Okutmanlara Ait 2547 Sayılı Kanunun 32. Maddesi

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Okutmanlar:
Madde 32


Okutmanlar, ilgili kurumların görüşü alınarak fakültelerde ve fakülteye bağlı birimlerde
dekanların, rektörlüğe bağlı enstitü veya yüksekokullarda müdürün önerisi ve rektörün onayı ile süreli veya sürekli olarak atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer.Bunların yeniden atanmaları mümkündür. Bu takdirde ilk atama usulü uygulanır
 

olciist

Öğrenci
Bu alanda bir yer edinmeye çalışırken bu konuda bu kadar cahil olmam affoluna...
Ben aslında öğretim üyesi olmak istiyorum ama bir şekilde hayatın bir yerlerinden tutunma gerekliliği bir yana y.l bitti ve artık evde tek başıma ales, kpds, üds notlarını yükseltmeye çalışıp ve alanımla ilgili bilgileri taze tutmaya ve pekiştirmeye çalışmak bir hayli yorucu oluyor. Bu daha çok motivasyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Mevcut notlarımla bir de okutmanlıkta şansımı denemek istiyorum. Esas olarak nereye bakacağımı bilmeden okutmanlık hakkında bir şeyler öğrenmeye çalıştım ama tatmin edici değil hiç bir yorum. Sonunda sizlere sormaya karar verim:
Ne oluyor okutman olunca :)? Kimisi lisansüstü yapmamıza üni.nin müsaade etmediğini söylüyor kimisi "keyfi" diyor. Ama ben olurda bir şekilde araştırma görevliliğinden önce okutman kadrosunda yer alırsam nasıl bir tabloyla karşılaşırım (Evet biliyorum, iki şekilde de kabul almak çok zor. bu yazdıklarımdan okutmanlığı basite indirgediğimi vs. düşünmeyin rica ederim)? Bunun belirli bir prosedürü yok mudur? Ayrıca, olur da okutman olunan üni.de doktora yapılmasına izin verilirse öğretim üyeliğine geçişte istifa mı etmem gerekiyor şayet bu 4 sene sözleşme yenilenirse; ayrıca araştırma görevlisi olarak doktora yapmak yani o 4 yıl araştırma görevlisi olmak yahut okutman olmak nasıl bir fark yaratıyor? ya da bir fark yaratıyor mu?
İlk etapta bunlar var aklımda sormak istediğim belki vardır da şimdi gelmiyordur aklıma. Bilgileriniz ve tecrübelerinizle umarım yanlış bir adım atmam.
Şimdiden teşekkürler....
 

Feyzan

Öğrenci
Okutmanların ders yükü baya yoğun oluyor diye biliyorum. Araştırma görevlilerinin ise çoğunlukla ders anlatma zorunluluğu olmadığından, doktora yapma açısından daha rahatlar diye düşünüyorum. Kadrolar arası geçişle ilgili ise pek bir fikrim yok ve açıkçası ben de merak ediyorum.
 

solidarius35

Öğrenci
merhabalar hocam ben bir devlet üniversitesinde okutmanım. kpss puanım ile ilk atama yoluyla milli eğitime atandım. bulunduğum ildeki milli eğitime de atandığım ildeki milli eğitime de durumumu sordum. ancak daha önce karşılaşmadıkları bi durum olduğu için çok açıklayıcı bilgiler vermediler. izlememiz gereken yol nedir? istifa ettikten sonra sorun çıkabilir mi atamanın iptali gibi?
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Akademik kadrolarda istifa için süre ya da sayı sınırı yoktur sizin devlet memuriyetinizdeki 2 kere istifa etme hakknızıda etkilemez. Kısacası bir sorun yok.
 

instructor

Öğrenci
okutman olarak yl ve doktora yapılabilir ama keyfi bir uygulama söz konusudur doğru bazı üni dersler aksar der izin vermez bazısı tabi kendinizi geliştirin destekliyoruz der ama her 2 durumdada yaparsınız bi şekilde. maddi olarak iyidir ancak manevi olarak bu süreçte yorulursunuz araştırma görevlisi olarakta tam tersi diyebilirim. akademik kadrolarda her seferinde istifa yada muafakat almak gereklidir. yar doç luktan başka üni ye yar doç olarak gitseniz bile bu değişmez prof da olsanız atamalar hep yeniden yapılır.
 

solidarius35

Öğrenci
nazmi hocam sağolun. bir sorum daha olacak, okutman olarak görev yapanlar kadrolu olarak mı yoksa sözleşmeli olarak mı geçiyor. kadro karşılığı sözleşmeli olduğumuzu duydum, tam olarak açıklaması nedir? bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim
 

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Kadro karşılığı sözleşmeli demek devlet memurlarının tüm ayrıcalıklarından yararlanır ama her yıl bir sözleşme yapılır demek. Otomatik olarak yenilenir sözleşme işten atılma duru 657 gibidir sadece yüz kızartıcı şuçişlenmedikçe devam edersiniz.
 

instructor

Öğrenci
ales 60 dil 40 ön sıralama için yani kadro sayısının 4 katı aday belirlemek için sonra ales 30 lisans 30 giriş sınavı(yazılı) 30 dil 10.
yukarıdaki yüzdelikler rektörlük ve fakülte kadroları için. myo lar için ise ales 70 lisans 30 öndeğerlendirmede sonrasında ales 35 lisans 30 giriş sınavı 35 tir.
 

tasdelenes

Öğrenci
ales 60 dil 40 ön sıralama için yani kadro sayısının 4 katı aday belirlemek için sonra ales 30 lisans 30 giriş sınavı(yazılı) 30 dil 10.
yukarıdaki yüzdelikler rektörlük ve fakülte kadroları için. myo lar için ise ales 70 lisans 30 öndeğerlendirmede sonrasında ales 35 lisans 30 giriş sınavı 35 tir.

bildiğim kadarıyla bu oranlar değişiklik gösterebiliyor.
 

gulmus

Öğrenci
arkadaşlar okutman alınırken okulun yaptığı sınav yazılı mı oluyor?yabancı dil okutmanları için bu sorum.yoksa üniversite isterse bu sınavı sözlü de yapabilir mi?
 
A

AHSEN23

Guest
merhaba arkadaşlar...ingilizce okutmanlık için ales e girmek gerekiyor mu??bilgisi olan yardımcı olabilir mi acaba??
 

mehmetfatih

Öğrenci
Merhaba herkese, okutmanlikla ilgili konu acilmisken bende bir kac soru sorayim sakincasi yoksa. Oncelikle okutmanlik icin basvuru sartlari neler? Benim bransim matematik, okutmanliga basvurabilirmiyim? Bu konuda bilgi alabilecegim link verebilirmisiniz? Simdiden tesekkurler...
 

aboutto

Öğrenci
hocam okutmanlık sadece üniversitede farklı bölümlerden öğrencilerin aldığı ortak derslerde olur. (ingilizce,almanca,tde, ink tarihi, müzik vs) matematik olmaz heralde ben duymadım.
 

gulmus

Öğrenci
hocam ben birşey sormak istiyorum.şimdi diyelimki ben okutmanlığı kazandım.ama başka bir üniversitede de asistanlığı kazanma durumum var.ama asistanlığın sınavı okutmanlığın son belge teslim tarihinden 2 gün sonra.şu durumda ben okutmanlığa kaydımı yaptırıp daha sonra kazanmam durumunda bir hafta on gün sonra istifa edip asistanlığa geçme şansım olurmu?sonuçta asistanlık sınavını kazanacağım kesin değil. bu resmen mümkünmü? yoksa okutman olurken imzalayacağım sözleşmede böyle zamansız bir istifayı engelleyecek maddeler varmıdır? birde erkekler için asistanken askere gitme durumu olursa döndüğünde kadrosu yerinde dururmu? şimdiden teşekkürler..
 
Üst