya Doktora tezleri de sizin Lisans bitirme tezinize rehber olacak birincil kaynaklardır.

Tez Hazırlama Kılavuzu

Tez yazımı gerçekleştirecek öğrenciler tez hazırlama kılavuzlarını en doğru şekilde kendi üniversitelerine ait fakülteler ve enstitüler aracılığıyla edinmelidir. Çünkü her okulun aynı formatta yazım yapmaması sizi diğer kılavuzları örnek almanız durumunda hatalı bir sonuca götürecektir.

İngilizce Bitirme Tezi Örnekleri

İngilizce eğitim veren bir bölümde okuyorsanız genellikle bitirme teziniz de İngilizce olmaktadır. Bu tezi yazarken izlediğiniz metod aynı olmakla birlikte değişen şey kaynak araştırması ve taraması, okuma ile yazma düzeyindeki becerinizle ilişkilidir.

Eğer ki bitirme tezinizi İngilizce yazacak isenize pratik bilgiler içeren bu videoyu da sizler için bu kısma ekliyorum.

Bitirme Tezi Yazmakla İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Birçok lisans öğrencisinin bitirme ödevi olarak adlandırdığı araştırma projesi dersinde yazılan bitirme tezi hakkında en sık sorulan soruları sizler için derledim. İşte o sorular…

Bitirme tezi en az kaç sayfa olmalı?

Bitirme tezi için 50 ile 100 sayfa arasında bir yazım yeterlidir. Ancak danışman hocanın dilediği sınırlar içerisinde de tezin sayfa sayısı değişebilmektedir.

Bitirme tezi hangi bölümlerde var?

Bitirme tezi teknik veya beşeri bölümlerin birçoğunda olmakla birlikte her bölümde yoktur. İşletme, tarih, mühendislik gibi çok farklı fakülte ve bölümlerde bitirme tezi yer alabilir. Ancak bu durum üniversite, fakülte veya bölüme göre değişiklik gösterebilir.

Bitirme tezi YÖK sisteminde yer alır mı?

Bitirmez tezleri YÖK Tez sistemine kayıt edilmemektedir. Yalnızca yüksek lisans ve doktora tezleri bu sisteme kaydolur. Bu nedenle bitirmez tezlerinde incelemeler daha esnek olmaktadır.

Bitirme tezi zorunlu mu?

Bitirme tezi veya araştırma projesi dersi eğer ki bölüm müfredatında var ise bu dersi almak ve mezun olmak için zorunlu olarak hazırlanması gerekir.

Bitirme projesini yapmazsak ne olur?

Aldığınız dönem içerisinde bitirmez tezini/projesini yapmazsanız dersten kalarak bir sonraki senenin aynı döneminde yeniden dersi seçerek alırsınız.

Bitirme tezi konusu nasıl belirlenir?

Bitirme tezini çalışmak istediğiniz ana bilim dalı üzerinden seçip ilgi duyduğunuz, araştırmak istediğiniz konuyu danışman hocanızdan fikir ve izin alarak seçmeniz çalışmanın kolay yürümesi açısından daha kolay olacaktır.

-->