"Yüksek Lisans Yapıyor OLmak" Şartı?

Tyurkologiya

Öğrenci
Alanımla ilgili bazı üniversielerde araştırma görevlisi ilanları çıktı. Özel şartta yüksek lisans yapıyor şartı olmak diyor. Ben şuan doktoya yapıyorum. Durumu telefon açarak söyledim. Doktora yapıyorum, başvuru yapabili miyim dedim. Onlar da bana başvuru yapsanız bile kabul edilemez, çünkü biz yükse lisans yapıyor olmak diye şart koyduk dediler. Yani ben zaten yük. lis. yaptım. Sizin için daha hazır bir adayım desem, yine de ilan böyle yapılacak bir şey yok dediler.

Arkadaşlar, bu durum gerçek mi? Yani doktoraya yapıyorken "yüksek lis. yapıyor olmak" şartlı ilana başvuru olmaz mı gerçekten?

D

Djlıddn

Guest
Başvurabilirsiniz ancak söyledikleri gibi şartı sağlamadığınız için elerler. Ben bu sebeple doktoraya bir sene dayanabildim, -bölümümden genelde yl yapma şartıyla ilan çıktığından -daha sonra kaydımı aldım ve tekrar aynı bölümden yüksek lisansa kayıt yaptırdım.

Ink Bottle

Moderator
Alanımla ilgili bazı üniversielerde araştırma görevlisi ilanları çıktı. Özel şartta yüksek lisans yapıyor şartı olmak diyor. Ben şuan doktoya yapıyorum. Durumu telefon açarak söyledim. Doktora yapıyorum, başvuru yapabili miyim dedim. Onlar da bana başvuru yapsanız bile kabul edilemez, çünkü biz yükse lisans yapıyor olmak diye şart koyduk dediler. Yani ben zaten yük. lis. yaptım. Sizin için daha hazır bir adayım desem, yine de ilan böyle yapılacak bir şey yok dediler.

Arkadaşlar, bu durum gerçek mi? Yani doktoraya yapıyorken "yüksek lis. yapıyor olmak" şartlı ilana başvuru olmaz mı gerçekten?

"yapıyor olmak" şartı maalesef yapmış olanları kapsamıyor. Haklısınız yapmış olan yapıyor olandan daha yetkin olabilir o konuda ancak kadro şartı böyleyse durum da size telefonda dendiği gibi bence.

Peki ilanlar neden yüksek lisans yapıyor olmak şartlı açılır, yüksek lisans yapıyor veya yapmış olmak şartlı açılmaz?

Bu konuda yasal dayanağı olan bir bilgim yok ancak kendim bir beyin fırtınası yaptım ve sebebini şöyle görüyorum. Bildiğiniz gibi artık 33a kadrosu diye bir şey yok, kadrolar 50/d olarak açılıyor. Dolayısıyla doktora bitince o kişinin kadro ile ilişiği kesiliyor. Kadro da çok zor açılıyor, bölümde de işler felaket yoğun. İlan yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak şartlı açılsa o ilana belki doktorasını bitirmeye 2 yıl kalan biri başvuracak, iki yıl sonra doktorasını bitirip gidecek ve gene eleman eksilecek bölümde, yl yapıyor olmak şartlı açılınca daha bu kişinin doktora yapacağı da düşünülürse en azından 5-6 yıl bölümde bir eleman daha olmuş olacak. Bu açıdan bakılıyor olabilir, ama tekrar altını çizeyim bu tamamen benim öngörüm, şu an saçmalıyor da olabilirim ama bence sebep bu olabilir.

Yasal neden araştırma görevlileri 50d maddesine göre alındığı için ve 50d maddesi de burs niteliğinde olduğu için lisansüstü öğrencisi olmak zorunluluğundan. 2018den itibaren araştırma görevlileri 33a daimi kadro ile alınmayacak kararı devlet üniversitelerini bağlayan bir karar. Vakıf üniversitelerini bağlamıyor.
Doktora yapıyor olmak yerine yüksek lisans şartı konusunda Ink Bottle'a katılıyorum. Kısa süre için eleman almak yerine daha uzun süreli eleman almak daha tercih nedenidir.

adandpr

Öğrenci
İlana başvururken yüksek lisans öğrencisiyim ama bu sırada savunmamı verip mezun olursam. Sınav sonrasında ve işe başlama durumunda evrak tesliminde mezun olmam sorun yaratır mı?

arkarianjj

Öğrenci
İlana başvururken yüksek lisans öğrencisiyim ama bu sırada savunmamı verip mezun olursam. Sınav sonrasında ve işe başlama durumunda evrak tesliminde mezun olmam sorun yaratır mı?

Tam da aynı durumun içindeyim. Bir ay içinde savunmamı yapmam lazım tez bitti kadrolara başvurmak için bekledim fakat Mayıs sonu 3 yıllık süremi doldurmuş oluyorum. Bu durumda ne olacak?

adandpr

Öğrenci
Tam da aynı durumun içindeyim. Bir ay içinde savunmamı yapmam lazım tez bitti kadrolara başvurmak için bekledim fakat Mayıs sonu 3 yıllık süremi doldurmuş oluyorum. Bu durumda ne olacak?

2016 Ocakta Yüksek lisansa başladım sonra bırakıp Haziranda başka bir yüksek lisansa başladım. 3 yıl ne zaman başlamış sayılır?

Tşekkürler