2023 Okuyan Öğrenci Yardımı Nasıl Alınır? En Güncel Burslar

Maddi olarak desteğe ihtiyacı olan öğrenciler için hazırlanan yardım imkanlarını güncelleyerek sizin için hazırladık. Okuyan öğrenci yardımı ile eğitim öğretim sürecinde gerek kırtasiye gerekse yan ihtiyaçlarını karşılamak için farklı eğitim seviyelerindeki öğrenciler için devletin ve kurumların yürüttüğü destek projeleri mevcuttur.

Ancak bilgisi olmayan öğrenciler ve ebeveynler bu fırsatları değerlendiremiyorlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öğrenci yardımı ve daha fazlasıyla ilgili bilgi sahibi olacağınız bir rehber hazırladık.

Okuyan Öğrenci Yardımı Başvurusu Nerelere Yapılır?

Okuyan öğrenci yardımı başvuru
Okuyan öğrenci yardımı başvuru

Okuyan öğrenci yardımı başvurusu hakkında detaylara girmeden önce ilk olarak nerelere başvuru yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz. Bu yerler aracılığıyla, kurumun sunduğu şartları yerine getiriyorsanız siz de yardım alabilirsiniz.

Okuyan öğrenci desteği için şu yerlere başvuru merkezleri:

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Kaymakamlık
  • Vakıflar, dernekler
  • Eğitim bursu veren holdingler
  • Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü
  • Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • SGK
  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları
  • Yardımsever Ticari Kuruluşlar

Bu kurumlar öğrencilere çeşitli yardımların yapıldığı yerlerdir. Bu yerlerin bazıları belirlenen tarihlerde burs ve çeşitli yardımlar için başvuruları kabul ediyor. O nedenle düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir. Halihazırda hangilerine ne zaman başvurabileceğinizden kısaca bahsedeceğiz.

Okuyan Öğrencilere Verilen Yardımlar

Okuyan Öğrencilere Verilen Yardımlar
Okuyan Öğrencilere Verilen Yardımlar

Okuyan Öğrenci Yardımları, Türkiye’deki üniversite öğrencilerine sunulan çeşitli sosyal yardım programlarıdır.

Okuyan Öğrenci Yardımı Çeşitleri:

  1. Burs: Maddi destek sağlayan bir programdır. Burs programları, öğrencilerin başarı durumuna ve gelir seviyesine göre değişebilir.
  2. Kredi: Öğrencilere düşük faizli kredi imkanı sağlayan bir programdır. Bu krediler genellikle öğrencilerin eğitimleri sırasında ihtiyaç duyacakları giderleri karşılamak için kullanılır.
  3. Yemek Yardımı: Öğrencilere yemek hizmeti sunan üniversitelerde bu hizmetin ücretsiz ya da indirimli olarak sağlanmasıdır.
  4. Barınma Yardımı: Öğrencilere uygun fiyatlı yurt, öğrenci evi veya kampüs konaklama imkanları sağlanmasıdır.
  5. Kırtasiye Yardımı: Öğrencilerin derslerinde ihtiyaç duyacakları kırtasiye malzemelerinin ücretsiz olarak sağlanmasıdır.
  6. Sağlık Yardımı: Öğrencilerin sağlık hizmetlerine daha kolay erişebilmeleri için yapılan yardımlar

Okuyan öğrencilere yardım kapsamında farklı ihtiyaç kalemlerinin giderilmesi için çeşitli burs başlıkları bulunmaktadır. Önemli olan doğru kurumdan şartları sağlayarak başvuruyu gerçekleştirmektir.

Okuyan Öğrencilere SED Yardımı

Devletin öğrencilere verdiği para yardımından bir diğeri ise SED yardımıdır. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) Hizmetine başvuruda bulunarak ekonomik ve psiko-sosyal destek alabilirsiniz.

Bunun için ihtiyaç sahibi olmanız gerekiyor. Öğrencinin durumuna göre yapılan yardımlar süreli veya geçici olarak yapılır.

SED yardımı alabilecek kişiler:

  1. Bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan çocuklar ve desteklenmeleri durumunda ailelerine verilebilecek çocuklar.
  2. Ekonomik yoksunluk nedeniyle korunmaya muhtaç duruma düşecek çocuklar, bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailelerinin yanında bakılabilecek.
  3. Bakım tedbiri kararı alınan ve yaş sınırlarını tamamlayarak sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu ailelerden ayrılan gençlerden, iş ve meslek edinme kursuna devam eden veya desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olanlar desteklenecek.
  4. Olağanüstü durumlarda (felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirme) temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan ve hayati tehlike arz eden kişilerin çocukları desteklenecek.

İl Müdürlüğü veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerinden, dilekçeyle ve e -devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

Kaymakamlık Öğrencilere Para Yardımı

Kaymakamlıklar ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım desteği verebiliyor. Bunlar ayni ve nakdi yardım olarak ikiye ayrılıyor. Yani sadece para değil okuyan öğrencilere kırtasiye yardımı da yapılabiliyor.

Eğer ihtiyaç sahibiyseniz yapmanız gereken ilçenizdeki kaymakamlık binalarına giderek Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfına başvuru dilekçesi vermektir.

Başvuru formunuzu teslim ettikten sonra gerekli incelemeler yapılır. Kabul edildiği taktirde kaymakamlık öğrencilere para yardımınız adınıza PTT‘ye yatırılır. PTT’ye giderek T.C. kimlik numaranızı verip ödemenizi alabilirsiniz.

Faydalı İçerik: PTT yardım parası sorgulama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Öğrenci Yardımı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Öğrenci Yardımı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Öğrenci Yardımı

Okuyan öğrenci yardımı veren kurumlardan birisi de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı‘dır. Devletin öğrencilere verdiği para yardımından birisi olan Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) için başvuruda bulunabilirsiniz. ŞEY yardımı ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına eğitim için verilen ödemelerdir.

Şartlı Eğitim Yardımı başvuru şartları:

  • Örgün eğitim görüyor olmak
  • 1 ay içinde 4 günden fazla devamsızlık yapılmaması

Bu şartları yerine getiren öğrenciler için yetkili ebeveyninin hesabına aylık para yatırılır.

Şartlı Eğitim Yardımı Ödemeleri:

  • İlköğretimdeki erkek öğrenci için aylık 90 TL
  • İlköğretimdeki kız öğrenci için aylık 100 TL
  • Ortaöğretimdeki erkek öğrenci için aylık 130 TL
  • Ortaöğretimdeki kız öğrenci için aylık 150 TL’dir.

Şartlı Eğitim Yardımı ödemeleri eğitim kademesine ve öğrencinin cinsiyetine göre değişiklik göstermektedir.

SGK Eğitim Yardımı

öğrenci yardımı nasıl alınır
öğrenci yardımı nasıl alınır

SGK öğrenci yardımı için eğitim öğretim yardım talebi oluşturmanız gerekiyor. E-devlet üzerinden bu talebi rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Öğrenciyseniz kendiniz adına, ebeveynseniz çocuklarınız adına başvuruda bulunabiliyorsunuz.

SGK Eğitim Yardımı Alabilme Koşulları:

  • Vazife veya harp malullüğü aylığı alanlar,
  • 2330 sayılı Kanun (İç güvenlik asayiş kapsamında olanlar) ve 3713 (terör kapsamında olanlar) sayılı Kanunlar kapsamında gerçekleşen olaylar nedeniyle aylık ödenen erbaş ve erler,
  • 2330 sayılı Kanun uyarınca aylık bağlanan güvenlik korucusu ve siviller,
  • Vazife veya harp malûlü olduğuna karar verilenlerden aylık bağlanmaksızın sınıf veya görev değiştirerek çalışmaya devam edenler ile vazife malullüğü aylıkları göreve girmeleri nedeniyle kesilenlerin (iştirakçi-tütün),
  • Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinde yardımcı ve faydalı olanlardan bu faaliyetlerinden dolayı hayatını kaybeden, yaralanan veya engelli hâle gelen sivil şehit/gaziler ve çocukları.

Sen Oku Diye Öğrenci Yardımı

okuyan öğrencilere para yardımı
okuyan öğrencilere para yardımı

Okuyan öğrenci yardımı arayan İstanbul’daki öğrenciler, Sen Oku Diye bursu için başvuru gerçekleştirebilirler. Tek sefer için öğrenci başına 750 TL eğitim desteği alabilirsiniz.

Öğrenciler için başvuru genel şartları şunlardır:

  1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  2. Başvuran öğrencinin İstanbul’da ikamet etmesi,
  3. Şehit çocukları, yetim ve öksüz çocukların ilköğretim veya lise öğrencisi olması,
  4. Engelli çocukların ilköğretim, lise veya MEB onaylı özel eğitim okulları ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim görüyor olması,
  5. Öğrencinin normal öğrenim süresi içinde eğitimine devam etmesi,
  6. Öğrencinin devlet okulu veya vakıf/özel okullarda %100 burslu okuyor olması.

KYK Burs Yardımı

devletin öğrencilere verdiği para yardımı
devletin öğrencilere verdiği para yardımı

Okuyan öğrenci yardımı için en bilindik burs ve kredi imkanı Kredi Yurtlar Kurumu tarafından veriliyor. İhtiyaç sahibi öğrencilere aylık kredi ve burs imkanı sağlanıyor.

  1. KYK burs başvurusunu yapmak için, e-Devlet sistemine giriş yaparak “KYK Burs Başvurusu” sayfasını açmanız gerekmektedir. Bu sayfada başvuru yapmak için gerekli olan belgeler ve form doldurma alanları bulunmaktadır.
  2. Başvuruda bulunmak için, T.C. kimlik numaranızı, okul bilgilerinizi, ailenizin maddi durumu hakkında bilgileri ve diğer istenilen bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekmektedir.
  3. Başvurunuz, ilgili birimler tarafından incelenecek ve başvurunuzun sonucu KYK Burs Başvuru Sistemi üzerinden size bildirilecektir. Başvurunuz kabul edilirse, aylık olarak burs ödemeleriniz gerçekleştirilecektir.

KYK burs ve kredi olarak iki farklı şekilde verilmektedir. Kredi yada burs fark etmeksizin güncel ücreti 1250 TL’dir. Bu ödeme miktarı her sene genellikle Ocak ayında güncellenmektedir.

Okuyan Öğrenci Yardımı Yapan Diğer Kurumlar

okuyan öğrenci yardımı
okuyan öğrenci yardımı

Okuyan öğrenci yardımı için sizlere birçok başvuru yeriyle ilgili ayrıntılı bilgi verdim. Yukarıda devletin öğrencilere verdiği para yardımı hakkında bilgileri bulabilirsiniz. Devlet dışında okuyan öğrencilere para yardımı yapan özel şirketler, kurum ve kuruluşlar var. Bu yerlere de ihtiyaç sahibiyseniz başvuruda bulunabilirsiniz.

Okuyan öğrenci yardımı yapan kurum ve kuruluşlar şunlardır:

  • Sabancı vakfı
  • Türk Eğitim Derneği
  • AHBAP
  • TEV
  • Toplum Gönüllüleri Vakfı
  • Demirkent Vakfı
  • Kadem Vakfı
  • Emine Ceren Özveri Eğitim ve Dayanışma Vakfı
  • Köksal Eğitim Vakfı
  • YEKÜV
  • Lokman Hekim Sağlık Vakfı
  • İstanbul Ticaret Odası
  • Rüştü Akın Vakfı

Öğrenci burs veren kurumlar bu şekilde. Bu yerler ne kadar burs veriyor? Başvuru nasıl yapılıyor öğrenmek için ayrıca hazırlanmış olan yazısını okuyabilirsiniz. Okuyan öğrenci yardımı için ilgili şartları sağlıyorsanız mutlaka en yakın kurumdan destek almayı ihmal etmeyiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir