SAS ve SAT Komandosu Nedir?

SAS ve SAT komandosu nedir bu yazımızda inceleyelim. Yetenekli askerlerden oluşan SAT ve SAS Komandosu Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli birliklerinden olan Deniz komando birliğidir. SAS komandosu nedir konusu en çok askeri alanda okumak isteyen insanların ilgisini çeker. 

SAS ve SAT komandosu nedir konusu ayrıca su altı taarruz alanına ilgi duyan kişilerin de dikkatini çeker. Bu konular hakkında detaylı bilgilerimizi derledik. İyi okumalar dileriz!  

SAS ve SAT Komandosu Nedir?

SAS ve SAT komandosu nedir sorusuna başlamadan önce kısaca bahsetmek gerekirse; Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı çalışan bir görevlendirme birimidir. İki grupta komando rütbesindedir. Savunma ve taarruz olmak üzere uzmanlık alanları farklıdır. Bu iki görevlendirme biçimini gelin ayrı ayrı olarak ele alalım…

SAS ve SAT komandosu nedir

SAT Komandosu Nedir? 

Sualtı Taarruz Komutanlığı olarak bilinen SAS ve SAT komandosu nedir konusu hakkında sizler için bilgilerimizi derledik. Şimdi de konuyu detaylandırarak SAT Komandosu nedir ne zaman kurulmuştur konusunu ele alalım. Bu birlik 1963 yılında Su Altı Komando adı ile kurulmuş olan ilk deniz komando birliğidir. Özel Harekât alanında da bulunmasıyla Kurtarma ve Sualtı Savunma Grup Komutanlığından çıkarılarak Deniz Kuvvetler Komutanlığına bağlanmıştır.

SAT ekibi subay ve astsubayların arasından seçilerek zorlu eğitimlerden geçen komandolardan oluşur. Savaş şartlarına göre su altından, su üstünden, karadan ya da havadan sinsi taarruz ve baskın yaparlar. Özel Kuvvetler Komutanlığı ile harekât yapan tek deniz komando birliğidir. SAT komandolarının Sualtı Taarruz Komutanlığı özel Harekât alanında üç ana görevi bulunur. 

Bu önemli görevleri sıralayacak olursak;

  1. Doğrudan Eylemler: Sabotaj, baskın, sinsi taarruz, hedef işaretleme gibi görevlerdir.
  2. Özel Keşif ve İstihbarat Toplama: Düşmanlara ait olan topraklarda keşif yapma ve istihbarat toplama alanındaki görevlerdir. 
  3. Askeri Destek: Yardım ve destek faaliyetleri, dost ve müttefiklere eğitim gibi görevlerdir. 

SAT Açılımı 

SAS ve SAT komandosu nedir konusunu anlatırken herkesin ilgisini çeken bu askeri birliğin açılımının ne olduğu da merak edilir. SAT açılımı Su Altı Taarruz Komutanlığıdır. Bu ekibe Türk Deniz Kuvvetlerinde olan subay ve astsubayların arasından en yetenekli kişiler seçilir. SAT, Türk Deniz Kuvvetlerinin deniz komando birliğidir.

İlişkili Okuma: Komando Maaşları

SAT Komandosu Maaşı 

SAS ve SAT komandosu nedir sorusuyla giriş yaptığımız bu konuya Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli birliklerinden olan SAT komandosu hakkında merak edilen sorulardan birisi ile başlayalım. SAT Komandosu maaşı en çok merak edilen sorudur.

  • SAT komandoları 25.000 TL-30.000 TL arasında maaş almaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan kişilerin maaşları bazı durumlarda artış gösterebilir. Komandoların rütbelerine, görev yerlerine, uzmanlık alanlarına, iş riski ve iş yükü gibi sebeplere göre maaşları değişebilir.  

SAS ve SAT komandosu nedir

SAT Komandosu Eğitimi 

SSAS ve SAT komandosu nedir olmak için ne yapılmalıdır? Sualtı Taarruz olarak bildiğimiz SAT komandosu birliği 1963 yılında Amerika Birleşik Devletleri Navy Seals birliğinin verdiği eğitim ile kurulmuştur.  Deniz kuvvetlerinde görev yapan yetenekli subay ve astsubaylar arasından seçilen kişiler SAT komandosu olmak için burada eğitim alırlar. 

SAT Komandosu eğitimi nedir nasıl yapılır gelin daha detaylı inceleyelim. Türk Silahlı Kuvvetlerinde Komando ihtisas kursu vardır. SAT komandosu olmaya hazırlanan askerler Deniz Kuvvetlerinde verilen Deniz Komando Temel Kursu’nu alırlar. Bu kurs Deniz Piyade Komutanlığında verilir. 

SAS ve SAT komandosu nedir ve aldıkları eğitimler nelerdir birlikte inceleyelim. SAT komandolarının zor şartlarda savaşmak için aldıkları eğitimleri oldukça kapsamlıdır. SAT komando eğitiminde 44 ayrı dalda ders alırlar ve bu süreç 50 haftaya kadar sürebilir. 

Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak; 

  1. Keskin nişancılık
  2. Yüzme
  3. Dalgıçlık
  4. Paraşütçülük
  5. Ele geçirme
  6. Suikast 

Okuma Önerisi: Uzman Çavuş Maaşları

SAT Nasıl Olunur?

SAS ve SAT komandosu nedir konusuna değinerek sizlerle bilgilerimizi paylaştık. SAT komandosu olmak için sağlanması gereken koşullar nelerdir ya da SAT nasıl olunur konusu da askeri alana ilgi duyan insanların oldukça dikkatini çeken bir konudur. 

SAS ve SAT komandosu nedir olabilmek için hangi okullarda okumak gerekir sorusunu inceleyelim. Oldukça zorlu bir eğitim sürecinden geçen subay ve astsubayların eğitimlerini en temeline inerek anlatmaya başlayalım. Okuduğunuz askeri lise, düz lise ya da Anadolu lisesinden mezun olduktan sonra Deniz Harp okulu ya da Deniz Astsubaylığına sınav ile girmeniz gerekir. 

Türk Silahlı Kuvvetlerin en iyi eğitilmiş birliği olan SAT için gerekli şartları inceleyelim:

  • Deniz Kuvvetleri alanında subay ya da astsubay olmalı,
  • Gönüllü olarak başvuru yapmalı, 
  • Sağlık muayenesinden geçmeli,
  • 19 ile 28 yaş arasında olmalı,

Bu şartları sağlayan kişi 8 haftalık ön fiziki yeterlilik programına katılarak fiziksel olarak SAT komandosu kursuna katılabilmesi için eğitime alınır. Eğitime girecek kişinin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. 

Bunlar;

  • 25 mekik 
  • 25 şınav 
  • 3000 metre koşuyu 14,5 dakikada tamamlama
  • 5 tekrar barfiks 
  • 150 metre su üstü yüzmesini 4 dakika içinde tamamlama
  • 15 metre su altında yüzebilme
  • Serbest stil, kurbağalama ve yan yüzebilme

Bu şartları sağlayan kişiye eğitim sürecinde barfiks, yüzme, şınav, mekik, koşu gibi alanlarda spor kampı yapılarak kursa girmesi için hazırlanması sağlanır. Kamp sonucunda da kişinin belli şartları sağlaması gerekir. 

Kamp sonrası şartlar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • 70 mekik 
  • 80 şınav 
  • 3000 metre koşuyu 12 dakikada tamamlama  
  • 15 tekrar barfiks 
  • 400 metre kurbağalama yüzmeyi en fazla olarak 10 dakikada bitirme
  • 2000 metre paletli yüzebilme 
  • 25 metre su altında  yüzebilme

Kamp sonucunda bu koşulları sağlamış olan kişi diğer kurslara başlar. Daha zor şartlar ve zor eğitimlerden oluşan bu kursları detaylıca anlatalım. 

Kurbağa adam kursu: 8 haftalık olarak yapılan bu kursta deniz operasyonları, savaş dalışı, yüzme, fiziksel kondisyon gibi temel eğitimlerin yapıldığı kurstur. 

Muharebe kursu: 8 haftalık olan bu kursta da nişancılık, kara savaşı aşaması, iple çekme, temel silahlar, piyade taktikleri ve küçük birim taktikleri, görevi tamamlayacak bilgilerin toplanması, harita, pusula, temel silah becerileri gibi sınıf çalışmaları öğretilir. 

Cehennem haftası: 1 haftalık bir süreçtir. Kişi kendi normal eğitimini görürken aniden yapılan baskınla ciddi bir harp uygulaması yapılır. Karada ve denizde eğitimlerin yapıldığı psikolojik yoğunluğun olduğu kişinin en fazla günde iki saat uyuyabildiği haftadır. 

Dağ haftası: 1 haftalık olan süreçtir. Kişiler bir dağa bir hafta boyunca bırakılarak bulunduğu arazide buldukları ile hayatta kalmaya çalışır. 

Teknik ve bireysel eğitimler: 20 haftalık süren teknik eğitimlerdir. Savaş normları, sevk ve idare, helikopter sevki tahrip gibi eğitimler alır.

Hava indirme kursu: 1 haftalık süren bu kurs 9000 feet hava indirme eğitimini tamamlar. Bu zorlu eğitiminin son aşamasını da tamamlayarak mezun olmaya hak kazanır. 

Taktik eğitimler: 12 haftalık süren bu eğitimde SAT görevine odaklı olarak verilen eğitimlerdir. Bunlar;

  • Baskın-sabotaj 
  • Harp eğitimi
  • VIP koruma
  • Gelişmiş Taarruz 
  • Yakın mesafe savaşı 
  • Gemi zapt müsadere 
  • Teknik gözetleme 

Kurs eğitimlerini İzmir Uzun Ada’da tamamlayarak İstanbul Anadolu Kavağı Kuzey SAT Grup Komutanlığı ya da Uzun Ada Güney SAT Komutanlığında görevlendirilirler.  

Türkiye’de Kaç SAT Komandosu Var?

SAS ve SAT komandosu nedir başlığıyla ele aldığımız bu konuda merak edilen birçok soru vardır. Merak edilen bir diğer soru ise Türkiye’de kaç sat komandosu var sorusudur.

SAT komandosu olmak için çok zorlu eğitim süreci vardır. Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan çok güçlü bir şekilde hazır olmak gerekir. Bu sebeple de çok fazla kişi bu eğitimleri geçemez. 

SAT komandosu olmaya hak kazananların kaç kişi olduğu tam net bilinmese de her yıl yaklaşık 10-15 SAT komandosu alındığı söylenir. 

SAS ve SAT komandosu nedir

SAT Brövesi 

SAS ve SAT komandosu nedir olmak için şartlar nelerdir konusunu inceledik. SAT Komandosu olduktan sonra SAT Brövesi verilir. Bu yazımızda SAT brövesi nedir ne için verilir sorusunu cevaplandıralım. 

Bröve; diploma, berat, patent anlamlarına gelir. SAT brövesi Türk Silahlı Kuvvetlerinde aldıkları eğitim nedeniyle ya da bir görevde hizmet yılını tamamlayanların uzmanlık kazandığı kabul edilerek uzmanlığın sembolü olarak verilir. Bröveler üniformaların üzerinde taşınır. 

Kadın SAT Komandosu 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli birlikleri olarak adını duyuran SAT komandosu nedir hakkında yaptığımız çalışmaya merak edilen bir soruyla devam edelim. Kadın SAT komandosu var mı sorusu hakkında tam net bir bilgi yoktur. Ancak kadın SAT Komandosu şimdiye kadar görülmemiştir. 

Bu komandoların eğitimlerinde, kimliklerinde gizlilik esas olduğu için detaylara ulaşmak zor olabilir. Zorlu eğitimler altında yetişen komandolar zorlu bir süreçten haftalarca süren eğitimlerden geçerler ve sonucunda az kişi SAT komandosu olmaya hak kazanır. 

SAS Komandosu Açılımı 

Bir diğer Komando birliği olan SAS komandosu nedir ile konumuza devam ediyoruz. SAS Komandoları Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir diğer önemli birliğidir. SAS komandosu açılımı ise Sualtı Savunma Grup Komutanlığıdır. SAS komandosu olmak isteyen kişiler de Türk Deniz Kuvvetlerinden olan en yetenekli  subay ve astsubayların arasından seçilir. 

SAS ve SAT komandosu nedir

SAS Komandosu Nedir?

SAS ve SAT komandosu nedir konusunu bu başlığımızda detaylı ele alalım. SAS, Sualtı Savunma Grup Komutanlığıdır. Türk Deniz Kuvvetlerinden subay ve astsubaylar arasından en yeteneklileri bu grup için seçilir.

SAS Komutanlığı 1964 yılında Navy EOD denilen ABD patlayıcı uzmanları ile San Diego da yapılan ortak eğitim sonucunda İskenderun’da oluşturulmuştur. SAS Komandolarının  kıyı savunma operasyonu, sabotaj tuzaklama, mayın veya patlamamış torpidoların imhası, sualtı engellerin imhası gibi görevleri vardır. 

SAS komandoları çok önemli görevlerde yer almışlardır. Bu görevler; 

  • Kardak krizi,
  • Avrasya Feribotu,
  • Hendek Operasyonları,
  • Rusya-Ukrayna Savaşından gelen deniz mayınlarına müdahale,
  • Kıbrıs Barış Harekâtı gibi önemli görevlerdir.

SAS Komandosu nedir konumuza bu kişilerin bazı yeteneklerinden bahsederek devam edelim. SAS komandoları;

  • Saatlerce yüzdükten sonra sudan çıkıp kilometrelerce koşabilirler. 
  • Görevleri bitene kadar su içinde kalabilme yetenekleri dikkat çekicidir. 
  • Su altında her koşula hızlı bir şekilde ayak uydurabilen çoğu zorlu olaylara karşı oldukça soğukkanlılardır.
  • Görevlerde zor durumda hızlı bir şekilde karar alıp uygulayabilirler. 
  • Bütün patlayıcı maddeler hakkında da uzmanlardır. 

SAS Komandosu Nasıl Olunur?

SAS ve SAT komandosu nedir konusunu detayları ile sizlere anlattık. SAS Komandosu nasıl olunur olmak için hangi şartlar gerekir konusu da merak edilen bir konudur. Bu birlik yetenekli subay ve astsubaylardan seçilerek oluşturulan bir birliktir. Zorlu eğitimlerden geçerler. SAS komandosu olmak için hangi şartlar sağlanmalıdır detaylarıyla anlatalım. 

Bu birliğe girmek isteyen kişilerin;

  • Fiziksel açıdan yeterlilik
  • Hızlı düşünüp karar verme
  • Zeki ve çevik olma
  • Yabancı dil bilme
  • Emir ve itaat odaklı olmaları gerekir.

SAS ve SAT komandosu nedir, eğitimleri sırasında neler yaparlar konusuna değinelim. Düz ve engebeli arazilerde kilometrelerce koşmaları gerekir. Sualtı eğitimlerinde yüzmekten çok koşmaları istenir. Suyun altında nefes kontrol eğitimi verilir. Paraşüt, atıcılık, dalgıçlık gibi eğitimler alırlar. Su altındaki tehlikeler için mayınları nasıl devre dışı bırakacaklarına dair eğitimler alırlar.  Düşmanların gemisine sualtından ilerleyerek girmek için eğitimler alırlar. 

Tüm bunların yanı sıra cehennem haftası adı ile bilinen çok zorlu bir eğitim alırlar. Komandolar ormanda ya da deniz ortasında bir botun içinde bir hafta bırakılırlar. Eğitim süreleri 50 haftadan daha fazla olabilir. Bu eğitimleri başaranlar alanında uzman olurlar. 

SAS ve SAT komandosu nedir

SAS Komandosu Maaşı 

SAS ve SAT komandosu nedir nasıl olunur konusu detaylı bir şekilde irdeledik. Bu sorudan sonra sonra insanların en çok merak ettiği konu SAS komandosu maaşı ne kadardır.

  • SAS komandolarının maaşları 25.000 TL-30.000 TL arasındadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan kişilerin maaşları genel olarak rütbe, eğitim, uzmanlık alanları, iş yükü ve görev yerleri gibi durumlarda farklılık gösterebilir. Bu sebeple de ne kadar kazandıklarına dair net bir bilgi yoktur. Zamanla aldıkları kazanç artar. 

SAS ve SAT komandosu nedir sorusunda merak edilen bir diğer soruda aradaki farklılıklardır. Bu gibi görev birimi arasında maaş politikaları genel olarak benzer şekilde ilerlemekte ve görevlendirme, kıdem gibi durumlara göre değişir. Ancak eğitim ve görev kapsamı bakımından farklılık gösterebilir, birlikte inceleyelim…

SAT SAS Farkı 

Bu yazımızda SAT SAS farkı konusunu ele alalım. Çoğu alanda benzerlik gösteren Türk Silahlı Kuvvetlerinin en yetenekli askerlerinden oluşan SAS ve SAT komutanlığı en zorlu eğitimlerden geçmişlerdir. Bu birlikler Türk Deniz Kuvvetlerinin Deniz Komando birliklerindendir. Bazı alanlarda aralarında farklılıklar vardır.

SAT, Sualtı Taarruz Komutanlığı’dır. SAS ise Su Altı Savunma Komutanlığı’dır. SAS merkezi savunurken SAT operasyonların taarruz kısmında yer alır. SAT Komandoları baskın ve sabotaj yaparken SAS Komandoları patlayıcı madde ve silahı etkisiz hale getirirler. Müdahale ve tuzak konusunda da oldukça başarılılardır. 

SAS ve SAT komandosu nedir sorusu için verilecek en temel cevap irade, azim ve disiplindir. Gerek eğitim sürecinin tamamlanması gerek sonrasındaki görevlendirmeler bu görevine yerine getirecek kişiler için oldukça önemli olacaktır. Bu görevde yer almak isteyen herkese başarılar dileriz.

-->