Ebelik Maaşları 2024 | Ocak Zamlarıyla Devlet ve Özel Maaşı

Anne ve çocuk sağlığı denince akla gelen şeylerden birisi de ebelik mesleğidir. Kültürümüzde kutsal görülen bu meslekte bebeğin dünyaya gelmesine en önemli görevi üstlenen bu sağlık çalışanları yüksek kazançlar kazanmakta ve mühim bir hizmeti de yerine getirmektedirler.

Üniversitelerin sayısal bölümlerinden alım yapan Ebelik bölüm puanlarına da yer vermeden önce Ocak zammıyla birlikte devlette ve özelde ebelik maaşları 2024 yılında ne kadar oldu detaylıca listeledim. Ebe olmak isteyenlerin merak ettiği tüm soruların yanıtları güncel bilgiler eşliğinde sizlerle…

NOT: Maaşlar, Ocak 2024 itibariyle açıklanan zam oranlarına göre güncellenmiştir.

Ebe Ne İş Yapar?

Ebelik maaşlarına geçmeden önce meslek hakkında bilgiler verelim. Ebe kimdir? Ne iş yapar?

Ebeler yalnızca doğum değil kadın sağlığı ve aile için önemli bir vazife üstlenen sağlık personelleridir. Ebelerin görev tanımı ve sorumlulukları en genel hatlarıyla şu şekilde belirtilebilir;

  • Gebelik sürecini takip etmek,
  • Doğum öncesinde ebeveynlere doğum hazırlığı konusunda bilgi aktarmak,
  • Gebelik süresindeki oluşacak riskli durumları doğum uzmanı doktorlara veya ilgili uzmanlık alanındaki doktora sevk etmek,
  • Doğum esnasındaki ilaç tedariği ve uygulamasını sağlamak,
  • Doğumda ağrı yönetimini sağlayarak sürecin kolay atlatılmasını sağlamak,
  • Yenidoğanın bakımı konusunda ebeveynleri bilgilendirmek ve danışmanlık yapmak,
  • Düşük yapma, hamileliği sonlandırma, ölü doğum ve yenidoğan ölümü gibi konularda başta anne olmak üzere aileye danışmanlık ve destek olmak,
  • Yenidoğan veya annenin doğum ve sonraki süreçte yaşayabileceği tüm rahatsızlıklara, olağandışılıklara karşı müdahele, ilgili profesyonellerle iletişim sağlamada aracı olmak,
  • Yenidoğan aşıları ve tedavisinde de destek olmak,

Halk arasında saygın bir meslek olan, kazançları da bir o kadar iyi olan sağlık sektöründeki ebeler genellikle kadınlar tarafından tercih edilse de son zamanlarda erkeklerin de tercihleri arasında olmaktadır.

Sağlık sektörü dahil Sayısal Bölüm Meslekleri ve Maaşları hakkında detaylı bilgi edinmek için linkteki yazımıza mutlaka göz atın!

Ebe Nasıl Olunur?

ebelik maaşları
ebelik maaşları

Ebe olmak için üniversitelerin Sağlık Fakültelerindeki Ebelik Bölümü (4 yıllık Lisans) mezunu olmanız şarttır. Ebe olma şartları arasında yalnızca mezuniyet yeterli olmasıyla birlikte sağlık alanında çalışabilecek soğukkanlı, dikkatli, yardımsever karakterlerde olmak gereklidir.

Bununla birlikte ebelik maaşları kamu ve özel sektöre göre değişiklik göstermektedir. Özellikle KPSS ile atandıktan sonra kamu hastanelerinde daha yüksek maaşlar alabilmek mümkündür.

Özelde ebe olmak için yalnızca mezuniyet yeterli iken devlette ebe olmak için diğer memuriyet şartlarında olduğu gibi KPSS puanı gerekmektedir. Fakat sağlık sektöründeki hızlı gelişimler ve artan nüfus nedeniyle istihdam açığının yüksek olduğu bu branşta KPSS alım şartları/puanları çok düşüktür.

Sağlık sektöründe adını günden güne daha çok duyduğumuz iş bulma olanaklarının yüksek olduğu Perfüzyonist Teknikeri nasıl olunur, kazançları ne kadardır öğrenmek için Perfüzyonist Maaşları yazımıza göz atmayı unutmayın.

Ebelik Maaşları Ne Kadar 2024 Yılı Ocak Zammı

ebelik maaşları
ebelik maaşları

Ebelik maaşları arasında döner sermeye, devlet-özel ayrımı, uzman ebelik gibi farklı kavramlar nedeniyle farklılıklar yer almaktadır.

  • Ebelik maaşları 2024 yılında 33.500 TL ile 38.000 TL arasındadır.

Ebe maaşı alanlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin yeni başlayan ile uzman ebe maaşları arasında farklar olacaktır. Güncel bilgileri inceleyelim…

Uzman Ebe Maaşı

Lisansüstü eğitim almış uzman ebeler, kıdem derecesinde de öne geçtiği için normal maaş üstüne ek ödenek hesaplanmış şekilde daha yüksek gelir sağlamaktadır. Uzmanlık unvanı alan ebeler kıdem derecesine göre döner sermayeden de daha fazla yararlanmak hakkı elde edebilir.

Uzman ebelik maaşları 2024 itibariyle şu şekildedir:

  • Bu durumda Ocak zammıyla birlikte uzman ebe maaşı 2024 yılında 38.000 TL seviyelerinde olmaktadır.

Önerilen içerik: Fizyoterapist Maaşları

Devlette Ebe Maaşı

Kamuda ebelik maaşları 2024 itibariyle şu şekildedir:

  • 2024 yılı Ocak ayı itibariyle devlette ebe maaşları 33.500 TL’den başlamaktadır.
  • Bu rakam döner sermaye, ek ödenekler veya uzmanlık harici göz önünde bulunarak hesaplanmıştır.
  • (9/1) Kademeli ebe maaşlarının aldığı bu rakam ayrıca kıdem yılına göre de artış göstermektedir.

Adli Ebelik Maaşı

Yurtdışındaki ülkelerde adli vakalara bağlı gelişen tüm olaylarda uzmanlık eğitimi seviyesindeki ihtisasla adli ebelik branşında yetişen kişiler ortaya çıkmıştır. Bizim ülkemizde de bu branş henüz yeni şekillenmekte olup adli ebelik uzmanları yer almaktadır.

Lisans mezunu ebeler, yüksek lisans veya doktora seviyesinde eğitim aldıktan sonra adli ebelik unvanına erişebilmektedirler. Adli ebelik maaşları 33.500 TL ila 35.000 TL aralığında yer almaktadır.

2 yıllık sağlık bölümleri arasında kazançları gayet yüksek olan Odyometri Maaşları yazımıza göz atarak siz de sağlık sektöründeki diğer meslekler hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz…

Doğuda Ebe Maaşı

Ülkemizde çeşitli etnik grupların ve milletlerin de yaşadığını göz önünde bulundurursak Ebelik dahil birçok sağlık hizmetinde ikinci bir etnik dili bilen kişiler bu durumda bir sıfır öne çıkıyor. Son yıllarda yaşanan göç dalgasının da etkisiyle başta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Arapça ve Kürtçe bilen sağlık memuruna ihtiyaç artmıştır.

Özel hastanelerin birçoğu bu bölgelerde alanında uzman personel ararken bölgedeki yoğun nüfusa sahip kültürlerin de dillerini bilen kişilere öncelik veriyor. Bu durumda Türkçe haricinde ekstra bir dil bilen sağlık memurları normalden 2-3 kat daha yüksek maaş alabiliyor.

Doğuda ebe maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Doğuda ebe maaşları da ortalama 22.500 TL ile 35.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 40.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.

Ebe Maaşları Döner Sermayeli

Ebe maaşları çalıştığı hastanenin döner sermaye gelirinin pay edilmesiyle de artmaktadır. Bu rakam hastanenin bulunduğu konuma göre yoğunluğuna bağlıdır.

Hastane personelinin farklı oranlarda pay edilerek aldığı bu ek ödenekler ay sonunda maaşına yansımaktadır.

Döner sermayenin de eklenmesi durumunda ebelik maaşları şu şekilde olacaktır:

  • Ebe maaşları döner sermayeli olarak devlette 34.500 TL’ye ek olarak en yüksek 36.500 TL aralığında değişim gösterir.
ebelik maaşları
ebelik bölümü puanları 2022-2023

Ebelik Maaşlarına Ne Kadar Zam Geldi?

Ebe maaşları, uzman, yeni başlayan, kamu ve özel sektöre göre bu şekildedir. Peki, ebe maaşına 2024 yılı içerisinde ne kadar zam geldi? İşte güncel bilgiler…

Ebelik maaşları 2024 yılında kamu memur zamlarından ve özel sektör zamlarından sonra artmıştır.

İlgili zam oranları, memur kadroları için %49,25 olarak gerçekleşmiştir. Buna göre en düşük ebe maaşı ortalama olarak 33.500 TL’ye yükseldi.

Özelde ebelik maaşları ise en düşük olarak asgari ücret zammına göre belirlenir. Asgari ücret zammı ise %49 oranında gerçekleşmiştir. Özelde asgari ücretten farklı maaş alan ebelerin kazancı ise farklı oranlarda artış gösterebilir.

Ebelik Bölümü Puanları 2023

Sağlık sektörünün en sık tercih edilen branşları arasında olan Ebelik her sene ülkemizdeki Sağlık Fakültelerinden binlerce mezun vermektedir. Mezun sayısının yüksek olmasına rağmen ülkemizde nüfusun yüksek olması, belirli bölgelerdeki yoğunluk ve sağlık sektörünün düzenli şekilde büyümesi halen daha istihdam açısından iyi bir tercih olmaya devam etmektedir.

Ebelik bölümü tercih edecek kişiler için de YÖK Atlas Ebelik Programı Puan Tablosunun linkini bu kısma ekliyorum. Link üzerinden devlet üniversitelerinde veya özel (vakıf) üniversitelerinde ebelik bölümü puanlarına ilişkin detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ebelikle haricinde sağlık sektöründeki diğer maaş bilgilerine ulaşmak için Hemşire Maaşları yazımıza mutlaka göz atmalısınız!

Sıkça Sorulan Sorular

Ebelik maaşları 2024 konusuyla ilgili olarak sıkça sorulan sorular şöyledir:

Ebelik Ataması Var Mı?

Ebelik atamaları her yıl gerçekleşmekte olup, istihdam açığının yüksek olduğu sağlık branşları arasındadır.

Ebelikte zorunlu hizmet var mı?

Ebelik dahil sağlık hizmetlerinde zorunlu hizmet süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Ebeler nasıl atanır?

Ebelik mezunları özel sektörde çalışmak için mezuniyet harici bir şart aranmazken, devlette KPSS sınavına girerek atamaları gerçekleştirilir. İstihdam açığı yüksek olan bu alanda KPSS’den alım şartları yani puanları da bi hayli düşüktür.

Her yıl kaç ebe mezun oluyor?

Ülkemizde her yıl ortalama 1600 kişi üniversitelerin ebelik bölümünden mezun olmaktadır.

Ebe ne iş yapar, ebe olmak için gerekli şartlar nelerdir ve güncel ebe maaşları ne kadar tamamı hakkında detaylı bilgi içeren devlet memuru bir ebenin anlatımını ek bilgi olması amacıyla bu kısma ekliyorum.

-->