Öğretim Görevlisi Atama İşleminde Usulsüzlük

Şahinbey

Öğrenci
Merhaba,

Bir devlet üniversitesinin 31 Aralık 2019 tarihli Rektörlük Öğretim Görevlisi alım ilanına başvurumu gerçekleştirdim. 21 Ocak 2020 tarihinde üniversitenin web sitesinde açıklanan ön değerlendirme sonuçlarına göre; sıralamada birinci olarak 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilecek olan yazılı sınava katılmaya hak kazandım. 24 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilen yazılı sınava katıldım ve 30 Ocak 2020 tarihinde açıklanan değerlendirme sonuçlarına göre sıralamada ikinci olarak Başarılı/Yedek aday oldum.

20 Şubat 2020 tarihinde Rektörlük Personel Daire Başkanlığı Kadro İşlemleri Ofisi tarafından tarafından arandım ve Rektörlük Öğretim Görevlisi değerlendirme sonuçlarına göre birinci olarak Başarılı/Asil olan adayın atanmaktan vazgeçtiğine dair yazılı feragat dilekçesi verdiği, yedek aday olmam nedeniyle eğer kabul edersem şahsımın Rektörlük Öğretim Görevlisi kadrosuna atanması için gerekli işlemlerin başlatılacağı bilgisi verildi. Karar vermek ve dönüş sağlamak amacıyla bir gün süre istediğimde ise, en fazla iki saat içinde dönüş yapmam gerektiği tarafıma bildirildi. 2 saat sonrasında Rektörlük Personel Daire Başkanlığını arayarak atanmayı kabul ettiğimi ve gerekli işlemleri başlatabileceklerini bildirdim. Bunun üzerine görevli memur, gerekli evrakları hazırlayıp beklemem gerektiği şahsıma sözlü olarak tebliğ etti.

Tarafıma yapılan bildirim üzerine evraklarımı hazırlamaya, şehir değişikliği nedeniyle taşınmak için gerekli hazırlıkları yapmaya, mevcut çalıştığım iş yerim ile işten çıkış işlemleri için görüşmelere başladım. Üniversitenin tarafıma vermiş olduğu talimata güvenerek tüm hazırlıkları yaptığım süreçte 28 Şubat 2020 tarihinde görevli memur tarafından tekrar arandım ve görevli memur, Rektörlük Öğretim Görevlisi kadrosuna atanmaktan vazgeçerek feragat dilekçesi veren adayın yeniden bir dilekçe vererek atanmak istediğini belirttiğini; bunun sonucunda ise şahsımın atama işlemlerimin gerçekleşmeyeceğini sözlü olarak tarafıma tebliğ etti.

Adayın feragat dilekçesi işleme konulmuş ve şahsıma Öğretim Görevlisi kadrosuna atanma hakkı tanınmıştır; ancak gelinen bu aşamada söz konusu bu adayın feragat dilekçesi verdikten sonra tekrar bir dilekçe yazarak atanmaktan feragat etmekten vazgeçtiğini bildirdiği belirtilmiştir. Feragat; şahsın haklarından geri dönüşü olmaksızın tamamen vazgeçmesi anlamına gelmektedir. Açıklanan sonuçlar üzerine feragat eden adayın, günler sonra birden ortaya çıkarak tekrar gelmeye karar verdim tarzındaki bu gayri resmi başvurusunun yasalar önünde dikkate alınabileceğine dair bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu hangi kurum olursa olsun kabul edilebilir resmi işlemlerden değildir.

Yedek aday olarak açıklamaktaki amaç açılan kadroya asil adayın başvuru yapmaması üzerine kadronun boş kalmaması için Üniversitenin başvurabileceği bir adaydır. Yukarıda da bahsettiğim üzere tarafıma asil adayın feragati nedeniyle yedek olarak kadroya geleceğim bildiriliyor ve daha sonra asil adayın keyfiyeti Üniversite tarafından usulsüz bir şekilde kabul edilerek tarafıma başkaca bir açıklama yapılmadan kadroya alınamayacağım bildirilerek telefon kapatılıyor.

Yasalar ve diğer tüm resmi düzenlemelerinin hiç birinde böyle bir sonucun yaşanmasına neden olacak bir keyfiyete yer verilmemiştir. Asil aday feragat etmiş ve yedek aday olarak şahsımın kadroya alınacağı bildirilmiş ise asil adayla ilgili süreç tamamlanmış, yedek aday ile ilgili süreç başlatılmış anlamına gelmektedir ve keyfi uygulamalar nedeniyle hayatım ve mevcut düzenim basit bir şekilde alt üst edilmesi kabul edilemez bir uygulamadır.

Şu anda, yaşanan bu durum neticesinde konuyu açıklayan ve ilgili ek belgelerle birlikte itirazımı dile getiren bir dilekçeyi Üniversiteye göndermiş bulunmaktayım. Ancak tarafıma herhangi bir yazılı tebliğde bulunulmadığı için yasal olarak bir hakkım olup olmadığı konusunda tereddütteyim.

Öneri ve düşünceleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:

Şahinbey

Öğrenci
Üniversiteye yazdığım dilekçe sonrasında tarafıma yazılı olarak cevap verildi.

Süreçte herhangi bir usulsüzlük olmadığı, adayın feragat dilekçeci verdiği ancak daha sonra tekrar bir dilekçe vererek atanmak istediğini belirttiği tarafıma bildirildi. Böylece ortada bir feragat dilekçesi olduğu resmi olarak kanıtlanmış oldu.

Bu durumda benim yapabileceğin herhangi bir şey var mıdır?

Asil adayla ilgili süreç tamamlanıp tarafıma bildirim yapılıyor ancak sonrasında asil aday tekrar atanmak istiyor deniliyor. Madem asil adayla ilgili süreç tamamlanmamıştı neden tarafıma bildirim yapıldı?

Konuyla ilgili önerileriniz nelerdir?
 

gizyl202

Araştırma Görevlisi
merhaba. benim bir sorum olacak ilgili ya da konu ile ilgili bir bilgisi olan arkadaş bana yardım edebilirse çok sevinirim.

ben bir Üniversitenin öğretim görevlisi kadrosuna başvuruda bulundum, ön değerlendirme sonucunda başvuru evrağımın "süresi dışında gelen başvuru evrağı" olarak sonuçlandırıp ön değerlendirme tabi tutulmadığımı söylediler. Bunun akabinde ben üniversiteye ön değerlendirme itiraz dilekçesi gönderdim. İtiraz dilekçeme; göndermiş olduğum kargo firması ile irtibata geçip kargomun teslim tutanağını talep ederek, onlarda bana göndermiş olduğu teslim tutanağını da ek olarak dilekçemi gönderdim. Kargo firması teslim tatanağında başvuru evrağımın üniversitenin belirlediği son başvuru tarihinden önce teslim edildiğine dair teslim alan görevlinin TC kimlik numarası ve imzası yer almakta ama isim alanı boş bırakılmış yani yazılmamış.
İtiraz dilekçemin sonucu olarak başvuru evrağımın belirtilen tarihten sonra geldiği, beyan etmiş olduğum teslim tutağında imzası bulunan tc kimlik numarasının ilgili personellerden herhangi birine ait olmadığı tarafıma bildirildi.
benim sormak istediğim bu gibi süreçleri yaşayan ve bana yarfımcı olacak arkadaşların tavsiyelini beklemekle beraber. hukuki olarak bu durum karşısında ne yapabilirim.
Yazı açıklayıcı olması nedeni ile biraz uzun oldu kusura bakmayın aynı zamanda muhtemel yazım ve imla hatalarının olma ihtimalinden dolayı özür dilerim.
 
Üst