Lisede Devamsızlık Sildirme ve Dilekçe Hazırlama

Lisede devamsızlık sildirme her yıl gündeme gelen bir konu. Bunun yanı sıra özürlü ve özürsüz devamsızlıklar kaç gün, devamsızlık dilekçesi nasıl yazılır merak ediliyor. Bazı dönemlerde de bu konular güncellendiği ve değiştirildiği için birçok kişinin kafası karışıyor.  

Lisede devamsızlık sildirme eskiden daha kolay bir uygulama olsa da son yıllarda daha zor hale getirildi. Bu şekilde liselerde öğrencileri daha disipline etmek ve okula sebepsiz yere gelmemenin önüne geçmek hedefleniyor. Şimdi merak edenler için gelin lisede devamsızlık süreci nasıl işler, kaç gündür detaylı inceleyelim. 

Devamsızlık Dilekçesi

Devamsızlık dilekçesi öğrencilerin velileri tarafından yazılabilir. Bu dilekçe sayasinde özürsüz devamsızlıklar özürlü devamsızlık haline getirilebilir. Peki devamsızlık dilekçesi nasıl yazılır?

Lisede devamsızlık sildirme amacıyla devamsızlık dilekçesi yazılır. Gelin bu dilekçe ile ilgili önemli noktaları maddeler halinde listeleyelim. 

  1. Dilekçede öğrencinin okula neden gelmediği net bir şekilde belirtilmelidir. 
  2. Hangi ders, hangi gün ve hangi dönem devamsızlık yapıldıysa tarih de net bir şekilde belirtilmelidir. 
  3. Dilekçe eğitim kurumu müdürlüğüne yazılmalıdır. 
  4. Öğrencinin adı, soyadı, sınıfı ve numarası yer almalıdır. 
  5. Ebeveynin de adı ve imzası dilekçede olmalıdır. 

Devamsızlık dilekçeleri devamsızlık durumlarında öğrencinin ve velinin işini kolaylaştırır. Bazı durumlarda müdür veliyi arayarak dilekçeyi teyit edebilir. 

Özürlü Devamsızlık Kaç Gün?

Lisede devamsızlık sildirme özürsüz devamsızlıkların özürlü devamsızlığa geçirilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Öncelikle özürlü devamsızlık öğrencinin sağlık problemi vb. bir nedenden dolayı okula gelmediği gün için kullanılır. Özürsüz devamsızlık ise önemli bir neden olmaksızın öğrencinin okula gelmediğinde yaptığı devamsızlıktır. Peki liselerde özürlü devamsızlık kaç gün?

Lisede özürlü devamsızlık hakkı toplamda 20 gündür. Bunun içerisine hastalık gibi önemli durumlar dahil edilir. Özürsüz olarak da bir öğrenci maksimum 10 gün okula gelmeyebilir. Ancak öğrenci herhangi bir sebep belirtmeksizin iki gün okula gelmediğinde durum velisine bildirilir. Bunun yanı sıra özürsüz yapılan her bir devamsızlık için öğrencilerin 1 saat sosyal sorumluluk çalışması yapması gerekir. 

Lisede Devamsızlık Kaç Gün?

Lisede devamsızlık kaç gün diye merak ediyorsanız toplamda 30 gündür. Bu 30 günün 20 günü özürlü 10 günü de özürsüz devamsızlık diye ayrılır. Bundan daha fazla devamsızlık yapan öğrenciler notları çok iyi olsa dahi başarısız sayılır. 

Lisede devamsızlık hakkı öğrencilere zorunlu durumlar için verilir. Hastalık gibi önemli durumlar için özürlü devamsızlık hakkı tanımlanmıştır. Bu sayıları aşan öğrenciler başarısız sayılır ve bu durumlar ailelerine bildirilir. Eğitim öğretmensiz olmayacağı için öğrencilerin okula devam etmesi konusu oldukça önemlidir.

Okuma Önerisi: Almanya Eğitim Sistemi 

Devamsızlık Sildirme Dilekçesi

Lisede devamsızlık sildirme için dilekçe yazılması gerekir. Bu dilekçeyi velinin yazması ve imzalaması şartlardan biridir. Dilekçe onayı için ilgili kurum veliyi arayarak durumu teyit edebilir. 

Kaç gün devamsızlık hakkı var lise diye merak ediyorsanız da bu süre 30 gündür. Yalnızca birinci dereceden akrabasını kaybeden öğrenciler için ekstra 10 gün devamsızlık hakkı tanınmıştır. Genelde art arda devamsızlık yapan öğrencilerin velisi okula çağrılır, durumdan haberdar edilir ve durumu düzeltmek adına çalışmalar yapılır. 

lisede devamsızlık sildirme

Devamsızlık Dilekçe Örneği

Lisede devamsızlık sildirme işlemi yapmak için velilerin dilekçe yazması gerekir. Bu dilekçe eğitim kurumuna teslim edilir. Dilekçe kabul gördüğünde devamsızlıklar özürsüzden özürlüye çevrilir. 

Merak edenler için bir şablon halinde devamsızlık dilekçe örneği:

………………………………… Müdürlüğüne

Velisi bulunduğum ……… isimli, ……. numaralı, ……. sınıfındaki öğrenci ……… tarihinde/tarihlerinde devamsızlık yapmıştır. 

Velisi olduğum …. , …. sebebiyle belirtilen tarihlerde derslere katılamamıştır. Yapılan devamsızlık bilgim dahilindedir. 

Gereğinin yapılmasını arz ederim,

Saygılarımla,

İsim Soy-İsim

İmza

Tarih

Telefon

Okuma Önerisi: Fatih Okul İnternet Şifresi Güncel

Lisede Devamsızlık Sildirme

Lisede devamsızlık sildirme işlemi aslında devamsızlık durumunu velinin bilgisi dahilindeyse özürlüye çevirir. Eskiden devamsızlıklarda özürlü olması için doktor raporları istenirdi. Şimdi ise bu tamamen velilere bırakıldı. Öğrencinin velisinin bilgisi dahilinde devamsızlığın sebebiyle birlikte dilekçe yazıldığında devamsızlıklar özürlü olarak tanımlanır.

Lisede devamsızlık sildirme olsa da devamsızlığın toplamında da belirli bir sınır vardır. Toplamda öğrenci 30 gün devamsızlık yapabilir ve bunu aşarsa başarısız sayılır. Bu nedenle öğrenclerin devamsızlık konusuna dikkat etmesi önerilir. 

Devamsızlık Kaç Gün Olursa Kalır?

Lisede devamsızlık sildirme işlemi oldukça kolaydır. Velinin yazdığı dilekçe sayesinde devamsızlıklar özürlü devamsızlık haline getirilir. Ancak yeni Milli Eğitim Bakanı Tekin’in açıklamasına bağlı olarak devamsızlık affı kaldırılmıştır. 

Devamsızlık affı devamsızlığın tamamen silinmesidir. Şuan yapılan işlem ise özürsüz devamsızlıkları özürlü hale getirmektir. İnsanlar bu şekilde devamsızlıklarını özürlü hale getirir. Ancak bu özürlü devamsızlıklar için de özürlü devamsızlık sınırı vardır. Bu sınır 20 gündür. 

Özürlü devamsızlık kaç gün olursa belge alınmaz diyenler için de bu soruyu cevaplamış olduk. Özürlü 20 ve özürsüz 10 olmak üzere toplam devamsızlığınız 30 günü geçmemelidir. Yoksa aldığınız notlardan bağımsız olarak başarısız sayılırsınız. 

Bir diğer önemli konu da özürlü devamsızlık kaç gün olursa belge alınmaz? Bu konuda özürlü devamsızlıkta herhangi bir sınır yoktur. Ancak özürsüz devamsızlığınız 5 günü geçerse belge alma hakkınız olmaz. Bu nedenle okula sebepsiz yere gitmemeniz tavsiye edilmez. 

Devamsızlık Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Devamsızlık sildirme dilekçesi öğrencinin velisi tarafından yazılır. Dilekçede öğrencinin adı, soyadı, sınıfı ve numarası yer alır. Bunun yanı sıra okula gitmeme sebebi, devamsızlık tarihi ve velinin imzası, adı bulunmalıdır. Okul devamsızlık dilekçesi kolay ve hızı bir şekilde hazırlanabilir. Peki dilekçe yazma durumu olsa dahi devamsızlık kaç gün olursa kalınır?

Yeni Milli Eğitim Bakanı Tekin’in kararına göre 30’dan fazla devamsızlık yapılması öğrencinin başarısız olmasına sebep olur. Öğrenci notları yüksek olsa dahi başarısız sayılır. Lisede devamsızlık sildirme işlemi için de devamsızlığın belli bir sınır altında kalması gerekir. Bu sınır aşıldığında hem dersleri anlama açısından hem de sınıf geçme durumunda problem yaşanabilir. 

-->