MBA Nedir? Nasıl Yapılır? TÜM DETAYLARIYLA!

MBA nedir? sorusu işletme mezunu olup, master programına kayıt yaptırmak isteyen herkesin sorduğu sorudur. Biz yazımızda, MBA eğitimine dair tüm sorulara ve merak edilen konulara açıklık getirmek istedik. Eğer MBA bölümü, MBA eğitimi nedir? MBA yüksek lisans nedir? MBA programları gibi soruları kendinize soruyor ve merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Öyleyse hadi MBA ile ilgili her şeyi öğrenelim…

MBA Nedir?

master of business administration nedir
mba ne nedir – mba ne demek

MBA nedir sorusunu cevaplandırarak hemen yazımıza başlayalım. MBA ,en kısa hali ile İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı anlamına gelir. MBA açılımı nedir diye soracak olursanız Master of Business Administration‘dır.

Peki MBA programı nedir? MBA programının amacı, kadın ve erkekleri üst düzey yöneticiler olarak yetiştirmek ve sorumluluk alabilmelerini sağlamaktır. MBA, insanları yönetim kariyerine devam etme becerileri ile donatmak üzere tasarlanmış uluslararası kabul görmüş bir yüksek lisans derecesidir.

Editörün Önerisi: Amerika’da Yüksek Lisans Yapmak

MBA Nasıl Yapılır?

mba eğitimi nedir
mba eğitimi nedir

”MBA Nedir?” konusunu açıklığa kavuşturduysak nasıl MBA yapacağımızı öğrenmeye geldi sıra!

MBA için bazı okullar halihazırda bir lisans derecesine sahip olmayan kişileri kabul etmektedir. Lakin genel kurallar, bir ön derecenin gerekli olduğu yönündedir.

Akademik başarının yanı sıra kimi kurumlar yaklaşık üç yıllık yönetim tecrübesi ile pratik iş tecrübesine sahip insanlar arar. Aranan bu koşullar okul ve ülkelere göre değişiklik göstermektedir.

Öneri yazısı: GMAT Nedir? GMAT; lisansüstü eğitime başlamadan önce İngilizce ve Matematik birikiminizi ölçmek için yapılan bir sınavdır.

MBA programlarına kaydolmak için GMAT testini tamamlamalısınız. Önde gelen bir okula girmek için genel olarak 700 GMAT puanı gerekse de 500-700 aralığında GMAT sonuçlarını kabul eden kurumlar da vardır.

İlgili İçerik: MBA Eğitimi Veren Üniversiteler

MBA Programı İçeriği

mba yapmak ne demek
mba nedir

MBA nedir yazımıza programın içeriği ile devam edelim. Bir MBA programı, temel dersler ve seçmeli dersler olmak üzere ikiye ayrılır. Temel dersler üç kategoriye ayrılabilir: analitik, etik ve işlevsel. Bazı örnekler, strateji, kurumsal sosyal sorumluluk ve finansal yönetim modüllerini içerir.

Seçmeli dersler, öğrencilerinin bir uzmanlık alanı kazanmalarını ve ilgilendikleri modülleri seçmelerini sağlar. Popüler seçmeli derslere girişimcilik, kâr amacı gütmeyen kuruluşları yönetme, uluslararası finans ve proje yönetimi gibi örnekleri sıralayabiliriz.

Bir MBA programı sizin ayrıca sosyalleşme aktivitelerine, gerçek iş projelerine ve yurt dışında eğitim gezilerine katılmanızı sağlayacaktır. Yurt dışı gezileri her zaman zorunlu değildir, ancak popüler işletme okullarında bu tarz etkinliklere katılmak oldukça önemlidir. Elbette uluslararası yönetim, modern yönetici olarak özellikle aranan bir yetenek olarak görülüyor. Gittikçe küreselleşen iş dünyasında, yönetsel işlerin kapsamı, ABD ve Avrupa sınırlarının ötesinde yer almaktadır.

Editörün Önerisi: Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmak

Kaç Çeşit MBA Vardır?

mba programı nedir
mba programı nedir – mba nedir

Kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak, seçebileceğiniz birçok farklı MBA programı türü vardır. Programlar normalde geleneksel MBA rotasında bir veya iki yıllık dönemler boyunca, tam zamanlı olarak gerçekleşir. Bununla birlikte öğrenciler uzaktan MBA programları ve yarı zamanlı MBA programlarına da katılabilirler. Tam zamanlı çalışıyorsanız ve bir MBA programına katılmak amacıyla çalışmayı bırakmak istemiyorsanız, bu seçeneklerin her ikisi sizin için iyi bir seçim olabilir.

Mevcut işlerinden ayrılmak istemeyenler ve biraz daha tecrübeli olanlar, aynı zamanda bir yönetici MBA için başvurmayı düşünebilirler. Executive MBA’ler (EMBA’lar) part-time olarak öğretilir ve öğrencilerin iş taleplerine uyacak şekilde tasarlanmıştır. Bir EMBA için şartlar yoğun iş tecrübesine dayanır, GMAT puanları veya geniş akademik alanlara dayanmaz. Geçmiş yıllarda kendi kendini finanse eden adaylar arasında büyük bir artış olsa da geleneksel olarak kişinin işvereni tarafından ödenmektedir.

Ayrıca spesifik olarak, örneğin şarap yönetimi ya da futbol gibi, MBA kurslarına da kayıt yapabilirsiniz. Burada birkaç tane daha MBA derecesi uzmanlığı bulabilirsiniz.

MBA programlarını listeleyecek olursak;

  • Full-time 2 yıllık
  • Full-time 1 yıllık
  • Part-time
  • Online
  • Uluslararası
  • Executive

İlgili İçerik: Eğitimde Amerika mı? İngiltere mi? Almanya mı?

MBA Size Ne Katabilir?

mba yüksek lisans nedir
mba yüksek lisans nedir – mba nedir

MBA nedir yazımızda son başlığımız programın size neler katabileceği… Bir zamanlar MBA, danışman olarak ve finans alanında çalışanlar olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Son yıllarda bu durum değişti. Özellikle teknoloji sektörü MBA’lara çağrıda bulunduktan sonra. Kâr amacı gütmeyen, tıbbi ve resmi işler de mezunlar için ortak yerlerdir.

Financial Times‘ın yaptığı analiz, piyasa değeri ile dünyanın en büyük 500 şirketinin %31’inin MBA mezunları tarafından yönetildiğini göstermektedir. Bir MBA programı, dünyadaki en iyi şirketlerin bazılarının geçidi olabilir. Kazandığınız beceriler pek çok meslekte aranacaktır. Ayrıca alacağınız roller için ücretlendirme genellikle cömerttir.

Sıkça Sorulan Sorular

MBA kimler yapmalı?

4 yıllık lisans programını tamamlamış ve kendisini yöneticilik alanında geliştirmek isteyenler MBA yapabilir. MBA yapmak için üniversitede illa ki İşletme bölümü okumanıza gerek yoktur. Pazarlama, Muhasebe, Finans ve benzeri bölümlerden mezun olan herkes MBA yapabilir.

MBA kaç yıl sürer?

MBA programı kimi ülkelerde 1 yıl, kimi ülkelerde ise 2 yıl sürmektedir. Hangi ülkede MBA eğitimi almak istiyorsanız özel olarak araştırmanız gerekmektedir.

MBA için ALES gerekli mi?

Hayır. MBA programı için ALES puanı aranmamaktadır.

-->