Almanya Fırsat Kartı Nedir? -2023 Başvuru Detayları

İş gücü açığını kapatmak için bazı çözümler ortaya sunmaya çalışan Almanya hükümeti bu konu ile ilgili yeni bir uygulama ortaya koymaya hazırlanıyor. Chancenkarte veya Türkçe ismiyle Almanya fırsat kartı adını verdiği bu uygulamanın 2023 Aralık ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Eylül 2022’de duyurusu yapılan fırsat kart nedir, şartları nelerdir detaylarına geçelim…

Almanya Fırsat Kartı Nedir?

almanya fırsat kartı
Almanya Fırsat Kartı

Almanya’daki iş gücü açığı yaklaşık 1 milyon 980 bini geçmiş bulunmaktadır. Bu durum Almanya’nın nitelikli çalışan bulunmakta zorlandığını bizlere göstermektedir. Almanya hükümeti de bu duruma bir çözüm olarak fırsat kartı uygulamasını ortaya koymuştur.

Almanya fırsat kartı, belirli kriterleri sağlayan kişilerin Almanya’da çalışabilmelerine imkân sağlayacaktır.

Almanya fırsat kartı, puanlama sistemine dayalı bir uygulamadır. Sisteme sizden istenilen verileri girmeniz gerekmektedir. Girmiş olduğunuz bu veriler sonucunda sistem bir puanlama yapmaktadır.

İstenilen puana ulaşıldığı takdirde Almanya hükümeti tarafından sizlere vize verilmektedir. Bu sayede Almanya’ya giriş yapmanız mümkün olmaktadır.

Almanya Fırsat Kartı Şartları Nelerdir?

Almanya fırsat kart veya Chancenkarte adı verilen bu kart Almanya green card uygulamasıyla benzerlik göstermektedir.

Bu karta başvuru yapmak isteyen kişilerin Almanya hükümetinin belirlemiş olduğu puan sistemine uygun olmaları gerekmektedir. Hükümetin belirlemiş olduğu kriterleri yerine getirdiğinizde puanlama sistemine göre puan alıyorsunuz.

Sisteme girmiş olduğunuz veriler sonucunda ortaya çıkan puanların toplamı altı ve üzerindeyse bu kart için başvuru yapmaya hak kazanıyorsunuz.

Almanya fırsat kartı şartları:

  • 35 yaş altında olmak,
  • En az 2 yıllık mesleki deneyimin olması,
  • Üniversite diploması veya mesleki yeterlilik belgesinin olması,
  • Almanca bilmek veya daha önce Almanya’da bulunmuş olmak.

Yukarıda verilen kriterlerden en az üçünü sağladığınız durumda fırsat kart başvurusu yapabilirsiniz.

Almanya Fırsat Kartı Puanlama Sistemi

almanya fırsat kartı
Almanya fırsat kartı

Almanya fırsat kartına sahip olabilmek için 10 üzerinden en az 6 puan gerekmektedir. 6 ve üzeri puan aldığınız zaman bu karta başvuru yapabilir ve Almanya’ya çalışmak için gidebilirsiniz. Peki, bu kart için puan sistemi nasıl olmaktadır? İşte detaylı puan sistemi.

Almanya fırsat kartı puan sistemi:

1. 35 yaşından küçükseniz2 puan
2. 35-40 yaş 1 puan
4. Mesleki yeterlilik4 puan
5. B2 Almanca seviyesi3 puan
6. B1 Almanca seviyesi 2 puan
7. C1 İngilizce seviyesi1 puan
8. Evliyseniz ve eşinizde en az 6 puan alıyorsa1 puan
9. Son 7 yılda 3 yıllık iş tecrübesi3 puan
10. Son 5 yılda 2 yıllık iş tecrübesi2 puan
11. Son 5 yıl içerisinde 6 ay Almanya’da
kalmış olmak
1 puan
12. Son 5 yıl içerisinde en az 6 ay Almanya’da
kalmış ve Almanca öğrenmiş olmak
2 puan
Almanca Fırsat Kart Puan Tablosu

İlginizi çekebilir: Almanya Asgari Ücret

Almanya Fırsat Kartı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya fırsat kartı henüz yürürlüğe girmemiştir. 2023 Aralık ayında yürürlüğe girmesi beklenen Almanya fırsat kartı başvuru için kişiler kart yürürlüğe girdiğinde İDATA’ya başvuru yapabileceklerdir. İDATA, Almanya Büyükelçiliği’nin resmi aracı kurumudur.

Almanya Fırsat Kartı Başvuru Tarihleri

Almanya fırsat kartı resmi olarak henüz yürürlüğe girmemiştir. Aralık ayında yürürlüğe girmesi planlanan bu kart için de henüz başvuru tarihleri ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Almanya Fırsat Kartı Avantajları Nelerdir?

almanya fırsat kartı
2023 Almanya İşçi Alımı

Almanya fırsat kartının avantajlarının diğer vizelere kıyasla daha fazla olduğunu söylemek mümkündür.

Almanya fırsat kartının avantajları şunlardır:

  • Chancenkarte bir yıl geçerlidir.
  • Bürokratik vize işlemlerine göre daha az uğraş gerektirir.
  • Almanya’ya iş bulmak için geldiğiniz zaman kalacağınız süre zarfında geçiminizi sağlamak için 20 saat herhangi bir işte çalışabilmenize izin verilmektedir.
  • Diploma denkliğinizi Almanya’da yaptırabilirsiniz.
  • Chancenkarte ile beraber Almanya’ya gelmek için herhangi bir teminata ihtiyacınız olmayacaktır.

Almanya Fırsat Kartı Dil Şartı

Almanya fırsat kartı başvurusu için dil şartı aranmaktadır. Ülkenin ana dili Almanca bilmek bu aşamada daha büyük bir avantaj sağlamaktadır.

  • B2 seviyesinde Almanca dil bilgisine sahipseniz ve bu bilgiyi ÖSD, TELC, Goethe vb. kurum sertifikalarıyla belgelendirdiğiniz taktirde puanlama tablosundan 3 puan alırsınız.
  • C1 seviyesinde İngilizce bilginizi TOEFL, IELTS vb. sınavlarla belgelediğiniz taktirde 1 puan alırsınız.
  • Yeterli seviye Almanca dil bilginizi yine benzer sınavlar aracılığıyla kanıtlamanız durumunda 2 puan alırsınız. Ancak buradaki yeterli seviyeye dair Almanya hükümeti tarafından bir sınırlama getirilmemiştir.

Almanya Fırsat Kartı Başvurusu

Almanya fırsat kartı başvuruları İDATA üzerinden yapılacaktır. İDATA Almanya hükümeti tarafından resmi olarak yetkilendirilmiş bir kurumdur. Bu yüzden güverenek tüm süreci yalnızca bu kurum üzerinden yönetmelisiniz.

Almanya İşçi Kartı Başvurusu Ne Kadar?

Almanya işçi kartı başvurusu için öngörülen başvuru ücreti 100 £ olarak ön görülüyor.

Henüz Almanya hükümeti tarafından yasa yürürlüğe girmediği ve başvurular alınmaya başlanmadığı için ücretlerde değişiklik yaşanabilir.

2023 Almanya İşçi Alımı

Alman Ekonomi Enstitüsü, Almanya’da çok fazla açık pozisyonun olduğunu belirtmiştir. Herhangi bir önlem alınmadığı takdirde 2035 yılına kadar bu açık pozisyonların 7 milyonu bulacağı öngörülmektedir.

Almanya hükümeti bu sorunun önüne geçebilmek amacıyla fırsat kartı adını verdiği uygulamayı hayata geçirmeye karar vermiştir. Bu uygulama sayesinde Almanya’ya işçi alımı artacaktır.

Almanya’da yaşlı nüfusun fazla olması nedeniyle genç, dinamik ve nitelikli çalışanlara ihtiyaç oldukça fazladır. Bu yüzden Almanya’da işçi alımı konusu çok önemli bir hâle gelmiştir. En çok işçi alımı yapılacak mesleklerin başında sağlık sektöründe yer alan meslekler gelmektedir.

Sağlık sektörünün yanı sıra mühendis, aşçı, inşaat işçisi ve elektrikçi gibi meslek gruplarına ihtiyaç oldukça fazladır. 2023 Almanya işçi alımı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için 2023 Almanya İşçi Alımı yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Almanya fırsat kartı yazımızı burada sonlandırıyoruz. Aşağıda, konuya dair en sık sorulan soruları derledik. Sizler de sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

Almanya için fırsat kartı nasıl alınır?

Chancenkarte sahibi olabilmek için Almanya hükümetinin belirlemiş olduğu puanlama sisteminden 10 üzerinden en az 6 puan almak gerekmektedir. 6 puan ve üzeri alan kişiler fırsat kart için başvuru yapabilmeye hak kazanacaklardır.

Almanya fırsat kartı ne işe yarar?

Almanya fırsat kartı, belirtilen kriterlere uygun olan kişilerin Almanya’da iş bulup çalışabilmelerine olanak sağlamaktadır. Bu kart sayesinde Almanya’ya gidebilmek ve orada kalabilmek daha kolay bir hâle gelmektedir.

Almanya fırsat kartı kaç puan gerekli?

Almanya’ya gidip çalışmak isteyen kişilerin şu sıralar en çok araştırdığı konulardan birisi Almanya fırsat kartıdır. Bu kart sayesinde Almanya’ya gidip iş bulabilmek daha kolay bir hâle gelmiştir. Bu kartı alabilmek için belirlenmiş olan bir puan sistemi yer mevcuttur.

Puan sisteminde kişilerin mesleki denkliğine, yaşına ve Almanca seviyesine göre bir değerlendirme yapılmaktadır. Fırsat kartına sahip olabilmek için en az 6 puan almanız gerekmektedir.

Fırsat kart için Almanca seviyesi ne olmalı?

Fırsat kart sahibi olabilmek için en önemli kriterlerden birisi kişilerin Almanca seviyeleridir. İyi bir Almanca seviyesine sahip olmak size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Almanca seviyeniz B2 ise ve bunu ÖSD, TELC, Goethe gibi sertifikalarla kanıtlarsanız verilen puan tablosuna göre 3 puan alırsınız. B1 Almanca seviyesine sahip olup bunu belgeler ile kanıtladığınız zaman ise 2 puan almanız mümkündür.

Almancanız yok ama iyi derecede (C1 seviyesi) İngilizceniz varsa ve bunu IELTS, TOEFL gibi benzeri sertifikalar ile kanıtlayabilirseniz 1 puan alabilirseniz. Yani hiç Almancanız yok ama iyi derecede İngilizceniz varsa yine de puan alabilirsiniz.

Fırsat kart için yaş sınırı var mı?

Fırsat kart başvurusu yapacak kişiler 35 yaşından küçük olması durumunda puan tablosunda yaş kategorisinde en yüksek puan olan 2 puan alacaklardır. 35 yaşından büyük ama 40 yaşından küçükseniz 1 puan alabilirsiniz. 40 yaşından büyük olmanız durumunda ne yazık ki herhangi bir puan almanız mümkün olmamaktadır.

Fırsat kart için gerekli olan mesleki denklik nedir?

Fırsat kart için mesleki denkliğinizi mutlaka belgelemeniz gerekmektedir. Mesleki denkliğinizi belgelediğiniz durumda 4 puan almanız mümkündür. Mesleki yeterliliğe sahip olmak için şunlar gereklidir:
-Lisans mezunu olmak,
-Ön lisans mezunu olmak,
-Ustalık belgesine sahip olmak.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Doğukan - 03.10.2023

    Karta başvuru kaç para? Belki diyecekler 3000€?

    • Gizem - 05.10.2023

      Merhaba Doğukan Bey,

      Almanya fırsat kartı başvuru ücretine dair bilgisi yazımızda bulabilirsiniz.