Aşçı Maaşları 2024: Türkiye’de ve Yurt Dışında Aşçı Maaşı

Midelerimize festival yaşatabilen aşçılar ne kadar maaş alır? Bu yazıda sizlere nasıl aşçı olunur kısaca bahsettikten sonra 2024 aşçı maaşları rakamlarını vereceğiz. Sadece Türkiye’deki aşçıların maaşları ile sınırlandırmadığımız yazımızın ilerleyen yerlerinde dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde aşçı maaşı ne kadarmış göz atabilirsiniz.

Aşçı Nedir? Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Aşçılık, dünyanın her yerinde geçerliliği olan, fazlasıyla yetenek ve bilgi gerektiren bir meslek grubudur. Bir aşçının elinin lezzeti, yetenek, bilgi ve deneyimle birleştiği zaman paha biçilemez tatlar ortaya çıkartır.

Çeşitli malzemelerle yemek pişiren ve pişirdiği yemeği sunuma hazırlayan kişiye aşçı denir. Türkçedeki aş kelimesinden türemiştir.

Peki ya bir aşçı hangi özelliklere sahip olmalıdır? Aşçı olmak için gereken özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bir aşçı her besini iyi tanımalı ve nerelerde kullanabileceğini bilmeli.
  • Her tür pişirme yöntemine hâkim olmalı.
  • Kültürel besinleri bilmeli.
  • Çeşitli menü ve yemekler hakkında bilgi sahibi olmalı.
  • Yaratıcılık bir aşçıyı diğerlerinden ayıran en büyük özelliktir. Bu nedenle bir aşçı kendi tariflerini oluşturabilecek kadar yaratıcı olmalıdır.
  • Sabırlı, pratik zekalı ve problem çözümüne odaklı olmalı.
  • Sağlık ve hijyen kurallarının görev ve sorumlulukları arasında en başta yer aldığını asla unutmamalı.
  • Tat ve koku duyuları çok güçlü olmalı.
  • Temiz, düzenli, lider vasıflı ve aynı zamanda iyi bir takım oyuncusu olmalı.
  • Vegan, vejetaryen veya glutensiz beslenen müşterileri için menüsünde ayrı seçenekler bulundurmalı.
  • Gastronomi ve tarihi hakkında geniş bir bilgiye sahip olmalı, besinleri çok iyi tanımalı ve zehirli bitkileri bilmeli.
  • Sadece kendi kültürüne değil aynı zamanda dünyadaki diğer kültürlerin de mutfağına hâkim olmalı.

Hazırlanacak yemeklerin malzeme listesini oluşturmak, personellerinin görev ve sorumluluklarını belirleyerek onları doğru şekilde yönlendirmek ve yapılan yemeklerin lezzet kalitesini denetlemek bir aşçının sorumlulukları arasında yer alır.

Aşçı Nasıl Olunur?

aşçı maaşları
aşçı maaşı

Aşçı nasıl olunur sorusunu sizler için kısaca özetleyeceğiz. Öncelikle unutmayalım ki aslında isteyen herkes aşçı olabilir. Bunun için biraz el lezzeti ve yetenek yeterlidir.

Ancak aşçı unvanını alabilmek için belli şartlar gereklidir. Aşçı olmak için aşağıdakilerden en az birine sahip olmanız gerekir;

  • Aşçılık, gastronomi, gastronomi ve mutfak sanatları veya yiyecek ve içecek işletmeciliği lisans programlarından en az birini başarı ile bitirmek,
  • Aşçılık, gemi aşçılığı, hazır yemek ve aşçılık, yemek pişirme teknikleri veya gastronomi ve mutfak sanatları ön lisans programlarından en az birini başarı ile bitirmek,
  • Meslek liselerinde aşçılık veya mutfak bölümlerinden mezun olmak,
  • Herhangi bir liseden, ön lisans veya lisans programından mezun olup gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bir kurs veya atölyeye katılıp sertifika almak.

Göz atabilirsiniz: Laboratuvar Teknikeri Maaşı

Aşçı Maaşları 2024 – Güncel…

Tecrübe, eğitim ve yetenek aşçı maaşlarında rol oynayan en önemli etmenlerdir. Bir aşçının çalıştığı coğrafya, kurum ve kuruluş da maaş seviyesinde rol oynar.

Kariyer bazlı bakıldığında bir aşçı yeteneği ve tecrübeleri sayesinde çok yükselebilir. Çalışkan ve özverili olma, eleştirilere açık olma, tecrübelerinden ders çıkartabilme ve gelişime açık olma gibi özellikler bir aşçının ilerlemesine büyük katkılar sağlayacaktır.

Bir aşçının maaşı statüsüne göre de değişmektedir. Aşağıdaki tabloda bir aşçının statüsüne göre maaşlarını listeledik.

Aşçı maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

StatüEn Düşük MaaşEn Yüksek Maaş
Memur Aşçı32.500 TL35.000 TL
Şef Aşçı35.000 TL50.000 TL
Baş Şef Aşçı50.000 TL75.000 TL
aşçı maaşları

Aşçılığa yeni başlayan, sertifikasını yeni almış ve profesyonel bir alanda ilk kez çalışacak bir aşçı/ aşçı yardımcısı maaşı, deneyimli bir aşçıya göre çok daha düşük olacaktır.

Aşçının kendini geliştirme hızı, tecrübe kazanması, aldığı kurslar ve sertifikalar maaşının yükselmesine yardımcı olacaktır. Özel sektörde işe yeni başlayan bir aşçı 18.500 TL civarında maaş alır.

5 yıldızlı otellerde aşçı maaşları otelin konumuna göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda müşteri kapasitesi ve menü çeşitliliği de aşçının maaş oranını etkiler. Türkiye geneline baktığımız zaman her otelin maaş politikası farklı olacaktır.

Genel çerçeveye göre 5 yıldızlı bir otelde çalışan aşçının alacağı en düşük maaş 19.000 TL olacaktır. En yüksek maaş limitini belirlemek çok zor olsa da 5 yıldızlı bir otelde çalışan aşçı şef maaşları ortalama en yüksek maaşı 60.000 TL civarında olacaktır.

İlginizi çekebilir: BESYO Maaşları

Devlette Aşçı Maaşları 2024

devlette aşçı maaşları
devlette aşçı maaşları

Devlet kurumlarında çalışan aşçılar genellikle çalıştıkları yıla göre maaş almaktadırlar. Her beş yılda bir kamuda çalışan bir aşçının maaş aralığı değişmektedir.

Örneğin aşçı maaşları ile 1-5 yıl arası kamuda çalışan bir aşçı ile 10-15 yıldır kamuda çalışan bir aşçının maaşında fark vardır. Her 5 yılda bir maaşlarında yükseliş olur.

Kamu sektöründe aşçılık yapmak, KPSS sürecinden başarıyla ayrılmayı gerektirir. Bu nedenle kamu sektörü maaşları da farklıdır. Devlette aşçı maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Kamuda çalışan bir aşçının aldığı en düşük maaş 32.500 TL civarındadır.
  • Devlette aşçı maaşları; kıdeme ve evli – çocuklu olma durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Gemi Aşçı Maaşları

Gemilerde görev alan, aylarca karadan uzakta deniz üzerinde seyahat eden gemi personelleri dolar bazında maaş almaktadırlar. Bu personeli doyurmakla ve erzakın bir sonraki kara ziyaretine kadar yetmesini sağlamakla yükümlü olan aşçılar da dolar üzerinden maaş alırlar.

Gemide aşçılık maaşları şu şekildedir:

  • Gemi aşçı maaşları karada çalışan aşçılarda olduğu gibi deneyim ve tecrübeye göre değişmektedir. En düşük gemi aşçısı maaşı 1.000 $, en yüksek 4.500 $ civarındadır.

Önerilen içerik: İtfaiyeci Maaşları

Yurtdışı Aşçı Maaşları 2024: Avrupa ve Amerika…

yurtdışı aşçı maaşları
yurtdışı aşçı maaşları

Türkiye’de aşçılık maaşları ne kadarmış öğrendiğimize göre yurtdışı aşçı maaşlarına da göz atabiliriz. Dünya çapında birkaç ülkenin aşçı maaşlarını sizler için araştırdık.

Almanya, Amerika, Dubai, Bulgaristan ve Fransa’da aşçı maaşları ne kadarmış hep beraber inceleyelim.

Almanya Aşçı Maaşları

Almanya her emekçinin hak ettiği maaşı aldığına emin olmak isteyen bir ülkedir. Almanya’da çalışan insanlar genellikle icra ettikleri meslek için harcadıkları zaman ve enerjinin tam karşılığını alırlar.

Almanya’da aşçı maaşı ortalama olarak şu şekildedir:

  • Almanya aşçı maaşları 2.000 € ile 3.000 € arası değişiklik göstermektedir. Bir aşçının çalıştığı kurum, deneyim ve kıdeme göre bu maaş oranı artabilir.

Öneri yazısı: Almanya Asgari Ücret

Amerika Aşçı Maaşları

Amerika’da yemek kültürü oldukça geniştir. Birçok milletten insanın yaşadığı, birçok kültüre ev sahipliği yapan Amerika’da neredeyse her kültürden yemek restoranları bulunmaktadır. Amerika’da yemek yemek ve farklı tatları deneyimlemek önemli bir sosyal aktivitedir. Bu nedenle aşçılara verilen önem de oldukça yüksektir.

Amerika’da aşçı maaşı, mesleki deneyim ve becerilere göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca çalışılan kurumun da maaş noktasında önemi büyüktür. Amerika aşçı maaşları ise 2024 yılında şu şekildedir:

  • Amerika aşçı maaşları yeni başlayanlar için 2.700 $ ile 3.500 $ arası değişmektedir. Bu rakam elbette aşçının çalıştığı yer, deneyim, eğitim, kıdem ve bilgisine göre yükselmektedir.

Dubai Aşçı Maaşları

Dubai aşçı maaşları cinsiyete göre de belirlenmektedir. Aynı zamanda deneyim, yetenek, eğitim seviyesi ve kıdeme göre de maaş artış göstermektedir.

Dubai aşçı maaşı ortalama olarak şu şekildedir:

  • Dubai aşçı maaşları aylık ortalama 5.050 AED le 16.500 AED arasında değişiklik gösterir.

Bulgaristan Aşçı Maaşları

aşçı maaşları

Bir aşçının Bulgaristan’da kazandığı en düşük rakam 970 Bulgar levası iken, en yüksek rakam ise 3.400 Bulgar levasıdır. Dünyanın her yerinde olduğu gibi bu rakamlar bir aşçının deneyimine, yeteneğine, eğitim seviyesine ve kıdem düzeyine göre belirlenir.

Bulgaristan aşçılık maaşları ortalama olarak şu şekildedir:

  • Bulgaristan aşçı maaşları aylık ortalama 2.200 Bulgar levasıdır.

İlginizi çekebilir: Bulgaristan Asgari Ücret

Fransa’da Aşçı Maaşları

Kıdem düzeyi en az, işe yeni başlayan bir aşçı bir yılda en az 12.200 € kazanır. Deneyimli ve eğitimli bir aşçının ise bir yılda kazandığı en yüksek rakam ortalama 40.000 €’dur.

Fransa aşçı maaşı ortalama olarak şu şekildedir:

  • Fransa’da aşçı maaşları yıllık ortalama 25.000 €’dur.

Aşçı İş İlanları

Aşçılık mesleğini icra etmek isteyen, sertifikasını yeni almış veya lisans ya da ön lisans programlarından yeni mezun olmuş okurlarımız için aşçı iş ilanlarını araştırdık. Aşağıdaki linklerden iş ilanlarına göz atabilirsiniz. Bulunduğunuz veya çalıştığınız bölgeyi seçmeyi unutmayın!

Önerilen içerik: Mimar Maaşları

Sıkça Sorulan Sorular

Sizler için aşçılık ve aşçı maaşları ile ilgili sıkça sorulan soruları cevapladık.

En düşük aşçı maaşı ne kadar?

Türkiye’de en düşük aşçı maaşı 18.500 TL’dir.

Bir aşçı kaç saat çalışır?

Pek çok işletme aşçıları için esnek çalışma saatleri sunmaktadır. Menü ve mutfak hazırlıkları bir aşçının sorumlulukları arasındadır. Bu nedenle sabit vardiyada çalışan bir aşçı 8 saat çalışırken esnek çalışma saatlerini kabul etmiş bir aşçı 12 saate kadar mesai yapabilir.

-->