Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Kullanıcılar
Şu anki ziyaretçiler
Akademikpersonel.org
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Yeni mesajlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
Lisansüstü Eğitim Programları
Doktora Eğitimi
Sanatta Yeterlik İçin Dil Şartı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="kartut" data-source="post: 480067"><p><strong>Sanatta mı yeterlik dilde mi yeterlik?</strong></p><p></p><p>SANATTA MI YETERLİK DİLDE Mİ YETERLİK?</p><p>Üniversitelerin eğitim fakülteleri, güzel sanatlar bölümü ve güzel sanatlar fakültelerinin ilgili bölümlerinde, konservatuvarlarda doktoraya karşılık gelen unvan Sanatta Yeterliktir. Üniversitelerde zaman zaman bu alana ilişkin lisansüstü eğitim ve atamalara yönelik düzenlemeler yapılabilmekte, kriterler geliştirilmektedir. </p><p>Ancak yıllardır uygulanan, değiştirilmeyen, değiştirilmesi dahi düşünülmeyen mevcut sanatta yeterlik kriterleri üniversitelerimizin sanat alanlarındaki gelişimlerini olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Maalesef temel bilim alanlarını referans alan bu kriterler yabancı dil puanını ön şart olarak kabul edip alan yeteneği sınırlı, dilde başarılı olanların önünü açmakta yetenekli, başarılı adayların ise önünün tıkanmasına neden olabilmektedir. Örneğin Y. dil puanı 90 olan yeteneği sınırlı bir adayın karşısında; yeteneği tavan yapmış bir aday Y. dilden 55 alamadığı sürece sanatta yeterliğe kabul edilme şansı yoktur. </p><p>Güzel sanatlar alanındaki gelişimde etkili olan yabancı dilin akademik hayattaki yeri ne olmalıdır?</p><p> Sanatta yeterlikte yabancı dil amaç değil bir araç ve avantaj olmalıdır.</p><p> Sanatta yeterlikte yabancı dil kriteri, alana ilişkin yetenek ve becerinin önünde yer almamalıdır. Asıl kriter alan yetkinliği/yeteneği olmalıdır.</p><p> Dil puanı ön şart değil, yüzdelik dilim içerisindeki önemli şartlardan biri olarak değerlendirilmelidir.</p><p> İyi derecede yabancı dil bilmek iyi bir sanatçı-sanat eğitimcisi (sanatta yeterli) olmanın bir eş değeri ve gereği olarak düşünülmemelidir. </p><p>Neticede yükseköğretimde esnek olmayan tutumlar yükseköğretimin ulusal ve kurumsal kimliğine gölge düşmesine yol açabilir. Bu bakımdan bireysel yeteneklere göre sistem çeşitlendirilmelidir. Özel yeteneklere dayalı kanallar açık tutmalıdır. Çünkü bilimiyle, sanatıyla eğitimiyle, kültürüyle, değerleriyle toplumu ileriye götürecek yaratıcı insanlar bu kurumlardan yetişiyor. Özel beceri, yaratıcılık ve yeteneği gerektiren alanlar sistemin/temel bilimlerin katı kurallarına mahkûm edilmemelidir. Konu kesinlikle Yabancı dil karşıtlığı olarak algılanmamalıdır. </p><p>Dünyada bizdeki kritere sahip kaç ülke var? Ayrıca üniversitelerin güzel sanatlar alanında sanatta yeterlikte yabancı dil kriterinin koyulduğu yıldan itibaren (sanırım 1980li yılların sonu) ülkemizde kaç tane sanat alanında isim yapmış akademisyen sanatçı çıkmıştır? Daha açıkçası 1970 ve 1990 arası, 1990 ve 2017 yılları arasındaki sanatçı profilinin karşılaştırılması bize bu konuda bir ipucu verebilir diye düşünüyorum.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kartut, post: 480067"] [b]Sanatta mı yeterlik dilde mi yeterlik?[/b] SANATTA MI YETERLİK DİLDE Mİ YETERLİK? Üniversitelerin eğitim fakülteleri, güzel sanatlar bölümü ve güzel sanatlar fakültelerinin ilgili bölümlerinde, konservatuvarlarda doktoraya karşılık gelen unvan Sanatta Yeterliktir. Üniversitelerde zaman zaman bu alana ilişkin lisansüstü eğitim ve atamalara yönelik düzenlemeler yapılabilmekte, kriterler geliştirilmektedir. Ancak yıllardır uygulanan, değiştirilmeyen, değiştirilmesi dahi düşünülmeyen mevcut sanatta yeterlik kriterleri üniversitelerimizin sanat alanlarındaki gelişimlerini olumsuz etkilediği düşünülmektedir. Maalesef temel bilim alanlarını referans alan bu kriterler yabancı dil puanını ön şart olarak kabul edip alan yeteneği sınırlı, dilde başarılı olanların önünü açmakta yetenekli, başarılı adayların ise önünün tıkanmasına neden olabilmektedir. Örneğin Y. dil puanı 90 olan yeteneği sınırlı bir adayın karşısında; yeteneği tavan yapmış bir aday Y. dilden 55 alamadığı sürece sanatta yeterliğe kabul edilme şansı yoktur. Güzel sanatlar alanındaki gelişimde etkili olan yabancı dilin akademik hayattaki yeri ne olmalıdır? Sanatta yeterlikte yabancı dil amaç değil bir araç ve avantaj olmalıdır. Sanatta yeterlikte yabancı dil kriteri, alana ilişkin yetenek ve becerinin önünde yer almamalıdır. Asıl kriter alan yetkinliği/yeteneği olmalıdır. Dil puanı ön şart değil, yüzdelik dilim içerisindeki önemli şartlardan biri olarak değerlendirilmelidir. İyi derecede yabancı dil bilmek iyi bir sanatçı-sanat eğitimcisi (sanatta yeterli) olmanın bir eş değeri ve gereği olarak düşünülmemelidir. Neticede yükseköğretimde esnek olmayan tutumlar yükseköğretimin ulusal ve kurumsal kimliğine gölge düşmesine yol açabilir. Bu bakımdan bireysel yeteneklere göre sistem çeşitlendirilmelidir. Özel yeteneklere dayalı kanallar açık tutmalıdır. Çünkü bilimiyle, sanatıyla eğitimiyle, kültürüyle, değerleriyle toplumu ileriye götürecek yaratıcı insanlar bu kurumlardan yetişiyor. Özel beceri, yaratıcılık ve yeteneği gerektiren alanlar sistemin/temel bilimlerin katı kurallarına mahkûm edilmemelidir. Konu kesinlikle Yabancı dil karşıtlığı olarak algılanmamalıdır. Dünyada bizdeki kritere sahip kaç ülke var? Ayrıca üniversitelerin güzel sanatlar alanında sanatta yeterlikte yabancı dil kriterinin koyulduğu yıldan itibaren (sanırım 1980li yılların sonu) ülkemizde kaç tane sanat alanında isim yapmış akademisyen sanatçı çıkmıştır? Daha açıkçası 1970 ve 1990 arası, 1990 ve 2017 yılları arasındaki sanatçı profilinin karşılaştırılması bize bu konuda bir ipucu verebilir diye düşünüyorum. [/QUOTE]
İnsan doğrulaması
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
Lisansüstü Eğitim Programları
Doktora Eğitimi
Sanatta Yeterlik İçin Dil Şartı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?