Radyoloji Teknikeri Maaşı 2024: (Zamlı) Devlet – Özel Sektör

Sağlık kurumlarında çalışan tıbbi görüntüleme teknikeri, röntgen, ultrason, tomografi ve mamografi gibi aletleri kullanan personeldir. Prestijli bir meslek olması nedeniyle de radyoloji teknikeri maaşı sıklıkla araştırılmaktadır. 2024 Ocak zammıyla birlikte açıkladık!

Maaş bilgilerine ek olarak her hastanede en az bir tane bulunan radyoloji teknikeri nedir ve ne iş yapar öğreneceğiz. Yazının sonunda radyoloji teknikeri iş ilanlarını listeledik ve konuya dair merak edilenleri cevaplandırdık.

Radyoloji Teknikeri Nedir?

Radyoloji teknikeri maaşlarına geçmeden önce sizlere bu alanda çalışan personelin ne iş yaptığını kısaca anlatmak isteriz. 1895 senesinde X ışınlarının keşfedilmesinden bu yana radyoloji görüntüleme yöntemleri hastalıklara tanı konulmasında ve tedavi yöntemi geliştirilmesinde büyük bir önem taşımaktadır.

Radyoloji bölümünde X ışınları kullanılarak görüntü elde edilen cihazlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Röntgen
  • Mamografi
  • Ultrasonografi
  • Doppler
  • Floroskopi
  • Anjiyografi
  • Tomografi
  • MR

Önerilen içerik: Doktor Maaşları

Radyoloji Teknikeri Ne İş Yapar?

röntgen teknisyeni maaşı
röntgen teknisyeni maaşı

Peki radyoloji teknikeri ne iş yapar? Bir radyoloji teknikeri, yukarıda sıraladığımız radyoloji görüntüleme cihazlarından sorumlu hastane personelidir. Radyoloji teknikerinin sorumluluklarını sıralamak gerekirse;

  • Yapılacak tetkikler ile ilgili hastayı bilgilendirmek
  • Hastanın yapılacak işlem için hazırlanmasını sağlamak
  • Tetkik esnasında hastanın güvenliğini sağlamak
  • Uzman hekimin istediği tetkikleri yapmak ve sonuç ve raporları hekime ulaştırmak
  • Sonuçların dosyalanmasını ve arşivlenmesini sağlamak
  • Cihazların periyodik bakımını yapmak
  • Arıza durumunda ilgili birimlere haber vermek

Radyoloji teknikeri maaşı bilgilerine geçmeden hemen önce ilgili mesleğe nasıl adım atabileceğinizin bilgisini verelim.

Radyoloji Teknikeri Nasıl Olunur?

Peki görev ve sorumluluklarını öğrendiğimiz radyoloji teknikeri nasıl olunur kısaca değinelim. Öncelikle radyoloji teknikeri olmak isteyenlerin soğukkanlı, kapalı alanlarda çalışmaktan rahatsızlık duymayan ve hastalar ve hekimlerle iyi iletişim kurabilecek birisi olması gerekmektedir.

Görev ve sorumluluklarından dolayı tekniker tıbbi görüntüleme cihazı ile aynı odada uzun mesailer harcamak zorundadır. Bunun yanı sıra tıbbi bir alanda çalışmak soğukkanlılık gerektirmektedir. Ancak hastalar ve hekimlerle sürekli iletişim halinde olacağı için de güler yüzlü ve iletişim becerisi yüksek birisi olması gerekir.

Sağlık sektöründe çalışmak isteyen ve radyoloji teknikeri olmak isteyen birisinin iki yıllık ön lisans programını bitirmesi gerekmektedir. Tıbbi görüntüleme teknikerliği bölümü 4 yarı dönemden oluşur ve temel teorik derslerin yanı sıra pratik dersler de bulunmaktadır. Bölümü başarıyla bitiren öğrenciler sağlık sektöründe radyoloji teknikeri olarak iş bulabilirler.

Tıbbi görüntüleme cihazlarını, bu cihazlardan sorumlu radyoloji teknikerinin görevlerini öğrendik. O halde radyoloji teknisyeni maaşı ne kadar hep birlikte öğrenelim!

İlginizi çekebilir: Hemşire Maaşları

Radyoloji Maaşları 2024 – Güncel

radyoloji teknikeri maaş
radyoloji teknikeri maaş

Radyoloji teknikerleri özel hastaneler, devlet hastaneleri, özel tıp merkezler ve görüntüleme merkezleri, üniversite hastaneleri ve diş klinikleri gibi yerlerde çalışma imkânı bulabilirler.

Peki, radyoloji teknikerleri ne kadar maaş alıyor? Radyoloji teknikeri maaşı devlet ve özel sektörde aynı mı? Bu soruların yanıtlarına hep birlikte bakalım…

İlginizi çekebilir: Yaşlı Bakım Teknikerliği Maaşları

Radyoloji Teknikeri Maaşı 2024

Radyoloji teknikeri maaşı çalıştığı kuruma göre, lokasyon ve tecrübeye göre değişiklik göstermektedir. Tıbbi görüntüleme teknisyenliği ön lisans mezunları Türkiye’nin her bir köşesinde, herhangi bir sağlık kuruluşunda rahatlıkla iş bulabilirler.

Radyoloji teknikeri maaşı 2024 bilgilerini tüm sektörler için en düşük, ortalama, en yüksek olacak şekilde inceleyebilirsiniz:

Maaş SeviyesiMaaş
En düşük maaş18.500 TL
Ortalama maaş28.000 TL
En yüksek maaş37.500 TL
Radyoloji teknikeri maaşları

Yukarıdaki tabloda gördüğümüz üzere bir radyoloji teknikeri maaşı en düşük 18.500 TL’dir. Asgari ücretten biraz daha fazla maaş almaktadırlar. Yeni mezun olmuş ve deneyimsiz bir teknisyen asgari ücretten daha yüksek bir maaşla işe başlayabilir.

Radyoloji devlet maaşlarından söz edecek olursak, devlet hastanesinde çalışacak bir radyoloji teknikeri memur olarak işe başlayacaktır. Kıdem ve dereceye göre değişen maaşlar, özel sektöre göre daha istikrarlıdır.

Radyoloji teknikeri maaşı 2024 yılında devlet hastaneleri için aşağıdaki gibidir:

Devlet hastanesine atanan bir radyoloji teknikeri maaşı 35.000 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir.

Radyoloji teknikerliği maaşları özel sektör için ortalama olarak şu şekildedir:

Özel hastanede çalışan bir radyoloji teknisyeninin maaşı tecrübesine göre 18.500 TL ile 28.000 TL arasında değişiklik gösterir.

Öneri yazısı: Tıbbi Sekreter Maaşları

Yurtdışında Radyoloji Teknikeri Maaşları

radyoloji teknikeri maaş
radyoloji teknikeri maaş

Yurtdışında radyoloji teknikeri maaşları ülkemize bir tık daha yüksek sayılabilir. Amerikan İşçi Bürosunun (BLS) açıklamasına göre Amerika’da 2021 senesinde ülke çapında ortalama bir radyoloji teknikeri yıllık 61.370 $ kazanmıştır.

Payscale.com’un raporlarına göre ise bir radyoloji teknikerinin ortalama geliri yıllık 50.736 $ yani saatlik 22,49 $’dır.

Almanya Radyoloji Teknikeri Maaşları

Almanya radyoloji teknikeri maaşları da Türkiye’de olduğu gibi tecrübe ve kıdeme göre değişiklik göstermektedir.

Almanya’da çalışan bir radyoloji teknisyeni maaşı ortalama 4.200 £’dur. En düşük teknisyen maaşı ise 2.000 £ iken en yüksek maaş ise 6.600 £’dur.

Editör önerisi: Almanya Doktor Maaşları

Radyoloji Teknikeri İş İlanları

Tıbbi görüntüleme teknisyeni ön lisans programını tamamlamış olanlar özel veya devlet hastanelerinde rahatlıkla iş bulabilirler. Aşağıda listelediğimiz sitelerden radyoloji teknikeri iş ilanlarına göz atabilirsiniz.

BONUS: Radyoloji Teknikeri Alımı Var Mı?

Radyoloji teknikeri maaşlarını inceledik. Güncel olarak bu mesleğe ilgi duyan hemen herkes, devlet hastanelerini mutlaka en az bir kere düşünmüştür. KPSS sürecinde olanlar ise radyoloji teknikeri alımı var mı? Bunu merak ediyor. Konuyla ilgili detayları paylaşalım.

Radyoloji teknikeri alımları, ihtiyaç dâhilinde belirlenen kontenjanlar ile Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı, web sitesinin personel duyuruları sayfasından güncel memur alım ilanlarını paylaşmaktadır. İlgili sayfadan memur alımlarını takip edebileceğiniz gibi kamu memur alımı sayfalarından da destek alabilirsiniz.

Radyoloji teknikeri maaşları, genel olarak kamu hastanelerinde daha istikrarlı bir şekilde ilerlerken, özel sektörde ise daha esnektir. Bu nedenle her iki sektör için de avantajlar ve dezavantajlar söz konusudur. Buna göre tercihinizi iyi bir araştırma sonrasında yapmanız daha doğru olmaktadır.

Önerilen içerik: Paramedik Maaşları

Sıkça Sorulan Sorular

Radyoloji teknikeri maaşı hakkında sıkça sorulan soruları sizler için cevapladık.

Radyoloji ne kadar maaş alır?

Bir radyoloji teknikeri maaşı tecrübe ve kıdeme göre 18.500 TL ile 37.500 TL arasındadır.

Radyoloji teknikeri çalışma saatleri nasıl?

Devlet hastanesinde veya özelde çalışan teknikerler sabah 08.00 ile akşam 16.00 arası çalışmaktadır. Ancak vardiyalı sistemde çalışma saatleri 08.00-16.00, 16.00-00.00 ve 00.00-08.00 şeklindedir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir