Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Kullanıcılar
Şu anki ziyaretçiler
Akademikpersonel.org
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Yeni mesajlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
Akademik Personel
Akademik Personel Atama Kriterleri ve Yönetmelikle
YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="legendary" data-source="post: 495811" data-attributes="member: 57011"><p>Hem norm kadro hem de alım usullerini belirleyen yönetmelikler yayımlandı. Düşüncelerim şöyle:</p><p></p><p>Yeni yönetmelikte öğretim görevlisi alımı için "(3) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır." maddesi getirilmiş. Yani lisans mezuniyetine ilave olarak iş tecrübesi olanlar artık başvurmayacak. Ancak ilan metinlerinin artık YÖK onayına gerek kalmaksızın doğrudan resmi gazetede yayınlanacağını ve atamaların da yine rektörlükçe yapılacağını düşünürsek öğretim görevlisi ilanlarının sadece "...... alanında tezli yüksek lisans mezunu olmak" şartıyla çıkacağını beklemek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Her üniversite bu yönetmeliği kendine göre yorumlayabilir. Ki önceden de tek yönetmelik vardı ancak farklı uygulamalar sıklıkla olabiliyordu.</p><p></p><p>Tezli yüksek lisans derecesinin bir üst derecesi doktora eğitimi olduğuna göre, doktora yapıyor olmak/doktora mezunu olmak ve şu kadar yıl iş tecrübesine sahip olmak şeklinde ilanların çıkması muhtemel diye düşünüyorum. Bu durumda lisans mezunu sıfatıyla doktora yapan birisine veya tezsiz yüksek lisans mezunu olarak doktora yapan birisine bu tarz kadrolara atanma imkanı verir düşüncesindeyim. Kısaca rektörlük makamı istedikten sonra uygun bir ilan çıkarılır ve istenen kişi de bu kadroya pekala atanabilir.</p><p></p><p>Uzun yıllar boyunca öğretim görevlisi alımlarında tezli-tezsiz ayrımı olmamıştı. Özel şartlar bölümünde genellikle "... alanında yüksek lisans mezunu olmak" ibareleri yer almaktaydı.</p><p></p><p>Bu alandaki ilk ayrım 6.2.2013 tarihinde oldu ve bu tarih sonrasında tezsiz yüksek lisans programına başlayanların doktora eğitimine yüksek lisans mezunu sıfatıyla başvurmaları engellendi. Yani bu tarih sonrası tezsiz yüksek lisans programına başlayıp mezun olanlar doktora başvuruları açısından artık lisans mezunu olarak kabul edilmiş oldular.</p><p></p><p>İkinci ayrım ise 14.03.2016 tarihinde oldu. Öğretim görevlisi alımlarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak şartı getirildi. Bu değişiklik öncesinde tezsiz yüksek lisans mezun olanlara/tezsiz yüksek lisans programına kayıtlı olanlara (mezun olmaları durumunda) ise bu mezuniyetlerinin 2 yıl tecrübe yerine sayılacağına yönelik bir muafiyet getirildi. Yani tezsiz yüksek lisans mezunlarının öğretim görevlisi ilanlarına yüksek lisans mezunu sıfatıyla başvurmaları engellenmiş oldu. Bu başvurular açısından tezsiz yüksek lisans mezunları lisans mezunu olarak kabul edildi ve eğer varsa ve ilan metni de müsaade ediyorsa belgelendirebildikleri tecrübelerine istinaden başvuruları kabul edildi. </p><p></p><p>Önceki tüm yönetmelikler ortadan kaldırılarak yani önceki dönemlerde yönetmelikte yer alan ve hak kayıplarını önleyen tüm muafiyetler ortadan kaldırılarak sıfırdan bir yönetmelik yapılmış oldu. Ve bence yeni mağduriyetler yaratıldı. Mutlaka yukarıda anlattığım sürece uygun bu yönetmelik için de muafiyet maddeleri eklenmelidir. Mümkün olan tüm kanallardan buradaki düşüncelerimi dile getireceğim. Bir gelişme olursa buradan paylaşırım.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="legendary, post: 495811, member: 57011"] Hem norm kadro hem de alım usullerini belirleyen yönetmelikler yayımlandı. Düşüncelerim şöyle: Yeni yönetmelikte öğretim görevlisi alımı için "(3) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır." maddesi getirilmiş. Yani lisans mezuniyetine ilave olarak iş tecrübesi olanlar artık başvurmayacak. Ancak ilan metinlerinin artık YÖK onayına gerek kalmaksızın doğrudan resmi gazetede yayınlanacağını ve atamaların da yine rektörlükçe yapılacağını düşünürsek öğretim görevlisi ilanlarının sadece "...... alanında tezli yüksek lisans mezunu olmak" şartıyla çıkacağını beklemek ne kadar doğru olur bilemiyorum. Her üniversite bu yönetmeliği kendine göre yorumlayabilir. Ki önceden de tek yönetmelik vardı ancak farklı uygulamalar sıklıkla olabiliyordu. Tezli yüksek lisans derecesinin bir üst derecesi doktora eğitimi olduğuna göre, doktora yapıyor olmak/doktora mezunu olmak ve şu kadar yıl iş tecrübesine sahip olmak şeklinde ilanların çıkması muhtemel diye düşünüyorum. Bu durumda lisans mezunu sıfatıyla doktora yapan birisine veya tezsiz yüksek lisans mezunu olarak doktora yapan birisine bu tarz kadrolara atanma imkanı verir düşüncesindeyim. Kısaca rektörlük makamı istedikten sonra uygun bir ilan çıkarılır ve istenen kişi de bu kadroya pekala atanabilir. Uzun yıllar boyunca öğretim görevlisi alımlarında tezli-tezsiz ayrımı olmamıştı. Özel şartlar bölümünde genellikle "... alanında yüksek lisans mezunu olmak" ibareleri yer almaktaydı. Bu alandaki ilk ayrım 6.2.2013 tarihinde oldu ve bu tarih sonrasında tezsiz yüksek lisans programına başlayanların doktora eğitimine yüksek lisans mezunu sıfatıyla başvurmaları engellendi. Yani bu tarih sonrası tezsiz yüksek lisans programına başlayıp mezun olanlar doktora başvuruları açısından artık lisans mezunu olarak kabul edilmiş oldular. İkinci ayrım ise 14.03.2016 tarihinde oldu. Öğretim görevlisi alımlarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak şartı getirildi. Bu değişiklik öncesinde tezsiz yüksek lisans mezun olanlara/tezsiz yüksek lisans programına kayıtlı olanlara (mezun olmaları durumunda) ise bu mezuniyetlerinin 2 yıl tecrübe yerine sayılacağına yönelik bir muafiyet getirildi. Yani tezsiz yüksek lisans mezunlarının öğretim görevlisi ilanlarına yüksek lisans mezunu sıfatıyla başvurmaları engellenmiş oldu. Bu başvurular açısından tezsiz yüksek lisans mezunları lisans mezunu olarak kabul edildi ve eğer varsa ve ilan metni de müsaade ediyorsa belgelendirebildikleri tecrübelerine istinaden başvuruları kabul edildi. Önceki tüm yönetmelikler ortadan kaldırılarak yani önceki dönemlerde yönetmelikte yer alan ve hak kayıplarını önleyen tüm muafiyetler ortadan kaldırılarak sıfırdan bir yönetmelik yapılmış oldu. Ve bence yeni mağduriyetler yaratıldı. Mutlaka yukarıda anlattığım sürece uygun bu yönetmelik için de muafiyet maddeleri eklenmelidir. Mümkün olan tüm kanallardan buradaki düşüncelerimi dile getireceğim. Bir gelişme olursa buradan paylaşırım. [/QUOTE]
İnsan doğrulaması
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
Akademik Personel
Akademik Personel Atama Kriterleri ve Yönetmelikle
YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...