Türkiye’deki En İyi Özel Üniversiteler Sıralaması: İlk 10 Üniversite

Üniversite eğitimi ve kültürü pek çok insan için oldukça önemli bir deneyimdir. Üniversite eğitimi almak için devlet ve vakıf üniversitelerinden faydalanılabilir. Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler listesini sizin için güncelledik.

Bu programları da tercih listenize alabilirsiniz.

Üniversiteler eğitimi, kültürü ve imkanları dahilinde kişiyi hem mesleğine hem de gelecekteki hayatına hazırlar. Bu nedenle üniversite seçimi kişinin geleceğini etkileyen önemli bir karardır. 

Peki üniversite seçim kararı nasıl alınmalıdır? Öncelikle kendinizin ve yeteneklerinizin farkında olmalısınız. Sonrasında ise farklı üniversitelerdeki imkanları değerlendirerek seçim yapabilirsiniz. Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler hangileri bilmek sizin için bu seçim döneminde faydalı olacaktır.  

Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler belirlenirken birçok farklı kriter göz önünde bulundurulur. Bunun sonucunda URAP üniversiteleri sıralar. Bu sıralamada makale sayısı, akademisyenlerin başarısı, atıflar oldukça önemlidir. Gelin yazımızda Türkiye’deki özel üniversiteleri hem URAP sıralamasına hem de diğer özelliklerine göre inceleyelim. 

Türkiye’nin En İyi Özel Üniversiteleri

Türkiye’nin en iyi özel üniversiteleri araştırmamızda ilk göz önüne alınan kriter URAP sıralamasıdır. URAP üniversiteleri akademik başarılarına göre değerlendirir. Bir üniversitenin verdiği eğitimi ve kalitesi bu puanlar sayesinde anlaşılabilir. 

İşte en iyi özel üniversiteler 2023 yılı URAP sıralamaları:

ÜniversiteToplam URAP Puanı
Koç Üniversitesi1.097
Sabancı Üniversitesi978
Bilkent Üniversitesi944
İstanbul Medipol Üniversitesi712
TOBB ETÜ707
Başkent Üniversitesi668
Atılım Üniversitesi649
Bahçeşehir Üniversitesi639
İzmir Ekonomi Üniversitesi559
Çankaya Üniversitesi550

En iyi özel üniversiteler akademik başarılarına listelendiğinde bu şekilde bir tablo oluşmaktadır. URAP her yıl güncel ve en doğru bilgilerle sıralamaları tekrar yapar. Ancak üniversiteler için tek ölçüt akademik başarısı değildir. 

Üniversite kişinin kendine kimlik oluşturduğu, birçok insanla tanışıp network geliştirdiği bir alandır. Bu nedenle üniversitenin kültürü, sosyal imkanları ve etkinlikleri de çok önemlidir. Akademik sıralamalardan sonra şimdi de Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler diğer yönleriyle nasıl inceleyelim!

Öneri İçerik: Ankara’da Bulunan Üniversiteler ve Ücretleri

Türkiye’deki En iyi Özel Üniversiteler Sıralaması

Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler sıralaması nasıl akademik olarak inceledik. Şimdi de gelin üniversiteleri diğer özelliklerini göz önüne alarak değerlendirelim ve sıralama yapalım. İşte Türkiye’nin en iyi vakıf üniversiteleri ilk 10 listesi:

1-Koç Üniversitesi

Koç üniversitesi 1993 yılında kurulan Türkiye’nin oldukça önemli eğitim kurumlarından birisidir. İstanbul’da bulunan bu üniversitede Tıp, Hemşirelik, Mühendislik ve Edebiyat olmak üzere pek çok farklı dalda eğitim verilir.

İstanbul’daki en nitelikli üniversiteler arasında ilk sırada yerini almıştır. İlk sırada yer almasında eğitiminin kalitesi, konumu, sosyal olanakları etkilidir. Aynı zamanda öğrencilere yurt imkanı sunması da ekstra avantaj sağlar. 

2-İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

Bilkent Üniversitesi Türkiye’nin ilk vakıf üniversitesi olması özelliğini taşır. 1984’ten beri verdiği eğitim ile her geçen yıl kalitesini arttırmıştır. Kalacak yer konusunda endişeliyseniz Bilkent Üniversitesi’nde öğrencilere yurt imkanı da sunulur.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan bu üniversitede güzel sanatlardan mühendisliğe birçok fakülte bulunur. Yurt dışına gitme isteğiniz varsa Bilkent Üniversitesi’nin uluslararası projelerini değerlendirebilirsiniz. Bilkent öğrencilerine hem yurt dışında hem de yurt içinde birçok proje içinde bulunma imkanı sunar. 

3-Sabancı Üniversitesi

İstanbul’da bulunan ve Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler arasında yer alan bir diğer üniversite de Sabancı’dır. Sabancı Üniversitesi akademik başarısı, konumu, kampüsünün imkanları ile öğrencilere oldukça keyifli bir üniversite hayatı sunar.

Mühendislik, Tıp, Yönetim Bilimleri ve daha birçok fakültesi ile öğrencilerine kaliteli bir eğitim verir. Aynı zamanda dünya genelinde de farklı akademik kurumlarla birçok işbirliği vardır. 

4-Çankaya Üniversitesi

1997 yılından itibaren hizmet veren Çankaya Üniversitesi Ankara’nın gözde üniversitelerinden biridir. Yaklaşık 10.000 öğrencisi bulunan okulda 330 tane de eğitim görevlisi bulunur. Birçok farklı fakültede öğrencileri geleceğe en iyi şekilde hazırlar.

Aynı zamanda öğrencilere İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde eğitim vererek onlara uluslararası bir yetkinlik kazandırır. Kültürel etkinlikleri ile de öğrencilere keyifli bir sosyal yaşam sunar. 

5-Başkent Üniversitesi

Ankara’nın en iyi üniversitelerinden biri de Başkent Üniversitesi’dir. Konumu, sosyal olanakları ve kaliteli eğitimi ile öğrencilerini hem meslekleri hem de hayatları için hazırlar. Toplamda 13 fakültesi bulunan okulun 500 kişilik yurt kapasitesi vardır.

Başkent Üniversitesi hastaneleriyle de verdiği sağlık bilimleri eğitimlerini destekler. Bu açıdan özellikle sağlık alanına yönelmek isteyen öğrenciler için iyi bir seçenek olacaktır. 

6-Atılım Üniversitesi

Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Atılım Üniversitesi Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler arasında yer alır. Üniversitenin akademik ve sosyal anlamda birçok artısı vardır.

Aynı zamanda Hollanda’daki ve Teksas’taki anlaşmalı olduğu üniversiteler sayesinde öğrencilere farklı bir ülkede eğitim imkanı sağlar. Siz de üniversitede yurtdışını deneyimlemek istiyorsanız Atılım üniversitesi sizin için iyi bir seçim olabilir. 

Türkiye'deki en iyi özel üniversiteler

7-Bahçeşehir Üniversitesi 

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan Bahçeşehir Üniversitesi 30.000 öğrencisiyle en iyi vakıf üniversiteleri arasında yerini alır. Üniversite bünyesinde tıp, mühendislik, mimarlık ve eğitim bilimleri fakülteleri bulunur. Dünya sıralamalarında en iyi 500 üniversite arasındadır. Geniş kampüsü ile öğrencilerine okulda rahat bir çevre edinecekleri ve sosyal hayatlarını sürdürebilecekleri bir alan sağlar. Akademik olarak da öğrencilerine nitelikli bir eğitim sunar.

8-İzmir Ekonomi Üniversitesi

2001 senesinde kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler arasındadır. İzmir’in Balçova ilçesinde ana kampüsü yer alır. Güzelbahçe ilçesinde de üniversitenin 2. kampüsünün inşaası devam etmektedir. Tıp, iletişim, sağlık bilimleri, mühendislik ve hukuk fakülteleri vardır. Bunun yanı sıra meslek yüksekokulları ile de öğrencilerine hizmet verir. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi uzman akademisyen kadrosu, üniversite bünyesindeki laboratuvar imkanları ile öğrencilerini meslek hayatına hazırlar. Hem İngilizce hem de Türkçe verilen eğitimler sayesinde de isteyen öğrenciler eğitimleri sürecinde İngilizce dil becerilerini de geliştirebilir. Bunun yanı sıra okulda çeşitli projeler sayesinde yurtdışı imkanları da bulunur. 

9-TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Ankara’da 2004 yılından beri eğitim veren TOBB kısa sürede Türkiye’deki en iyi özel üniversiteler arasına girmiştir. Öğrencilerini staj imkanlarıyla mesleğe hazırlamasıyla öne çıkar.

Siz de mesleğinizi sahada pratiklerle öğrenmek istiyorsanız TOBB sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Üniversitenin güzel sanatlar, hukuk ve tıp başta olmak üzere 6 fakültesi vardır. 

10-İstanbul Medipol Üniversitesi

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından kurulan Medipol üniversitesi sağlık bilimleri ve tıp fakültelerindeki başarılarıyla bilinir. Yerleşkeleri İstanbul’un Kavacık, Bağcılar ve Haliç ilçelerinde bulunur. Vakıf üniversiteleri arasında öne çıkan bu üniversiteyi sağlık veya tıp fakülteleri için özellikle tercih edebilirsiniz. 

Faydalı İçerik: Türkiye’nin En Başarılı ve Başarısız Devlet Üniversiteleri

En İyi Özel Üniversiteler 2023

En iyi özel üniversiteler Türkiye içerisinde genellikle İstanbul, Ankara ve İzmir şehirlerinde bulunur. Bulunduğunuz şehirden ayrılmanız durumunda üniversitenin yurt imkanlarını da değerlendirmeniz sizin için iyi olacaktır. Bu sayede kendinize hem üniversiteye yakın hem de uygun fiyatlı bir barınma sağlayabilirsiniz. 

Türkiye’deki en iyi özel üniversiteleri hem akademik başarıları hem de diğer önemli özelliklerine göre sıraladık. Bunların yanı sıra birçok etmen üniversite seçiminizi etkileyebilir. Bu seçimlerde üniversitelerin yurtdışı imkanlarını, bölümlerin akredite olmalarını ve sosyal olanakları daha detaylı incelemek seçim aşamanızda size yol gösterebilir. 

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir