2023 Pasaport Ücretleri Belli Oldu! YENİ ÜCRETLER!

Gerçekleşen zamlardan sonra yeni pasaport ücretleri güncellendi. Yurt dışına gidenlerin sayısı da her geçen gün artıyorken sık sık pasaport ne kadar oldu? Sorusu soruluyor. Bordo, yeşil, hizmet pasaportu için tüm ücretler burada!

Ayrıca, pasaportun süresi dolmak üzere olanlar, pasaport yenileme işlemleri için de belirli bir ücret ödemek durumunda… Bunun için de pasaport yenileme ücreti, harç bedeli gibi konulara değineceğiz. Sizler için tüm detaylarıyla, yıllara göre pasaport ücretini sıraladık. Pasaport almak ne kadar? Şimdi öğrenin…

Yeni Pasaport Ücretleri 2023

pasaport ücretleri
pasaport ücretleri

Pasaport fiyatları pasaportun süresine göre farklılık göstermekte. Yenilenen ücretlerle yıllara göre pasaport ücretleri:

SüreHarç BedeliDefterToplam
6 Ay1.034,55 TL501,00 TL1.535,55 TL
1 Yıl1.512,45 TL501,00 TL2.013,45 TL
2 Yıl2.469,15 TL501,00 TL2.970,15 TL
3 Yıl3.507,75 TL501,00 TL4.008,75 TL
3+ Yıl4.943,25 TL501,00 TL5.444,25 TL
Pasaport Ücretleri 2023

10 Yıllık Pasaport Ücretleri

Yurt dışına sıklıkla seyahat edenlerin özellikle ilk tercihi 10 yıllık pasaport oluyor. 2023 yılında güncel olarak 10 yıllık pasaport ücreti 5.444,25 TL‘dir.

Bu ücretin 4.943,25 TL’si harç bedeli, 501 TL’si ise defter bedelidir. Bu ücretleri ödeyerek 10 yıllık pasaport alabilirsiniz.

6 Aylık Pasaport Ücreti

Pasaport almak isteyenler için en kısa süreli olarak 6 ay seçeneği bulunuyor. 6 aylık pasaport ücreti 1.535,55 TL‘dir. Bu ücretin 1.034,55 TL’si harç bedeli, 501 TL’dir.

En ucuza alabileceğiniz pasaport süresi 6 aydır. 6 aydan daha kısa süreli pasaport bulunmamaktadır

Yeşil Pasaport Ücretleri

Yeşil Pasaport Ücretleri
Yeşil Pasaport Ücretleri

Hususi yani yeşil pasaport alacak kişiler için ücretlendirmeler farklı oluyor. Yeşil pasaport ücreti 501 TL‘dir. Yani sadece defter parası alınmaktadır.

Bunun dışında yeşil pasaport alabilecek kişiler harç bedeli ödemezler. 501 TL ödeyerek, yeşil paraport şartlarını yerine getirebiliyorsanız, yeşil pasaport alabilirsiniz.

Öğrenci Pasaportu Ücreti

Öğrenci Pasaportu Ücreti
Öğrenci Pasaportu Ücreti

Öğrenciler için pasaport çıkartmak çok daha ucuza denk geliyor. Öğrenci pasaportu ücreti 501 TL‘dir.

Bu kadar uygun olmasının sebebi, 25 yaşına kadar tüm öğrenciler sadece defter parası öderler. Bunun dışında harç bedelinden muaftırlar. 25 yaşından büyük öğrenciler ise bordo pasaport harç bedeli ve defter parası ödemek zorundadırlar.

Öğrenci pasaportu çıkartmak için bordo pasaport seçeneğini işaretlemelisiniz. Ayrı olarak öğrenci pasaportu diye bir seçenek yoktur. Nüfus müdürlüğünde öğrenci belgenizi göstermeniz, harç bedeli ödemeden öğrenci pasaportu almanızı sağlayacaktır.

Hizmet Pasaportu ücreti

Hizmet Pasaportu, kişinin kamu görevi nedeniyle gerçekleştireceği yurtdışı görevleri için kullanılabilir ve resmi işlemlerde tercih edilen pasaport türüdür.

Hizmet pasaportu ücreti 501 TL‘dir. Sadece defter parası ödeyerek hizmet pasaportu alınmaktadır. Harç bedelinden muaf olarak hizmet pasaportu alınır. Hizmet pasaportu almak için gerekli şartları yerine getiriyorsanız sadece defter parasını ödeyerek alabilirsiniz.

Pasaport Yenileme Ücreti

Pasaport Yenileme Ücreti
Pasaport Yenileme Ücreti

Pasaportun belli bir süresi bulunmaktadır. Süresi dolduktan sonra pasaport yenileme ücreti yatırılarak elinizdeki pasaportu kullanmaya devam edebilirsiniz. Yenilemediğiniz taktirde pasaportunuz geçersiz olur ve yeniden çıkartmanız gerekmektedir. Pasaport yenileme ücreti şöyledir:

  • 6 ay pasaport yenileme ücreti 1.535,55 TL
  • 1 yıllık pasaport yenileme ücreti 2.013,45 TL
  • 2 yıllık pasaport yenileme ücreti 2.970,15 TL
  • 3 yıllık pasaport yenileme ücreti 4.008,75 TL
  • 3+ yıllık pasaport yenileme ücreti 5.444,25 TL

10 yıllık pasaport yenileme ücreti 3+ yıllık pasaportlar için yenileme bedeli aynıdır.

Yeni Pasaport Nasıl Çıkartılır?

pasaport fiyatları
pasaport fiyatları

Türkiye’de yeni pasaport çıkarmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir:

  1. Pasaport çıkartmak için randevu almadan önce gerekli tüm belgeleri toplamalısınız. Bu belgeler:
    • Kimlik kartı,
    • 1 adet biyometrik fotoğraf,
    • Varsa eski pasaport,
    • Pasaport harcı ve defter parasının ödemek (sistemde göründüğünden belge olarak götürmenize gerek yoktur)
    • 18 yaş ve engelli bireyler için muvafakatname
  2. Sonrasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü‘nün resmi internet sitesinden veya Alo 199 hattından pasaport randevusu almanız gerekmektedir.
  3. Randevu günü ve saatinde ilgili Nüfus Müdürlüğüne belgelerinizle gitmelisiniz.

Bu adımlardan sonra pasaportunuzun basılması ve hazırlanması bir süre alacaktır. Hazırlandıktan sonra belirttiğiniz adrese pasaportunuz teslim edilir.

Nüfus Müdürlüğü Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Nüfus Müdürlüğü’nde başvuru işleminizi tamamladıktan sonra, pasaportunuz 3 – 7 iş günü içerisinde adresinize PTT kargo ile teslim edilir.

Pasaport Ücreti Ödeme

pasaport ücreti
pasaport ücreti

Pasaport ücreti ne kadar? Artık öğrendiniz. Peki, paraport ücretleri nereye yatırılır? Bu konuda da sizlere gerekli bilgiyi verelim.

Pasaport defter ve harç bedeli ödemesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu ödeme işlemini vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara elden yatırılmaktadır. Anlaşmalı bankalar ise Ziraat Bankası ve Halk Bankası’dır.

Bu yöntemler dışında pasaport ücreti ödeme işleminizi kolayca online olarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresine giderek, hızlı ödeme kısmındaki “Harç ve Değerli Kağıt BedeliÖdeme” butonuna tıklayın. Pasaport değerli kağıt bedeli ödeme ve pasaport harcı ödeme butonlarından işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

Pasaport ücretlerini araştıranlar için diğer en sık sorulan soruları sıralayıp, yanıtladık:

10 Yıllık Pasaport Harcı Ne Kadar?

10 yıllık pasaport harcı güncel olarak 4.943,25 TL’dir. Buna ek olarak 501 TL defter parası eklenir. Toplamda 10 yıllık pasaport için 5.444,25 TL ödenmesi gerekmektedir.

Yeni Pasaport Ücretleri Ne Zaman Geçerli Olacak?

Yenilenen pasaport fiyatları 2023 Temmuz ayından itibaren geçerli olacaktır. Pasaport çıkartma ve yenileme ücretleri yeni ücret üzerinden ödenecektir.

Pasaportun Süresi Bitince Ne Olur?

Pasaportunuz süresi bittiğinde işlevsiz hale gelir. Yeniden pasaport çıkartmakla uğraşmak istemiyorsanız, yenileme ücretini ödeyerek mevcut pasaportunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz.

Pasaport 2023 fiyatları işte bu şekilde… Siz konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? Ne kadar sürelik paraport çıkartmak mantıklı? Aşağı yorumlara bırakabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir