Noter Maaşları 2024: Yeni Zamlarla Noter Maaşı Ne Kadar?

Hayatımızda en az bir kez işimiz notere düşmüş ya da düşecektir. Ya bir ev alırken ya da bir araba satarken, bir miras verasetinde veya bir evrakın tasdik işleminde. Halk arasında da bu meslek grubunun tam olarak ne iş yaptığı, nasıl olunduğu bilinmemektedir.

Çoğu zaman sanılanın aksine devlet memuru olmayan noterlerin mesleğe başlama şartları nelerdir? Ocak 2024 güncel verileri eşliğinde noter maaşları 2024 ve bu meslek hakkında merak ettiğiniz tüm bilgileri sizler için derledim! Noter katibi olmak isteyenlerin aradığı tüm bilgiler işte sizlerle…

Noter Nedir?

Noter adı Fransızca’dan dilimize geçmiş olup aslında ortaya çıkışı yüzyıllar öncesine dayanan bir meslektir. Bir işlemin şahit huzurunda yapılmasına dayanan bu hukuksal güvence yöntemi tarih boyunca var olagelen bir ihtiyaçtan doğmuştur. Noter maaşları en iyi olan meslek personellerinden birisidir.

Ülkemizde de Türkiye Noterler Birliği bu işlemleri kamu hizmeti olarak devlet nezdinde yürütmektedir. Noterliklerde çalışan noterler ise vatandaşların arasındaki hukuksal işlemleri denetlemek ve anlaşmazlıkları önlemek amacıyla tüm işlemleri belgelendirir devletin verdiği yetkiyle de onaylı şahitlik eder.

Çoğu zaman devlete bağlı olarak çalıştığı düşünülen noterler, devlet memuru statüsünde yer almamaktadır. Noterlik kanununca resmi daire statüsü olmayan bu iş tanımı serbest meslek olarak belirlenmiştir.

Noter maaşlarına geçmeden önce ilgili görevlilerin ne iş yaptıklarını inceleyelim…

Noter Ne İş Yapar?

En genel tanımıyla noterler gerçek ve tüzel kişiler arasında gerçekleşen hukuki işlemleri yazılı evraklara dökerek resmi şahitlik yapmaktadır. Noterlerin yaptığı işler ve görev tanımlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Gayrimenkul ve araç satışlarında, satış vaadi sözleşmesini düzenler ve denetler,
  • Tüzel ve gerçek kişilere protesto, ihbarname ve ihtarname göndermek,
  • Bir dilden farklı dile çevrilen belgelerin doğruluğunu onaylamak,
  • Kanuni bir işlemin gerçek nüshası ve örneklerini ortaya çıkarmak,
  • Şahıslar arasındaki tebligat, vasiyetname ve tespit işlerini yürütmek,
  • Tescil işlemlerini yürütmek,

Bu işlemler haricinde çok geniş bir çalışma sahasına sahip olan noterlerin en genel olarak yaptıkları işler yukarıdaki gibidir. İşler farklılaşabildiği için noter maaşları da değişkenlik gösterebilmektedir.

Mali Müşavir Maaşı 2024 – Yeminli ve Serbest Olma Şartları yazımıza göz atarak güncel maaş bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Noter maaşına ne kadar zam geldi? Güncel maaş bilgileri
Noter maaşına ne kadar zam geldi? Güncel maaş bilgileri

Noter Maaşları 2024: Ocak Zamlarıyla Birlikte…

Noterler gün içerisinde çok yoğun işleyen neredeyse hiç boş vaktin geçmediği kurumlardır. Bu noter kurumları açıldığı konum neresi olursa olsun vatandaşların resmi işlemleri halletmesi için mutlaka uğraması gereken yerlerin başında olduğu için de hem işlek hem de yüksek gelir elde eden yerler olmaktadır.

Noter maaşları 2024 yılı itibariyle güncel zamlara göre aşağıdaki gibidir:

  • 1. Sınıf Noter Maaşı: 27.500 TL – 40.000 TL
  • 2. Sınıf Noter Maaşı: 25.000 TL – 37.500 TL
  • 3. Sınıf Noter Maaşları: 24.000 TL – 36.000 TL
  • Noter Katibi Maaşları 2024: 22.500 TL – 25.000 TL

Noter maaşları daha doğru tabirle noter katibi maaşları 22.500 TL ile 25.000 TL arasında değişmektedir. Çalıştıkları noterliğin 1. sınıf noter, 2. sınıf noter veya 3. sınıf noter olması bu durumu çok büyük oranda etkilememektedir.

Ayrıca noter kurumunun aylık kazancına göre herhangi bir ek ödeme ile noter katiplerine yapılmamaktadır. Ortalama bu meslek grubunun maaş aralığı da fazladır. Noter maaşları ise 2024 yılında ortalama olarak 24.000 TL – 40.000 TL arasındadır.

Yeni Başlayan Noter Maaşı

Yeni başlayan noter maaşları en düşük asgari seviye olmaktadır. Yeni başlayan bir noter katibi maaşı 22.500 TL’den başlayarak birkaç yıl içinde 25.000 Lira seviyelerine ulaşmaktadır. Bu meslek grubunda noter kurumunun gelirinin aksine maaşlar aynı oranda artış sağlamamaktadır. Asgari ile başlayarak kıdem ve pozisyona bağlı olarak artışlar sağlanmaktadır.

1. Sınıf Noter Maaşı

1. sınıf noter maaşlarına dair bilgiler şu şekildedir:

  • 1.Sınıf noter maaşı 27.500 TL ile 40.000 TL arasında değişim göstermektedir.
  • Bağlı olduğu 1.Noterliğin ayda 250.000 TL – 300.000 TL arasında değişen yüksek bir geliri vardır.
  • İşlem başı ücretler ile çok yoğun çalışan bu kurumların ayda 275.000 TL ortalama geliri yer alır. Ancak noter katibi maaşları bu sınıflara bağlı olarak aynı oranda değişim göstermemektedir.

2. Sınıf Noter Maaşı

2. sınıf noter maaşları ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • 2.Sınıf noter maaşı 25.000 TL ile 37.500 TL arasındadır.
  • Bağlı olduğu noterliğin 100.000 TL – 200.000 TL arasında dönem dönem değişen yoğunluğa veya konuma göre değişen gelirleri vardır.
  • 2.Sınıf noterliklerin aylık ortalama 150.000 TL kazancı vardır ancak bu paranın maaş ödemeleri hariç neredeyse tamamı devlete aktarılmaktadır.

3. Sınıf Noter Maaşı

3. sınıf noter maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Noterlikler arasında en küçük olan bu sınıflandırmada aylık kazanç 24.000 TL – 36.000 TL arasında değişim göstermektedir.
  • Türkiye’nin birçok ilindeki bu aylık noterlik gelirlerinde, personelin 3. sınıf noter maaşı ortalaması 30.000 TL’dir.

İlginizi çekeceğini düşündüğüm Nikâh Memuru Nasıl Olunur? 2024 Maaşları Ne Kadar? yazımı sizler için bu kısma ekliyorum.

noter maaşları
noter nasıl olunur

Noter Nasıl Olunur?

Noter maaşları konusunda en çok sorulan sorulardan birisini yanıtlayalım: Nasıl noter olabilirim? İşte yanıtı…

Noter olmak isteyenler için noter olma şartlarını ve gerekenleri aşağıda maddeler halinde sıraladım. İşte noter olma şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 23 yaşından büyük 50 yaşında küçük olmak,
  • Hukuk fakültesi mezunu olmak,
  • Avukatlık stajını tamamlamış olmak,
  • Adalet Bakanlığı tarafından verilen Noterlik Belgesi almak,
  • Sabıka kaydı bulunmamak,

Bu şartları tamamladıktan sonra Adalet Bakanlığına başvurarak önce noterlik sınavı ardından da noterlik belgesi alarak, noter olunmaktadır. Noter nasıl olunur? Yazısını okuyarak detayları öğrenebilirsiniz.

Noter Çalışanları Yorumları

Noter çalışanları yorumları arasında genellikle ortak görüş işin yoğunluğuna rağmen gelirin çok yüksek olmamasıdır. Noterlikler 1. sınıftan 275.000 TL, 2. Sınıftan 150.000 TL , 3. sınıftan ise 100.000 TL kazanırken personel aynı oranda bir artışa sahip değildir.

İşin masa başı ve kadro güvencesinde olması çalışanlar tarafından olumlu yorumlanırken, kazançların düşüklüğü en azından çalışma temposuna göre düşüklüğü sıkça vurgulanmaktadır. Noter maaşlarının düşüklüğü, genellikle yorumların temel özelliğini taşır.

Sizler için en yeni bilgiler ışığında yazdığım Katip Maaşları Ne Kadar? 2024 – Şartlar ve Güncel Bilgiler yazısını bu kısma ekliyorum.

Sıkça Sorulan Sorular

Noter maaşları ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Noterler ne kadar kazanıyor?

Ortalama bir noter maaşı, genellikle 40.000 TL düzeyindedir. Ancak işlem kapasitesi ve devlet kesintileriyle birlikte bu rakam değişiklik gösterebilmektedir.

Yeni başlayan noter katibi maaşları ne kadar?

Göreve yeni başlayan bir noter katibi, ortalama olarak 22.500 TL – 25.000 TL arasında maaş almaktadır.

Noter maaşları nasıl belirlenir?

Noter maaşı, ilgili yasa ve yönetmeliklerce belirlenen işlem ücretleriyle belirlenmektedir. İşlem sayısı bu konuda en önemli etkendir.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir