Tez Öneri Formu Hazırlama – Tez Önerisi Nasıl Hazırlanır?

Yüksek lisans eğitiminde, tez dönemine geçen her öğrenci tez öneri formu hazırlama ile ilgili detayları merak eder. Sizlere tez öneri formu hazırlama ile ilgili püf noktaları yazdık. Artık siz de tez önerinizi danışman hocanız ve kuruldan tek seferde geçirecek etkili stratejileri bu yazı ile öğreneceksiniz!

Tez öneri formu, tezinizin bir ön gösterimi niteliğinde olacağı için en az teziniz kadar önemlidir. Bu yüzden tez öneri formunuzu titizlikle hazırlamanız gerekmektedir. Biz de tez öneri formuna dair tüm detayları yazdık! Tez önerisi nedir ve nasıl hazırlanır, tez öneri formu içeriği nasıldır, gibi merak edilen tüm detayları derledik. Yazımızın devamında tez önerisi hakkında sıkça sorulan sorular bulunmaktadır. Hazırsak öğrenmeye başlayalım!

Tez Önerisi Nedir?

tez öneri formu ege
tez öneri formu

Tez öneri formu çoğunlukla yüksek lisans öğrencilerinin sıklıkla araştırdığı ve merak ettiği bir konu. Bunun nedeni her anabilim dalı ve program sizden bitirme tezi istemeyebilir. Akabinde yüksek lisansa başlayan öğrenciler, üçüncü akademik dönemde tez aşamasına geçip tez öneri formuyla karşılaşınca ne yapacağını bilemezler.

Yapacağınız araştırmanın bilgilendirmesini yaptığınız, tezinizi genel hatlarıyla anlattığınız yazıya tez önerisi denilmektedir.

Tez önerisi, tezinizin neredeyse %20’sini kapsamaktadır. Önerinizi okuyan kişinin, sizin yapacağınız çalışmada ne amaçladığınıza, literatüre katkılarınıza ve tezinizi nasıl hazırlayacağınıza dair kafasında bir fikir oluşmalıdır.

Tez öneri formu hazırlama sonrasında önerinizi danışman hocanızın onayına göndermeniz gerekmektedir. Tez öneri formunuz danışman hocanızın onayından geçtikten sonra bağlı bulunduğunuz enstitünün kuruluna gönderilir. Öneri formunuz kurul onayından geçtikten sonra tez aşamanız tam olarak başlamış bulunur.

Tez öneri formu her enstitü ve programda değişkenlikler gösterebilir. Bu nedenle spesifik bir tez öneri formu örneği sunamıyoruz. Bağlı bulunduğunuz enstitünün web sitesin içerisinde tez öneri formunun örneğine ulaşabilirsiniz.

Editörün Önerisi: Tez Konusu Belirleme

Tez Önerisi Nasıl Hazırlanır?

doktora tez önerisi örneği
örnek tez öneri formu

Bitirme tezi ya da yüksek lisans tezi yazma aşamasına geçtiyseniz ilk sorulan soru; Tez öneri formu nasıl doldurulur? oluyor genellikle. Tez öneri formu, tez yazım sürecinin öğrenciler tarafından en bilinmeyen kısmı. Yazdığınız tez öneri formu hem yapacağınız araştırmanın bir boşluğu dolduracağını kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra öneri formunuz aslında sizin tez sürecinizde yol haritanızı belirleyen taslak olacaktır.

Tez öneri formlarının içeriğini oluşturan maddeler enstitüden enstitüye ve bölümler arasında değişkenlik gösterebilir. Genellikle 30 sayfa bandında olan tez öneri formları, bazı enstitülerde 10-15 sayfa aralığında da olabilir. Ayrıca tez konunuzun kapsamı açısından da bu durum değişkenlik gösterecektir. Enstitüler kendi formları içerisinde maddeler halinde bir form isteyebilirler ya da kendi hazırladığınız, tezin ön sunusunu da isteyebilirler.

Tez öneri formunda genel olarak istenilenleri maddeler halinde sizlere listeleyelim:

  • Öğrenci Adı-Soyadı, Öğrenci Numarası
  • Anabilim Dalı/Bilim Dalı
  • Program Adı
  • İletişim Bilgileri
  • Tez Danışmanı/ Danışmanın uzmanlık alanı ve tez konusu ile ilgili çalışmaları
  • Tezin Türkçe/ İngilizce başlığı
  • Türkçe/ İngilizce anahtar kelimeler
  • Tezin başlangıç tarihi ve süresi
  • Tez konusu, kapsamı ve literatür özeti
  • Tez konusunun önemi ve özgünlüğü
  • Tez konusu ile ilişki son dönemlerde yapılan tez/tezler
  • Çalışmanın amacı, bilimsel dayanağı, hedefleri
  • Tezin yöntemi
  • Tez sonucunda elde edilmesi beklenen sonuç
  • Tez süresince ya da sonunda gerçekleşmesi öngörülen bilimsel/akademik çıktılar
  • Tez çalışmasında kullanılacak olanaklar
  • Tez zaman çizelgesi
  • Tez içerik planı
  • Kaynakça

Bu gerçekleşmesi öngörülen tezin form halinde enstitüye teslim edilen belge içeriğidir. Tez öneri formunuzu enstitünüz direkt sizin hazırlamanızı da isteyebilir.

Editörün Önerisi: Yüksek Lisans Tez Savunma Sınavı İçin İpuçları

Tez Öneri Formu İçeriği

tez önerisi nasıl yazılır
tez önerisi nasıl yazılır

Tez öneri formu değişkenlik gösterir. Sizlere detaylı listelenmiş içerik maddelerini yazdık. Hazırladığımız liste haricinde tez önerisinin genel formatı ne diye soranlar buraya toplansın! Aşağıda sizlere kendi hazırladığınız tez önerisinin genel formatında olması gerekenleri, şablon halinde açıkladık. Tez öneri formunu hazırlamadan önce bu şablonu mutlaka inceleyin!

KapakÜniversite, Enstitü ve Anabilim Dalı Adı
Tez Başlığı
Öğrenci Adı- Soyadı
Danışman Adı- Soyadı
Teslimi Öngörülen Tarih
Şehir
Çalışmanın AmacıAraştırma sonucunda elde etmeyi amaçladığınız veriler
Çalışmanın ÖnemiÇalışmanın alana ve literatüre katkısı
VarsayımlarÇalışma sonucunda edinilen varsayımlar
Sınırlılıklar Çalışmanın sınırlarının ortaya konulduğu bölüm
Kuramsal ÇerçeveHipotezinizi destekleyen düşüncelere yer verdiğiniz kısım
TanımlarÇalışmanızda geçen konu ile ilgili tanımlamalar
YöntemAraştırma esnasında kullanılan yöntemden bahsedilen bölüm
Çalışma Grubu ve Örneklem Çalışmanızı gerçekleştirmeyi öngördüğünüz grup ya da topluluktan bahsedilen bölüm
Tez Zaman ÇizelgesiTez sürecinizi tarihlere ayırarak, hangi tarihte hangi aşamada olacağınızı yazdığınız kısım
İçindekilerTezinizin içindekiler bölümünü yazdığınız sayfalar
KaynakçaÇalışmanız için kullanacağınız kaynakları listelediğiniz kısım
tez öneri formu nasıl doldurulur

Editörün Önerisi: Yüksek Lisans Tezi Nedir?

Tez Öneri Formu Örneği

tez öneri formu ne zaman verilir
tez öneri formu hazırlama – tez öneri formu ne zaman verilir

Tez öneri formu hazırlaması gereken her öğrenci, işlerinin daha kolay olması için yüksek lisans tez öneri formu doldurulmuş örneği ararlar. Fakat tüm enstitülerde tez öneri formu değişkenlik gösterdiğinden bulamamaları çok normaldir.

Bunun yerine bulunduğunuz enstitünün web sayfasından, onların hazırlamış olduğu tez öneri formu şablonunu indirerek, enstitü açıklamaları doğrultusunda tez önerinizi hazırlamanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Örneğin, İstanbul Üniversitesi tez öneri formuna, enstitünün kendi öğrencileri sistem içerisinde tez öneri formuna ulaşabilirler.

Editörün Önerisi: Bilimsel Makale Bölümleri

Tez Öneri Formu Ne Zaman Verilir?

tez öneri formu doldurulmuş örneği
tez öneri formu doldurulmuş örneği

Lisansüstü eğitime başlayan ve tez aşaması ile ilgili detayları öğrenen herkes ”Tez önerisi ne zaman verilir?” sorusunu mutlaka yöneltiyor. Tez öneri formu teslim edilen dönemler, yüksek lisans ve doktora aşamalarında değişkenlik göstermektedir.

Yüksek Lisans Tez Öneri Formu Teslim Etme Zamanı

Yüksek lisans tez öneri formu, tez aşamasına geçtiğiniz dönem en geç 6 ay içinde verilmesi gerekmektedir. Bu süre öğrenciler arasında değişiklik gösterebilir. Tez konusu kapsamlı olan ve uzun bir tez öneri formu hazırlayan öğrenciler daha uzun süre de tez öneri formunu verebilirler. Fakat bu durum öğrencinin zararına olacaktır. Çünkü tez öneri formu verme süresi uzadıkça kişinin tez yazım aşaması da kısalmaktadır. Tez ve bilimsel araştır süreci de tez öneri formu ile birlikte uzamaz.

Doktora Tez Öneri Formu Teslim Etme Zamanı

Doktora tez öneri formu, doktora yeterlik sınavı aşamasını başarı ile geçtikten sonra enstitü kuruluna teslim edilir. Doktora yeterlik sınavını başarıyla tamamlayan öğrenciler, 6 ay içinde uzatmadan tez önerilerini de tamamlaması gerekmektedir. Doktora tez önerisi tamamlandıktan sonra, tez önerisi tez izleme komitesi karşısında savunulur.

Editörün Önerisi: Bitirme Tezi Nedir?

Tez Öneri Formu Sıkça Sorulan Sorular

örnek tez önerisi
tez öneri formu hazırlama

Tez dönemine geçen her yüksek lisans ve doktora öğrencisi tez öneri formunun nasıl hazırlanacağı konusunda soru işaretleri ile karşılaşırlar. Bu durum doktora öğrencilerinden ziyade genellikle yüksek lisans öğrencileri için geçerlidir. Çünkü ilk defa tez yazacak öğrenci konu ile ilgili detaylara hakim olamayabilir.

Tez öneri formu hazırlayacak ve bu konu ile ilgili soruları olan öğrenciler için sık sorulan soruları cevapladık. Tez önerisi kaç sayfa olmalıdır? Yüksek lisans tez öneri formu nedir? Tez öneri formu ne zaman verilir? gibi çok merak edilen soruların cevapları yazımızın devamında…

Tez Öneri Formu Kaç Sayfa Olmalıdır?

Danışman hocanıza akabinde enstitünüze teslim edeceğiniz tez öneri formunun genellikle 25 ila 30 sayfa aralığında olduğunu söyleyebilir. Tabi bu durum tez konunuzdan, teslim ettiğiniz enstitünün tez öneri formu kapsamına göre, değişkenlik gösteren bir durum.

Yüksek Lisans Tez Öneri Formu Nedir?

Yüksek lisans eğitimi 4 ila 6 akademik dönem süren bir lisansüstü eğitim sürecidir. Yüksek lisans sürecinin ilk 2 dönemi genellikle ders aşaması olarak geçmektedir. 3. ve 4. dönemi tez aşamasıdır. Tez aşamasının ilk dönemi kaynak tarama ve araştırma sürecini kapsar. 4. dönemi tez yazım aşamasına geçilen dönemdir.

Yüksek lisans tez sürecinin en başında sizden çalışacağınız araştırma konusu ile ilgili bir tez öneri formu isterler. Bu tez önerisi sizin araştırma yapacağınız konu, konunun önemi ve sürecin kısa bir özeti niteliğinde olacaktır. Tez öneri formunun içeriğinde tez konusu, kapsamı, literatür özeti, araştırma yöntemi, kaynakça gibi tezin detayları genel hatlarıyla ortaya konur. Hazırladığınız tez öneri formunu danışmanınıza akabinde enstitü kuruluna sunarsınız. Başarı ile geçtiğiniz takdir de tez döneminiz tam anlamıyla başlamış olur.

Tez Öneri Formu Hazırlama ile ilgili bilmeniz gerekenleri yazdık. Yayınlanan diğer yazılarımızı kaçırmamak için bizi düzenli takip etmeyi unutmayın!

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir