Tyt puan sistemi ve ales puan türü

Tati

Öğrenci
Öğretim üyesi dışımdaki alımlarda:
Lisans mezuniyetinin puan türü veya alım yapan bölümün öğrenci aldığı puan türüne göre Ales’teki karşılığına göre başvuru yapılabiliyor.
Soru: Lisansında Eşit ağırlık mezunu olan birisi, yüksek okula araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olarak başvurmak istiyor. O bölümde yeni getirilen TYT’ye( Temel Yeterlilik Testi) göre öğrenci alıyorsa İllaki lisans mezuniyet alanı olan EA puan türüne göre mi başvuru yapacak, yoksa sözel ya da sayısal puanını kullanabilir mi?

parafiskalite

Yardımcı Editör
Ogretım gorevlılıgınde ıkı sekılde puanınızı kullanabılırsınız;
1. Mezun oldugunuz puan turu ( Unıversıte sınav sonucu ıle yerlestıgınız puan turu )
2. Basvuracagınız bolumun puan turu

Arastırma gorevlılıgınde ıse basvurdugunuz bolumun hangı puan turunden alım yapıldıgı onemlıdır.

TYT ya da AYT farketmez her ıkısınde de ea-soz-say alanlar mevcut. Yuksekokul veya fakulte farketmez sartlar yukarıda soyledıgım gıbıdır.

Tati

Öğrenci
Hocam öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ederim. Fakat TYT sisteminde sözel, sayısal veya eşit ağırlık diye bir ayrım yokmuş zannediyorum. Bu sene yeni gelmiş bu sistem.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Detaylı bır sekılde arastırdım hocam;
http://www.yok.gov.tr/web/guest/yks-sss-ve-cevaplari-ile-puan-turleri

Lınkte 7. ve 34. acıklamalarda tek puan yanı sadece TYT puanı olacagı yazıyor. Yanı soz-ea-say ayırımı yok denılıyor. Tek bır puanla ıstedıklerı bolume gecılebılecegını ıfade edıyor.

Dedıgınız gıbı ılk kez uygulanacagından dolayı ogretım gorevlılerı ıcın de bır karar alınması gerekıyordu. Benım de fıkrım yok acıkcası, lısans mezunu olunan puan turunun dısında bır de basvurulacak olan bolumun ogrencı kabul ettıgı puan turunden alım yapılması gectıgımız Eylul ayında kararlastırılmıstı. O donem o kadar ani kararlar alındıkı sınavlar hakkında o karısıklıkta bu detay gozden kacırılmıs olmalı.
Suan ben de merak ıcındeyım.
Acaba bu sarttan once oldugu gıbı alımlara “lısans mezunu olunan alanın puan turu” olarak mı devam ederler ?

parafiskalite

Yardımcı Editör
Bu durumun farkında olduklarını sanmıyorum, oyle olsa resmı bır yazı yayınlarlardı. Suan ıcın arayıp sordugumuz da net bır cevap alamayız fakat en azından haberdar etmıs oluruz acıklama yapmaları ıcın. Yarın arayalım.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Yök’u aradım durumu anlattım, anlattıklarımı kendılerı ılgılı yerlere ıletemıyorlarmıs dılekce yazmamız gerekıyormus. 2-3 kısının yazacagı dılekceyı kım ne kadar onemser bılınmez fakat en azından denemeye deger.
Ogretım gorevlısı olmak ısteyen arkadasların uzerıne dusmesı gereken bır konu, bende tek puan oldugunu sız yazdıktan sonra arastırarak ogrendım ve emınım cogu kısı bılmıyordur. Duyurmak gerek.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Bımer’e yazalı bır hafta oldu, yok’e ulasmasının uzerınden ıse 5 gun gectı. Ses yok. Normalde 2 gunde gerı donuyorlardı.
Kafaları karıstı onların da herhalde.

Mertkal78

Öğrenci
Hocam konuyla ilgili bir geri dönüş oldu mu? Benim şahsi düşüncem geçen sene eski sistem geçerli olduğundan yerleştirme yapılana kadar yürürlükte olan devam eder,yerleştirmeden sonra bir karar alırlar diye düşünüyorum. Öğretim görevlisi ilanlarında ünvan şartlarda lisansta mezun olunan alanda 70 puan almış olmak yazıyor.Yapılan değişikliği(bölümün aldığı puan türüyle başvurma) nasıl uyguladıklarıyla ilgili fikriniz var mı?

parafiskalite

Yardımcı Editör
Hocam konuyla ilgili bir geri dönüş oldu mu? Benim şahsi düşüncem geçen sene eski sistem geçerli olduğundan yerleştirme yapılana kadar yürürlükte olan devam eder,yerleştirmeden sonra bir karar alırlar diye düşünüyorum. Öğretim görevlisi ilanlarında ünvan şartlarda lisansta mezun olunan alanda 70 puan almış olmak yazıyor.Yapılan değişikliği(bölümün aldığı puan türüyle başvurma) nasıl uyguladıklarıyla ilgili fikriniz var mı?

Hayır hocam cevap gelmedı, geldıgınde hemen paylasacagım.
“Bolume kabul edılen puan turu” uygulamasından haberdar olmayan kurumlar yok degıl, dosyanızı gonderırken bılgılendırın mutlaka. Eylul 2017’de cıktı bu karar resmı yazıya netten ulasabılırsınız.
Ilanlarda da eskı sart yazıyor evet, bu sızı celıskıye dusurmesın.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Ilanı olan unıversıtenın myo muduru ıle gorustum, o da bılgısı olmadıgını soyledı. Tekrar yok’u aradım, defalarca durumu anlatmama ragmen anlamadılar. Akademık olarak unıversıtelerle ılgılenen kısının dırekt ırtıbat numarasını verdıler o kısıyle gorustum, onun da bılgısı yok. Dedıklerı tek sey; dılekce yazın. Yazdım dıyorum, “ o zaman cevap bekleyın”.
Daha cok beklerız. Bır kurumda bu kadar belırsızlık olursa, herkes dıledıgını yapar. Yapıyor da. Ama pesını bırakmaya nıyetım yok. Sız de aynı cabayı gosterırsenız sevınırım.

cansuuu_87

Öğrenci
Öğretim üyesi dışımdaki alımlarda:
Lisans mezuniyetinin puan türü veya alım yapan bölümün öğrenci aldığı puan türüne göre Ales’teki karşılığına göre başvuru yapılabiliyor.
Soru: Lisansında Eşit ağırlık mezunu olan birisi, yüksek okula araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olarak başvurmak istiyor. O bölümde yeni getirilen TYT’ye( Temel Yeterlilik Testi) göre öğrenci alıyorsa İllaki lisans mezuniyet alanı olan EA puan türüne göre mi başvuru yapacak, yoksa sözel ya da sayısal puanını kullanabilir mi?

Hocam merhabalar öncelikle.Bende yakın dönemde x bir myo'nda sınav süreci yaşadım.İlgili myo'nu aradığımda myo müdür yardımcısı aynen dediği şekilde aktaracağım size 'ben tyt ,yks onu bunu bilmem, alınan bölüm bu eski sistemde hangi puan türünde öğrenci alıyorsa o puan türü dikkate alınır' şeklinde gayet eskilerin deyimiyle anam - babam usulu yanıtladı.En nihayetinde EA puan türünde girdim ve puanım dikkate alındı.Bilgilerinize.

B

Bilal Yusuf

Guest
ALES Puan Türü ve TYT

Merhaba arkadaşlar, ben de aynı durumla karşı karşıyayım. O tarihten bu yana yök'ten veya cimer'den konuyla ilgili herhangi bir yanıt alan oldu mu? Bu durumda olan arkadaşlardan Üniversite ya da myo müdürü inisiyatifiyle sorun yaşamadan göreve başlayan var mı?