Türkçe eğitimi doktora mülakatı ve bilim sınavı soruları

ozzee

Öğrenci
Merhaba,
Türkçe eğitiminde doktora mülakatına girmiş, doktora yapmış ya da yapan arkadaşlar, mülakat ve bilim sınavı soruları hakkında bilgi verirlerse sevinirim. Özellikle yazılı sınavda ne tür sorular soruldu, mesela Osmanlıca, Edebiyat soruları mı ağırlıktaydı yoksa okuma, dinleme v.b. beceriler ile Türkçe öğretim programı mı?

ozzee

Öğrenci
Arkadaşlar kendi sorumu cevaplayayım,bana kimse yardım etmedi ama benim yardımım dokunsun bari.
Doktora bilim sınavı soruları
1. Genç kalemler ve Yeni lisan hareketinin Türkiye Türkçesinin oluşumundaki etkisi
bu hareketin kelime türetme, aruz-hece, alfabe konusundaki görüşleri v.b.
2. Dil ile söz ayrımını açıkla. (Saussure'ün görüşleri)
3. 2006 Türkçe Öğretim Programıyla yeni yayınlanan taslak programı kıyasla.
4. 10 adet kaynakça yaz.
Başarılar......

H

Hoste

Guest
Arkadaşlar kendi sorumu cevaplayayım,bana kimse yardım etmedi ama benim yardımım dokunsun bari.
1. Genç kalemler ve Yeni lisan hareketinin Türkiye Türkçesinin oluşumundaki etkisi
4. 10 adet kaynakça yaz.
Başarılar......

hangi okulda girdiniz hocam sınava? benim türkçe yüksek lisans sınavım var. nelere bakmamı önerirsiniz? ilk defa giricem.

jenis

Öğrenci
4. 10 adet kaynakça yaz.
Başarılar......

böyle düşünen çok az insan kaldı herhalde. insanlar sınav sorularını kolay kolay vermiyor, "ben bilmeden girdim, onlar da öylece girsin," falan diyorlar gördüğüm kadarıyla.

A

Akademik Forum

Guest
4. 10 adet kaynakça yaz.
Başarılar......

Hala iyi insanların olduğunu görmek güzel şey. Hak ettiğin yere gelmeni diliyorum.:applause:

S

sfnjsnfjdfe

Guest
Türkçe Eğitimi Doktora Mülakat Soruları - Genel İzlenimler

Ben de pek kimseden yardım göremedim. O yüzden yardım etmek isterim. Gazi'de yazdığınız tezle ilgili bir soru soruluyor. Onun haricinde herkese farklı sorular yöneltiliyor. Bu arada sınav sözlü mülakat.. Örnek sorular: Dil bilgisi öğretimi nasıl yapılır? Metin türleri hakkında bilgi veriniz. Çocuk edebiyatı nedir, hangi kitapları okutuyorsunuz, nelere dikkat edilmelidir? Türkçe'nin tarihi.. Bir cümlenin söz dizimiyle ilgili sorular.. Sözcüklerin yapısıyla ilgili sorular.. Dört temel dil becerisiyle ilgili sorular... Bu gibi sorular geliyor. Ne üzerine çalışmışsanız hocalar o konuyla ilgili soruları çeşitlendiriyor. Tavsiyem şudur ki kendinize 5-6 alan belirleyip okuma çalışmalarına başlamanız. Benim bir gözlemim de şu oldu. Doğru cevap verseniz de kendinizi ifade etme kabiliyetiniz çok önemli. Bir de şu var ki hocalar kendi öğrencilerini alıyor ön yargısına kapılmamanızı öneririm. Alınan öğrencilerden sadece biri Gazi mezunuydu. Yani siz elinizden geleni yapınız. Kılık kıyafet konusuna da değineyim bitirmeden.. Güzel giyinmenizi tavsiye ederim. Ben tişörtle girdim sınava ama dikkat etmek lazım açıkcası. Takım elbiseyle gelenler de vardı. Bir zorunluluk yok ama güzel giyinmek önemli. Umarım yazıdan faydalananlar olur...