İmam Maaşları 2024’te Ne Kadar Oldu? Zamlı Maaş Bilgileri…

İmam maaşları 2024 yılının en çok araştırılan konularından birisi oldu. Yeni yıl ile birlikte imam maaşına gelen zamlar, mevcut personellerin güncel maaşlar hakkında araştırma yapmasını sağlıyor. Peki, Ocak zammından sonra imam maaşı ne kadar? Sizler için detaylı bir içerik hazırladık!

İmamlar, camilerde görev yapan ve çeşitleri görevleri bulunan din adamlarıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hizmet vermektedir. Bu mesleğin en çok merak edilen unsuru maaşlarıdır. İmamlar ne kadar maaş alıyor? O halde detaylara geçelim… 😊

NOT: İmamların maaşı 2024 yılında Ocak ayında gelen zamlara göre yeniden güncellenmiştir.

İmam Maaşları 2024 Yılında Ne Kadar Oldu? İmamların Aylık Maaşı…

İmam Maaşları Ne Kadar Oldu
İmam Maaşları Ne Kadar Oldu

İmam maaşları, görev yapan kişinin derece, kademe, hizmet yılı, evli olup olmaması, unvanı gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle esasında herkesin aldığı maaş farklıdır. Ancak bazı kriterlere göre ortalama bir hesaplama yapılabilmektedir. İşte güncel maaş bilgileri…

İmam maaşları 2024 yılında gelen zamlara göre aşağıdaki gibi gerçekleşmiştir:

Eğitim & KadroMaaş
İmam Hatip Lisesi Mezunu İmam Maaşı35.000 TL
Önlisans – Lisans Mezunu İmam37.000 TL
4 Yıllık Dini Yüksek Öğrenim38.500 TL
Sözleşmeli İmam Maaşı20.000 TL
İmamlar ne kadar maaş alıyor?

NOT: Burada yeni başlayan imam maaşı bilgileri verilmiştir. Hizmet yılı arttıkça kademe ve derece değişeceğinden dolayı alınan maaşlar da artacaktır. Ayrıca unvan değişikliklerinde de maaş artışı yaşanabilir.

İlginizi çekebilir: Müftü Maaşı

1- En Düşük İmam Maaşı

En düşük imam maaşı ne kadar? Bu hesaplamada eğitim bilgileri önemlidir. İlkokul mezunu imamların yeni göreve başlamalarında derece ve kademeleri düşüktür. Bu nedenle aldıkları maaş da diğer unvanlara göre daha düşük olmaktadır.

En düşük imam maaşları 2024 yılı için şu şekildedir:

  • Hizmete yeni başlayan en düşük imam maaşı 35.000 TL’dir.

2- En Yüksek İmam Maaşı 2024

En Yüksek İmam Maaşı
En Yüksek İmam Maaşı

Cami imamı maaşı hesaplanırken, diğer devlet memurlarında olduğu gibi derece, kademe ve kesintiler dikkate alınır. Bu nedenle imamlık görevini yürüten kişinin unvanı, kadro derece ve kademesi, eğitim durumu oldukça önemlidir.

4 yıllık yüksek din öğrenimi gören ve baş – imam görevinde bulunan kişiler en yüksek maaşı almaktadır.

  • Mevcut olarak yürürlükte olan en yüksek imam maaşı 38.500 TL olarak belirlenmiştir. Bu rakam hizmet yılına göre değişiklik gösterebilir.

Kadrolu İmam Maaşı

Kadrolu imam maaşı da sıkça merak ediliyor. İmam maaşları tablosundaki veriler kadrolu imamların maaş bilgilerini yansıtmaktadır. Buna göre kadrolu imamların yaklaşık olarak 35.000 TL ile 38.000 TL arasında bir maaş aldıklarını söyleyebiliriz.

İmamların maaşı hesaplanırken derece ve kademe kadar kadrolu olup olmadıkları da dikkate alınır. Genel olarak kadrolu personellerin sözleşmeli personellere göre ciddi oranda daha fazla maaş almaları söz konusudur.

Sözleşmeli İmam Maaşı 2024

Sözleşmeli imam maaşı; kadrolu olmayan fakat sözleşmeli olarak görevlerini yerine getiren imamları ilgilendiriyor. Bu konuda net bir bilgi maalesef yok. Ancak mevcut çalışanların yorumları incelendiğinde aşağıdaki bilgilere ulaşabiliriz.

Sözleşmeli imam maaşı 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • Sözleşmeli imam maaşı 20.000 TL civarındadır.

Yeni Başlayan İmam Maaşı Ne Kadardır?

Göreve Yeni Başlayan İmam Ne Kadar Maaş Alır
Göreve Yeni Başlayan İmam Ne Kadar Maaş Alır

Göreve yeni başlayan imamlar, Diyanet Terfi Bülteni bilgilerine göre belirli bir kadro, derece ve kademeye sahip olurlar.

Burada ilkokul mezunu personellerden yüksek öğrenim görmüş personellere kadar göreve başlama derece ve kademeleri belirlenmiştir. Aynı zamanda terfi sistemi içerisinde erişebilecekleri maksimum derece ve kademeler de belirlenmiştir.

Buna bağlı olarak yeni başlayan imamların maaşı aşağıdaki faktörlere göre belirlenir;

  • Kadro unvanı
  • Derece
  • Kademe
  • Medeni Hal
  • Çocuk Sayısı
  • Öğrenim Bilgileri

Örneğin imam hatip lisesi mezunu bekar bir imam, yaklaşık olarak 35.000 TL ile göreve başlar. Bu rakam, net maaşı ifade ediyor. Yani kesintiler çıkarılmıştır.

Cami hocası maaşı bilgilerine devam edelim…

İlginizi çekebilir: Nikah Memuru Maaşları

Vekil İmam Maaşı 2024

Vekil İmam Maaş
Vekil İmam Maaş

Vekil imam maaşı, kadrolu personel maaşlarının yaklaşık olarak 2/3’ü kadardır. İmam maaşları hesaplanırken resmi belgelerde bu yönde bir veri yoktur. Ancak uygulamada kişilerin bu yönde açıklamaları olmuştur.

  • Buna göre vekil imam maaşları yaklaşık olarak 17.002 TL civarındadır.

İmamların Aylık Maaşına Ne Kadar Zam Geldi?

Günümüzde imamlık, hem saygın bir meslek olması, hem de yüksek maaş getirisi nedeniyle birçok avantaj sağlamaktadır. 2024 yılı itibariyle gelen zam sonrasında da maaşlar daha da iyileştirildi. Peki, imam maaşlarına ne kadar zam geldi?

  • İmam, vaiz, müftü gibi meslekle ilgili tüm memur kadrolarına %49,25 oranında zam gelmiştir.
  • İlgili zamlar, 2023 yılı enflasyon ve iyileştirme payı doğrultusunda yapılmıştır.
  • Yukarıdaki maaş bilgileri yeni güncel zamlı ücretleri yansıtmaktadır.

Emekli İmam Maaşları

İmam maaşları 2024 bilgilerini en çok merak eden kesimlerden bir diğeri de emekli imamlardır. Emekli imam maaşı da benzer şekilde bazı faktörlere göre değişiklik gösteriyor. Ancak kadrolu personel maaşlarından daha düşük olduğunu söylemek mümkün. Emekli imamların maaşına dair şu bilgilere yer verebiliriz;

  • Emekli imam maaşları yaklaşık olarak 15.750 TL civarındadır.
  • Emekliliğe esas kademe ve derece, hizmet yılı gibi faktörlere göre bu rakam değişiklik gösterebilir.

İmam Ne İş Yapar?

İmam Ne İş Yapar
İmam Ne İş Yapar

İmam, İslam dinini benimsemiş kişilere ibadet etmeleri noktasında öncülük yapan kişidir. Özetle din görevlisi adı verilebilir. Temel görevini camilerde yürütür. Günlük 5 vakit namazı kıldırmak, cenaze, bayram ve Cuma namazı gibi haricen yapılan ibadetlere öncülük etmek gibi görevleri vardır.

İmamların görevleri şu şekildedir;

  • Namaz kıldırmak
  • Cami işleyişinden sorumlu olmak
  • Cami eksikliklerini ilgili yerlere bildirmek
  • Dini konularda cemaatin bilgilenmesini sağlamak
  • Kur’an-ı Kerim okumak ve öncülük etmek

İmam Nasıl Olunur?

İmam olmak için iki farklı yol bulunuyor. İlk yöntem imam hatip lisesinde okuyarak imam olmaktır. Lise mezuniyeti sonrasında KPSS’den gerekli puanı alarak atama gerçekleştirilir ve göreve başlanır.

İkinci yöntem olarak 4 yıllık İlahiyat Fakültesi bölümlerinden mezun olmak denenebilir. İmamlar devlet memuru statüsünde olduğu için burada da yine KPSS puan şartı bulunmaktadır.

HATIRLATMA: Günümüzde imamlık görevini sadece erkekler yapabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

İmam maaşları ile ilgili olarak sıkça sorulan soruları sizler için derledim. Diğer sorularınız için lütfen YORUM bölümünden bizimle irtibata geçiniz.

1- İmamların maaşları ne zaman yatar?

İmam maaşları her ayın 15’inde yatmaktadır.

2- İmamlar devlet memuru mudur?

Yapılan yasal düzenlemeler gereğince imamlar, devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır.

3- Lise mezunu imam olabilir mi?

Evet, imam hatip lisesi mezunları KPSS’den gerekli puanı aldıklarında ve ilgili şartları sağladıklarında imam olarak görev yapabilmektedir.

4- İmam maaşı kaç TL?

İmam maaşları kademe, derece, unvan ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterir. Buna göre maaşlar 35.000 TL ile 38.000 TL arasındadır.

Yorumlar
  • Recep zengin - 21.07.2023

    Vekil imam hatiplere seyyanen zam varmı hocam

  • Rıdvan - 02.09.2023

    Vekil imamlara 11500 demişsiniz bu değişimi hocam

-->