Myo Akademik İlerleme

MAVİGRİ

Öğrenci
Myo'da öğretim görevlisiyim. Yayın yapacak düzeyde değilim. Birlikte çalışabileceğim hoca bulamıyorum iş yerimde. Araştırma görevlisi olsaydım daha mı iyi olurdu akademik kariyerim açısından diye düşünüyorum. Laboratuvarda çalışma imkanım yok, akademik çalışma yapabileceğim hoca yok, öğrenemiyor, gelişemiyor gibi hisseediyorum. Makale nasıl yapılır, yayınlanır onu bile bilmiyorum. Yüksek lisans tez hocam da hiç ilgilenmemiş,yardımcı olmamıştı bu konularda. Hocaların çoğu ne yazık ki kendine müslüman. İlgilenmiyorlar. Araştırma görevlileri hocaların yanında daha mı iyi yetişiyorlar? Makale , çalışma yapma açısından hiç bir şey bilmiyorum, yapamıyorum, köreliyorum sanki myo da. Bu açıdan çok mutsuzum. Çok zor nasıl yapılacağını öğrenip yayınlamak. Doktoraya başladığım okulda da tez danışmanı seçtiğim prof. benden kaçıyor daha şimdiden :( Fen alanında çalışıyorum. Pratik anlamda sıfırım, lab bilgim yok. Myo'da doktoraya gitmem bile engellenmeye çalışılyor, makale yapanlar kıskanılıyor, aşağı çekme faaliyetleri var. Siz nasıl ilerliyorsunuz? Kendi kendinize mi? Benim hiç destekçim yok. Ben nasıl yayın yapabilirim? Nasıl yeni bir şey üretiyorsunuz?
 

alperboz

Öğrenci
Merhabalar Sn. Hocam,

Arş. gör. kadrolarında çalıştım hep ama myo ile de çok yakın olduğum dönemler oldu. Az çok myo'da ne olup bittiğini de biliyorum diyebilirim.

Araştırma görevlisi ile Myo öğretim görevlisi arasındaki farklara kısaca değinelim. Vakıf üniversitelerinde çalıştığım için ona göre yanıtlıyorum, devlet üniversitesinde farklıdır muhakkak.

- Myo akademik kadrosu fakültenin akademik kadrosundan tabii ki daha düşüktür, hocaların unvanları bakımından. Myo'daki hocaların çoğu doktora mezunu bile değildir. Fakültede çok daha tecrübeli hocalarla yakın olma fırsatımız var.
- Öğrenci olarak da myo öğrencisi ile fakülte öğrencisi arasında çok fark var. Eğer bunlardan biriyle uğraşmak zorunda kaldırsam kesinlikle fakülte öğrencisini tercih ederim. (Yakın zamanda bir öğrenciyle bildiri yazıp gönderdik)
- Benim çalıştığım üniversitelerdeki hoca eksikliğinden dolayı myo hocalarında çok fazla ders yükü vardı. Bu da myo hocalarının akademik çalışma yapmasına engel oluyor biraz. Ama belirli saatin üzerinde ders veren hocalar ek ders ücretini alıyor tabii.
- Myo'daki öğretim görevlisi, fakültedeki araştırma görevlisi kadar idari işlerle uğraşmaz, bu da önemli bir fark. Ama bu idari iş yükü de üniversiteden üniversiteye göre değişir. Bir üniversitede çok boştaydım, en çok o sene yayına vakit ayırabilmiştim. Ama başka bir üniversitede tezime bile vakit ayıramadığım dönemler oldu.

Benim araştırma görevlisi olarak (resmiyette) hiç ders yüküm yoktu. Ama derse girdiğim de oldu, sınav, ödev, quiz hazırlayıp, bunları okuduğum da oldu. Yine de öğretim görevliliğine göre çok daha rahat bana göre. Okula geç kalsam çok sıkıntı olmuyor mesela, veya meşgulüm desem bahsettiğim işlerden de biraz yırtabiliyorum, sonuçta o dersin resmi sorumlusu ben değilim.

Yayın yapma konusunda da bir kez işin içine girmek uğraştırabilir başlangıçta, sonrasında seri şekilde devam edebilirsiniz. İlk akademik yayında tüm süreci bir kez tecrübe ediyorsunuz sonuçta. Akademik konferanslara katılarak, herkes neler yapıyor, güncel konular nelerdir görmüş olursunuz. Sizinle aynı alandaki hocalarla tartışmalarınızda da yeni konular, yeni araştırma fikirleri bulabilir ve hatta ortak çalışma yapabilirsiniz. Ortak çalışma yapmak tek başına çalışmaktan çok daha tetikleyici oluyor.

Aklımdakileri aktarmaya çalıştım. Ufak da olsa bir fikir verebilmişimdir umarım.

Kolaylıklar diliyorum.
 
Üst