Erasmus Staj Yeri Bulma: 5 Adımda Başvurunuzu Yapın!

Erasmus staj yeri bulmak ve bundan kendine fayda sağlamak pek çok öğrencinin hayali. Peki erasmus nedir diye merak ediyorsanız bu uygulama öğrencilere hem öğrenim sırasında hem de staj yapmak istediklerinde yurtdışı imkanı sağlayan ve deneyimler katan bir değişim projesidir. 

Erasmus staj yeri bulma için özgeçmişinize özen göstermek, güzel bir motivasyon mektubu yazmak, hedefinizdeki ülkeleri belirlemek gibi pek çok aşama sayabiliriz. 

Şimdi gelin, yurtdışında staj yapmak için tüm bunları nasıl yapmalısınız yazımızda açıklayalım. Keyifli okumalar!

Erasmus Stajı Nasıl Bulunur?

eramsus staj yeri bulma

Erasmus stajı nasıl bulunur sorusundan önce bu faaliyetin amacı nedir ve size neler katar kısaca değinelim…

 Erasmus staj hareketliliği sayesinde üniversiteye kayıtlı öğrenciler seçilen ülkelerdeki staj faaliyetlerine katılabilir. Peki bu proje size ne katar?

Erasmus yurtdışında staj faydaları aşağıdaki gibidir:

  1. Gelecekteki işiniz için deneyim kazanırsınız. 
  2. Yurtdışında bulunmak yabancı dilinize fayda sağlar. 
  3. Tek başına farklı ülkede deneyim yaşamak özgüveninizi artırır. 
  4. Yeni bir kültür deneyimlersiniz. 

Şimdi gelelim asıl sorumuza: Erasmus Stajı Nasıl Bulunur? Öncelikle bunun için okulunuzun erasmus+ hareketlerini takip etmelisiniz. Bu tarihler geldiğinde de gerekli başvuruları yapmalısınız. Bu süreçte bazı mülakatlar olabilir. Bunlara hazırlanmanız sizi diğer öğrencilerin önüne taşır. 

Bu süreç sonrasında ise özgeçmiş ve motivasyon mektubu hazırlama aşamaları gelir. Gelin bu aşamaları yazımızın devamında detaylarıyla açıklayalım.  

Erasmus Staj Yeri Bulma 

erasmus staj

Erasmus staj yeri bulma pek çok kişi için karışık gelebilir. Ancak sırasıyla yaptığınızda uğraşmanız gerekse de sizi çok zorlamayacak bir süreçtir. Bu süreçlere ne kadar emek verirseniz erasmus stajı için kabul edilme şansınızı o kadar arttırabilirsiniz. 

İşte erasmus staj yeri bulma aşamaları:

  1. Okulunuzun erasmus+ ofisini takip edin ve belirtilen tarihleri kaydedin. 
  2. Okulunuzda erasmus için bazı dil sınavları olabilir. Bunlara iyi bir şekilde hazırlanın. 
  3. Sınavları tamamladıktan sonra asil olarak seçilirseniz özgeçmiş ve motivasyon mektubu hazırlayın. 
  4. Staj yapcağınız yeri araştırın ve bulun. 
  5. Tüm belgelerinizi hazırlayın ve vize başvurusu yapın. 

Genel olarak bakıldığında süreç bu şekilde ilerliyor. Şimdi bu süreç içerisinde erasmus staj yeri bulma ve staj için seçilme konularında nasıl öne çıkabilirsiniz onlara değinelim. 

Staj yerinden kabul almak için dikkat etmeniz gereken iki önemli şey vardır. Bunlar; özgeçmişiniz ve motivasyon mektubunuz. Gelin bu belgeleri hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz detaylı bir şekilde açıklayalım… 

1-Özgeçmiş Hazırlama:

Özgeçmiş staj hareketliliği için en önemli noktalardan biri. Özgeçmişinizi hazırlarken çok fazla gereksiz detaya yer vermemek, sade ve dolu bir sayfa hazırlamak önemli noktalardan biri. Dönem dönem de özgeçmişinizi güncellemeniz sizi öne çıkarabilir. Özgeçmiş hazırlarken hazır şablonlardan da faydalanabilirsiniz. 

2-Motivasyon Mektubu Hazırlama:

Şirketlerin en çok dikkat ettiği noktalardan bir diğer de motivasyon mektubu. Erasmus staj yeri bulma konusunda da şirketler alacakları stajyerlerin motivasyon mektuplarına oldukça özen gösteriyorlar. Bu mektubu hazırlarken mektubunuzu pozisyona, şirkette yapacağınız işe göre şekillendirmeniz sizin için iyi olabilir. 

Hem özgeçmiş hem de motivasyon mektubunda farklı şirketler ve pozisyonlar için değişimler yapmak da oldukça faydalıdır. Çünkü her şirketin ve pozisyonun beklentileri farklıdır. Siz de kendi yeteneklerinizi bu beklentilere göre öne çıkarabilirsiniz. Erasmus staj yeri bulma yazımıza şimdi de kurumlar nasıl bulunur konusuyla devam edelim. 

Erasmus Staj Kurum Bulma

Erasmus staj yeri bulma için püf noktalar neler, nasıl kendinizi öne çıkarabilirsiniz bunlara değindik. Şimdi de staj yapmak için kurum nasıl bulabilirsiniz, nerelerden bulabilirsiniz konusuna değinelim. 

Erasmus staj kurum bulma için internet kullanabileceğiniz en iyi kaynak. İnternet üzerindeki bazı sitelerden araştırarak istediğiniz ülkelerde hangi şirketlerde stajyer alımı var görebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu tarz projelerde tecrübeli insanlarla konuşmak da oldukça önemlidir. Peki yurtdışında staj bulmak için tecrübeli insanlara nerden ulaşabilirsiniz?

Erasmus staj kurum bulma ve tecrübelerinden yararlanmak için insanlarla iletişimde olmak oldukça faydalıdır. Bunun içinde Facebook, LinkedIn ve Twitter gibi sosyal mecraları kullanabilirsiniz. Burada erasmus staj hareketliliğinden faydalanmış ve faydalanmak isteyen pek çok insan bulabilirsiniz. Tecrübe ve bilgi paylaşımı sayesinde daha fazla püf nokta öğrenebilirsiniz. 

Erasmus Plus Staj Yeri Bulma

erasmus-staj-yeri-bulma

Erasmus staj yeri bulma için pek çok yöntem olduğundan bahsetmiştik. Bunlardan biri de direkt olarak google üzerinden şirket araştırması yapmaktır. Sonrasında ise bu şirketlerin maillerine motivasyon mektubunuzu ve özgeçmişinizi atabilirsiniz. Peki bunu nasıl yapacaksınız?

İşte 3 adımda erasmus plus staj yeri bulma:

  1. Kararınızı verin!
  2. Dikkatli bir şekilde araştırmanızı yapın!
  3. Israrcı olun ve pes etmeyin!

Şimdi bu çok önemli 3 aşamayı detaylarıyla açıklayalım…

1-Kararınızı Verin!

Öncelikle hangi alanda çalışmak istediğinizi belirleyin. Size fayda sağlamayacak bir pozisyonda çalışmak sizin için zaman kaybı olabilir. Kendi bölümünüze, ileride çalışmak istediğiniz alana ve yeteneklerinize göre hangi pozisyonlar size uygun bunları da düşünmelisiniz. Sonrasında ise hangi ülkelere gitmek istiyorsanız listeleme yapın. Bunları yapınca ilk aşamanız tamamlanmış olur. 

2-Dikkatli Bir Şekilde Araştırmanızı Yapın!

Erasmus plus staj yeri bulma için araştırma yapmak en önemli noktadır. Şimdi verdiğiniz kararlar doğrultusunda şirket araştırmaya başlamalısınız. Bu noktada bulduğunuz şirketlerin maillerini, şirket yöneticilerinin maillerini derleyin. 

3-Israrcı Olun ve Pes Etmeyin!

Şimdi geldik en kritik aşamaya. Bu aşamada topladığınız tüm mail adreslerine özgeçmişinizi ve motivasyon mektubunuzu atmanız gerekiyor. Bu noktada önemli bir püf noktada özgeçmişi ve motivasyon mektubunu şirkete ve pozisyona göre şekillendirmek. Bu sayede karşı taraf sizi kazanılacak bir değer olarak görür ve bu sayede diğer kişilerin önüne geçebilirsiniz. 

Bu noktada maillerinize cevap almanız uzun zaman alabilir. Pes etmemek ve olabildiğince çok mail atmak bu aşamada oldukça önemlidir. Ne kadar çok denerseniz ne kadar çok mail atarsanız kabul alma şansınızı o kadar arttırabilirsiniz. 

Erasmus Staj Şirketi Bulma

Erasmus staj yeri bulma için kullanabileceğiniz en iyi sosyal mecralardan biri de LinkedIn. Eğer bir hesabınız yoksa kendinize güzel bir LinkedIn hesabı oluşturabilirsiniz. 

Bu hesap sayesinde staj yerlerini görebilirsiniz. Buradan direkt LinkedIn üzerinden veya şirketlerin mail adreslerine başvurularda bulunabilirsiniz. 

LinkedIn’in arama kısmını efektif bir şekilde kullanarak istediğiniz ülkede, şirkette ve pozisyonda staj imkanı bulabilirsiniz. Bu noktada bu uygulamanın da erasmus staj yeri bulma ile ilgili olan topluluklarına katılmanız faydalı olabilir. 

Staj Bulma Siteleri

Erasmus staj yeri bulma için bazı siteler mevcut. Bu sitelere girerek araştırma yaptığınız takdirde pek çok ülkede staj için şirket bulabilirsiniz. Gelin bu şirketleri listeleyelim. 

Erasmus staj bulma siteleri şu şekildedir:

Erasmus Staj Yeri Bulan Firmalar

Erasmus staj yeri bulma için web siteleri ve bazı firmalar oldukça yardımcı olabilir. Buralarda daha önce erasmus stajı yapmış tecrübeli kişilerden de faydalanabilirsiniz. Erasmus staj yeri bulan firmalar ile kendi araştırma sürecinizi de hızlandırabilirsiniz. 

Yukarıda listelediğimiz internet sitelerinden bakmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra bahsettiğimiz gibi sosyal mecralar, tecrübeli insanlar ve okulunuz da araştırma sürecinde size yardımcı olabilir. 

Erasmus staj yeri bulma uzun ve zorlu bir süreç olabilir. Ancak bu süreç sonucunda yurtdışında yapacağınız staj deneyimine odaklanırsanız bu süreci daha azimli bir şekilde sürdürebilirsiniz. Bu süreç boyunca olumlu olmak ve gerçekten başaracağınıza inanmak da sizi daha çok motive edecektir. 

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir