İlber Ortaylı Kimdir? İşte İlber Hocayla İlgili Merak Edilenler

İlber Ortaylı kimdir sorusu dönem dönem herkesin merak konusu oluyor. İlber Ortaylı akademik çevrelerin oldukça tanıdık olduğu bir sima olmakla birlikte, yaptığı yorumlar ve bilgi haznesiyle birçok kişinin ilgisini çekiyor.

İlber Hoca ne iş yapıyor, eğitimi nereden gibi hakkında merak edilen birçok sorunun cevabını derledik.

ilber ortaylı kimdir

İlber Ortaylı Kimdir? Kısaca Hayatı

İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 yılında Avusturya Bregenz’de dünyay gelmiştir. Ortaylı, Kırım Türkü bir ailenin çocuğu olarak doğmuş iki yaşında ise ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç geçmiştir.

Ortaylı’nın eğitim hayatı İstanbul Avusturya Lisesinde başlamış, 1965 yılında ise Atatürk Lisesinden mezun olmuştur.

Ortaylı’nın annesi Şefika Hanım, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde uzun yıllar Rus Dili ve Edebiyatı alanında akademisyenlik yapmıştır. Babası Kemal Ortaylı ise Kırım kültüründen Tatarca eserleri Türkçeye çeviren bir uçak mühendisi olarak görev almıştır.

Çok kültürlü ve aynı zamanda farklı dillerin, kültürlerin konuşulduğu bir ev ortamında büyüyen Ortaylı için kendi kariyer inşası da üniversite yıllarında başlamıştır.

1970 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünden mezun olmuştur. Fakülte eğitimi boyunca Türk akademisinin önde gelen isimlerinden Mübeccel Kıray, Şerif Mardin ve Halil İnalcık gibi önemli isimlerden ders alma şansı bulmuştur.

Yükseköğretim hayatına Viyana Üniversitesi Slav ve Doğu Dilleri alanında eğitim alarak devam eden Ortaylı, yüksek lisans eğitimini Chicago Üniversitesinde hocası Halil İnalcık ile yaptı.

‘Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler’ başlıklı çalışmasıyla 1974 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktor unvanını aldı. 1979 yılında ise yine aynı fakültede ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfusu’ başlıklı araştırmasıyla doçent olarak akademik kadroda yer almıştır.

1982 yılında üniversitedeki görevinden istifa ederek, Oxford, Princeton, Viyana, Berlin, Moskova, Roma, Cambridge gibi önde gelen üniversitelerde dersler vermiştir.

1989 yılında Türkiye’ye dönerek profesör unvanını aldı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde anabilim dalı başkanlığını yaptı.

2002 yılından günümüze kadar Galatasaray Üniversitesi, MEF Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi gibi farklı kurumlarda akademisyenlik kariyerine devam etmektedir.

İlber Ortaylı kimdir sorusunun yanı sıra Ortaylı hakkında merak edilen diğer sorularla devam ediyoruz.

İlginizi Çekebilir: Celal Şengör Kimdir?

İlber Ortaylı Kaç Yaşında?

İlber Ortaylı 21 Mayıs 1947 doğumludur. 2023 senesi itibariyle İlber Ortaylı 76 yaşındadır.

İlber Ortaylı Evli Mi?

Ortaylı, 1981 yılında Dr. Talip Özdolay’ın kızı Ayşe Özdolay ile evlenmiştir. Ayşe ve İlber Ortaylı’nın ‘Tuna’ isimli bir kız çocukları vardır. Ortaylı çifti, 1999 yılında boşanmışlardır.

Bu süreçten sonra Ortaylı’nın başka bir evlilik bilgisi bulunmamaktadır.

İlber Ortaylı Gençliği

İlber Ortaylı kimdir sorusunun yanında kendisinin gençliği de en çok merak edilenler arasındadır. Sosyal medya kanalı üzerinden paylaştığı görseliyle birlikte işte Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın gençliği…

Üniversite yıllarını Ankara’da geçiren Ortaylı daha sonra dünyanın birçok yerinde gençlik yıllarında mesleğini yapmaya devam etmiştir.

Gençlik yıllarında birçok farklı ülke gezip insan tanıma ve akademi camiasında bilgisini kanıtlama fırsatını bulmuştur.

ilber ortaylı kimdir

İlber Ortaylı Nereden Mezun?

İlber Ortaylı lisans diplomasını Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğraf Fakültesi Tarih bölümünden almıştır. Ardından gelen yüksek lisans eğitimini ise Chicago Üniversitesinde tamamlamış ve doktora diplomasını ise Ankara Üniversitesinden almıştır.

İlber Ortaylı kimdir sorusunun en önemli yanıtlarından bir tanesi de kendisinin aldığı eğitimde aranmaktadır. Başarılı akademik hayatı sayesinde tarih alanında dünya çapında adını duyurmuş bir akademisyen ve tarihçidir.

İlber Ortaylı Eğitimi

İlber Ortaylı eğitimi gereği bugün tarihçi ve Türk akademisyen unvanlarına sahiptir.

Eğitimine Ankara Üniversitesinde başlayan Ortaylı yurt dışında prestijli okullarda kariyerini inşa etmiştir. Chicago Üniversitesinde yüksek lisansın ardından 1982 yılında dünyanın farklı yerlerinde misafir akademisyen olarak dersler vermiştir.

Günümüzde Galatasaray Üniversitesinde tarih dersleri vermektedir.

İlber Ortaylı kimdir sorusuna detaylı bilgilerle devam ediyoruz.

İlber Ortaylı Bildiği Diller

Ortaylı çok dil konuşulan bir evde büyümüştür. Aynı zamanda kendi kariyer eğitimi boyunca da farklı diller öğrenmiştir.

Bugün İlber Hocanın; Türkçe, Rusça, Osmanlıca, Kırım Tatarca, Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca, Latince, İtalyanca, Yunanca, Rusça, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça dillerini aktif olarak kullanabilmektedir.

Okuma Önerisi: Tarih Öğretmenliği

İlber Ortaylı Tarih Kitapları

İlber Ortalı kimdir sorusuna en detaylı yanıtı kendisinin tarih anlayışını öğrenmek en verimli yanıt olacaktır. Kendisinin yayınlanmış ve farklı dillere çevrilmiş birçok eseri vardır. İlber Hocanın eserlerini okuyarak tarih anlayışını ve yorumlarını öğrenerek onu tanımanız mümkündür.

İlber Ortaylı alanında uzman bir akademisyen olup birçok kitap kaleme almıştır. Yüksek lisans çalışmasından bu zamana kadar birçok eseri kaleme alan Ortaylı’nın başlıca eserleri şu şekildedir;

  • 2016: İttihat ve Terakki
  • 2017: Türklerin Altın Çağı
  • 2017: Tarihe Yön Veren 100 Lider
  • 2018: Gazi Mustafa Kemal Atatürk
  • 2019: Bir Ömür Nasıl Yaşanır
  • 2020: Türklerin Tarihi
  • 2021: Yakın Tarihin Gerçekleri
  • 2022: İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?
  • 2022: Türklerin Tarihi 2
  • 2023: 1923 Cumhuriyetin İlk Yüzyılı 2023

İlber Ortaylı Kitaplarını Bağışladı

2018 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinin envanter bakımından genişlemesini ve kalitesini koruması hedefi için kişisel kütüphanesini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kütüphanesi’ne bağışladığı bildirilmiştir.

İlber Ortaylı kimdir sorusu için aynı zamanda aldığı ödüllerden yola çıkarak da yanıt bulmak mümkün olabilir. Kendisi dünya çapında ödüller almış bir tarihçidir.

İlber Ortaylı Ödülleri

İlber Ortaylı kimdir sorunun yanında en çok merak edilen bir diğer konu ise akademik çevrelerde aldığı ödüllerdir.

İlber Ortaylı akademik kariyeri boyunca birçok prestijli ödülü almaya hak kazanmıştır.

  • 2001 Aydın Doğan Ödülü-Tarih Dalında
  • 2006 Avrupa ile Akdeniz Arasındaki Lazio
  • 2007 Puşkin Madalyası
  • 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
  • 2017 Üsküdar Üniversitesi Yüksek İnsani Değer Ödülü
  • Çağdaş Yaşam 12. Cumhuriyet Ödülü

İlber Ortaylı kimdir sorusunun tüm yanıtlarını sizin için derledik. Kendisi Türk akademi kadrolarının önde gelen isimlerinden olup yurt dışında da yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş bir kişidir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir