Dünyanın En Eski Üniversiteleri – 10 Üniversiteyi Tanıyalım!

Hem tarihi hem de kültürel açıdan dünyanın en eski üniversiteleri çok önemli bir yere sahiptir. Bu üniversiteler sayesinde bilginin korunması ve yayılması mümkün kılınmıştır. İlk olarak Orta Çağ Avrupası’nda ortaya çıkmış ve zamanla tüm dünyaya yayılmış dünyanın en eski ve önemli üniversiteleri günümüz fakültelerinin temelini oluşturmuştur.

Yurt dışında üniversite okumak isteyenler için yol gösterici bir yazı hazırladık. Dünyada kurulmuş en eski üniversitelerini öğrenmek, okul seçiminizde sizlere yol gösterici olabilir. Birazdan bahsedeceğimiz bu dünyanın en eski üniversiteleri, günümüzde hala eğitim vermeye devam etmektedir.

1- Bologna Üniversitesi

Avrupa'nın en eski üniversitesi
Avrupa’nın en eski üniversitesi

Bologna Üniversitesi, Ortaçağ Roma Hukuku geleneğinin kurucusu Irnerius tarafından 1088 yılında kurulmuştur. Üniversite, İtalya’nın Bologna şehrinde yer almaktadır ve o tarihten günümüze eğitime bir gün bile ara vermemiş dünyanın en eski üniversitesidir. Bunun yanı sıra İtalya’nın ve dünyanın en prestijli üniversitelerinden bir tanesidir.

Bologna Üniversitesi dünyada kurulmuş ilk üniversite değildir. Ancak, günümüze kadar her tarihte eğitim vermiş en eski üniversitedir tartışmasız.

Bologna Üniversitesi’nde yaklaşık 90.000 öğrenci eğitim görmektedir. Bu sayının yaklaşık 7.000 tanesini uluslararası öğrenciler oluşturmaktadır.

2- Oxford Üniversitesi

dünyanın en eski üniversiteleri
dünyanın en eski üniversiteleri

İngilizce’nin konuşulduğu topraklarda kurulmuş en eski üniversiteden bahsedeceğiz. Oxford Üniversitesi’nin kuruluş tarihi tam bilinmese de öğretimin 1096 yılında başladığını gösteren kanıtlar mevcut. Kral II. Henry tarafından İngiliz öğrencilerinin Paris Üniversitesi’ne gitmeleri engellenince Oxford Üniversitesi hızla gelişti. Ülkedeki en büyük akademik kütüphaneye de en eski müzeye sahip bu üniversite, yurt dışında öğrenim görmek isteyen herkesin hayalini süslüyor.

Stephan Hawking, pek çok Başbakan ve Nobel Ödülü kazanmaya hak kazanmış bilim insanları bu üniversiteden mezun olmuştur. Albert Einstein, Oscar Wilde, J.R.R. Tolkien, Adam Smith, T.S. Elliot ve Harper Lee de Oxford’tan mezun olmuş dünyaca ünlü kişilerdir.

Her yıl on binlerce öğrenin başvuru yaptığı ve okumak için can attığı Oxford Üniversitesi, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 1. sırada yer almaktadır.

Öneri yazısı: Dünyanın En İyi Üniversiteleri

3- Cambridge Üniversitesi

dünyanın en eski üniversiteleri
dünyanın en eski üniversiteleri

Cambridge Üniversitesi, 1209 yılında Oxford Üniversitesi’nden göç eden bir grup akademisyen tarafından, yaşadıkları bölgedeki siyasi çatışmadan kaçmak için İngiltere’nin Cambridge şehrinde kurulmuştur. Üniversite bir rektör altında 1225 yılında birleşse de kuruluş tarihini 1209 olarak kabul eder.

Öğrencilerine dünya standartlarında eğitim veren üniversitede yaklaşık 6.000 uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Üniversite özellikle tıp, matematik, fizik, biyoloji ve mühendislik alanında uzmanlaşmıştır ve 100’den fazla kütüphane ve departmana sahiptir. Charles Darwin, Isaac Newton, Alan Turing, Bertrand Russel, Ludwig Wittgenstein, Vladimir Nabokov dahil olmak üzere yüzlerce ünlü düşünür ve bilim insanı Cambridge Üniversitesi’nden mezun olmuştur.

4- Salamanca Üniversitesi

dünyanın en eski üniversiteleri
dünyanın en eski üniversiteleri

Salamanca Üniversitesi, 1218 yılında Alfonso IX of León tarafından kurulmuş İspanya’nın en eski üniversitesidir. Bir devlet üniversitesi olan Salamanca Üniversitesi, her yıl dünyanın dört bir yanından öğrenci kabul etmektedir.

Toplamda 9 kampüs ve yaklaşık 30.000 öğrenciye sahip Salamanca Üniversitesi, dil eğitimi başta olmak üzere hukuk, ekonomi ve tıp alanında verdiği eğitimlerin kalitesinden dolayı ün kazanmıştır.

5- Padova Üniversitesi

dünyanın en eski üniversiteleri
dünyanın en eski üniversiteleri

Padova Üniversitesi, 1222 yılında öğrenciler ve profesörler tarafından kurulmuştur. Üniversite, İtalya’nın Padova şehrinde bulunur ve dünyanın en prestijli üniversiteleri arasındadır. Okul, erken dönem hukuk, felsefe ve tıp alanında yapılan adeta devrim niteliğinde çalışmalar ile ünlenmiştir. Modern anatominin kurucusu Andrea Vesalio, Padova Üniversitesi’nden mezun olmuştur.

Bologna Üniversitesi’nden sonra İtalya’nın en iyi 2. üniversitesi olan kuruluş yaklaşık 65.000 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyadaki en iyi ve en eski üniversiteleri öğrenirken kendi ülkemizi de es geçmeyelim. Sizler için hazırladığınız Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri yazımızda 2023 güncel sıralamayı inceleyebilirsiniz.

6- Naples Federico II Üniversitesi

dünyanın en eski üniversiteleri
dünyanın en eski üniversiteleri

Roma İmparatoru II. Frederick tarafından 1224 yılında kurulan Naples Federico II Üniversitesi bir devlet okuludur. Okulda toplamda 13 fakülte bulunur ve yaklaşık 80.000 öğrenci her yıl burada öğrenim görmektedir.

Üniversitenin en önemli özelliklerinden bir tanesi, dini eğitim verme amacıyla açılmamış olmasıdır. Çünkü zamanın imparatoru Frederick, papanın etkisinin olmadığı bir kurum oluşturmak istemiştir.

7- Toulouse Üniversitesi

Toulouse üniversitesi
Toulouse Üniversitesi

Avrupa’da kurulan en eski üniversitelerden bir tanesi olan Toulouse Üniversitesi, 1229 yılında tarihi ve sanatıyla ünlü Toulouse şehrinde kurulmuştur. Üniversite, Fransız Devrimi döneminde 1793 yılında baskılardan dolayı kapatılmış olsa da 1896 yılında tekrardan açılmıştır. Günümüzde hala eğitim veren dünyanın en eski üniversiteleri arasındadır.

Üniversite, 1969 yılında 3 ayrı üniversiteye bölünmüştür. Bu üniversiteler şunlardır: the University Toulouse-I-Capitole, the University Toulouse-II-Jean-Jaurès ve the University Toulouse-III-Paul-Sabatier. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin kesinlikle değerlendirmesi gereken son derece önemli bir üniversitedir.

8- Siena Üniversitesi

dünyanın en eski üniversiteleri
dünyanın en eski üniversiteleri

Günümüzde eğitim vermeye devam eden dünyanın en eski üniversiteleri yazımızda sırada 1240 yılında Toskana bölgesinin ufak şehrinde kurulan Siena Üniversitesi var. Okulda toplamda 9 fakülte bulunmaktadır ve her yıl yaklaşık 20.000 öğrenci eğitim görmektedir. Bu sayı, şehir nüfusunun neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Yurt dışında okumayı düşünen öğrenciler için bu küçük şehir sıcak bir ortam yaratmaktadır.

9- Valladolid Üniversitesi

Valladolid üniversitesi
Valladolid üniversitesi

Valladolid Üniversitesi, 1241 yılında İspanya’nın Valladolid şehrinde kurulan bir devlet üniversitesidir. Yaklaşık 30.000 öğrenciye eğitim veren okulda yurt dışından kabul gören pek çok öğrenci vardır. Tarihi bir şehirde kurulmuş Avrupa’nın en eski üniversitelerindendir ve eğitim kalitesi oldukça yüksektir.

Üniversitede toplam 4 adet kampüs bulunur: Segovia, Palencia, Soria ve Valladolid. Okulda 12 adet akademik araştırma enstitüsü ve 18 laboratuvar vardır.

10- Coimbra Üniversitesi

en eski üniversiteler listesi
en eski üniversiteler listesi

Coimbra Üniversitesi, 1290 yılında kurulmuş Portekiz’in en eski yükseköğrenim ve araştırma enstitüsüdür. Başlangıçta Lisbon’da kurulan üniversite, 1308 yılında Coimbra’ya alındı. Yıllar boyu bu iki şehir arasında gidip gelen okul, 1537 yılında sonunda River Mondego’ya yerleşmiştir.

Yaklaşık 24.000 öğrencisi bulunan üniversite, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

Dünyanın en eski üniversiteleri yazımızı burada sonlandırıyoruz. Yurt dışında lisans, yüksek lisans ya da doktora yapmayı düşünenler, dünyanın en eski ve en prestijli üniversitelerinden birini değerlendirme listelerine alabilir. 🙂

-->