Kendi Kendine Öğrenme Yolları: Modern Dönemde Öğrenme Sanatı

Öğrenmek, insan yaşamının temel bir parçasıdır. Günümüzde öğrenme, daha çok eğitim kurumlarının herhangi bir sınıfının içerisinde etkisiz bir şekilde gerçekleşiyor. Modern dönemin gereklilikleri ise daha çok kendi kendine öğrenme sanatını ve becerisini içerir.

Bu içerikte sizlere kendi kendine öğrenim becerisinin inceliklerini ve detaylarını anlatacağız. İlk olarak öğrenme nedir, nasıl gerçekleşir sorularıyla başladık. Sonrasında ise modern dönemde öğrenme sürecinin nasıl olması gerektiğini açıkladık. Hayat boyu öğrenim becerisi kazanmak için okumaya devam edin…

Öğrenme Nedir?

Öğrenme Nedir?
Öğrenme Nedir?

Öğrenme, en basit tanımıyla bilgiyi edinme, anlama ve pratiğe dökme sürecidir. Geleneksel olarak pek çok öğrenme tekniği ve süreci geliştirilse de modern zamanda bu teknikler yetersiz kalabiliyor. Bu nedenle kendi kendine öğrenme becerisi, 21.yy’ın zorunlu gerekliliklerinden birisi olarak tanımlanabilir.

Bu beceriyi kazandıktan sonra yaşam boyu öğrenme ile hayatınıza önemli avantajlar katabilirsiniz. Öğrenme ne demek sorusunun literatürdeki yanıtını vermek gerekirse:

“Öğrenme, ilk olarak bilgiyi alıp sonrasında bunu parçalara ayırarak algılama, yeniden organize etme, düzenleme, ihtiyaç duyulduğunda zihinden geri çağırma ve gerek duyulan yerde kullanma sürecini ifade eder.”

Bu aşamada öğrenmek ve öğrenmeyi bilmek oldukça önemliyken farklı bir soruyu daha yanıtlamak gerekiyor: Öğrenme nasıl gerçekleşir? İşte yanıtı…

Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?

Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?
Öğrenme Nasıl Gerçekleşir?

Yaşam boyu öğrenme becerisini kazanmak için öncelikle öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini bilmeniz gerekir. Bu aşama, kendi kendine öğrenme süreci açısından oldukça önemlidir.

Öğrenme, sadece bilgiyi almak ve kaydetmek ile sınırlı bir süreç değildir. Beynimizin karmaşık yapısı, modern dönemin farklı gereklilikleri, bizleri yaratıcı öğrenme tekniklerine götürür.

Öğrenmeyi tanımlayan ve açıklayan pek çok farklı kuram üretilmiştir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Davranışçı Kuram
  • Duyusal Öğrenme Kuramı
  • Beyin Temelli Öğrenme Kuramı
  • Bilişsel Öğrenme Kuramı

Öğrenme kuramları nelerdir sorusunun en temel yanıtı bu şekilde. Öğrenmenin nasıl gerçekleştiği, bu kuramlara göre değişiklik gösterebilir. Temel olarak öğrenme, beyindeki nöronların bağlantılarını güçlendirerek yenilerini oluşturma, kaydetme ve bunu kullanma becerisi ile alakalıdır. Bu da öğrenmenin daha çok deneyim, gözlem ve etkileşim yoluyla gerçekleşeceğini net bir şekilde ifade ediyor.

Günümüzde ise kişiler, daha çok kendi kendine öğrenme (otodidaktizm) becerisini geliştirmeye çalışıyor. Modern çağın en önemli becerilerinden birisi olarak ifade edilen otodidaktizm, gerçekten de üzerine düşülmesi gereken bir konu.

Peki, kendi kendine öğrenmenin yolları nelerdir? İşte sizler için incelediğimiz 6 yöntem!

Öneri içerik: Literatür Taraması Nasıl Yapılır?

Kendi Kendine Öğrenme Yolları

Kendi Kendine Öğrenme Yolları
Kendi Kendine Öğrenme Yolları

Kendi kendine öğrenim, yaşam boyu eğitim kurumları aracılığıyla tamamen yapay bir şekilde elde edilebilecek bir beceri değildir. Öncelikle kişinin bu konuda istekli olması, araştırması ve uygulaması gerekir.

Kendi kendine öğrenme sürecine başlamak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:

  1. Yapay Zeka ile Öğrenim
  2. Online Eğitimler ve Kurslar
  3. Öğrenme Teknikleri ve İpuçları
  4. Kitap Okuma Alışkanlığı
  5. Yeni İlgi Alanları Keşfetmek
  6. Öğrenme Topluluklarına Katılmak

Şimdi sizler için oluşturduğumuz bu 6 yöntemi detaylı olarak inceleyelim…

1- Yapay Zeka ile Öğrenim

2023’ün en önemli gelişmesi şüphesiz yapay zekâ oldu. ChatGPT ile gündeme oturan bu gelişme, farklı yapay zekâ uygulamaları ile gündemde kalmaya devam ediyor. Peki, yapay zekâ öğrenim süreci açısından verimli bir şekilde kullanılabilir mi?

Elbette! Yapay zekâ, öğrenme sürecini destekleyen ve kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimini en iyi şekilde sunan farklı özelliklere sahip. Özellikle öğrenme algoritmaları geliştirmek, öneri sistemleri sayesinde farklı sorulara yanıt bulabilmek, en önemli avantajları arasında… Kendi kendine öğrenme sürecine yapay zekâyı entegre ederek güzel bir başlangıç yapabilirsiniz!

NOT: Yapay zekâ, yeni bilgi edinme noktasında kontrollü öğrenmeyi gerektirir. Bu nedenle yapay zekâdan elde ettiğiniz yeni bilgileri mutlaka farklı kaynaklardan araştırarak test edin. Böylece en doğru bilgiye maksimum çaba ile ulaşmış olursunuz.

2- Online Eğitimler ve Kurslar

Hayat boyu öğrenim sürecine kendi kendinize devam etmek istiyorsanız interneti verimli bir şekilde kullanmak zorundasınız. Günümüzde internet dünyası, ilgilenebileceğiniz binlerce alanda pek çok ücretsiz eğitim ve kursu bünyesinde barındırıyor.

Google gibi arama motorlarını doğru bir şekilde kullanarak ulaşabileceklerinizin sınırı yok! Kendi kendine öğrenme becerisini elde etmek istiyorsanız, online eğitimleri ve kursları takip etmelisiniz. Ancak ücretli ya da ücretsiz kurs ve eğitimlerden elde edeceğiniz bilgileri mutlaka uygulayın. Aksi halde bunun hiçbir faydası olmayacaktır.

3- Öğrenme Teknikleri ve İpuçları

Öğrenme Teknikleri ve İpuçları
Öğrenme Teknikleri ve İpuçları

Günümüzde pek çok öğrenme tekniği aktif olarak kullanılıyor. Siz de ilerleyen süreçte kendi kendine öğrenme tekniğinizi geliştirebilirsiniz. Bunun için önemli bazı ipuçlarını Akademik Personel olarak biz verelim:

  • Not Almak: Öğrenme sürecinin en önemli aşaması hiç şüphesiz not almaktır. Doğru not alma teknikleri ile bu sistemi mutlaka geliştirin. Örneğin araştırdığınız bir konuda herhangi bir makale okurken tekrar araştırmanız gereken noktaları not alabilirsiniz. Bu, sonraki araştırmanız için bir kaynak olacak ve yaşam boyu öğrenme için en önemli aşamaya geçmiş olacaksınız.
  • Dinlemek: Kendi kendine öğrenme sürecinin önemli aşamalarından birisi dinlemektir. Sadece okuyarak öğrenmek, bir süre sonra yaratıcı öğrenme yolculuğunu durdurabilir. Bu nedenle dinlemek ve izlemek gibi farklı yöntemleri de geliştirin. Günümüz teknoloji dünyasında Podcast içerikler harika bir çözüm olabilir!
  • Farklı Kaynaklardan Araştırmak: Bir konuyu araştırdığınızı hayal edin… Tek bir kaynak ile yetinirseniz ve o kaynakta da yanlış bilgiler yer alırsa, o bilgiyi yanlış öğrenmeniz söz konusu olacaktır. Bu nedenle araştırdığınız konuyu mutlaka farklı kaynaklardan teyit edin. Bu, yeniden araştırma noktasında da size katkı sağlayacaktır.
  • Uygulamak: Uygulanmamış bilgi, her an unutulma riski ile karşı karşıyadır. Edindiğiniz bilgileri uygulayın ve kalıcı hale getirin. Bu kadar basit! 😊

4- Kitap Okuma Alışkanlığı

Kitap okuma alışkanlığı ile ilgili olarak defalarca araştırmalar ve analizler yapıldı. Türkiye’de bu alışkanlığın olmadığını anlatmak için uzun uzadıya yazmaya gerek yok. Bu nedenle kendi kendine öğrenme becerisi edinmeniz için kitap okuma alışkanlığını kazanmanız şart.

Elbette size hiçbir şey katmayacak kitapları okumanızdan bahsetmiyoruz. Bilgi edinebileceğiniz, hayata dair farklı çıkarımları deneyimleyeceğiniz kitapları okumakla başlayın. Emin olun öğrenme sürecinize önemli katkılar sunacaktır.

5- Yeni İlgi Alanları Keşfetmek

Şimdi öğrenme deneyiminizi zenginleştirme zamanı! Farklı konulara ve disiplinlere her zaman açık olun. Bu, yaratıcılığınızı tetikleyecek temel unsurdur. Hayat boyu öğrenme giriş aşamasında bu şekilde gelişecektir.

Yeni ilgi alanlarınızı keşfetmeniz için şu önerileri verelim:

  • Online ingilizce eğitim sınıflarına katılabilir, yeni dil öğrenmeniz için farklı bir bakış açısına sahip olabilirsiniz.
  • Hobi edinmek de bu doğrultuda size büyük katkı sağlayacaktır. Seramik kursları, müzik kursları bunlara örnek olarak verilebilir.
  • Atölye çalışmaları da yeni ilgi alanlarınızı keşfetmek için önemli bir alternatiftir. Eşyaların üretim sürecine dâhil olmak için Workshop deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bu örnekleri kendi ilgi alanlarınıza göre çoğaltabilirsiniz.

6- Öğrenme Topluluklarına Katılmak

Son olarak sizinle aynı amacı taşıyan kişilerle sürekli irtibatta olmanız gerekiyor. Hayat boyu öğrenmeyi sürekli hale getirmek için bunu yapmalısınız. Öğrenme topluluklarına katılmak, bu aşamada en iyi çözüm olabilir. Ancak sadece katılmak yetmez, aynı zamanda aktif olmalısınız. 😊

Türkiye’de öğrenme topluluğu açısından Özyeğin Üniversite’sinin çalışmaları örnek olarak verilebilir. Aşağıdaki alanlarda öğrenme toplulukları oluşturulmuş, incelemenizi tavsiye ediyoruz:

  • Mühendislik
  • Mimarlık ve Tasarım
  • Havacılık ve Uzay Bilimleri
  • İşletme
  • Hukuk
  • Sosyal Bilimler

Modern çağda kendi kendine öğrenme becerisi temel düzeyde bu şekilde geliştirilebilir. Bu aşamalar, araştırmacı ruhu edinmek ve yaşam boyu öğrenme becerisini kazanmak için yeterli olacaktır.

Kendi Kendine Öğrenmeyi Neden Tercih Etmelisiniz?

Kendi Kendine Öğrenmeyi Neden Tercih Etmelisiniz
Kendi Kendine Öğrenmeyi Neden Tercih Etmelisiniz

Kendi kendine öğrenme, günümüzün hızla ve sürekli gelişen dünyasında büyük bir gerekliliktir. Geleneksel öğrenme yöntemlerine ek olarak bu beceriyi geliştirmeniz, kişisel gelişim noktasında çok büyük avantajlar sağlayacaktır.

Bu avantajları ve neden kendi kendinize öğrenme becerisi edinmeniz gerektiğini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Kendi kendine hayat boyu öğrenme, öğrenme hızını ve tarzını kontrol etmenizi sağlar. Bu da daha fazla özgürlük ve esnekliği beraberinde getirir.
  • İnterneti aktif bir şekilde kullanacağınız için öğrenmek istediğiniz her konudaki kaynaklara sınırsız bir şekilde ulaşabilirsiniz.
  • Kendi kendine öğrenme, kişisel gelişim sürecinize önemli katkılar sağlar. Yeni beceriler geliştirmenin keyfini daha hızlı bir şekilde çıkarabilirsiniz!
  • Otodidaktizm, değişen koşullara sürekli ve hızlı bir şekilde adapte olmanızı sağlar.
  • Otodidaktizm, belki de en önemli avantaj olarak sürdürülebilir öğrenme alışkanlığını kazandırır.

İlginizi çekebilir: Google Akademik Nedir?

Kendi Kendine Öğrenim Sürecini Başlatmak

Artık kendi kendine öğrenme sürecinin detaylarına hâkimsiniz. Geriye bu sürece hazırlanmak ve en iyi şekilde başlamak kalıyor!

Profesyonel kariyerinize hızlı bir başlangıç yapmak için bazı becerileri geliştirmeniz gerektiğini biliyorsunuzdur. Bu da daha çok hayat boyu öğrenme becerisini kazanmak ile alakalıdır. Bu sürece hızlı bir başlangıç yapmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  1. İlgi alanlarınızı belirleyin.
  2. Bu alanda önemli bir öğrenim hedefi belirleyin.
  3. Hedefinize göre araştırılacak konuları hazırlayın.
  4. Araştırmalarınızı okumak, dinlemek ve izlemek gibi alternatif yöntemlere göre tamamlayın.
  5. Bilmediğiniz konuları yeniden araştırın.
  6. Öğrendiklerinizi uygulayın.

Hayat Boyu Öğrenim: Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler

Hayat Boyu Öğrenim Tavsiyeleri
Hayat Boyu Öğrenim Tavsiyeleri

Son olarak hayat boyu öğrenim ile ilgili Akademik Personel’e özgü bazı tavsiyeler vereceğiz. Bu tavsiyeleri kendi kendine öğrenme sürecinde de uygulayabilirsiniz:

  • İlgi Alanlarınızı Tanıyın: Bu yolculuğa ilk olarak ilgi alanlarınızı tanıyarak başlayacaksınız. Bu nedenle kendinizi tanıyarak ilgi alanlarınızı net bir şekilde belirleyin. Hangi konulara ilgi duyuyorsunuz? Ne okumaktan ve öğrenmekten hoşlanırsınız? Belirleyin…
  • Öğrenme Hedefi Koyun: Kendi kendine öğrenme yolculuğu, tahmin edileceği üzere hayat boyu devam edecek. Bu süreçte hedeflerinizin olması, sizi bir amaca bağlayarak daha kolay bir öğrenim süreci sağlayabilir.
  • Kaynak Kullanımı: İnternet, kitaplar, online eğitimler, kurslar… Aklınıza gelebilecek her türlü kaynağı kullanmaya gayret gösterin. Aradığınız bilgiyle nerede karşılaşacağınızı önceden bilemezsiniz.
  • Plan Yapın: Öğrenme sürecini günlere, haftalara, aylara ve yıllara göre planlayın. Böylece daha sistematik bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
  • Yeniden Araştırma: Her araştırmanızda yeniden araştırma yapmak için bilmediğiniz konuları kenara not alın. Size mutlaka lazım olacaktır.
  • Sürdürülebilir Öğrenim: Hedeflerinizi belirlerken bunu sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirebileceğinizden emin olun. Ulaşılması güç bir hedef belirlemek, bu yolculuğu tamamlamadan yarı yolda bırakmanızı sağlayabilir. Bu, istenmeyen en olumsuz sonuçtur.

Kendi kendine öğrenme yollarını sizler için inceledik. Modern dönemde gerçekten de bilgiye ulaşım ve pratik uygulama imkânı oldukça fazla. İsteğinizi, azminizi ve çabalamayı bırakmadan yaşam boyu öğrenmeye devam etmenizi umuyoruz.

-->