Bankacı Maaşları 2024 – GÜNCEL ZAMLI Tüm Detaylarıyla

Bankacı Maaşları 2024 güncel bilgilerini sizler için bu yazımızda derledik. Ayrıca bankacı olmak isteyenlerin okuması gereken kapsamlı bilgiler de bu yazımızda mevcut.

Bankacılık, günümüzde en çok tercih edilen meslek grupları içerisinde yer almaktadır. Ülkede en gelişmiş sektörlerden biri olan bankacılık mesleğinde pek çok kişi istihdam edilmektedir. Bir çok alandan mezun olan kişiler, bu sektörde çalışmayı tercih etmektedir.

Bu kadar sık tercih edilen bankacılık sektöründe çalışanların ne iş yaptığı, ne kadar maaş aldıkları merak ediliyor. Bankacıların pozisyonlarına göre aldıkları maaşların ne kadar olduğu, özel ve devlet bankalarında maaşların nasıl değişiklik gösterdiği, merak edilen diğer başlıklar. Bu yazıda bankacılık mesleğindeki iş koşullarını ve bankacı maaşlarını kapsamlı bir şekilde ele aldık. Peki, 2024 yılı itibariyle bankacı maaşları ne kadar? Bankacılar ne işler yapmaktadır?

Bankacılar Ne İş Yapar?

Bankacılık sektörü oldukça geniş bir alandır. Banka içerisinde farklı pozisyonlarda çalışan pek çok kişi bulunur. Bu kişilerin farklı iş ve görev tanımları vardır. Bu sektörde yer alan kişiler, aşağıda sıraladığımız pozisyonlarda görev almaktadırlar:

  • Gişe Elemanı
  • Müşteri Temsilcisi
  • Satış Danışmanı
  • Yetkili ve Yetkili Yardımcısı
  • Uzman ve Uzman Yardımcısı
  • Müfettiş ve Müfettiş Yardımcısı
  • Banka Müdürü
  • Genel Müdür

Görüldüğü gibi bankada pek çok pozisyonda çalışan bulunmaktadır. Bu kişilerin her birinin görevi ayrıdır. Aynı zamanda pozisyonlara göre maaşlar da farklılık göstermektedir. Peki bankacı maaşları güncel hali ne kadar? Bu iş farkları nelerdir?

Gişe Elemanı Ne İş Yapar?

Gişe elemanları genellikle üniversite diplomasına sahip kişiler arasından seçilmektedir. Hesap açma ve kapatma, para yatırma ve çekme, çek, senet, döviz işlemeleri, havale ve EFT işlemleri gibi pek çok işlemi gerçekleştirmekle görevlidirler. Diğer yandan çeşitli ödemelerin gerçekleşmesini de sağlarlar.

Bu kişiler işe ilk girdiklerinde genel olarak asgari ücretle işe başlasalar da ilerleyen dönemlerde yükselebilirler ve maaşları artabilir. Gişe görevlilerinin müdür pozisyonuna kadar yükselmesi mümkündür.

Banka Müşteri Temsilcisi ve Satış Danışmanı Ne İş Yapar?

Bu departmanda görev yapan kişiler genel olarak kredi konuları ve bankanın ürünlerini pazarlamakla ilgili çalışmaktadır. Bu anlamda müşterilerle birebirde iyi bir ilişki kuran kişiler, bu görev için tercih edilmektedir. Bu çalışanlar, bankayı temsil ederek müşterilerle muhatap olurlar. Müşteri kazanmayı ve müşterileri memnun etmeyi hedefler.

Banka Servis Yetkilileri ve Yardımcıları Ne İş Yapar?

Bu pozisyonda görev alanlar, bankada yer alan birimler arasındaki organizasyonu sağlarlar. Bankada bir nevi yönetici görevini üstlenirler. Diğer yandan ellerinde imza yetkisi de bulundururlar. Bu kişiler bankada çalışanlar arasından sınavla seçilir. Başarılı olanlar bu pozisyona yükselebilir.

Bankada Uzman ve Yardımcılar Ne İş Yapar?

Bu kadro özel olarak seçilen kişilerden oluşmaktadır. Bankada yer alan tüm birimlerle ilgili planlamalarda , operasyonların başında yer almaktadırlar. Diğer pozisyonlara göre bankada yükselme şansı en yüksek olan kişiler bu grupta yer almaktadır.

Müfettiş ve Yardımcılar Ne İş Yapmaktadır?

Bu kişiler, bankanın tüm departmanlarını ve işlemlerini takip etmek ve denetlemekle görevlidirler. Şube içi tüm birimler hatta müdürlükler dahi bu denetime tabidir. Bu kişiler ilerleyen süreçte müdür yardımcısı ya da müdür olabilirler.

Banka Müdürü Ne İş Yapar?

Banka müdürleri, kendisine bağlı olan birimlerin işleyişinden sorumlu kişidir. Bu noktada çalıştığı bankanın verimi, düzeni ve işleyişi Banka Müdürü’ne bağlıdır. Banka Müdürü pozisyonuna gelebilmek için üniversite mezunu olmak şarttır. Diğer yandan müfettiş yardımcılığı yapmış olmak gerekmektedir. Banka müdürlerinin maaşları oldukça iyidir.

Banka Genel Müdürü Ne İş Yapar?

Bankaların genel müdürleri ise bankanın tüm şubeleri dahil olmak üzere, bankanın genelinden sorumludur. Genel müdürlükler, şubelerden farklı departmanlar içermektedir. Bu departmanların başında Genel Müdür bulunmaktadır. Bankaların ana merkezi burasıdır.

Bankacıların Mesai Saatleri

Bankada çalışan kişiler, genel olarak hafta içi günlerde ve sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasında mesai yapmaktadırlar. Ama personel biraz daha uzun süre içeride işlemleri tamamlamak için kalabilir. Bununla birlikte öğlen 12.30 ile 13.30 arasında 1 saatlik öğle molaları bulunmaktadır. Banka çalışanları hafta sonlarında mesai yapmazlar. Cumartesi ve Pazar günleri izinlidirler.

Bankacı Olmak İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Bankacı olmak için üniversite mezunu olmak ilk şart. Bankada çalışabilmek için üniversitelerin ilgili bölümlerinden diploma istenmektedir. Kimi pozisyonlar için 2 yıllık üniversite bitirmek yeterli iken, bazı pozisyonlar için 4 yıllık şartı aranmaktadır. Bu şartlar bankalara göre değişiklik de gösterebilmektedir.

Diğer yandan bankada yüksek pozisyonlarda çalışabilmek için deneyim de önemli. Kişiler yıllar geçtikçe ve tecrübe kazandıkça yükselebiliyor. Bu açıdan pek çok meslek grubuna göre bankacılık oldukça avantajlı denilebilir. Ayrıca kişiler pozisyon değiştirmeseler dahi ilerleyen yıllarda daha yüksek maaş alma hakkı kazanabiliyorlar.

Bankacı Olmak İçin Gereken Özellikler?

Bankacılık, oldukça meşakkatli ve stresli bir iştir. Bu nedenle bankacı olmak isteyen kişilerin dayanıklı kişiler olması ve stresle başa edebilme kapasitesine sahip olması gerekir. Matematik ve hesaplama konusunda bilgi ve beceri isteyen bir iştir.

Diğer yandan bankada yükselmek isteyen kişiler, hırslı ve rekabetçi bir yapıda olmalıdırlar. Bu iş alanında kişilerin yükselme şansları vardır. Ancak pek çok rakipleri de bulunmaktadır. Bu nedenle kişiler çok çalışıp, banka sınavlarında başarılı olurlarsa, kariyerlerinde yükselişe geçebilirler.

Bankacı Maaşları
Bankacı Maaşları

Bankacı Maaşları 2024’te Ne Kadar Oldu?

Banka sektöründe çalışan kişilerin maaşları çalıştıkları pozisyonlara, çalıştıkları yıla ve bankaya göre farklılık göstermektedir. Kamu ya da özel bankalar için de maaşlar değişim gösterebilmektedir. Kamu bankalarında maaşlar, özel bankalara göre daha yüksektir.

Bankacı maaşları 2024 yılı itibariyle güncel olarak çalışma pozisyonlarına göre aşağıdaki gibidir:

  • Gişe Elemanı (işe yeni giren)  maaşı: 18.000 TL – 20.000 TL
  • Gişe Asistanı maaşı: 18.000 TL – 22.500 TL
  • Müşteri Temsilcisi ya da Satış Danışmanlarının maaşı: 17.002 TL – 20.000 TL
  • Müfettişlerin maaşı: 45.000 TL – 60.000 TL
  • Banka Müdürü maaşı: 40.000 TL – 50.000 TL
  • Genel Müdür maaşı: 200.000 TL – 500.000 TL

Bu maaşlar, bankalara göre değişiklik göstermekte. Ayrıca bazı bankalar çalışanlarına maaşa ek olarak prim ödemesi de yapmaktadır. Bankalara göre maaşların nasıl değiştiğini ise aşağıdaki başlıklarda ele aldık.

Garanti Bankası Maaşları Ne Kadar?

Garanti Bankası, yeni işe başlayan gişe personellerine asgari ücret üzerinden ödeme yapmaktadır. Diğer yandan yıl geçtikçe gişe personellerinin maaşları artmaktadır. Diğer personellerin maaşları ise yukarıdaki tabloya benzer şekildedir. Ancak müdür pozisyonunda yer alan kişilerin maaşları 40.000 TL ile 65.000 TL arasında değişim göstermektedir.

Diğer yandan bu banka çalışanlarının maaşlarına prim, yemek ve yol masrafları için ek ödeme de eklemektedir. Böylece çalışanların aldıkları para, tablodakinden daha yüksek olmaktadır. Ayrıca Garanti Bankası 3 ayda bir çalışanlarına çift maaş da vermektedir.

Ziraat Bankası Maaşları Ne Kadar?

Bu banka, çalışanlarına yukarıda verilen genel tablodan biraz daha farklı bir şekilde ödeme yapmaktadır. Bir kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın maaş miktarı, alt kademedeki personeller için, diğer bankalarla hemen hemen aynıdır. Üst kademeler içinse maaş miktarı değişim göstermektedir.

  • Banka Müfettişi maaşı: 45.000 TL – 60.000 TL
  • Banka Müdürü maaşı: 37.500 TL – 45.000 TL

İş Bankası Maaşları Ne Kadar?

İş Bankası personelleri maaşları da genel tablodan biraz ayrışmaktadır. Özellikle üst kademe çalışanları, ortalamanın üzerinde maaş alabilmektedir.

  • Gişe asistanı maaşı: 17.002 TL – 20.000 TL
  • Müşteri Temsilcisi maaşı: 17.002 TL – 20.000 TL
  • Müdür maaşı: 35.000 TL – 50.000 TL
  • Genel Müdür maaşı: 200.000 TL – 350.000 TL

Sıkça Sorulan Sorular

Bankacı maaşlarıyla ilgili olarak sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Bir banka müdürü ne kadar maaş alır?

Banka müdür olarak çalışan personeller ortalama olarak 35.000 TL ile 50.000 TL arasında maaş almaktadır. Ancak şubelerin önem derecesine göre müdür pozisyonunda çalışan kişilerin maaşı daha da artabilmektedir.

Gişe memuru maaşları ne kadar?

Bankacı maaşları içerisinde gişe memuru olarak çalışan kişiler ortalama olarak 20.000 TL kazanır. Kamu bankalarında ise 33.500 TL alırlar.

Ayrıca sitemiz üzerindeki Maaş Bilgisi sayfasından da mesleklerin güncel maaşlarını öğrenebilirsiniz.

Yorum Bırak
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar
  • Yasemin - 22.08.2023

    Bankanız bünyesinde çay ve temizlik üzere çalışmak isterim.Esat civarında bankada mümkünse lise mezunuyum çalışma hayatım olmustur.bilginize

    • EROL - 18.03.2024

      Kariyer. net sayfasından başvurursanız daha iyi olur. Gerçi bu yorumu yaptığınızı bile unutmuş olabilirsiniz.