Sizce Etik mi?

denirotr

Öğrenci
Merhabalar,
Bundan yaklaşık 3 sene önce, doktora hocam ile birlikte Tübitak projesi yapmaya karar verdik. Bunun için bir araştırma kurumu ile iletişime geçtim ve proje detaylarını onlarla da paylaştım. Araştırma kurumundan hizmet alımı yapacaktık ve gerekli mailleşmeler yapıldı. Projeyi yazdım ve doktora hocamın okuması için gönderdim. Maalesef doktora hocam uzun bir süre okumadı (3 sene) ve proje uzun zamandır hayata geçirilemedi. Ancak, detayları paylaştığım araştırma kurumu projeyi başka bir hoca ile yapmış ve tübitaktan onay alınmış.
Bu durum sizce etik midir? Elimdeki mailler ile şikayetçi olsam ne gibi bir yaptırımı olur?
 

kariyerim

Öğrenci
Merhabalar, cidden böyle bir şey yaşanabiliyor mu ? Nerede fikri mülkiyet hakları? Araştırma kurumunun projeye her hangi bir katkısı var mı? Yada proje üzerinde hakları var mı?
 

ünikadir

Öğrenci
Kesinlikle kabul edilemez, elinizdeki tüm kanıtlar ile beraber başvuru yapın, şikayetçi olun ve peşini bırakmayın özellikle o araştırma kurulundan hepsi yapmış olamaz yapan kişiden şikayetçi olun, büyük ihtimalle sizlere ulaşılar çekin şikayeti gibisinden asla vazgeçmeyin devam edin.
 

denirotr

Öğrenci
Merhabalar, cidden böyle bir şey yaşanabiliyor mu ? Nerede fikri mülkiyet hakları? Araştırma kurumunun projeye her hangi bir katkısı var mı? Yada proje üzerinde hakları var mı?
Fikir bana ait ama henüz bir girişim yapılmamıştı. Sadece elimde proforma faturaların mailleri var. bir de telefon konuşmaları.
 

denirotr

Öğrenci
Elimde o zamana ait 5 farklı mailleşme var. Maillerde proje ile ilgili bazı ayrıntılar var ve kimyasal madde isimleri geçiyor. Ayrıca o firmadan alınmış proforma mektubu var. Karşı tarafın kullandığı kimyasallar değiştiği taktirde yine de haksızlığı uğramış olur muyum? Şöyle bir örnek verilebilir: Mesela ben X hastalığını tedavi edecek bir cihaz tasarladım ve cihazı yaparken içine bazı kimyasal maddeler katacağım. Karşı taraf bu fikri alıyor (cihazı) ve kimyasalları değiştirerek aynı görevi gören başka bir cihaz tasarlıyor. Benim durumumda aşağı yukarı buna benziyor.
 

kpssmaduru

Öğrenci
Merhaba hocam, bence kesinlikle etik değil. Belgelerinizle itirazda bulunup proje fikrinin size ait olduğunu kanıtlayın. Elinizde belge olduğu için mutlaka bir çözüme kavuşur diye düşünüyorum.
 
Üst