Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri 2023 – Tüm Detaylarıyla!

Tezli yüksek lisans yapmak için vakti olmayan kişiler genellikle tezsiz yüksek lisans yapmak istiyor. Bu nedenle tezsiz yüksek lisans ile ilgili detayları araştırmaya başlıyor. Bu noktada en önemli husus ise tezsiz yüksek lisans ücretleri oluyor. Bizler sizin için hazırlamış olduğumuz yazımızda tezsiz yüksek lisans ücretleri ve konuyla ilgili tüm detaylara yer verdik.

Yazımızın içinde tezsiz yüksek lisansın amacı, başvuruların nasıl yapıldığı ve okullardaki ücretlendirilmelerin bilgilerine ulaşabileceksiniz. En çok merak edilen Anadolu Üniversitesi tezsiz yüksek lisans ücretleri başta olmak üzere Türkiye’deki pek çok üniversitenin ücretlendirme bilgileri mevcut. Hazırsanız 2023 yılı ücretlendirmelerini öğrenmeye başlayalım…

Tezsiz Yüksek Lisansın Amacı Nedir?

tezsiz yüksek lisans ücretleri
tezsiz yüksek lisans ücretleri

Tezsiz yüksek lisans öğrencileri mesleki açıdan geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra mevcut olan bilgilerinin de nasıl uygulanacağı öğretmeyi hedefler. Bir nevi lisans programını destekleyen bir yıllık (bir buçuk yıllık) eğitim sürecidir diyebiliriz. Diğer adıyla da lisansüstü eğitim denmektedir.

Tezsiz yüksek lisans genellikle iş dünyasında olan kişiler tarafından tercih edilir. Bu nedenle dersler ikinci öğretim olarak uygulanmaktadır. Toplamda 30 kredilik ders almanız gereken tezsiz yüksek lisansta krediler toplamda 10 derse tekabül etmektedir. Derslerin yanı sıra mezun olmak için bitirme projesi de teslim edilmesi gereklidir.

Verilen bitirme projesi dersi kredili değildir. Teslim edildiğinde başarılı ya da başarısız olarak değerlendirilmektedir. Öğrenci bitirme projesi dersini aldığında yarıyılda kayıt yaptırmak zorundadır. Bitirme projesi kapsamında yarıyıl sonunda bölüme yazılı bir rapor sunması gereklidir.

Bitirme projesinin yanı sıra öğrencilere yeterlilik sınavı da uygulanabilmektedir. Öğrenci tezsiz yüksek lisans kapsamında lisans derslerinden en fazla üç tanesini seçebilir. Tabi ki bu dersleri lisans öğrenimi boyunca almamış olması gereklidir.

Editörün Önerisi: Yüksek Lisans Mülakat

Tezsiz Yüksek Lisans Ne Kadar Sürüyor?

Tezsiz yüksek lisans programına yazıldıysanız bu programın 2  ya da 3 yarıyılda biteceğini söyleyebiliriz. Bu programı başarılı bir şekilde tamamlamak için en fazla 6 yarıyıl sürecinde okulunuzu bitirebilirsiniz.

Eğer ilgili yönetmelikler kapsamında bu programda başarısız olursanız kurum ile ilişiğiniz daha önce kesilmektedir.

Tezsiz Yüksek Lisans Diploması Nedir?

Dönem projesini ve kredili derslerinin tamamını başarı ile tamamlayan öğrenciye yüksek lisans diploması verilmektedir. Verilen diplomanın üzerinde tezsiz yüksek lisans yaptıkları yazmaz. Bu nedenle tezsiz ve tezli yüksek lisans bölümünün diplomaları aynıdır.

İlgili İçerik: Yüksek Lisans Nedir?

Tezsiz Yüksek Lisans Başvuruları Nasıl Yapılıyor?

Tezli yüksek lisansta olduğu gibi tezsiz yüksek lisansta da süreç aynı şekilde ilerliyor. İki yüksek lisans arasında  tek fark ise artık tezsiz yüksek lisans programlarında ALES şartının bulunmaması.

Yani tezsiz yüksek lisans yapmak istemeyenlerin artık ALES’e girmesine gerek kalmadığını söyleyebiliriz. Peki bunun dışında tezsiz yüksek lisans yapmak için neler gerekli? Hangi belgeler tam olursa kişi tezsiz yüksek lisans yapabilir?

Tezsiz yüksek lisans için istenilen belgeler ise şu şekilde;

  • Lisans bitirdiğinize dair mezuniyet belgesi
  • Transkript
  • Nüfus cüzdanı
  • Vesikalık fotoğraf
  • Askerlikle kesinlikle bir ilişiği olmadığına dair belge
  • Yurt dışında herhangi bir üniversiteden mezun olan öğrenciler için; Yükseköğretim Kurulundan alınmış olan denklik belgesi

Tezsiz Yüksek Lisans Başvuru Süreci Hakkında Bilinmesi Gerekenler

en ucuz tezsiz yüksek lisans ücretleri
en ucuz tezsiz yüksek lisans ücretleri

Genellikle üniversitelerin tezli ve tezsiz yüksek lisans başvuru tarihleri farklı zamanlarda gerçekleşmektedir. Bu nedenle başvuru tarihlerini sıkı bir şekilde takip etmek önemlidir. Yine başvuru tarihleri üniversitelere göre de değişim göstermektedir.

Bazı üniversitelerde tezsiz yüksek lisans başvurularını Ağustos ve Eylül ayları arasında yaparken, tezli yüksek lisans başvurularını mayıs haziran ayları içerisinde yapıyor. Bu nedenle takip ederek, başvuruları kaçırmamak oldukça önemli.

Tezli ve tezsiz yüksek lisans arasında ki en temel başvuru farkı; tezsiz yüksek lisanstan, ALES başvuru şartının kaldırılmış olmasıdır. Bu farkın yanı sıra yabancı dil şartı da çoğu üniversitelerde tezsiz yüksek lisans yapacakken istenmez.

Tezsiz yüksek lisans çalışmalarında herhangi bir bitirme tezi hazırlanmaz. Bu nedenle yabancı kaynaklardan araştırma yapmak şart değildir. Bu yüzden de genellikle dil şartı aranmaz.

Editörün Önerisi: Yurt Dışında Yüksek Lisans

Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri Ne Kadar?

Tezsiz yüksek lisans programları hangi kurumda yapılırsa yapılsın, fiyatları yüksektir. Tezli yüksek lisans programlarının fiyatları ile kıyaslanamaz. Fiyatlar üniversiteye ve bölüme göre değişim göstermektedir. Tabi ki de bu noktada özel ya da devlet üniversitesi olması da oldukça önemlidir. Sizlere genel anlamda devlet üniversitesi ve özel üniversitede güncel tezsiz yüksek lisans fiyatlarını sunduk. Bu fiyatlar bölümden bölüme artabilir ya da azalabilir.

Tezsiz yüksek lisans ücretleri 1 ders başına değişmektedir. Fiyatlar ders başına ortalama olarak 300 TL ile 1000 TL arasındadır.

Üniversite Türü1. Dönem Ücreti2. Dönem ÜcretiToplam Ücret
Devlet Üniversitesi15.500 TL15.000 TL30.000 TL
Vakıf Üniversitesi35.050 TL35.050 TL70.000 TL
yüksek lisans harç ücretleri

Devlet Üniversitelerinde Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

devlet üniversiteleri tezsiz yüksek lisans ücretleri
devlet üniversiteleri tezsiz yüksek lisans ücretleri

Devlet üniversiteleri tezsiz yüksek lisans yapan kişilere online eğitim ve fiziki katılım imkanı sunmaktadır. Lakin kontenjan sınırlı olduğu için kısa sürede kontenjanlar doluyor. Bu nedenle başvuru süreçlerini yakından takip etmek önem teşkil ediyor.

Devlet üniversitelerinde ortalama olarak yıllık tezsiz yüksek lisans fiyatları 40 bin TL’ye kadar yükselebilmektedir.

Sizler için tezsiz yüksek lisansta tercih edilen bazı üniversitelerin, bölüm ücretlendirmelerini ele aldık. Bu fiyatlar her üniversite ve bölüme göre değişiklik göstermektedir. Bunun için başvuru yapacağınız üniversitenin sitesinden güncel duyuruları takip etmelisiniz.

İlgili İçerik: Yüksek Lisans Tezi

Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri Deü (Dokuz Eylül Üniversitesi)

Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri
uzaktan yüksek lisans ücretleri

Diğer üniversitelere nazaran  daha yüksek kontenjan imkanı sunan Dokuz Eylül Üniversitesi, tezsiz yüksek lisans için birçok bölümü barındırıyor. Bazı bölümler kapsamında fiyatları oldukça uygun olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin sayfasını dikkatli incelemenizi öneririz.

BölümDönemlik Ücret
Avrupa Birliği Tezsiz Yüksek Lisans10.500 TL
Finans Tezsiz Yüksek Lisans10.500 TL
Uluslararası İşletmecilik Tezsiz Yüksek Lisans10.500 TL
Yönetim ve Organizasyon Tezsiz Yüksek Lisans10.500 TL
Kadın Çalışmaları Tezsiz Yüksek Lisans10.500 TL
Denizcilikte Emniyet ve Güvenlik Çevre Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans8.400 TL
Manevi Danışman ve Rehberlik Tezsiz Yüksek Lisans
Programı
12.600-10.500 TL
İnsan Kaynakları Tezsiz Yüksek Lisans11.900-9.800 TL
Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri İzmir

Akdeniz Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

Akdeniz bölgesinin vazgeçilmez üniversitelerinden birisi olan Akdeniz Üniversitesi de öğrencilere tezsiz yüksek lisans imkânı sunmaktadır. Birçok farklı bölümlerde tezsiz yüksek lisans imkanı sunan Akdeniz Üniversitesinin sayfasına detaylar için göz atabilirsiniz.

BölümDönemlik Ücret
Tarım Ekonomisi6.500 TL
Yönetim ve Siyaset8.900 TL
tezsiz yüksek lisans uzaktan eğitim

İstanbul Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

istanbul üniversitesi tezsiz yüksek lisans ücretleri
İstanbul Üniversitesi tezsiz yüksek lisans ücretleri

İstanbul Üniversitesi öğrencilerin tercih sıralamasında üst sıralarda yer alan güzide üniversitelerden birisidir. Birçok alanda yüksek lisans imkanı sunan üniversitenin kapsamlı şekilde şartlarına İstanbul Üniversitesi ilgili sayfasından göz atabilirsiniz.

İstanbul Üniversitesi tezsiz yüksek lisans eğitimi için kredi başına 790 TL ile 990 TL arası ödeme almaktadır.

1. Dönem (Ders Dönemi)9.480 TL – 10.680 TL (12 kredi)
2. Dönem (Ders Dönemi)9.480 TL – 10.680 TL (12 kredi)
3. Dönem (Ders Dönemi +Proje)4.700 TL – 5.300 TL (6 kredi + Proje)
tezsiz yüksek lisans ücretleri devlet üniversiteleri

Ankara Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

Türkiye’nin en iyi devlet üniversiteleri arasında yer alan Ankara Üniversitesi de, öğrencilere tezsiz yüksek lisans imkanı sunuyor. Birçok ders ve eğitimi, uzaktan eğitim sistemi ile ilerletiyor. Ödemeler dönem başında yapılarak, öğrenci yeni döneme başlatılıyor. Birçok farklı bölümlerde tezsiz yüksek lisans imkanı sunan Ankara Üniversitesinin sayfasına detaylar için göz atabilirsiniz.

Ankara Üniversitesi, Fen, Matematik, Sanat ve Teknoloji Eğitimi, Güzel Sanatlar Eğitimi, Disiplinler arası Müze Eğitimi tezsiz yüksek lisans programları için kredi başına 300 TL ödeme almaktadır.

Anadolu Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri
en ucuz uzaktan eğitim yüksek lisans

Anadolu Üniversitesi tezsiz yüksek lisans programında en çok program seçeneği sunan üniversite olarak biliniyor. Başka üniversitelerde bulamadığınız birçok programı Anadolu Üniversitesi’nde bulabilirsiniz. Bu üniversitede ödemeler ders saatine göre belirleniyor. Öğrencinin en az 10 ders alması şart.

Anadolu Üniversitesi’nin tezsiz yüksek lisans için ücretlendirmesi şu şekildedir;

  • 1.dönem toplam 5 ders, kredi başına 720 TL: Toplam 3.600 TL
  • 2.dönem toplam 5 ders, kredi başına 720 TL: Toplam 3.600 TL
  • 3.dönem Dönem Projesi: 720 TL
  • 3 dönem toplamı ücretlendirme: 7.920 TL

Atatürk Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

Tezsiz yüksek lisans yapacak kişilerin tercih ettikleri üniversitelerden birisi de Atatürk Üniversite’si oluyor. Eğer en uygun ve uzaktan yüksek lisans peşine düştüyseniz, Atatürk Üniversitesi’ni tercih edebilirsiniz. Diğer üniversitelerden farklı olarak burada 25 kişi kayıt yaptırdığı taktirde dersler başlıyor.

Sağlık Yönetimi6.900 TL
Güvenlik ve Adli Bilimler6.900 TL
İşletme6.900 TL
İşletme (İngilizce)6.900 TL
Yöneticiler İçin İşletme6.900 TL
E – MBA6.900 TL
İş Sağlığı Ve Güvenliği6.900 TL
Uzaktan tezsiz yüksek lisans ücretli mi?

Hacettepe Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Ücretleri

hacettepe üniversitesi tezsiz yüksek lisans ücretleri
Hacettepe Üniversitesi tezsiz yüksek lisans ücretleri

Aşağıdaki listede, Hacettepe Üniversitesi’nin tezsiz yüksek lisans programında bulunan bölümlerin 1 kredilik ücretlendirmesini inceleyebilirsiniz;

  • İşletme (MBA): 900 TL
  • Pazarlama: 850 TL
  • İnsan Kaynakları Yönetimi: 850 TL
  • Finansal Yönetim: 850 TL
  • Finansal Ekonomi: 750 TL
  • İktisat: 750 TL
  • Maliye: 700 TL
  • Uluslararası İlişkiler: 650 TL
  • Kamu Yönetimi: 625 TL
  • Siyaset Bilimi: 625 TL
  • Ekonomi ve Enerji Hukuku: 600 TL
  • Bilişim Hukuku: 500 TL
  • Türk İşaret Dili Çalışmaları ve Uygulamaları: 450 TL
  • Sağlık Hukuku: 450 TL
  • Sağlık Ekonomisi ve Farmaekonomi (Uzaktan Eğitim): 450 TL

      Tezsiz Yüksek Lisans Üzerine Genel Değerlendirme

      Her yıl on binlerce öğrenci okuduğu bölümden mezun olmaktadır. Mezun olan öğrencilerin bir kısmı hemen iş bulma şansına sahipken bir kısmı da kariyer hedefleri için kendini geliştirmek istemektedir. Bunun için de üniversitelerin Tezli Yüksek Lisans ve Tezsiz Yüksek Lisans olmak üzere programları öğrencilerin tercih ettiği önemli bir yoldur.

      Tezli Yüksek Lisans’ın genel itibarıyla birinci öğretim (gündüz) olması ve ALES ile YDS /YÖKDİL gibi şartlar sunması nedeniyle ikinci bir tercih olarak Tezsiz Yüksek Lisans çıkmaktadır.

      Tezsiz Yüksek Lisans tercihinde ise ikinci öğretim (akşam) veya uzaktan eğitim (online) seçenekleri bulunması büyük avantaj sağlamaktadır. Ücret farklarının aslında ütopik olmadığını düşünür isek akademik kariyer yapmak istemiyor iseniz tezsiz lisansüstü eğitim iyi bir tercih olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz güncel halleriyle tezsiz yüksek lisans ücretleri listemiz her üniversite için değişim göstermektedir.

      Ülkemizde neredeyse her üniversitenin bünyesinde yer alan bu program birkaç Bin TL ile başlayıp 40 Bin TL gibi sayılara çıkabilen bir aralığı kapsamaktadır. Eğitim almak ve yaşamak istediğiniz şehrin de şartlarını göz önünde bulundurmanızda fayda olan tercih seçeneğinizi belirledikten sonra iyi bir araştırma yapmanızı da öneririz.

      Tezsiz yüksek lisans programındaki araştırmanız sonucunda ise başvuru tarihleri ve harç ücretlerine dikkat etmek de diğer bir önemli detay olmaktadır. Şayet yeterli şartları da sağlayarak akademik bir kariyer hedefliyor iseniz tezli yüksek lisans için ALES ve Yabancı Dil sınavına çalışmayı ertelememek gerekli olduğunu hatırlatalım. Sitemizde yer alan güncellenmiş bilgileriyle ALES Nedir? ALES’e Nasıl Çalışılır? yazımıza da bu durumda göz atmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

      Yorum Bırak
      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir