Farabi Değişim Programı Nedir? 2022 – Kapsamlı Bilgiler

Değişim programına katılıp yeni üniversiteler görmek her öğrencinin hatta akademisyenlerin de hayalidir. Bu yazımızda da buna imkan sağlayan pek bilinmeyen bir değişim programını ele alacağım. Farabi Değişim Programı nedir, Farabi Değişim Programından kimler faydalanabilir, Farabi Değişim Programı başvuru şartları ve daha fazlası yazımızda…

Farabi Kimdir?

Farabi Değişim Programı

Farabi, 870 yılında Türkistan’ın Farab şehrinde doğmuş bir Türk alimidir. Buhara, Bağdat, Şam, Kahire, Harran ve Halep gibi zamanın önemli ilim merkezlerini dolaşmış ve oralarda çeşitli ilimlerle meşgul olmuştur. Felsefe, matematik, mantık, siyaset bilimi ve musiki alanında eserler yazmıştır.
İslam dünyasında Muallim-i Sani (İkinci Öğretmen) olarak anılır. Felsefe alanındaki çalışmalarıyla kendinden sonraki devirleri de etkilemiştir. Batı dünyasında “Alpharabius” olarak tanınmaktadır.

Farabi Değişim Programının Amacı Nedir?

Adını ünlü filozof Farabi’den alan bu değişim programı Türkiye’deki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin (ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde olan öğrencilerin) ve öğretim üyelerinin karşılıklı değişimine izin veren bir “Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı”dır.

Farabi Değişim Programı Nedir?

18.06.2008 tarihinde Bütçe Kanunu’na yapılan eklemeyle 2547 sayılı kanunda değişiklik yapan 5772 sayılı kanun ile yasal olarak başladı. Bu kanun çerçevesinde üniversiteler arasında protokoller gerçekleşecek ve akademisyen ve öğrenci değişimi yapılabilecekti.

Farabi Değişim Programı’nın  amaçları, yükseköğretim kurumları arasında etkileşime ve öğrenci ile öğretim üyelerinin hareketliliğine olanak sağlamaktır. Bu amacın gerçekleşmesi için YÖK hem üniversitelerdeki koordinatörlük yapılandırmasına destek verir, hem de programa katılan öğretim üyelerine destek olur ve programa katılan öğrencilere karşılıksız burs olanağı sunar.

Farabi değişim programından, değişime katılan öğretim üyeleri ve öğrencilerin farklı bir akademik çevrede bulunarak eğitim-öğretim hayatları ile akademik çalışmalarına, sosyal gelişim süreçlerine ve kariyer planlarına olumlu bir katkı sağlaması beklenmektedir. Bu sayede değişim programına adını veren ünlü filozof bilim adamı gibi ülke içindeki çeşitli üniversitelerde kendilerini geliştirip ülke ve dünya biliminin gelişmesi hedeflenmektedir.

Farabi Değişim Programı Hangi Üniversiteler Arasında Olur?

Farabi Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde birbirleriyle protokol yapmış her üniversiteler arasında olabilir. Bu yüzden her üniversitenin kendi anlaştığı üniversite listesi farklıdır. Bu bilgileri üniversitelerin ilgili sitesinden bulabilirsiniz.

Farabi Değişim Programına Ne Zaman Başvurulabilir?

Üniversiteler kendi aralarında anlaşma yaptıkları için bu tarihler değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden ilgilenilen üniversitenin internet sitesi yakından takip edilmelidir. Başvuru tarihini en doğru bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Farabi Değişim Programı
Farabi Değişim Programında

Farabi Değişim Programına Başvuru Şartları Nelerdir?

Yukarıda belirttiğim gibi üniversiteler arasında yapılan anlaşmalarla her üniversite kendi şartları sunmaktadır. Ancak genel olarak aşağıdaki gibi belirli şartlar ortaktır. Farabi Değişim Programının başvuru şartları şöyledir;

  • Ön lisans , Lisans öğrencileri için Genel Not Ortalamasının en az 2.00 (4’lük sistemde) olması gerekmektedir.
  • Örgün Yüksek Lisans , Doktora öğrencileri için Genel Not Ortalamasının en az 2.50 (4’lük sistemde) olması gerekmektedir.
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar.
  • AÖF ve Uzaktan Eğitim öğrencileri programdan yararlanamazlar.
  • Disiplin cezası alan öğrenciler yararlanamaz.
  • Hazırlık sınıfı okuyan öğrenciler yararlanamaz.
  • Öğrencinin alttan dersi olması genellikle başvuruya engel değildir.
  • Daha önceden Farabi Değişim Programından yararlanan öğrenciler tekrar yararlanamaz.

Farabi Değişim Programı ile Kaç Değişim Hakkı Vardır?

Herkes sadece 1 kere değişim programına katılır. Değişim programının süresi ise 1 veya 2 eğitim yarıyılı ile sınırlıdır.

Farabi Değişim Programında Burs Ne Kadar?

Programa katılan öğrencilere karşılıksız burs verilir. Burs miktarı gidilen üniversiteye göre değişmektedir. Aynı şekilde değişim programından yararlanan akademisyenlere ek ders ödemesi yapılmaktadır.

Farabi Değişim Programı Değişim Süreci Nasıldır?

YÖK üniversitelere burs vermeleri için belli bir tutar belirler. Üniversite yönetimi de bu ödeneğe göre burs vereceği öğrenci sayısını belirler ve gerekli şartları oluşturur. Bu şartlara uyan öğrenciler başvurdukları yerdeki ders kredilerinin kendi üniversitelerinde olan ders kredisinden az olmamasına dikkat etmelilerdir. Az olduğu takdirde o derslerin sayımı konusunda sorunla karşılaşabilirler. %100 Türkçe eğitim gören adaylar için sıralama not ortalamasına göre yapılmaktadır. %100 Türkçe olmayan bölümlerde okuyan öğrenciler ise %50 not ortalaması %50 İngilizce seviyesini gösterecek sınavlarının ortalaması ile puan belirlenip ona göre sıralama yapılmaktadır.

Başvuran tüm öğrencileri içerecek ve değerlendirmeye alındıkları alandaki puanlarını gösterecek şekilde sonuç listesi yayınlanmaktadır. Bu liste YÖK’ün ilgili internet sitesinde yer almaktadır. Gidilen üniversitede başarısız olunan bir ders gidilen üniversitede tekrar alınamaz. Kendi üniversitesinde tekrar alınıp geçilmesi gerekmektedir.

Ayrıca aynı il içerisinde olan üniversiteler arasında yapılabilmektedir. Ancak burs verilmemektedir.

Farabi değişim programı Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında Erasmus+ projelerinden biridir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Ulusal Ajans internet sitesine ulaşabilirsiniz.

Sitemizde bu yazı gibi Mevlana değişim programı ve Orhun değişim programı hakkında da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

-->