Mimar Maaşları 2024: (Ocak) Özel ve Kamu Maaş Bilgileri

Binalar tasarlayan, restore eden mimarlardan biri olmak isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaya başladı. Haliyle mimar olmak isteyenler, mimar maaşını da merak ediyor. Ocak ayında belirlenen zamlardan sonra mimar maaşları ne kadar oldu? Güncel detaylar için doğru yerdesiniz!

Mimarların görevleri saymakla bitmez. Peki mimar kime denir? Size mimar mesleğinin tüm ayrıntılarını aktaracağım. Siz de “mimar olmak istiyorum” diyor musunuz? Özel ve kamuda mimarlar ne kadar maaş alır öğrenmek istiyorsanız, vakit kaybetmeden yazının devamını okumanızı tavsiye ederim…😊

Mimar Kime Denir?

Mimar maaşları
Mimar Kime Denir?

Mimar maaşları kadar; mimarlık nedir, mimar kime denir sorularına en doğru cevabı arayan yüzlerce insan olduğuna eminim. Size mimar maaşı gibi merak edilen diğer konulardan önce mimarın tanımından bahsetmek istiyorum. Peki mimarlığın tanımı nedir?

Mimarın tanımı şöyle; inşa edilen yapıların planlarını hazırlayan ve bu planları gerçekleştiren kişiler olarak yapılmaktadır. Bu meslekte görev yapan kişiler, aklınıza gelebilecek tüm binaların ne şekilde yapılacağını ve fiziki şartlarını tasarlayıp planlayan çalışanlardır.

Sadece inşaat anlamında değil mimarlar aynı zamanda yeniden düzenlenmesi gereken yapılarda ve restore edilecek binalarda da görevler üstlenmektedir. Mimarlar devlette, özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerde ya da kendi ofislerini açıp bağımsız olarak çalışabilme imkanına sahip kişilerdir.

O halde kamu ve özel sektör için güncel mimar maaşları 2024 bilgilerini inceleyelim…

Önerilen içerik: İç Mimar Maaşları

Mimar Maaşları 2024’te Ne Kadar Oldu? Sektörlere Göre…

2022 Mimar Maaşları
Mimar Maaşları

Mimar maaşları, birçok meslekte olduğu gibi kıdeme göre değişiklik gösterir. Mimarların maaşları başlangıçta asgari ücret olabiliyor.

Ancak kıdem, dil bilgisi ve bilgi birikiminize göre 70.000 TL’ye kadar maaş alabilir. Mimar iken kazanacağınız ücretler tecrübenize, becerilerinize ve çalıştığınız kuruma göre büyük farklar yaratmaktadır.

Tabi bu durum kamu ve özele göre değişebiliyor. Size kamu mimarlarının maaşları ve özel sektörde çalışan mimarlarının maaşlarının ne kadar olduğunu aktaracağım.

Mimar maaşları 2024 yılı itibariyle sektörlere göre şu şekildedir:

  • Devlette Yeni Başlayan Mimar Maaşları: 42.000 TL
  • Devlette Kıdemli Mimar Maaşı: 47.000 TL
  • Özelde Mimarların Kazancı: 25.000 TL – 70.000 TL

Devlette Mimar Maaşları 2024

Kamuda görev yapan mimarların maaşları, meslekle ilgili en fazla merak edilen konulardan biri. Ocak ayında gelen zamlar ile birlikte kamuda mimar maaşını da inceledik…

Devlette mimar maaşları 2024 yılı itibariyle şu şekildedir:

  • Yeni başlayan, 8/1 memurluk derecesine sahip mimarlarda 42.000 TL,
  • 5 yıl deneyimli, 6/3 memurluk derecesine sahip mimarlarda 43.000 TL,
  • 10 yıl deneyimli, 4/2 memurluk derecesine sahip mimarlarda 44.000 TL,
  • 15 yıl deneyimli, 2/1 memurluk derecesine sahip mimarlarda 45.000 TL,
  • 20 yıl deneyimli, 1/3 memurluk derecesine sahip mimarlarda 46.000 TL,
  • 25 yıl deneyimli, 1/4 memurluk derecesine sahip mimarlarda 47.000 TL‘dir.

Söz konusu maaşlara enflasyon farkı, aile yardımı, çocuk yardımı, görev, proje tazminatlarının yanı sıra yabancı dil bilgisi ve eğitim düzeyi nedeniyle verilen tazminatlar eklenmemiştir.

Kamu personelinin maaşları toplu sözleşme ile Ocak aylarında olmak üzere yılda tek sefer zamlanmaktadır.

Hostes olmak istiyor ve 2024 hostes maaşları hakkında en güncel bilgiyi mi arıyorsunuz? Akademik Personel web sitemizdeki yazıyı ziyaret etmenizi öneririm.

Mimar Maaşları
Mimar Maaşları

İlginizi çekebilir: Makine Mühendisi Maaşları

Özel Sektörde Mimar Maaşları Ne Kadar?

Özel sektör şirketlerinde çalışan mimar maaşları, şirketlerin uyguladıkları maaş politikalarının yanı sıra çalışanın deneyimi ve donanımına göre değişiklik göstermektedir.

Özelde çalışan mimarların kazancı ortalama olarak şu şekildedir:

  • Deneyimsiz ve mesleğine yeni başlayan mimarların maaşları 2024 Ocak ayı itibariyle ortalama 25.000 TL – 30.000 TL arasında değişmektedir.
  • Ancak deneyim kazandıkça ve mesleki becerilerinizi geliştirdikçe ücretlerin 70.000 TL’yi bulabilmesi de söz konusudur.

Başarılı işlere imza atan ve alanında deneyimli olan mimarların maaşları da otomatikman artış göstermektedir. Nitekim günümüzde özel sektörde faaliyetlerini sürdüren şirketlerin bünyesinde görev yapan deneyimli ve başarılı mimarlar aylık 70.000 TL‘ye kadar yükselen tutarlarda maaşlar alabilmektedir.

Şimdi mimar maaşları bilgilerinden sonra ilgili personellerin görevlerinden bahsedelim…

Mimarların Görevleri Nelerdir?

Mimar maaşları

Mimarların görevleri ve sorumlulukları bir yapının tasarlanışından planlamaya uygun bir şekilde inşa edilmesine kadar geçen süreçte pek çok görevden oluşmaktadır. Genel olarak mimarların görevleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Mesleğinin gerektirdiği teknik ve sosyal gelişmeleri yakından takip etmek,
  • Yapıların dışına ve içine aynı oranda özen göstermek,
  • Restore edilecek yapıların sorunlarını incelemek,
  • İnşaat sırasında kullanılan malzemeleri kontrol etmek,
  • Yapıların inşaatındaki tüm süreçlerde koordinasyon sağlamak,
  • Planladıkları yapıların inşa sürecini takip etmek.

Mimar maaşları ilginizi çekiyor mu? O halde çalışma şartlarını da öğrenelim…

Önerilen içerik: Endüstri Mühendisliği Maaşları

Mimarların Çalışma Şartları

Mimar maaşları

Mimarların çalışma koşulları, mimar maaşları kadar araştırılan bir diğer konu. Size madde madde mimarların çalışma şartları hakkında merak edilenleri araştırdım:

  • Mimarlar, genellikle ofis ortamında çalışmalarını sürdürürler.
  • Etüt çalışması sırasında da sahada çalışırlar.
  • Şantiyenin zor koşulları sebebiyle mimar maaşları üzerinde görev tazminatları olur.
  • Mimarların iş yoğunluğu görev yaptıkları kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.
  • Çalışma saatleri 3 saatte olabilir, 23 saatte.

Özellikle erkeklerin mimar maaşları kadar merak ettiği bir diğer meslek Asteğmen maaşları. En güncel maaş bilgilerini öğrenmek için Akademik Personel web sitemizdeki yazıyı ziyaret edin!

Sıkça Sorulan Sorular

Mimar maaşları ile ilgili sıkça sorulan sorular şu şekildedir:

Mimarlar nerelerde çalışır?

Mimarlar bina inşa projelerinde, restorasyon projelerinde, kendi firmalarını kurdukları takdirde müşterilerinin iç ve dış mimari projelerinde çalışma fırsatı bulabilirler.

Yeni mezun bir mimar ne kadar maaş alır?

Yeni mezun bir mimar kamu kurumlarına atandığında ortalama olarak 42.000 TL ile mesleğe başlar. Özelde ise maaşlar başlangıç aşamasında 25.000 TL – 30.000 TL arasındadır.

Mimarlar günde kaç saat çalışır?

Türkiye’de çalışan tüm işçiler gibi mimarlar da haftalık 45 saat çalışmakla yükümlüdür. Ek olarak kamu personeli olarak çalışan kişiler ise haftalık 40 saat çalışma yükümlülüğü altındadır.

-->