Yurt Dışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır? 2023 En Güncel Şartlarıyla

Özellikle son süreçte yurt dışında yüksek lisans yapmak için yapılan araştırmalar artmaya başladı. Peki yurt dışında yüksek lisans nasıl yapılır? Yurt dışında yüksek lisans şartları güncel bilgileri hangileridir? Bizler sizin için her detayı bulabileceğiniz bilgilendirici bir yazı hazırladık.

Birçok öğrencinin hayallerinden birisi de yurt dışında yüksek lisans ve doktora yapmak. Peki yurt dışında yüksek lisans nasıl yapılır? Avantajları var mıdır?

Tabii ki de yurt dışında yüksek lisans yapmanın belirli avantajları bulunmaktadır. Yurt dışında yüksek lisans yaparak kendinizi geliştirebilir, yurt dışında iş imkanı kapılarını arayabilirsiniz. Bunun yanı sıra yabancı dilinizi de daha rahat bir şekilde geliştirebilirsiniz.

Sizlerin yurt dışında yüksek lisans yapmak için araştırmalarınıza doğruluk katmak için harika bir yazı hazırladık. Bu yazımızda yurt dışında yüksek lisans ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Yurt Dışında Yüksek Lisans
Young adult woman in studio shots making facial expressions and using fingers and hands

Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmak

Yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız ilk olarak hangi ülkede ve hangi üniversitede yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu noktada iyi bir araştırma yapmak işinizi kolaylaştıracaktır. Kararınızı verirken tüm detayları dikkatlice incelemelisiniz.

Eğer başvuruda bulunacağınız üniversitelere karar verdiyseniz, sitelerini detaylı bir şekilde incelemeniz ikinci yapacağınız şey olsun. Bu noktada üniversitelerin sitelerinde belirtilmiş olan başvuru tarihlerine dikkat etmeniz önemlidir.

Bazı üniversiteler belirli bir tarih aralığında başvuru alırken, bazı üniversiteler yıl boyunca öğrenci kabul edebilmektedir.

Üniversite öğrenim süreci yine Türkiye’deki gibi iki ayrı dönemden oluşmaktadır. İlk dönem ekimde başlarken sömestr tatili de ocak ve şubat döneminde başlamaktadır. Yeni Zelanda ve Avustralya gibi ülkelerde ise sömestr dönemleri Türkiye’nin tam tersi şeklinde ayarlanmaktadır.

Yine seçmiş olduğunuz üniversitenin ve ülkenin imkanlarını detaylı incelemeniz oldukça önemlidir. Başvuracağınız üniversitenin bulunduğu ülkelerinin yaşam koşulları ve üniversitelerin ücretleri karşılayabileceğinizden emin olarak gitmeniz tavsiye edilmektedir.

Yurt dışında birçok farklı üniversite ve ülke öğrencinin akademik başarısına göre burs imkanı sağlamaktadır. Burs başvurularında ise transkript, CV, motivasyon mektubu, portfolyo ve referanslar oldukça önemlidir.

Eğer yurt dışında yüksek lisans nasıl yapılır öğrenmek istiyorsanız ve yapmayı kafaya koyduysanız doğru bir süreç yürütmelisiniz. Bu noktada hata yapmamak için iyi bir danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmak İçin Ortalama Kaç Olmalı?

Yurt Dışında Yüksek Lisans
Sydney, Australia. – On November 02, 2017. – Close-up of Books on a shelf at Sydney library in Customs House building, Circular Quay.

Yurt dışında yüksek lisans yapmak için önemli bir durumda okul ortalaması. Genellikle lisans ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması söylenir. Ancak bu durum da üniversiteye ve ülkeye göre değişim göstermektedir.

Kesin olarak şunu söyleyebiliriz ki, yurt dışında yüksek lisans yapmak için ortalamanızın en az 2.50 olması gereklidir. Not ortalamanız tek başına kabul görmenizi sağlamaz. Ancak kabul görmeniz için önemli olan etmenlerden birisidir.

Diğer önemli bir husus ise yurt dışında tezsiz bir şekilde yüksek lisans yapma imkanınız yoktur. Yurt dışında tezsiz yüksek lisansın farklı bir karşılığı vardır. Buna graduate diploması denmektedir. Graduate diploması için not ortalaması çok önemli değildir. Genellikle not otalamasına bakılmaz.

Yurt Dışında Yüksek Lisans
Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvuru Şartları ve Burs İmkanları

Yurt Dışına Yüksek Lisans Yapmak İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız, başvuracak olduğunuz üniversite ya da üniversiteleri detaylı kontrol etmelisiniz. Ülkeden ülkeye göre yüksek lisans başvuru sistemleri değişim göstermektedir. Bu nedenle bu noktada detaylı araştırma yapmanız oldukça önemlidir.

Ülkelere ya da üniversitelere göre farklılık gösteren detayları üniversite yönetimi ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Örneğin Amerika’da bir üniversiteye başvururken hem direkt başvuru yapabilir hem de Common Applications sistemini kullanabilirsiniz.

Lakin İngiltere’de bir üniversiteye başvuracaksanız UCAS ismi verilen merkezi başvuru sistemini kullanmanız gereklidir.

İtalya ve benzeri Avrupa ülkeleri, genellikle AB üyesi olmayan öğrencilere yaşattıkları zorlu süreçlerle tanınırlar. Peki Avrupa ülkelerinde süreç nasıl ilerler?

Avrupa’da yüksek lisans yapacağınız okuldan olumlu dönüş aldıktan sonra zorlu süreç başlar. Konsolosluklara ya da büyükelçiliklere giderek, gerekli belgelerle ön başvuru yapılması gereklidir. Burada ülkelere göre başvuru şartlarının değiştiğini söyleyebiliriz.

Yurt Dışında Yüksek Lisans İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

Yurt Dışında Yüksek Lisans
Multi-ethnic group of students working on a project in a library. Reading books, talking, searching on internet.

Başvuru sistemi Türkiye’deki üniversiteler ile benzer işlemektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde de yüksek lisans yapmak için de belirli başvuru şartları bulunmaktadır. Eğer yurt dışında herhangi bir üniversiteye, yüksek lisans yapmak için başvuruda bulunuyorsanız; başvuru şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir.

Sizden başvuru için istenilen belgeler lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerine göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra başvuru yapacağınız üniversiteye ve seçmiş olduğunuz konuya göre de;

  • Not ortalamaları,
  • Girmeniz gereken sınavlar,
  • Yabancı dil yeterlilik sınavı gibi kriterler değişim göstermektedir.

Genellikle her üniversitede, yüksek lisans başvurusu yapmak için kesinlikle istenen belgeler bulunmaktadır. Yurt dışında yüksek lisans için gerekli başvuru belgeleri şu şekildedir;

  • GPA not ortalaması.
  • Master programları için istenilen lisans diploması.
  • İngilizce anadiliniz değil ise TOEFL, IELTS sınav sonuçları.
  • Başvuru formu.
  • Master programı kapsamında seçmiş olduğunuz konulara göre GRE ve GMAT sınavlardan herhangi birisine girmiş olmanız gerekebilir.
  • Tasarım, sanat, moda, mimarlık gibi sanat alanları için portfolyo.
  • Master ve lisans derecesine göre değişiklik gösteren 2 ya da 3 adet referans mektubu.
  • Eğer daha önce iş tecrübeniz varsa referans almak. Bazı bölümler için bu durum zorunlu olabilir.
  • Başvuru yapacağınız üniversite yönetimine hitaben yazılacak referans mektubu.
Yurt Dışında Yüksek Lisans
Yurt Dışı Yüksek Lisans Hakkında Detaylar

Yurt Dışı Yüksek Lisans Başvurularında Yanıt Alma Süresi Ne Kadar Sürüyor?

Yurt dışında yüksek lisans başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra başvurulara geri dönüşler yoğunluğa göre değişim göstermektedir. Ortalama olarak 2 hafta ile 2 ay arasında başvurulara dönüş yapılmaktadır.

Olumsuz ya da olumlu şekilde mutlaka tarafınıza dönüş gerçekleştirilir. Bu noktada önemli olan evraklarınızın tamamen eksiksiz bir şekilde teslim etmenizdir. Bunun yanı sıra erken başvuruda onay almanız için önemlidir.

Çoğunlukla mail ile tarafınıza geri bildirim yapılır. Geri bildirimde şu seçeneklerden herhangi birisi ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir;

  • Koşullu –  belirli gereksinimleri tamamen karşıladıktan sonra yüksek lisansa kabul edileceğiniz,
  • Koşulsuz – yani bütün gereksinimleri eksiksiz karşıladığınız ve yüksek lisansa uygunluğunuzun olduğu,
  • Mülakat – başvurmuş olduğunuz üniversitenin sizden belirlenmiş bir tarih ve saatte görüşmek için davet sunması,
  • Başarısız – üniversitede yüksek lisans yapmak için uygunluğunuzun olmadığı anlamına gelmektedir.

Yurt Dışında Yüksek Lisans Fiyatları

Yurt dışında yüksek lisans yapmak istiyorsanız; birçok farklı ülkede, birçok farklı üniversiteye başvuruda bulunabilirsiniz. Tabii ki de üniversitelerin yüksek lisans ücretleri ülkelere, üniversiteye ve okuyacağınız bölümlere farklılık göstermektedir.

Amerika’da yıllık 20.000 dolara yüksek lisans yapabilecekken; Almanya’da ücretsiz bir şekilde yüksek lisans yapabilirsiniz. Yine örnek verecek olursak Avrupa ülkelerinde üniversite üniversiteye göre yüksek lisans ücretleri oldukça değişiklik göstermektedir.

Bunların yanı sıra gidecek olduğunuz üniversitenin; dünyadaki sıralaması, bölümün tercih edilip edilmemesi ve şehrin popülerliği de yüksek lisans fiyatlarını etkilemektedir. Sizler için en çok tercih edilen ülkelerdeki yüksek lisans fiyatlarının listeledik;

  • Polonya: 2 bin – 6 bin Euro
  • Amerika: 25 bin dolar
  • Kanada: 12 – 25 bin CAD
  • Finlandiya: 10 bin Euro
  • İsveç: 15 bin Euro
  • Macaristan: 5 bin – 8 bin Euro
  • İngiltere: 12 – 20 bin Euro
  • Avustralya: 25 – 40 bin AUD
  • Danimarka: 10 bin Euro

Yurt Dışında Burslu Yüksek Lisans İmkanları

Yurt Dışında Yüksek Lisans
Graduating students hands throwing graduation caps in the air.

En çok merak edilen konulardan birisi de burs olanakları olmakta. Yurt dışında yüksek öğretim görmek isteyen öğrenciler elbette kur farkının yüksek olması durumunda bu hayallerinden vazgeçebiliyorlar. Ancak bunun da bir çözüm yolu var. Bu imkanlara örnek olarak YLSY bursu ilk olarak verilebilir. Yurt dışında yüksek öğretim görmek isteyen öğrenciler yeterli şartları sağladıktan sonra MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından yürütülen proje kapsamında bu bursu alabilmektedir. “YLSY Nedir?” Yazımızı okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca bir diğer yöntem de burs veren özel vakıfları ve üniversiteleri bulmak. Birçok vakıf ve üniversite yurt dışı bursu olarak yüksek öğretim öğrencilerine imkanları sunmaktadır. En prestijli burs imkanlarından birisi olan Fulbright Programı gibi örnekler size büyük oranda yardımcı olacaktır.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir