Mecburi Hizmetli Bir Akademisyenin Diğer Kamu Kurumlarına Geçmesi

macitt

Öğrenci
Sayın arkadaşlarım, eşim 1416 sayılı Kanun kapsamında burs aldı ve şu an bir Anadolu üniversitesinde Dr. Öğretim Üyesi olarak mecburi hizmetini gerçekleştiriyor. Ben Ankara'da bir kamu kurumunda işçi olarak çalışıyorum. Eskiden git gel yaparak idare edebiliyorduk, 5 senemiz böyle geçti. Şimdi çocuk olunca bu daha da zorlaştı. Eşimin Ankara'daki üniversitelere transferi zor, referansımız yok. Benim çalıştığım kurumun da eşimin bulunduğu ilde iş imkanı yok. Eşim 2547'ye tabii olduğundan 657'ye naklinin olamadığını öğrendim (https://www.memurlar.net/haber/8220...ecislerine-dair-dpb-den-cok-onemli-gorus.html), fakat eşimin nakil dışında farklı bir yöntemle (açıktan atama,muvafakat vb) KPSS puanı olmadan Ankara'daki kamu kurumlarına transferi söz konusu olabilir mi? Tabii ki Kamu Kurumununda istemesi gerekecek anladığım kadarıyla. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. çok zor durumda kaldım. Şimdiden teşekkür ederim.
 

AmeonnA

Öğrenci
Merhabalar;
Eşinizin mecburi hizmetini tamamlamaması demek, çoooooooooooook yüklü bir senet ödemeniz demek efendim. Yani neredeyse böbreğimize kadar ipotekli oluyoruz zorunlu hizmetimiz olduğunda. Zorunlu hizmeti bitse dahi, tekrar atanma için kamu kurumlarına ya da üniversiteye başvuru yapması gerekecektir. Ki şu an görevli olduğu üniversitenin istifasını onaylamayıp, işi yokuşa sürüp, mahkemelere kadar gitme ihtimali var. Ben olsam yerinizde ne yapardım, eşimin zorunlu hizmeti bitene kadar dişimi sıkardım efendim.
Ancak sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vereyim;
Şu anki üniversite mümkün değil muvafakat vermez, istifa etmeniz gerekecektir. (ki bence yapmayın) Kpss olmadan kamuya atanma oluyor mu hiç bilmiyorum ancak en kötü senaryoları düşünerek hareket etmelisiniz bence.
Kolaylıklar dilerim...
 
Sorunuzda naklen geçişi tam olarak anlamadığınız vermiş olarak linkten ve açıktan atama ve muvafakat gibi kavramları yanlış kullanmanızdan anlaşılıyor. O linkte söz edilen konu kurumlar arası naklen geçişte akademik personel için muvafakat zorunluluğunun olmaması ile ilgili. 2547 ile 657 arasında naklen geçişi engelleyen bir durum söz konusu değil. Sonuç olarak 2547 ye tabi akademik personel de 657'nin geniş tanımı içinde kamu görevlisi (2547de bulunmayan konularda 657ye de tabi).
Gelelim kurumlar arası naklen geçişe.. Öncelikle eşinizin geçiş yapabileceği mesleğine uygun bir kamu kurumu bulup naklen geçiş için anlaşmanız gerekiyor. Fakat mecburi hizmet yükümlülüğü bir sorun çıkarabilir. Mecburi hizmet yükümlülüğü sağlık ve eş durumu mazeretlerinde naklen geçiş yapılan kuruma aktarılabiliyor. Bu durumu araştırmanızı öneririm. Tam ve kesin bilgiye sahip değilim bu konuda. Naklen geçiş sırasında her ne kadar linkini verdiğiniz haberde muvafakat gerekmediği yazıyorsa da yine de muvafakat alarak geçiş yapmak yıllık izin hakları ve yolluk ödenmesi için gerekli ve muvafakatla geçiş yapılabilir (mecburi hizmetin aktarılabildiği durumlarda). Muvafakat verilmediği durumda istifa diğer seçenek. Fakat bu durumda mecburi hizmet devri yapılır mı yoksa tazminat mı ödenir onu da araştırın.
İstifa konusunda siz yukarıdaki arkadaşın yazdıklarını fazla dikkate almayın. İstifa kabul edilmek zorunda. Mahkemeye falan gitmek gerekmez. İstifa dilekçesini yazdıktan sonra cevap için belli bir süre bekledikten sonra ilişiğinizi kesersiniz.
 

AmeonnA

Öğrenci
Hocam bizim bölümümüzde yaşanmış bir olay olduğu için, istifa işlemini çok tavsiye etmedim. Ama dikkate alıp almamak sizin tercihiniz tabi.
 
Üst