Yunanistan Asgari Ücret 2023 – GÜNCEL! -Yunanistan’da Yaşam Rehberi

Yunanistan asgari ücret 2023 yılında %9,4 oranında arttı!

Bu içerikte Yunanistan’da yaşam, meslek maaşları ve yaşam giderleri konusunda detaylı bilgi bulacaksınız. Yunanistan asgari ücret yıllara göre ne kadar arttı? hepsinin cevabını güncel bilgilerle sizin için derledik.

Ayrıca Yunanistan asgari ücret alan kişi sayısı sizi şaşırtacak! Elbette Yunanistan iş ilanları listesi de sizi bekliyor. Bu yazı Yunanistan’da çalışmak fikrini araştıranlar için…

Yunanistan Asgari Ücret Kaç Euro?

yunanistan asgari ücret
Yunanistan asgari ücret

Yunanistan asgari ücret 2023 yılında başbakan Kyriakos Mitsotakis’in talimatıyla %9,4 oranında arttı. 1 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen artıştan yaklaşık 600.000 kişi faydalandı. Peki, Yunanistan’da asgari ücret ne kadar oldu?

Öncelikle hatırlatmakta fayda var; Yunanistan’ın para birimi Euro. Ülkede maaşlar da Euro üzerinden ödeniyor. Değerli bir para birimi olması itibarı ile bu durum çalışanlara büyük bir avantaj sağlıyor.

Yunanistan NET asgari ücreti:

2023 yılında Yunanistan asgari ücret aylık 780 EUR olarak belirlendi. Bu ücret haftalık 40 saat çalışma süresi içindir.

Yunanistan’ın uyguladığı politika gereği yıl içerisinde çalışanlara toplam iki maaş bedeline ikramiye ödenmektedir. Bu ikramiyeler Noel, Paskalya ve tatil ikramiyelerinden oluşmaktadır.

Bu ödemeler dikkate alındığında yıllık toplam ödeme 10.920 Euro olur. Bu artışlarla birlikte 12 aylık bazda brüt asgari ücret 910 Euro.

Ayrıca Yunanistan’da işsizlik maaşı uygulaması da bulunuyor. 
Yunanistan’da işsizlere yönelik olarak günde 17,51 EUR, aylık olarak ise 438 EUR maaş ödemesi yapılıyor.

Yunanistan Asgari Ücretle Çalışma Oranı

Yunanistan asgari ücretle çalışan oranı nüfusa göre kıyaslandığında oldukça yüksek. Avrupa’da asgari ücret rakamlarına göre ise Yunanistan gelirleri çok daha düşük. 

2023 yılı itibarı ile Yunanistan asgari ücret alan kişi sayısı yaklaşık 600.000. Bu sayıyla, Yunanistan asgari ücretle çalışan oranı nüfusun %4’üne denk gelmektedir.

Yunanistan Ekonomisi Nasıl?

yunanistan asgari ücret

Yunanistan asgari ücret genel olarak Avrupa ortalamasının altında. Elbette bu durumun altında Yunanistan ekonomisine ilişkin gerçeklikler yatıyor. Şimdi komşu ülke Yunanistan’ın ekonomisi nasıl birlikte bakalım…

Yunanistan, Euro Bölgesi’nde bulunan bir ülkedir ve AB üyesidir. Yunanistan ekonomisi, son birkaç yılda bir dizi zorlukla karşı karşıya kaldı. 2008’deki küresel mali kriz Yunanistan’ı etkiledi ve ülkenin kamu borcu hızla arttı. Bu, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma riskiyle sonuçlandı ve AB ve IMF tarafından verilen mali yardım paketleri ile bu risk engellendi.

Yunanistan ekonomisi, turizm, nakliye, tarım ve hizmet sektörleri gibi çeşitli endüstrilerden oluşur. Ancak, son yıllarda ekonomik büyüme düşük kalmıştır ve işsizlik oranı yüksek seviyelerde devam etmektedir.

Yunanistan’ın kamu borcu hala yüksek seviyelerdedir ve ekonomik istikrarsızlık devam etmektedir. Ancak, son yıllarda yapılan ekonomik reformlar, Yunanistan ekonomisini yeniden canlandırmak için umut verici bir adım olmuştur.

Öneri yazısı: Polonya Asgari Ücret

Yunanistan Asgari Ücret Yıllara Göre Artış Tablosu

Yunanistan da dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz ve enflasyon artışından etkilenen ülkeler arasında. Yunanistan asgari ücretinin son beş yılda artış tablosu:

  • 2018: 684 Euro
  • 2019: 758 Euro (%11 artış)
  • 2020: 650 Euro (%14 artış öngörülmüştü ancak COVID-19 pandemisi nedeniyle artış gerçekleştirilmedi)
  • 2021: 655 Euro (%0.8 artış)
  • 2022: 690 Euro (%5.3 artış öngörülüyor)
  • 2023: 780 Euro (%9,4 artış ile.)

Yunanistan asgari ücreti, diğer AB ülkelerinin çoğundan daha düşük seviyelerde kalıyor. Ancak son yıllarda yapılan artışlar, asgari ücretli çalışanların yaşam standartlarını bir miktar yükseltmeye yardımcı oldu.

Yunanistan Maaşları – Hangi Meslek Ne Kadar Kazanıyor?

Yunanistan asgari ücret diğer Avrupa ülkelerine oranla düşük olsa da bu ülkede profesyonel olarak çalışanlar elbette bu rakamın üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.

Şimdi Yunanistan maaşlarına birlikte göz atalım…

Yunanistan’da çalışanların %25’i, 1.428 Euro‘dan daha az gelir elde ediyor. Çalışanların %75’i, 1.428 Euro‘dan daha yüksek bir kazanca sahip. Yunanistan’da bir çalışan yaklaşık 1.660 Euro, en düşük maaş alan işçi 620 Euro ve en yüksek maaş alan işçi 4.160 Euro gelir sağlıyor.

Yunanistan meslekleri ve maaşları:

MeslekMaaşlar
Yunanistan Doktor Maaşları2.500 €
Avukat1.500 €
Muhasebeci1.000 €
Mühendis1.500 €
Dişçi2.500 €
Yunanistan Öğretmen Maaşı 20231.500 €
Hemşire1.000 €
Yunanistan maaşlar

Okuma Önerisi: Malta Asgari Ücret

Şimdi Yunanistan yaşam giderlerine bakalım. Yunanistan’da asgari ücret ile geçinmek mümkün mü, yaşam pahalı mı birlikte karar verelim…

Yunanistan Yaşam Maliyeti – Hayat Pahalı mı?

yunanistan asgari ücret

Yunanistan asgari ücret diğer AB ülkelerine göre çok yüksek değil. Hal böyle olunca Yunanistan’da yaşam hakkında fikir sahibi olmak için yaşam giderlerini de bilmek şart…

Yunanistan market fiyatları:

ÜrünFiyat
Ekmek0,50 €
Domates 1 kg1,50 €
Yumurta 12’li3,50 €
Elma 1 kg1,50 €
Patates 1 kg1,00 €
Tavuk Kanat 1 kg7,50 €
Portakal 1 kg1,00 €
Süt 1 litre1,50 €
Yunanistan market fiyatları

Yunanistan ev kiraları ile devam edelim…

Yunanistan Ev Kiraları

Yunanistan asgari ücret bilgisine oranla düşünüldüğünde Yunanistan ev kiraları oldukça yüksektir diyebiliriz. Rakamlar ise şöyle:

  • Şehir merkezinde tek odalı bir daire: 350 EUR (Ortalama)
  • Merkeze uzak tek odalı bir daire: 280 EUR (Ortalama)
  • Şehir merkezinde üç odalı bir daire: 600 EUR (Ortalama)

Yunanistan ev kiraları her ülkede olduğu gibi büyük şehirlerde, merkezi noktalarda çok daha yüksektir. Bu ülkede ev kiralamak için ciddi bir bütçe ayırmanız gerekir.

Okuma Önerisi: İtalya Asgari Ücret

Yunanistan İş İlanları

yunanistan asgari ücret

Yunanistan asgari ücret bilgisi ve meslek maaşları ilginizi çektiyse şimdi sizinle Yunanistan’da iş bulmanız için ülkenin en iyi kariyer sitelerini derledik.

Aşağıda yer alan web sitelerinden detaylı iş araması yaparak Yunanistan’da çalışmak mümkün!

Yunanistan’ın En İyi İlan Siteleri

Kariera: Yunanistan’da en popüler kariyer sitelerinden biri olan Kariera, geniş bir iş ilanı veritabanı sunar. Site, iş arayanlara iş ilanlarına erişim, iş başvurularını yönetme ve özgeçmişlerini oluşturma imkanı sağlar.

Jobfind.gr: Jobfind.gr, Yunanistan’daki diğer kariyer siteleri arasında oldukça popüler bir seçenektir. Site, iş arayanlara iş ilanlarına erişim, özgeçmiş oluşturma ve iş başvurularını yönetme imkanı verir.

Skywalker.gr: Skywalker.gr, Yunanistan’da popüler bir kariyer sitesidir ve geniş bir iş ilanı veritabanına sahiptir. Site, iş arayanlara iş ilanlarına erişim, iş başvurularını yönetme ve özgeçmişlerini oluşturma imkanı sunar. İşverenler de siteye iş ilanı vererek adayları yönetebilirler.

Workable: Workable, Yunanistan’da işverenler ve iş arayanlar için popüler bir kariyer sitesidir. Site, iş arayanlara iş ilanlarına erişim ve iş başvurularını yönetme imkanı sunarken işverenlere iş ilanı verme, adayları yönetme ve işe alım sürecini yönetme fırsatı verir.

Yukarıdaki siteler aracılığıyla Yunanistan asgari ücret rakamlarının üzerinde getiri sağlayan bir iş bulmanız mümkün.

Yunanistan Hakkında Farklı Sorularınız mı Var?

Bu içerikte sizinle Yunanistan asgari ücret 2023 bilgisini, ülkedeki yaşam giderlerini ve Yunanistan ekonomisini genel olarak derledik.

Eğer Yunanistan hakkında farklı sorularınız varsa bize yorumlar bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir