Kuzey Yarımkürede En Uzun Gece: 21 Aralık Kaç Saat Sürüyor?

21 Aralık yaklaşıyor! Kuzey yarımkürenin kış döngüsü olarak kabul edilen en uzun gece ne zaman ve kaç saat sürecek birlikte inceleyelim.

21 Aralık en uzun gecede neler yapabilirsiniz bonus bilgilerle yazımızın devamında bulabilirsiniz.

En Uzun Gece Hangi Ay ve Gün

Dünyanın güneşin ekseni etrafında dönüşüyle geçirilen yıllar hesaplanmaktadır. Bu dönüş esnasında güneş ışınlarının ve yıldızların konumuna göre birçok gün ve astrolojik olayın yaşandığı kabul edilmektedir.

Güneş ışınlarının Oğlak dönencesine dik vurduğu 21 Aralık günü, Kuzey Yarımküre için en uzun gece olarak kabul edilmektedir.

Kuzey Yarımkürede En Uzun Gece

Dünyanın kuzey yarımkürede en uzun gecesi 21 Aralık olarak belirlenmiştir. Bu tarihte kuzey yarımküre için en uzun gece yaşanırken güney yarımkürede ise en uzun gündüz yaşanır.

Kuzey yarımkürede en uzun gece sonrasında kışın geldiği yada bu günün kış mevsiminin tam ortası olduğu inancı hakimdir.

Kuzey yarımkürede en uzun gece ile birlikte kuzey kısım için günler uzarken güney yarımküre için günler kısalmaya başlayacaktır.

En Uzun Gece Kaç Saat

21 Aralık en uzun gece olan kış ekinoksunda Türkiye’de saatler nasıl etkilenecek birlikte inceleyelim.

Türkiye’de 21 Aralık en uzun gece Sinop’ta görülecektir. Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanmasıyla birlikte Sinop’ta en uzun gece süresi 15 saat 6 dakika olacaktır. En uzun geceyle birlikte Sinop’ta en kısa gündüz süresi 8 saat 54 dakika olarak yaşanacaktır.

Ülkemizde kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanmasıyla birlikte Hatay’da en kısa gece yaşanacaktır. 14 saat gece süresiyle en kısa gece ve gündüz ise 10 saat olacaktır.

kuzey yarımkürede en uzun gece

En Uzun Gece Ne Zaman Yaşanır

Kuzey yarımkürede en uzun gece güneş ışınlarının dünyaya geliş açışına göre hesaplanır. Dünyanın 365 gün 6 saatlik döngüsünün bir sonucu olarak yıl değişirken güneş ve dünyanın konumuna bağlı olarak yapılan bir hesaplamadır.

En uzun gece bazı yıllarda nadiren de olsa 22 Aralık gününe denk geliyor olsa da, 21 Aralık coğrafi ve astroloji gibi bu alanlarda ilgilenenler tarafından kabul edilen tarihtir.

21 Aralık Kış Ekinoksu Nedir

Tarihler 21 Aralığı gösterdiğinde kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanacak. Aynı zamanda 21 Aralık kış ekinoksu olarak da bilinmektedir.

Kış ekinoksu dünyanın güneşin ekseni etrafındaki 365 gün 6 saatlik dönüşünde güneşin en güneyde olduğu zamana denk gelir. Kimi senelerde bu tarih 22 Aralık olarak denk gelse de genel kabul 21 Aralık üzerinedir.

Kış ekinoksu kuzey yarımküre için kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir ve bir sonraki gündönümüne kadar kış mevsiminin devam ettiğine inanılır.

En Uzun Gecede Ne İzlenir: Açlık Oyunları İzleme Sırası

21 Aralık En Uzun Gece Ritüelleri

21 Aralık en uzun gece hem bilimsel hem de astrolojik açıdan önemlidir. Astrolojik açıdan 21 Aralık günü güneş ışınları Oğlak dönencesine 90 derecelik açıyla gelecektir ve birçok astrolog bu gibi durumlar için analizlerini güncellemektedir.

21 Aralık dünyanın farklı yerlerinde farklı kültürlerde çeşitli şekillerde karşılanır ve kutlanır. En uzun gece 21 Aralık daha çok bir yeni başlangıç ve yenilenme olarak tanımlanır. Bu yüzden bu günde bereket ve tazelenmeyi çağrıştıracak ritüeller uygulanır.

kuzey yarımkürede en uzun gece
Kuzey yarımkürede en uzun gece

Nar Kırma Ritüeli

Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanmasıyla birlikte sık sık yapılan ritüellerden bir tanesi de nar kırmaktır. Nar birçok kültürde bolluk ve bereketi simgeler. Bu yüzden 21 Aralık günü nar kırılarak eve yaşam enerjisi ve bereket getirildiğine inanılır.

Dilek Yazmak

Dünyanın birçok yerinde 21 Aralık farklı ritüellerle kutlanır. Bir inanışa göre de 21 Aralık günü güzel dilekler yazılarak saklanır. Bugünün yenileyici enerjisinin olumlu gelişmelere kapılar açacağına inanılır.

Ateş Yakmak

Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanmasıyla birlikte kış mevsiminin başladığı hakim bir inanıştır. Bu doğrultuda kışı simgelemesi açısından ateş yakılarak sıcak içecek tüketmek ve sosyalleşmek yapılan bir diğer ritüeldir.

En uzun gecede bir ateşin ya da sobanın başında aileniz yada arkadaşlarınızla sohbet etmek için uzun bir geceniz olacaktır.

Bereket Sepeti Hazırlamak

21 Aralık çoğu kültürde yenilenmeyle bağdaştırılır. Kışın gelmesiyle birlikte bereketin devamlılığı için ritüeller yapılır. Aynı zamanda yeni yıla yakın bir tarih olması da yeni başlangıçlar ve değişim anlamları taşımasını sağlar.

21 Aralık’ta nohut, pirinç bakliyat gibi ürünlerle bir sepet hazırlayarak kendinize ve çevrenize bereket getirmesi için ikram edebilirsiniz.

21 Aralık’ta Yeni Bir Başlangıç: Cambly Fiyatları

Arınmak

Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanırken insanlar kışın gelmesini yani aslında bir mevsimsel döngüyü kutlar. Mevsimlerin değişmesi, doğanın olağan düzenini devam ettirmesi, yeni bir yıla yaklaşılıyor olması insanlara umut aşılar.

Sizde 21 Aralıkla birlikte evinizde, iş yerinizde arınabilirsiniz. Basit bir temizlik yapmak, kullanmadığınız eşyalarınızı faydalanabilecek insanlara ulaştırmak, çalışmalarını desteklediğiniz bir kuruma bağış yaparak, evinizin dekorasyonunda bir değişiklik yaparak kendinizce ritüelinizi oluşturabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir