Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler: En çok yapılan 10 hata!

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler: En çok yapılan 10 hata!

Tez yazımı oldukça zor akademik süreçlerden biridir. Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler neler sorusu ise akademik kariyer yapanlar tarafından araştırılıyor.

Tez konusunun bulunması, araştırılması, yazma ve sonuç aşamalarının her birinin kendi içinde zorlukları bulunmaktadır.

Bu zorlu süreçleri aştığınızda ise büyük bir rahatlamaya kavuşursunuz. Ancak bu yolda çeşitli engebeli yolların sizi beklediğini aklınızdan çıkarmamanızda fayda var.

Bu yazımızda tez yazarken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için araştırdık. İşte tez yazarken yapılan en çok yapılan 10 hata…

Tez Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Tez yazarken dikkat edilmesi gereken bazı noktaları gözden kaçırmamanız gerekiyor. Yazma işi başlı başına zorlayıcı bir iş iken üstüne bir de tez yazarak düşünce argümanlarınızı net bir şekilde ortaya koymanın sizden beklediği efor daha fazla yorucu olacaktır.

Bir tezi geliştirme aşamasında olası hataları ve tuzakları mantık çeçesinde ele almak sizi başarıya götüren başlıca kurallardan biridir.

Yazma sürecinin vermiş olduğu yük her ne kadar sinir bozucu olsa da tuzakları bilerek hareket etmek sizin doğru yolu bulmanız noktasında fayda sağlayacaktır.

Tez yazım aşamasına başladığınız süreçten bitişine kadar aklınızdan çıkarmamanız gereken önemli unsurlar vardır. Tez yazarken olası hatalara ve tuzaklara düşmemek sizi başarıya götürecektir.

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Tez Yazarken En Çok Yapılan 10 Hata!

Tez yazım sürecinde öğrencilerin sık sık düştüğü belli başlı hatalar bulunmaktadır. Sizler de tez yazarken en çok yapılan bu 10 hataya düşüyorsanız içeriğimizi mutlaka okumalısınız.

Tez denildiğinde birçok kişi, bu denli uzun metinlerin yazımı konusunda telaşa kapılabilir. Ancak doğru ve sistematik bir yol izlenildiği takdirde zorlukların üstesinden daha hızlı bir şekilde gelebilmeniz de mümkündür.

Lisansüstü ve lisansta okuyan birçok öğrenciyi ilgilendiren konuların başında tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler neler sorusunun yanıtı geliyor.

Akademik bir editör olarak tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler neler sorusunu araştırdım. Haydi gelin tez yazarken en çok yapılan 10 hata neler inceleyelim:

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler

Yanlış tez konusu seçmek

Yanlış tez konusu seçimi bu süreçte ilk yapılan hatalardan biridir. Bir tezin başarının belirleyen yegâne unsurların başında tez seçiminin doğru bir şekilde yapılması geliyor.

Örneğin kendiniz dışında başka kimsenin ilgisini çekmeyen veya özellikle ilgili olmadığınız bir konu seçerseniz, başkalarının veya kendi dikkatinizi sürdürmekte sorun yaşayabilmeniz muhtemeldir.

Öte yandan başkalarını etkilemek için basmakalıp akademik bir konu seçimi yapmanız da sizleri zamanla sıkmaya başlayacaktır.

Daha önce yazılmamış bir konu inceleyeyim mantığında ilerlediğinizde tez yazımında ciddi sorun yaşamanız kaçınılmazdır. Buna karşın daha önce çalışılmamız ve kaynakları az olan konular da sizi bir hayli zorlayacaktır. Bu nedenle tez konunuzu belirlerken bu tarz radikal seçimlerden uzak durmanız tez yazım sürecinizi çok fazla zorlamadan atlatmanızı sağlayacaktır.

  • Tez konusunu internette aramak

İnternet ortamında hazır konu bulmaya çalışmanın da sizlere faydası olmayacaktır. Tez konusu belirlemek için yüzeysel araştırmalardan ziyade daha derinlikli çalışmalar doğru tez konusuna sizi götürecektir.

Aklınıza gelen fikirleri çeşitli araştırmalardan geçirerek tez konusu haline getirmeniz gerekmektedir.

  • Tez yazım kılavuzuna göre yazmamak

Her üniversitenin internet sitesinde tez yazım kılavuzuna ilişkin bilgilendirmeler bulunmaktadır. Hangi üniversitede tez yazıyorsanız o üniversitenin tez yazım kılavuzunu incelemenizde yarar var.

Tez yazım kılavuzuna göre yazım en sona bırakılmamalıdır. Tezinizi yazmaya başladığınız andan itibaren tez yazım kılavuzuna uymanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler
  • Literatür taramasını iyi yapmamak

Literatür taraması tezinizi oluştururken en kritik aşamalardan biridir. Literatür taraması, belli bir konu veya araştırma alanına ilişkin yapılan mevcut kaynakları inceleme sürecine verilen isimdir.

Literatür taraması yapılırken çalışacağınız konuya dair daha önce yapılmış makale, kitap, tez, konferans bildirisi gibi çeşitli kaynakları tarayarak o konudaki yapılan çalışmaları özetleme, değerlendirme ve analiz etme sürecidir.

Literatür taramasında düzenli araştırma yapmak önem arz eder.

Konuyu belirledikten sonra araştırma için izleyeceğiniz aşamalar aşağıdaki gibidir:

  • Veri tabanlarını ve kaynakları seçme
  • Anahtar kelimelerle arama yapma
  • Konunuzla doğrudan ilişkili kaynakları seçme
  • Özetleme ve analiz etme Kaynakları kategorize etme
  • Referansları kontrol etme
  • Not alma ve kaynakları kaydetme

Literatür taramasını sistematik bir şekilde ilerletirseniz güçlü bir temel oluşturmuş olursunuz ve yazma kısmı sizin açınızdan oldukça kolay ilerler.

İlginizi çekebilir: Bitirme tezi nedir?

  • Düzenli yazmamak

Düzensiz bir şekilde tez yazmak süreci uzattıkça uzatacaktır. Bu nedenle tezinizi inşa ederken, içerik planına göre hareket etmeniz ve düzenli yazmanız gerekmektedir.

Birçok öğrenci zaman yönetimi noktasında sınıfta kalır. Çalışmalarınızı sona bırakmak sizleri hem strese sokacak hem de ilerleyen süreçte geceleri sabahlamak zorunda kalabilirsiniz.

  • Dağınık olmak

Dağınık çalışmak tezin kalitesini oldukça olumsuz etkileyecektir. Dağınık çalışma konunun derinlemesine incelenmesini engellemektedir. Bulunan kaynakların rastgele ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmasına yol açabilir.

Tezinizin farklı bölümlerinde tutarlılık ve bağlantı eksikliği de dağınıklığın bir sonucudur.

Dolayısıyla dağınık çalışma tezin her aşamasına zarar vermektedir.

  • Danışman hoca ile iletişim eksikliği

Danışmanınızla iletişim noktasında sorun yaşıyorsanız bu durum tezinizi olumsuz etkileyecektir.

Danışmanınız ile düzenli görüşmeniz, danışmanınızın tavsiye ve yönlendirmelerini dikkate almanız gerekmektedir.

Bunları yapmadığınız takdirde birçok sıkıntıyla karşılaşmanız olasıdır.

  • İntihal yapmak

İntihal, başkalarının fikir, çalışma ve eserlerini izin almadan kopyalama eylemine verilen isimdir. Akademide intihal, bir kişinin başka bir kişinin çalışmalarını kendi çalışması gibi sunması ya da kaynakları doğru bir şekilde belirtmeden alıntı yapmasıdır.

İntihal, akademik camiadaki en büyük suçlardan biridir. Kasıtlı ya da tesadüfi fark etmeksizin intihal hem itibarınızı zedeler hem de akademik çalışmanızı tehlikeye sokabilir.

Düzenli bir şekilde yazmıyor ve belirtilen alıntı kurallarına uymuyorsanız çalışmanız intihalle sonuçlanabilmektedir.

Tezinizi yazarken etik kurallar çerçevesinde ilerlemeniz çalışmanız akıbeti açısından önemlidir.

Tez yazarken dikkat edilmesi gerekenler
  • Çok fazla bilgi vermek

Bu hata tez yazar birçok öğrenci tarafından yapılmaktadır. Özellikle ana fikrinizi açıklama aşamasında bu hataya düşülmektedir.

Güvenilir bir belge sunmak için gerekli ayrıntıların verilmesi gerekir ancak konunun bütünlüğünü koruduğunuzdan ve odağınızı kaybetmediğinizden emin olmanız gerekir. Konu ile ilgisiz bilgileri doldurmak okuyucunun dikkatini ana fikirden uzaklaştırabilir.

  1. Çalışmanın sonunda dil bilgisi ve yazım hatalarını kontrol etmemek

Tezinizi yazarken dil ve yazım ile ilgili hatalar çok fazla yapılmaktadır. Tez gibi uzun bir çalışma hazırlarken kelime dizimi, imla, noktalama işaretleri kaçınılmaz olabiliyor.

Bu nedenle taslağınızı tamamladıktan sonra fikirlerinizin tutarlılığını, imla kurallarını ve yazının akışını kontrol etmeniz gerekmektedir.

Bu yazımızda tez yazarken yazarken dikkat edilmesi gereken unsurlar neler sizlerle paylaştık. Bu içeriği okuduğunuzda nerelerde hata yapmamanız gerektiğini öğrenmiş olacaksınız. Makaleyi okuduktan sonra Tez konusu belirleme yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

YÖK duyuruları için linke tıklayınız.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İçindekiler