2023 Çocuk Parası (Doğum Parası) Ne Kadar?

Çocuk parası ne kadar oldu? sorusu asgari ücrete yapılan zamlardan sonra özellikle tam ve sağ doğum sonucunda doğan çocukların aileleri tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur.

Diğer bir adı ile doğum parası ailede bulunan çocuk sayısına göre farklılık göstermektedir. Yani ailede bir çocuk olması halinde hak edilen çocuk parası 2 çocuk sahibi ailelere göre daha az olmaktadır. Ailedeki çocuk sayısına göre talep başvurusunda bulunulabilecek çocuk parası miktarı ise şu şekildedir;

  • Annenin ilk doğumdan sonra yani ailede tek çocuğun olması halinde aile 300 TL çocuk yardımı alabilmektedir.
  • Annenin ikinci doğumunda yani ailede 2 çocuk olması halinde aile 400 TL çocuk yardımı alabilmektedir.
  • Annenin üçüncü doğumunda yani aileden 3 tane çocuk olması halinde aile 600 TL çocuk yardımı alabilmektedir.

Ailelerin çocuk yardımı alabilmesi için kurumların öngördüğü şartları sağlıyor olması gerekmektedir.

Çocuk Parası Nasıl Alınır?

doğum parası ne kadar
doğum parası ne kadar

Doğum parasının alınma şekli, çocuk yardımı almak isteyen kimseler tarafından oldukça merak edilmektedir. Çocuk parası, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bir yardımdır. Devlet, sosyal devlet ilkesi kapsamında vatandaşlarına bazı hizmetler ve yardımlar sunabilmektedir.

Çocuk destek parası da devletin sosyal devlet ilkesi kapsamında vatandaşlarına sunduğu yardımlardan bir tanesidir. Annenin doğum sonrasında hem giderlerinin artması hem de çalışmıyor olmasından dolayı devlet ekonomik anlamda anneye destek olabilmek için sunduğu diğer hakların yanında çocuk parası yardımında da bulunmaktadır.

Çocuk parası talebi olan annenin, bulunduğu ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler Politikaları Müdürlüklerine, Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine, ilçede yaşıyorsa kaymakamlıkta bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bu talebini iletmesi gerekmektedir.

Başvuru yapmanın bir diğer yolu da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi web sitesinden çocuğun T.C kimlik numarası ve gerekli belgenin doldurulmasıdır.

Doğum Parası Alabilmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

çocuk destek parası
çocuk destek parası

Başvuru için gerekli belgeler, doğum yardımı almak isteyen kimselerin merak ettiği ve sıklıkla araştırdığı bir diğer önemli konudur.

Çocuk parası başvurusu yapabilmek için bu belgelerin eksiksiz olması ve tam doldurulmuş olması gerekmektedir. Bu belgelerden birinin ya da birkaçının eksik olması halinde ilgililere, başvuru mercii tarafından ya bu eksikliklerin tamamlanması için bir süre verilmekte ya da başvuru hiç yapılmamış sayılmaktadır.

Çocuk parası için gereken belgeler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Adına para talebi bulunulacak olan çocuğun T.C kimlik kartının fotokopisi,
  • Para talebinde bulunacak kimsenin T.C kimlik kartının fotokopisi,
  • Başvuruda bulunulacak kurum tarafından ilgili kimselere verilen başvuru formunun tam ve doğru bilgilerle doldurulmuş hali.

Doğum Parası alabilmenin Şartları Nelerdir?

Çocuk parası başvurusu şartları, talebin olumlu bir şekilde sonuçlanması için ilgili kimselerin sağlaması gereken şartlardır. Doğum parası talebi için sağlanması gereken şartları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çocuk parası talebinde bulunan kimsenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ya da mavi kart sahibi olması,
  • Anne ya da babanın ikisinin yada da en az bir tanesinin SGK ya da BAĞ-Kur’lu olması,
  • Adına doğum parası talebinde bulunulacak çocuğun 15 Mayıs 2015 tarihli ya da sonrası tarihli doğum tarihine sahip olması,

Bu tarih, çocuğun sırasının belirlenmesinde önemli değildir. Yani çocuk ikinci çocuk ise ve abisi ya da ablası bu tarihten önce doğmuş olsa bile çocuk parası için ödenecek miktar iki çocuklu ailelere göre belirlenmektedir.

Öneri yazısı : SGK Meslek Kodları

Doğum Parası Nasıl Sorgulanır?

doğum parası sorgulama
doğum parası sorgulama

Çocuk parası sorgulama işlemi e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilen bir işlemdir. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama’ yazarak bu hizmetten faydalanabilecekleri gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının e-devlet üzerinden sunduğu hizmetlere tıklayarak da ulaşabilmektedirler.

E-devlet sistemine giriş yapmak isteyen kimselerin e-devlete giriş seçeneklerinden birini sağlıyor olması gerekmektedir. E-devlete giriş seçenekleri ise şu şekildedir;

  • E-devlet şifresi ile e-devlete giriş
  • Mobil imza ile giriş
  • T.C kimlik kartı ile giriş
  • Elektronik imza ile giriş
  • İnternet bankacılığı ile giriş

E-devlete, e-devlet şifresi ile giriş yapmak isteyen kimselere tek kullanımlık e-devlet şifresini herhangi bir PTT şubesinden alabilmektedirler.

İlk satın alma işleminden sonra bu şifre için ödenen miktar 4 TL’dir. İlk alımda ilgili kimsenin diğer giriş işlemlerinde kullanacağı bir şifre belirlemesi e-devlet sistemi tarafından talep edilmektedir.

E-devlet sistemine giriş yapmanın en pratik diğer yolu ise e-devlete internet bankacılığı ile giriştir. Bu seçenekte ise ilgili kimsenin İnternet bankacılığı şifresine sahip olması ve bu şifresine sahip olduğu bankanın e-devlet sistemine giriş hizmeti sunması gerekmektedir. Bu şartların sağlanması halinde ilgili kimse e-devlet sistemine internet bankacılığı üzerinden ya da mobil bankacılık uygulaması üzerinden giriş yapabilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Çocuk parasının yattığı banka, talepleri olumlu bir şekilde sonuçlanan kimseler tarafından oldukça merak edilmektedir. PTT aracılığıyla verilmektedir.

Çocuk parası sosyal kaygılardan dolayı annenin adına yatırılmaktadır. Anne, çocuk parasını kendi T.C kimlik kartı ile PTT şubesinden alabilmektedir.

Doğum İzin Parası

doğum izin parası
doğum izin parası

Doğum ücreti dışında merak edilen bir diğer konu doğum izin parasıdır. Doğum parası hesaplamak için basit bir sistem kullanılır.

Doğum izin gün sayısı, doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 haftayı kapsamaktadır. Bu izin toplamda 112 gündür. Çoğul gebelik durumunda izin günü toplam 126 güne çıkmaktadır. Asgari brütten hesaplayacak olursak;

  • 2023 senesinde aylık brüt ücret 10.008,00 TL
  • Günlük brüt ücret : 10.008,00 / 30 = 333,60 TL
  • 112 gün rapor parası : 333.60,00 TL X 112 = 37.363,2 TL
  • Annenin alacağı ücret : 37.363,2 TL X 2/ 3= 24.570,00 TL‘dir.

Sıkça Sorulan Sorular

Almanya çocuk parası ne kadar?

Almanya’da 2023 yılı itibariyle doğan her çocuk için 250 Euro ödeme yapılıyor.

Hamile olanlar çocuk parası için başvurabilir mi?

Hayır. Doğum parası, yalnızca canlı doğum yapan annelere ödenmektedir. Bu nedenle anne, doğum yapıp çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde kaydını yaptırdıktan sonra başvuru yapabilir.

Evde doğum yapanlar çocuk parası yardımından yararlanabilir mi?

Evet. 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan canlı çocuk için başvuruda bulunabilirsiniz.

Mavi kart sahipleri doğum parası yardımından yararlanabilir mi?

Yurt dışında yaşayan ve Mavi Kart sahibi vatandaşlar bu uygulamadan faydalanabilir.

-->