Finlandiya İş İlanları 2023 – Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olan Finlandiya’da iş sahibi olmak isteyen insan sayısı her geçen gün artıyor. Yüksek yaşam standartlarına sahip olması, kaliteli eğitim sunması ve iş imkanlarının çok çeşitli olmasından dolayı sizlere Finlandiya iş ilanları yazısı hazırladık.

Yurt dışı iş imkanlarına odaklananlar için bu yazımızda Finlandiya işçi alımı yapan siteleri bulmanıza yardımcı olduk. Bunun yanı sıra Finlandiya’da yaşam ve çalışan maaşlarına dair de geniş çaplı bir araştırma yaptık ve yazımıza dahil ettik. Finlandiya’da yaşama ve çalışmaya dair merak ettiğiniz soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Finlandiya İş İlanları

Finlandiya’da iş bulmak isteyenler ancak nereden başlaması gerektiğini bilmeyenler için Finlandiya iş ilanlarına göz atabileceğiniz siteleri listeledik. Finlandiya iş ilanlarını incelemeden önce yapmanız gereken ilk şey Avrupa formatına uygun bir CV (Özgeçmiş) hazırlamaktır. Sizlere yardımcı olması için ücretsiz cv hazırlama sitesini detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Her bir sitenin sizlere ne gibi imkanlar sunduğuna göz atabilirsiniz.

Evet, Finlandiya’da çalışmak istiyorum diyenlerin ziyaret etmesi gereken belirli iş ilanları sitesi var. Hatta, çalışmak istediğiniz alana göre bile web sitesi elemesi yapabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda Finlandiya iş ilanları için başvurabileceğiniz siteleri tanıttık;

Finlandiya İş Bulma SiteleriSite Özelliği
GrabjobsGrabjobs, Finlandiya dahil dünyanın pek çok farklı yerinden iş ilanı paylaşan şirketler ile sizleri buluşturuyor. Burada, iş görüşmeleri ayarlayabilir, birbirinden büyük markaların açtığı iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Sitede, Finlandiya’dan paylaşılmış pek çok iş ilanına göz atmak mümkün.
Jobs in HelsinkiDil ve şehir seçeneklerini ayarlayarak Finlandiya’da açılmış birbirinden farklı iş ilanlarına bu site üzerinden ulaşabilirsiniz.
Jobs in FinlandTeknoloji, mühendislik, akademi, sağlık, finans, insan kaynakları ve proje geliştirme gibi pek çok farklı alanda iş bulmanıza yardımcı olacak bir sitedir.
DuunitoriFinlandiya’nın en popüler iş arama sitelerinden bir tanesi. Özellikle teknoloji alanında çalışmak isteyenlerin mutlaka göz atması gerek.
KuntarekryFinlandiya’da bulunan Fince ya da İngilizce pek çok iş ilanına bu site üzerinden ulaşabilirsiniz.
The HubDünyanın pek çok farklı ülkesindeki iş ilanlarına ulaşabileceğiniz The Hub, Finlandiya’da bulunan iş ilanlarına da göz atmanızı sağlıyor. Grafik tasarımcı, içerik yazarı, satış sorumlusu, sosyal medya yöneticisi ya da pazarlama sorumlusu olanların mutlaka ziyaret etmesi gereken bir site.
ValtielloUzman, yönetici ya da stajyer her seviyeden çalışanın başvuru yapabileceği ilanlar bu sitede bulunuyor.
RekrytointiFinlandiya iş başvurusu için en sık tercih edilen sitelerden bir tanesidir. Finlandiya ve yakın bölgelerde iş arayabilirsiniz. Bölge ve şehir seçerek size en uygun konumda bulunan ilanlara göz atabilirsiniz.
Finlandiya iş ilanları

Finlandiya iş ilanlarını inceleyebileceğiniz pek çok siteyi sizler için paylaştık. Ülkede bir an önce çalışmaya başlayabilmek için öncelikle profesyonel bir CV hazırlamalı ve ardından sizlere uygun işlere başvuruda bulunmalısınız.

Finlandiya’da Aranan Meslekler ve Maaşları

finlandiya iş ilanları
Finlandiya iş ilanları

Finlandiya’da en çok iş ilanı hizmet, sağlık, ticaret ve turizm sektörlerinde açılmaktadır. Bu nedenle, bu alanlarda çalışabilecek nitelikli elemanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanı sıra mevsimlik işçi, muhasebeci, sekreter, bankacı, mühendis, finans uzmanı, tasarımcı, bahçıvan, sanayi işçisi, öğretmen ve yazılımcı da en çok aranan meslekler arasındadır.

Finlandiya’da neredeyse her meslek kolundan işçi alımı yapılmaktadır. Bu nedenle de listeyi uzatmak son derece mümkündür. Aşağıdaki tabloda, Finlandiya’da çalışan yaygın meslek gruplarının aylık ortalama kazancını inceleyebilirsiniz;

MeslekAylık Ortalama Kazanç
Yönetici11.000 EUR – 13.000 EUR
Bilgi Teknolojileri Direktörü7.500 EUR – 8.900 EUR
Pilot12.300 EUR
İş Geliştirme Uzmanı10.000 EUR
Bankacı6.000 EUR – 9.000 EUR
Hakim8.000 EUR
Mali Yönetici7.500 EUR
Diş Hekimi11.000 EUR
Muhasebesi6.000 EUR
Endüstri Mühendisi5.500 EUR
İnşaat Mühendisi5.000 EUR
Mimar3.800 EUR
Yazılım Mühendisi3.700 EUR
Web Tasarımcı3.500 EUR
Öğretmen3.500 EUR
Satış Sorumlusu3.200 EUR
Grafik Tasarımcı2.900 EUR
İçerik Pazarlamacı2.700 EUR
İçerik Yazarı2.500 EUR
Hemşire2.400 EUR
Kasiyer2.200 EUR
Kuaför2.200 EUR
Asistan öğretmen2.100 EUR
Finlandiya çalışan maaşları

Finlandiya Asgari Ücretin 2.100 EUR civarında olduğunu düşünecek olursak mesleklerin kazandığı aylık ortalama ücretler ülkede rahat bir yaşam sürmeniz için yeterli olacaktır.

Finlandiya’da Türkler Ne İş Yapar?

finlandiya iş ilanları
Finlandiya iş ilanları – Finlandiya Türk işçi alımı

Finlandiya iş ilanları yazımıza ülkede yaşayan Türkler hakkında bilgi sahibi olarak devam ediyoruz.

Dünyanın dört bir yanından olduğu gibi Türkiye’den de Finlandiya’ya çalışmak amaçlı giden pek çok insan vardır. Özellikle gastronomi alanında Finlandiya’nın çok fazla çalışana ihtiyacı var. Özellikle uzman şefler son derece rağbet gören meslek gruplarından. Bu nedenle aşçı ya da şef olarak pek çok çalışan ülkeye göç etmekte.

Herhangi bir restoranda çalışmak istemeyen Türkler ise kendi iş yerlerini açabilmekte. Örneğin Finlandiya sokaklarında kebapçı ya da dönerciye rastlamak mümkün.

Bunun yanı sıra yazılım sektörü için de Finlandiya’ya göç eden donanımlı insanlar bulunmaktadır. Aslında şöyle bir sonuca varmak mümkündür: Yabancı diliniz ve kabiliyetiniz var ise Finlandiya’da dilediğiniz mesleği icra edebilirsiniz. Finlandiya’da Türklerin yaptığı en yaygın meslekler şöyledir;

  • Şef – Aşçı
  • Yazılımcı
  • Fabrika İşçisi
  • Garson
  • Emlakçı
  • Ticaretçi
  • Çiftçi
  • Ofis elemanı

Finlandiya Çalışma Şartları Nasıl?

Finlandiya iş ilanları için ziyaret etmeniz gereken siteleri ve Finlandiya’da meslek maaşlarını öğrendik. Buraya kadar her şey tamam ise ve hala Finlandiya’da çalışmak istiyorsanız cevaplamamız gereken diğer sorulara geçebiliriz. Bu sorulardan ilki Finlandiya’da çalışma şartlarının nasıl olduğu ile ilgili. Şunu belirtmekte fayda var ki: Finlandiya çalışma saatleri Working Hours Act (Çalışma Saatleri Yasası) ve toplu sözleşmeler ile düzenlenmektedir.

  • Finlandiya’da günlük çalışma süresi sektörden sektöre göre değişse de genellikle 8 saati aşmayacak şekildedir.
  • Her çalışanın haftada 2 gün dinlenme hakkı vardır.
  • Fazla mesai yapılacağı zaman, saatlik ücretin en az %50 daha fazlası çalışana ödenir. Bunun yanı sıra fazla çalıştığınız süre kadar ücretli izin de kullanabilirsiniz.
  • Vardiyalı çalışma sisteminde iş veren öncesinde hazırladığı çizelgeyi işçiler ile paylaşır. Böylece çalışan müsait olma durumunu kontrol eder.
  • Çalışanların çalıştıkları saatleri işveren kayıt altında tutmak zorundadır. Çalıştığı saatlerin raporunu işçi işverenden isteyebilir.

Finlandiya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Finlandiya’ya çalışma amaçlı gidecek kişiler 90 günden fazla ülkede kalmayı planlıyorsa öncelikle oturma iznine başvurmalıdır. Bu nedenle, oturma iznine başvuracaksınız öncesinde Finlandiya iş başvurusunda bulunmuş ve kabul edilmiş olmanız gerekmektedir.

Yapacağınız iş, başvuracağınız oturma izni türünü de etkilemektedir. Örneğin, sadece çalışma gerekçeli oturma iznine başvurabilir ya da hali hazırda oturma izniniz varsa ülkede çalışabilmek için bu izni uzatabilirsiniz. Başvuru yapacağınız oturma izni türü sonrasında hazırlayacağınız evrakları etkileyeceği için süreç değişiklik gösterecektir.

Finlandiya’da çalışarak oturum izni almak isteyen kişilerin başvurabilecekleri bazı oturum izni türleri şunlardır;

  • Staj için oturum izni
  • Çalışma amaçlı oturma izni
  • Girişimciler için oturma izni
  • Kültür, bilim ya da sanat alanında çalışmak için oturum izni
  • İş bulmak ya da iş kurmak için oturma izni
  • Mevsimlik çalışma için oturma izni
  • Özel uzmanlık gerektiren görevler için oturma izni
  • Araştırmacı olarak çalışabilmek için oturma izni

Finlandiya’da çalışmak isteyen kişilerin hangi amaçla oturma izni alacağını önceden belirlemesi ve ona göre başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuru yapacağınız izin türüne göre sizden istenen belgeler de değişiklik göstermektedir.

Finlandiya oturum izni için başvuracağınız zaman dikkat edilmesi gereken en önemli husus maddi yeterliliğinizdir. Finlandiya iş ilanları incelemesi yaparken aylık kazancınızın sizi ülkede geçindirebileceğinden emin olmanız gerekir. Örneğin, aylık 2.000 EUR kazanacaksanız ve bu miktar o bölgede yaşamanız için yeterli değilse, başvurunuz reddedilebilir.

Finlandiya Oturma İzni Başvuru Merkezine şahsen başvuru yapabilir ve Finlandiya Göçmenlik Dairesi web sitesinde bulunan ilgili formları doldurabilirsiniz.

Finlandiya’da Yaşam Nasıl?

finlandiya yaşam
Finlandiya yaşam

Finlandiya iş ilanları yazımızın yavaş yavaş sonuna gelirken sizleri Finlandiya hakkında biraz daha bilgilendirmek istedik. Bildiğiniz üzere Finlandiya, Kuzey Avrupa bulunan, refah seviyesi ve eğitim kalitesi yüksek ve insanların genel olarak mutlu olduğu bir ülkedir. Ülkenin resmi dilleri Fince ve İsveççe olsa da İngilizce de yaygın olarak konuşulmaktadır.

Ülkenin başkenti, en büyük şehir olan Helsinski’dir. Yolsuzluk oranı en düşük ülkelerin başında gelen Finlandiya’da barış ve huzurlu bir hava hakimdir. Bu nedenle merkezi Avrupa’nın gürültüsünden kurtulmak isteyenler Finlandiya’yı sıklıkla tercih etmektedir.

Finlandiya iş ilanları için yazımızı okuyan okuyucuların akıllarındaki bir diğer soru işareti ise Finlandiya’nın pahalı bir ülke olup olmadığıdır. Evet, Finlandiya oldukça pahalı bir ülkedir. Ancak, şehir merkezinin biraz dışında yaşıyor ve asgari ücretten yüksek kazanıyorsanız bu ülkede rahatlıkla yaşabilirsiniz. Bu nedenle, çok yüksek rakamlar kazanmadığınız sürece Finlandiya’nın büyük şehirlerinde ve merkezinde yaşamanızı önermiyoruz.

Şimdi gelin, Finlandiya’da aylık giderleriniz ortalama ne kadar hesaplayalım…

1- Finlandiya Kira Fiyatları

  • Şehir merkezinde 1+1 dair: 795 EUR
  • Şehir merkezinden uzakta 1+1 daire: 650 EUR
  • Şehir merkezinde 3+1 daire: 1.300 EUR
  • Şehir merkezinden uzakta 3+1 daire: 1.000 EUR

2- Finlandiya Market Fiyatları

  • 1 litre süt: 1.00 EUR
  • 500 gram ekmek: 2.27 EUR
  • 1 kg pirinç: 2.20 EUR
  • 12’li yumurta: 2.74 EUR
  • 1 kg peynir: 7.50 EUR
  • 1 kg muz: 1.70 EUR
  • 1 kg elma: 2.20 EUR
  • 1 kg domates: 3.74 EUR
  • 1 kg patates: 1.06 EUR
  • 1 kg soğan: 1.50 EUR

3- Finlandiya Ulaşım Ücretleri

  • Tek yön toplu taşıma: 3.10 EUR
  • Abonman kart: 60.00 EUR
  • Kilometre başına taksi: 1.55 EUR
  • 1 litre benzin: 2.15 EUR

Finlandiya aylık kira, market ve ulaşım ücretleri yukarıdaki şekildedir. Bu ücretlere ek olarak Finlandiya’da aylık internet ücreti ortlama 20.00 EUR, 1 adet kot pantolon 85.00 EUR, 1 adet elbise 35.00 EUR ve 85 metrekare apartmanın aylık ortalama fatura ücreti 115.00 EUR tutmaktadır.

Finlandiya iş ilanları yazımızı burada sonlandırıyoruz. Sizler için en faydalı siteleri araştırdık ve Finlandiya’ya çalışmaya dair en güncel bilgileri bir araya getirdik. Yazımızın, yurt dışında iş arayanlara faydalı olacağını umuyoruz. Konuya dair merak ettiğiniz soruları yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

-->