Atıf Programları – En Çok Kullanılan Programlar Neler?

Akademik araştırmalara en çok pratiklik kazandıran uygulamalar atıf programlarıdır. Yüksek lisans eğitimine başladıktan sonra akademik kariyerin her aşamasında zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Bu zorlukların bir çoğunu bilimsel araştırma süresi içerisinde yaşarız. Bilimsel araştırma sürecinizi rahat geçirmek ister misiniz? Atıf ve kaynakça gösterme programları ile bilimsel çalışmalarınızı artık çok daha kolay bir şekilde hazırlayabilirsiniz!

Yazımızda atıf programı nedir? sorusundan başlayarak en çok kullanılan atıf programları, bu programların özellikleri, nasıl kullanılabileceği gibi detaylardan bahsettik. Siz de akademik kariyer yolundaysanız ya da akademik camianın içerisindeyseniz bu yazıyı mutlaka okumalısınız!

Google Akademik ile Atıf Tarama Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okumak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!

Atıf Programı (Citation) Nedir? Atıf Programlarının Amacı Nedir?

Akademik camia içerisinde yaptığınız her bilimsel çalışma sizlerin gelişmesini ve daha fazla başarıya ulaşmasını sağlayacaktır. Yüksek Lisans aşamasından başlayarak doktora aşamasında devam eden ve akademik kariyerinizin tümünde yer alacak çalışma düzeniniz için bazı programlar mevcuttur. Mesela kaynakça kullanımı ve referans gösterme hususunda zorlanıyor musunuz? Atıf programları, bilimsel çalışmalarınızı bu aşamada kolaylaştıracak programlardır.

Türkiye’de her ne kadar atıf programı kullanmak çok yaygın olmasa da bazı programları sıklıkla kullanan ve yararını gören çok fazla insan vardır. Bu atıf programları sayesinde farklı referans sistemlerinde atıf yapabilirsiniz. Atıflarda ve kaynakçalarda otomatik düzenleme yapabilir ve tek bir tuşla kaynakça listesi oluşturabilirsiniz.

Hem Türkiye’de hem de yurt dışında bilimsel araştırma süresince akademik hayatınızı kolaylaştıracak çok fazla atıf uygulaması mevcuttur. Mendeley, Zotero ve EndNote en çok kullanılan atıf programlarıdır. Son zamanlarda Citavi’de bu programların arasına girmiştir. Bizler sizin için en çok kullanılan atıf programları ve programların detaylarını araştırdık!

Mendeley

Atıf Programları
Atıf Programları

Mendeley hem Türkiye’de hem de yurt dışında en çok kullanılan atıf ve referans programıdır. Bilimsel araştırmaları yazarken kaynakça yazmayı kolaylaştıran bir uygulamadır. Aynı zamanda akademik sosyal ağ olarak kullanım seçeneği de mevcuttur. Ücretsiz erişim sağlayan programının kaynakları yönetme ve düzeltme işlevi oldukça gelişmiştir. Mendeley word eklentisi sayesinde kullanımı daha rahat bir erişim sağlamaktadır. Mendeley’in diğer özelliklerini incelediğimizde;

  • PDF dosyaları üzerinde çalışma imkanına sahiptir.
  • PDF dökümanları ekleyebilirsiniz.
  • PDF reader olarak kullanılabilme ve işaretleme olanakları vardır.
  • İstediğiniz referans sisteminde atıf ve kaynakça ekleyebilirsiniz.
  • Kendi dijital kütüphanenizi oluşturabilirsiniz.

Zotero

Atıf Programları
Atıf Programları

Zotero, referans göstermede en iyi atıf programıdır. Ücretsiz erişim sağlanabilmektedir. Açık kaynak kodlu bir programdır. Basit ve sade arayüzü sayesinde kolay kullanım imkanı sunar. Bu yüzden Türkiye’de oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Yüksek lisans ya da doktora aşamasındaysanız kullanacağınız en rahat atıf programlarından bir tanesidir. Kurulumunun ardından word eklenti desteği sağlar. Bu sayede word dosyaları üzerinde de çalışabilirsiniz. Fakat Mendeley ve EndNote kadar gelişmiş özelliği olmadığını söylememiz gerekir. Peki Zotero’da hangi özellikler mevcut?

  • Dijital kütüphane kurabilme imkanı sağlamaktadır.
  • İstediğiniz referans sisteminde atıf ve kaynakça ekleyebilirsiniz.
  • Word üzerinde tez, bildiri ve makale yazarken kolay ve düzenli bir şekilde dipnot ve kaynakça ekleyebilirsiniz.
  • Verileri web’den kolay aktarma özelliğine sahiptir.
  • EndNote ve Mendeley’den farkı; PDF reader ve PDF üzerinde not alma imkanının olmamasıdır.

Yüksek Lisans Tezi Nedir? 2022 Kapsamlı Anlatım başlıklı yazımızı okumak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!

EndNote

Atıf Programları
Atıf Programları

EndNote atıf programlarının içinde en kullanışlı olan program diyebiliriz. Hızlı ve basit bir arayüze sahiptir. Türkiye’de oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Atıf programlarının arasında ücretli olanlardan biridir. Fakat bulunduğunuz kurum/ üniversitede lisans olanağı varsa direkt erişim sağlayabilirsiniz. İçerisinde bulunan doğrudan makale arama imkanı kullanıcıya kolaylık sağlamaktadır. Word otomotik eklentisi olan bir programdır. EndNote diğer özellikleri;

  • İstediğiniz referans sisteminde atıf yapabilirsiniz.
  • PDF dosyaları üzerinde çalışma imkanınız mevcut.
  • PDF reader olarak kullanabilirsiniz.
  • Kendi dijital kütüphanenizi oluşturabilirsiniz.

Citavi

Atıf Programları
Citavi

Citavi, İsviçre merkezli bir referans yönetimi ve kaynakça oluşturma programıdır. Aynı zaman da bilgileri organize eden bir programdır. Ücretli bir program olmasının yanı sıra 100 referansa kadar ücretsiz erişim sağlamaktadır.

Türkiye’de kullanımı oldukça azdır. Daha çok Avrupa’da yaygın kullanıma sahiptir. Avrupa’da üniversitelerin abone olmasıyla birlikte üniversite öğrencileri de ücretsiz faydalanmaktadırlar. Zotero, EndNote gibi pratik atıf programlarına göre daha komplike bir programdır. Fakat program yapısını çözdükten sonra daha farklı özellikleriyle çok fazla fayda sağlayabilir.

Citavi’nin diğer atıf programlarından farkı ”Knowledge” bölümüdür. Bilgilerinizi organize eder ve sıraya koyar. Aynı zaman da bunları word üzerinden yazdırabilirsiniz. Bilgi kaynaklarına atıf yapar ve sınıflandırır. Peki Citavi’nin başka ne özellikleri var;

  • Literatür tespiti
  • Kütüphane oluşturma
  • Dipnotları düzenleme
  • Kaynakça oluşturma
  • Proje oluşturma
  • PDF notlarını düzenleme

Diğer Atıf Programları

EndNote, Zotero ve Mendeley dışında Türkiye’de hiç kullanılmayan daha çok yurt dışında yaygın kullanıma sahip atıf programları da mevcuttur. Yurt dışında akademik kariyer yapan ya da yapacak olanlara fayda göstermek için diğer programları da sizler için sıraladık;

  • Bibme
  • Citation of me
  • Citefast
  • Docear
  • Citation Machine

Sizler için atıf programlarını kısaca derledik! En İyi Akademik Makale Siteleri – 10 EN İYİ SİTE!’başlıklı yazımızı ve diğer yazılarımızı okumak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir