ÖYP kapsamında ilan edilecek araştırma görevlisi kadrolarına üniversitelerce iki türlü yerleştirme yapılacaktır;
a) Cari usulde yerleştirme
b) ÖYP puanı ile yerleştirme
a-Cari usulde yerleştirmeler 31.07.2008 tarihli "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümlerine göre yapılacaktır. ÖYP kapsamında atanacak araştırma görevlilerinin başvurularında yabancı dil şartı bulunmamaktadır.
b-ÖYP puanı ile yapılacak yerleştirmelerde ise "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in geçici 2.maddesinde belirtilen puan oranları dikkate alınacaktır.
İlan edilen araştırma görevlisi kadrolarına yerleştirilen adaylardan yabancı dil puanı 65'ten daha aşağıda olanlar Yükseköğretim Kurulu'nun ilan edeceği tarihler arasında tercih yapacak, adayların ÖYP puanı dikkate alınarak dil eğitimine devam edecekleri merkezler belirlenecektir. Yabancı dil eğitimi sonunda yapılacak sınavda 65 ve daha yüksek puan alan adaylar istekleri halinde yabancı dil eğitimi için 3 (üç) ay süreyle yurtdışına gönderilecektir.
Yabancı dil eğitimi sonunda başarılı olan adaylar Yükseköğretim Kurulu'nun alanlar bazında belirleyeceği ÖYP kapsamındaki lisansüstü eğitim programlarına başvuracaklardır
Moderatör tarafında düzenlendi: