Memur Olma Yaş Sınırı Kaç? 2023 Memur Olma Şartları Neler?

2023 yılında en sık sorulan sorulardan bir tanesi: Memur olma yaş sınırı kaç? ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavı ile her yıl binlerce vatandaş devlet kadrolarında iş bulabiliyor, memur olabiliyor.

Bu yazımızda devlet memuru olma şartlarını detaylı bir şekilde açıklayacağız. Bunun yanı sıra KPSS yaş sınırını, yaş sınırı olmayan meslekleri ve konuya dair merak edilen önemli konulara değineceğiz.

Memur Olma Yaş Sınırı Kaç?

memurlukta yaş sınırı
memurlukta yaş sınırı

Türkiye’de memur olarak çalışacak kişiler için bazı kurum ve kuruluşlar memur olma yaş sınırı şartı koşarken bazıları koşmaz. Bu nedenle memur olarak hangi mesleği yapacağınız yaş sınırına takılıp takılmama durumunuzu değiştirir.

Memur olma yaş sınırı 2023 yılında değişmedi.

Memur olma yaş sınırı;

  • KPSS A Grubu ve B Grubu 35 ve 40 yaş sınırı bulunuyor.

Devlet memuru olabilmek için 35 ve 40 yaş sınırlarını doldurmamış olmak kamu personeli olarak çalışmaya başlamak için aranan şartlar arasında. Ancak belirtmek gerekir ki, kimi kurum ve kuruluşlar memur alımı için herhangi bir yaş sınırı koymamıştır.

Türkiye’de memur olarak görev yapabilmek için öncelikle ÖSYM tarafından her sene gerçekleştirilen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’na girmek ve ardından yapılacak mülakatta başarılı olmak gerekir. Kişinin başvuru yaptığı kadro için yeterli puanı alması ve kamu personeli olması için belirlenen şartları yerine getirmesi şarttır. Devlet memuru olmak için açılan kadrolarda istenen puanlarda değişiklik gösterebilir.

KPSS ile atama yapılan usulde belirlenen bir alt puan olur. Bu puana kadar olan kişiler sıralama şeklinde atama gerçekleştirilir.

Memur olmanın ilk aşaması KPSS, 2 farklı gruba ayrılır. Bunlardan bir tanesi KPSS A Grubu; diğeri ise KPSS B Grubu‘dur. Peki, bu kavramlar ne ifade ediyor? İnceleyelim…

KPSS A Grubu Memur Olma Yaş Sınırı Kaçtır?

Kamudaki kurum ve kuruluşlarda denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş olarak çalışmak isteyen kişiler KPSS A Grubu sınavına girmektedir. KPSS A grubu mesleklerini yapabilmek için lisans düzeyinde alan testlerine girmeniz gerekir.

657 Sayılı Kanunun 40. Madde gereğince birçok memur alımında olduğu gibi bu sınava girebilmek için 18 yaşından büyük, 35 ya da 40 yaşından küçük olma şartı bulunur. Memur alımı yapılacak kadroya göre yaş sınırı belirlenir.

Memur olarak çalışabilmek için gerekli yaş sınırı bu grupta karşımıza çıkmaktadır. Meslek ya da sanat okulu bitiren öğrenciler 15 yaşında sınava girebilir ve memur olarak atanabilir.

KPSS A Grubu sınavına girebilmek için sınavın yapıldığı yılın başlangıcı (1 ocak) itibariyle adayların 35 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.

Aşağıdaki bölümlerden birini bitirenler, KPSS A Grubu sınavına girebilmektedir;

  • İktisat
  • İşletme
  • Çeko
  • Kamu Yönetimi
  • Hukuk
  • Mühendislik

KPSS A Grubu sınavında çıkacak konu başlıkları ise şunlardır;

  • Genel Yetenek – Genel Kültür
  • Hukuk
  • İktisat
  • İşletme
  • Muhasebe
  • Maliye
  • Uluslararası İlişkiler
  • Kamu Yönetimi
  • İstatistik
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

NOT: Daha önceleri sadece yukarıdaki bölüm mezunları KPSS A grubu sınavına girebiliyorken günümüzde neredeyse her bölümden adaylar bu sınava girebilmektedir. Ancak alımlar kısıtlıdır.

İlginizi çekebilecek bir içerik: Kaymakam Maaşı

KPSS B Grubu ile Memur Olma Yaş Sınırı Nedir?

memur olma yaş sınırı
memur olma yaş sınırı

KPSS B Grubu sınavları da ÖSYM tarafından gerçekleştirilir. Bu sınava girenler için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur ancak alt yaş sınırı 18’dir.

KPSS B Grubu, A Grubu kadrolarından farklıdır. Lisans eğitimini tamamlamış herkes (hemşire, psikolog, doktor, mühendis, öğretmen vb.) bu sınava girebilir. Sağlık, Adalet ve Tarım Bakanlığı’nın sözleşmeli alımlarında da memur olma yaş sınırı aranmamaktadır.

Lisans mezunlarının ataması P3, ön lisans mezunlarının ataması P93, ortaöğretim mezunlarının ataması ise P94 puan türüne göre yapılır.

Özetlemek gerekirse;

  • KPSS A Grubu içinde çalışacak kişiler için (denetmen, uzman, kaymakam adayı ya da müfettiş) 18 yaşını doldurmuş ve 35 yaşını aşmamış olmak aranan şarttır.
  • KPSS B Grubu içerisinde çalışmak isteyenler için (doktor, öğretmen, psikolog, hemşire vb.) herhangi bir yaş sınırı aranmaz.
  • Polis Meslek Eğitim Merkezi için kadınların 28, erkeklerin 30 yaşını geçmemiş olması gerekir.

Faydalı İçerik: KPSS Nedir?

KPSS Kimler Girebilir?

Kamu Personeli Seçme Sınavı, farklı eğitim seviyelerine göre gruplanmış bir sınav türüdür. Farklı eğitim seviyelerinden vatandaşların vasıflarına göre devlet kadroları içinde atamasını sağlamak amaçlı yapılır.

KPSS A Grubu sınavı uzmanlık ve yüksek devlet kadrosu ataması yaptığından 35 yaş sınırına tabiidir. Bununla birlikte farklı KPSS grupları da mevcuttur.

KPSS girebilecek adaylar;

  • Lise mezunları
  • Önlisans mezunları
  • Lisans mezunları

Örneğin lisans 3.sınıf öğrencisiyken sınava başvurabilir ve giriş sağlayabilirsiniz. KPSS sınavından alacağınız puanın 2 yıl geçerliliği vardır.

Memur Olma Şartları Nelerdir?

memur olma yaş sınırı
memur olma yaş sınırı

Kamuda çalışabilmek için gerekli özel ve genel şartlar bulunmaktadır. Özel şartlar, çalışılacak kuruma göre değişiklik gösterir. Genel şartlar ise şu şekildedir;

  1. TC vatandaşı olmak
  2. 657 Sayılı Kanunun 40. Maddesi’nde belirtilen memur olma yaş sınırına uygun aday olmak
  3. Kamu haklarından mahrum olmamak
  4. Ortaöğretim, lise ya da üniversite mezunu olmak
  5. Meslek ya da sanat okulu bitiren öğrenciler 15, geri kalan mezunların 18 yaşını doldurmuş olması
  6. Devletin güvenliğine ve Anayasal düzene aykırı suç işlememiş olmak (hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, zimmet, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, malvarlığı değerini aklama, kaçakçılık)
  7. Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl ya da daha uzun süreyle hapis cezası almamış olmak
  8. Görevini yapmasına engel olacak bir akıl hastalığının olmaması
  9. Memur olabilmek için ya askerlikle ilgisinin bulunmaması, askerlik çağına gelmemiş olması, askerlik çağına gelenlerin ise hizmetini yapmış ya da erteletmiş olması, aranan şartlardır.

BONUS: KPSS A Grubu bir lisans grubundan mezun kişiler için alanda uzmanlaşma sınavını içerir. KPSS A Grubu sınavı her sene düzenlenir ve usulüne göre ataması gerçekleştirilir. KPSS B Grubu sınavları ise 2 senede bir gerçekleştirilir.

Memur olma yaş sınırı yazımızı burada sonlandırıyoruz. Konuya dair en sık sorulan soruları sizler için cevaplandırdık. Sizler de sorularınızı yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. 🙂

Sıkça Sorulan Sorular

45 yaşından sonra memur olunur mu?

KPSS B Grubu sınavlarına giren adaylar için yaş sınırı aranmaz. Bu sınava girenler, 657 Sayılı Kanun 40. maddesine göre yaş sınırı gerektirmeyen kadrolarda çalışabilir.

Öğretmenlikte yaş sınırı kaçtır?

Devlet kurumlarında öğretmen yapacaklar için geçtiğimiz yıllarda 40 yaş sınırı bulunuyordu. 2023 yılında kamuda öğretmen olabilmek için herhangi bir yaş şartı aranmamaktadır.

KPSS’ye kimler girebilir?

En az ortaöğretim mezunu olanlar KPSS’ye girip atanabilir.

Yaş sınırı olmayan memurluklar neler?

Yaş sınırı aranmayan bazı memurluklar şunlardır;
İşçi
İtfaiyeci
Sağlık, Adalet ve Tarım Bakanlıklarının sözleşmeli anlaşma yaptığı kişiler
İmam, müezzin
Öğretmen
Üniversite hastanelerinde çalışacak personel
Askeri kurumlarda çalışacak sivil memur

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Aliye Nacak - 24.09.2023

    Sayfada yapılan bilgilendirmeler sayesinde tüm sorularıma cevap buldum emeğiniz için çok teşekkürler

    • aykut - 25.09.2023

      Biz teşekkür ederiz. Takipte kalın. 🙂

  • Seda - 03.10.2023

    Bilgiler eksik. Kpss b düz memurluk veya merkezi atamada üst yaş sınırı bulunmuyor.

  • Funda - 31.12.2023

    45 yaşında ziraat mühendisi olarak 4B den sözleşmeli olarak yerleşebilir miyim.. sözleşmeli olunca kadrolu memurluğa 4 yıllık süre sonunda gecebilirmiyim?

  • tuba - 11.01.2024

    1985 doğumluyum.kpss atama yaşı tarım il/ilçe müd.kaç olarak sınırlandırılmıştır?bu yıl kpss sınavına girsem yaş sınırına takılırmıyım