Yeni Mezun Akademik Kariyer Hakkında Sorular

bncksmn

Öğrenci
Merhaba

İstanbulda teknik bir üniversitede mühendislik okuyorum yakın zamanda mezun olacağım. Akademik bir kariyer planlıyorum.

Bir süredir araştırıyorum ancak hala tam cevap bulamadığım noktalar var beni aydınlatırsanız sevinirim.

1) Akademik kariyerimi okulumda yapmak istiyorum. Araştırma görevlisi alımında cari ve öyp ile alım olduğunu okudum. Ben yüksek lisans-doktora boyunca araştırma görevlisi olarak çalışmak istiyorum. Bunun için kontenjan mı açılmasını beklemem gerekiyor yoksa lisans üstü eğitime başladığımda okula gerekli başvuruları yaptığımda hem lisansüstü eğitim yapıp hem de maaşlı çalışabiliyor muyum?

2) Doktora bittiğinde araştırma görevlisi kadrosundan kalmak için haricen bir şey yapmak gerekiyor mu? Okulla ilişik kesiliyor mu? Yoksa doktora bittikten sonra derslere hemen girmeye başlanıyor mu?

parafiskalite

Yardımcı Editör
Arastırma gorevlısı olmak ıcın eskıden lısans mezunu olmak yeterlıydı, artık lısansustu ogrencısı olmak gerekıyor zaten.
Oyp ıle ılgılı bılgım yok ama kalktıgını soyleyen arkadaslar var.
Carı alımla ılgılı bılgı vermek gerekırse; ales ve dıl puanlarınızı aldıktan sonra yoksıs’ten kadro ılanlarını takıp edebılırsınız. Okula belgelerımı vereyım, alınayım gıbı bır durum yok yanı.

bncksmn

Öğrenci
"Görev süreleri lisansüstü öğrenimlerini tamamlayıncaya kadardır, eğitim tamamlandıktan sonra görevlerine son verilir."

Peki bundan sonra süreç nasıl işliyor? Araştırma görevlisi olarak devam edemiyor muyuz? Yardımcı doçent (bu da kalıyor sanırım) ya da eşdeğer kadroların açılmasını mı beklemek gerekiyor? Üniversitede kalmaya nasıl devam ediyoruz?

bncksmn

Öğrenci
50/d yi araştırdım ve hayallerim yıkıldı. Doktora bitirenlerin en fazla %20 yar doç olarak atanabilir diyor. Kalan kısmı ne olacak? Ben mi anlayamadım yoksa %80 işsiz mi kalıyor?

finduilas

Profesör
"Görev süreleri lisansüstü öğrenimlerini tamamlayıncaya kadardır, eğitim tamamlandıktan sonra görevlerine son verilir."

Peki bundan sonra süreç nasıl işliyor? Araştırma görevlisi olarak devam edemiyor muyuz? Yardımcı doçent (bu da kalıyor sanırım) ya da eşdeğer kadroların açılmasını mı beklemek gerekiyor? Üniversitede kalmaya nasıl devam ediyoruz?

Hayir, devam edemiyorsunuz. Ogretim uyeligi kadrolarini kovalayip onlara basvuru yapacaksiniz. Mezun olur olmaz kadroya giremezseniz mecburen bekleyeceksiniz.

Bahsettiginiz %20 doktora yaptiginiz okulda kalmaniz icin gecerli. Baska bir okulda kadroya girebilirsiniz elbette.