Makale İçin Cover Letter Nedir? Nasıl Yazılır?

Makale için cover letter (kapak mektubu) yazacak kişiler için oldukça faydalı bir yazı hazırladım. Makale için cover letter nedir? Nasıl yazmak gerekiyor? Anlattım.

Cover letter birçok amaçla yazılabiliyor. Bu yazımda makale için cover letter nasıl yazılır? Püf noktalarıyla bundan bahsedeceğim. Makale için cover letter örnekleri sayesinde siz de ideal bir cover letter yazabileceksiniz.

Cover letter nasıl yazılır? Editöre mektup örneği, kapak yazısı örnekleri için yazıyı atlamadan okumanızı tavsiye ediyorum!

Cover Letter Nedir?

cover letter nedir
cover letter nedir

Yazımıza tanım ile başlayalım. Cover letter ne demek? Cover letter, kapak mektubu olarak dilimize tercüme edilmektedir. Cover letter (kapak mektubu) tabii ki farklı konularda, farklı amaçlara yönelik olarak yazılabilmekte.

Burada ise bir dergiye makale gönderimi sırasında çoğu dergi tarafından talep edilen cover letterdan bahsedeceğim. Fakat genel mantık bütün cover letter’lar için aynı olduğunu söyleyebilirim.

Makale için cover letterın temel amacı, yapılan çalışmayı editöre takdim etmektir. Bu bağlamda Cover Letter’ın “etkileyici bir merhaba yazısı” olduğu söylenebilir.

Bazı yönleriyle niyet mektubuna benzeyebilir fakat niyet mektubuyla karıştırılmamalıdır!

  • Niyet mektubunda amaç tamamen “neden bu işe alınmalıyım, bu işi neden çok istiyorum, amaçlarım, hedeflerim neler” gibi soruları etkileyici biçimde açıklamak.
  • Cover letterda amaç, özet bir biçimde yazarın kendisini ya da çalışmasını takdim etmesidir.

Makale İçin Cover Letter Nasıl Yazılır?

Cover Letter nasıl Yazılır
Makale için Cover Letter nasıl Yazılır

Nelere dikkat etmek gerekiyor? Makale için cover letter nasıl yazılır? Sizlere detaylarıyla aktardım. Bu noktalara dikkat ederek yazacağınız kapak mektubu gayet başarılı olacaktır.

1) Abartılı Cümleler ve Gereksiz Süslemeler

  • “Bu çalışma bilim dünyası için inanılmaz bir öneme sahip olup elde ettiğimiz bulgular ciddi anlamda ses getirecektir.” gibi ifadeler çalışmanız ne kadar değerli olursa olsun kullanılmaması gereken ifadelerdir.
  • Çünkü aşırı iddialı bir cümleyle laf kalabalığı yapılmıştır ve destekleyici bir ifade yoktur. Bunun yerine yumuşak ifadelerle gerçekçi biçimde çalışmadan bahsedilmelidir.
  • Örnek olarak “Bu çalışmada şu şu konulara şu şu şekilde çözümler bulunmuştur. Çalışma bu yönüyle literatürdeki şu şu eksikleri gidermektedir.” yazmak editörün gözünde çok daha etkileyici olacaktır.
  • Bahsettiğimiz gibi abartılı ifadeler bazen çalışmanızın editör tarafından doğrudan reddedilmesine bile yol açabilir.
  • Bu sebeple gerçekçi ifadeler kullanmak nedenleri ile birlikte çalışmanın önemini açıklamak en doğru olanıdır.

Bu yazıya da göz atın: Makale yazarken dikkat edilmesi gerekenler

2) Abstract’ı Cover Letter Olarak Kullanmak

Kimi yazarlar çalışmanın abstract’ını adeta cover letter gibi kullanmaktadır. Editör eğer gerek duyarsa zaten abstract’ı okuyacaktır.

  • Amaç abstract’ı başka cümlelerle yeniden yazmanız değil çalışmayı kısa ve öz olarak ifade etmeniz, çalışmanın önemini editöre takdim etmenizdir.
  • Örnek olarak bir arkadaşınızı hocanıza tanıtmanız gerekiyor diyelim. İlk tanıştırmada “hocam, arkadaşım Ali, kendisi Bilgisayar Mühendisi, Java konusunda ileri düzey bilgiye sahip, bence projemiz için aradığımız kişi olabilir” demeniz yeterlidir.
  • Bundan sonra hocanız gerek duyarsa bu kişinin nereden mezun olduğunu, kaç yaşında olduğunu vs. sorarak öğrenebilir. Fakat daha ilk tanıştırmada sizin “Hocam Ali Bursalı, 3 kardeşler” demeniz gereksizdir.
  • İşte makaleyi yüklerken de çalışmanızı editöre böyle kısa ve öz biçimde takdim etmelisiniz. Çalışmanız neden önemli ve neden yayınlanmalı kısa ve öz olarak ifade etmeniz yeterli olacaktır.

Editöre mektup örneği
Editöre mektup örneği

3) Etik ve Yasal Sorumluluklar: 

  • Hazırlayacağınız cover letterda çalışmanın orijinal olduğunu belirtmeniz gerekiyor.
  • Daha önce başka yerde basılmadığını ve basılmak için şu anda bir yerde değerlendirme aşamasında olmadığını onaylamış olursunuz.
  • Pek çok dergi bu onayı zorunlu kılmaktadır.
  • Eğer orjinal olmayan bir çalışmayı sunarsanız, etik ihlal yapmış olursunuz.
  • İntihalin ciddi bir suç olduğu, emek hırsızlığı olduğu bu meslekteki herkesin malumu olmalıdır.

4) Bilgilerin Tamlığı ve Doğruluğu:

  • Aşağıda verdiğim örnek cover letterda koyu ve italik olarak yazdığım yerleri doldururken bilgilerin tamlığından ve doğruluğundan emin olmalısınız
  • .Örneğin, makalede tüm yazarların isim ve soy isimlerin doğru yazıldığından, e-mail adresinin doğru yazıldığından, makalenin başlığının doğru yazıldığından vs. emin olunuz.  
  • Cover Letter’ın bütününde resmi ve seviyeli bir üslup kullanınız.

Makale değerlendirme sonucu nasıl oluyor? Öğrenmek isterseniz, yazmış olduğum yazıyı okuyabilirsiniz…

Makale İçin Cover Letter Örneği

Makale için Cover Letter örnekleri
Makale için Cover Letter örnekleri

Bahsedildiği üzere pek çok dergi kendisine makale yükleyen yazarlardan bir cover letter yazmasını zorunlu kılmaktadır, bazı dergilerde ise cover letter isteğe bağlıdır.  

İsteğe bağlı olan durumlarda bile etkileyici bir cover letter yazıp eklemek çalışmanın kabul edilmesi olasılığını artırıcı bir unsurdur. Aşağıdaki makale için cover letter örneğini inceleyin. Türkçesini de hemen ardından paylaştım.

Baş Editörün Unvanı Adı Soyadı

Derginin Adı

Dear Editor,

Please find attached the paper, Yayınınızın Başlığı by Yazarların Ad ve Soyadları, which we would like to submit for possible publication to the Derginin İsmi. We confirm that this work is original and has not been published elsewhere nor is it currently under consideration for publication elsewhere.

Burada kısa ve öz biçimde çalışmanızın neden değerli, ne yönleriyle orijinal olduğunu açıkça vurgulayınız.

For any information concerning this manuscript, please contact me preferably by e-mail at iletişim kurulacak yazarın e-mail adresi. Thank you for your consideration of this manuscript.
I look forward to hearing from you soon.

Yours sincerely,

Adınız Soyadınız ve Unvanınız

Okuma önerisi: Makale Özeti Yazmak

Editöre mektup örneği türkçe
Editöre mektup örneği türkçe

Türkçe Cover Letter Örneği

Sevgili editör,
Derginin İsmi‘ne olası yayımlanmak üzere göndermek istediğimiz Yazarların Ad ve Soyadları‘na ait Yayınınızın Başlığı makalesini ekte bulabilirsiniz. Bu çalışmanın orijinal olduğunu ve başka bir yerde yayınlanmadığını ve şu anda başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini onaylıyoruz.
Bu yazı ile ilgili her türlü bilgi için lütfen ….. e-posta adresinden bana ulaşın. Bu yazıyı dikkate aldığınız için teşekkür ederiz.
Yakında sizden haber almak için sabırsızlanıyorum.
Saygılarımla,

Adınız Soyadınız ve Unvanınız

SONUÇ:

Elbette cover letter’ın bir standardı yoktur ve dolayısıyla yukarıdaki gibi bir format kullanmanız zorunlu değil. Siz de kendi cover letter’ınızı kendi uygun bulduğunuz bir biçimde hazırlayabilirsiniz.

Fakat dergiye makale gönderimi sürecinde cover letter yazarken dikkat edilmesi gereken belli başlı şeyler var. Bunları sizler için yazdım. Makale için cover letter için artık önem vermeniz gerekenleri biliyorsunuz. Başka aklınıza takılan soru varsa, aşağıya yorum bırakabilirsiniz.

-->